Zacini...
Moderator: anex
- Pooll
ufff kus kus ima tako puno da ga nisam pravio.. steta sto se rijetko ima gdje kupiti.. zlatno polje - kus kuselsa wrote:Meni je harissa preljuta. Jedino je mogu jesti uz KUSKUS![]()
malo paradajza... i kus kusa i nista ti vise ne treba... sem zacina
- Soul_Sista
#30 Re: Zacini...
Curry je moj omiljeniPooll wrote:E hajmo... da cujemo ono sto ne znamo u tom nepresusnom bogatstvu...
Ja u posljednje vrijeme uzivam u curry-u... sa krompirom ide super... ( to mi je najdrazi prasad) a imam i jedan zanimljiv, jako ljutit zove se Harissa potom coriender... volim i jako miris kopra posebno u sosu sa mileramom - pavlakom... potom safran... a preporucujem i domaci zacin od susenog povrca koji napravite sami a nema aditiva kao vjestacke...
eto da cujem vas?
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
Da li je u pitanju kora od limuna koji je kupljen u prodavnici, pijaci i sl. ili onaj koji je neprskan, nezaštićen voskom i netretiran fungicidima (najčešće sa Jadrana)?zili wrote:... ...sad NANA iliti MENTA u kombinaciji sa narendanom korom od limuna i morskom soli je fenomenalna marinada za piletinu. ... ...
-
elsa
Ja ne znam nikakav drugi naziv. Ovako ga Arapi zovu. Al, da to je ljuta paprika. Paradajz sos koji raznosi...The_Fluid wrote:Harissa!?!?
ima li neko drugo ime za ovo?
U kuskus je sultan paprika zakon, plus sve ostalo shto se stavlja da se arome rashire po istome.
A u njega bas ide mnogo povrca...i naravno jos vise zacina...i janjetina i govedine....hehehe...
Haj kad vam dodjem pravim vam ga
-
PsychChicago
Excellent...Cucemo se jos. Samo nastavi...The_Fluid wrote:Eh, sada
dzhumbir, nije loshe nije loshe
so, biber, chak i origano i curry i bosiljak ili basilika su mi nekako klasika, no recimo curcuma ili komorach (fenchel na njemachkom) su fantazija, Komorach je za bogove.
Sve vrste sjemenki, od kima, preko sjemenki suncokreta, posebno na kiflama i drugim oblicima peciva do hljeba su izvrsna kombinacija.
Ruzmarin nije losh, pershun je klasika, no nezamjenjiv, kao i celer.
--
ovo za pochetak, nastavit tje se
- Pooll
#36 Re: Zacini...
Juuuu s rizommmm takodjer ide superSoul_Sista wrote:Curry je moj omiljeniPooll wrote:E hajmo... da cujemo ono sto ne znamo u tom nepresusnom bogatstvu...
Ja u posljednje vrijeme uzivam u curry-u... sa krompirom ide super... ( to mi je najdrazi prasad) a imam i jedan zanimljiv, jako ljutit zove se Harissa potom coriender... volim i jako miris kopra posebno u sosu sa mileramom - pavlakom... potom safran... a preporucujem i domaci zacin od susenog povrca koji napravite sami a nema aditiva kao vjestacke...
eto da cujem vas?jedem ga uz rizu, ukuham ga u rizu...mnjami
![]()
Nisam probala ovu Harrisu potom coriender,,,
, ja mislim da nisam
-
The_Fluid
Eh, Sultan paprika, ako je Harissa jednako ljuta, onda je to laganica
:D
Sjemenke,
idu svuda, i na toliko mnogo nacina da je to za nevjerovati. Sve je stvar mashte.
--
Jelo za danas:
Omoch (ili jerishche ili pilav, kako gdje to zovu) sa komorachem. Znachi skuhati tjesteninu koju mi svi znamo kao pilav, a stara imena su omoch ili jerishche (ona pljosnata, malo shira tjestenina), na al dente nachin, posebno pripremiti komorach i staviti u tepsiju u rernu. Dodati jednu mrkvu i par granchica pershuna. Servirati dok je toplo. Po zhelji cvrknuti puterom preko tjestenine.
Sjemenke,
idu svuda, i na toliko mnogo nacina da je to za nevjerovati. Sve je stvar mashte.
--
Jelo za danas:
Omoch (ili jerishche ili pilav, kako gdje to zovu) sa komorachem. Znachi skuhati tjesteninu koju mi svi znamo kao pilav, a stara imena su omoch ili jerishche (ona pljosnata, malo shira tjestenina), na al dente nachin, posebno pripremiti komorach i staviti u tepsiju u rernu. Dodati jednu mrkvu i par granchica pershuna. Servirati dok je toplo. Po zhelji cvrknuti puterom preko tjestenine.
-
novalic
Po zhelji cvrknuti puterom preko tjestenine.
joj, sto ovo dobro zvuci...
evo jedan recept... mirisan, da ne moze biti mirisniji...
puru.... oliti polentu brzu skuhati na rijetko, u pola vode pola mlijeka, samo malcice posoliti...
proprziti jednu vecu crvenu papriku isjeckanu na kruiske u malo ulja, i jedno cesmo bijeloga luka, ali ne da se smeksa, nego da i paprika i luk ostanu al' dente..
u to dodati 150 do 200 gr fete sira.. i na laganoj vatri pustiti da se skoro istopi... preliti preko svjeze skuhane pure...
uz ovo ide rosé, stari

puru.... oliti polentu brzu skuhati na rijetko, u pola vode pola mlijeka, samo malcice posoliti...
proprziti jednu vecu crvenu papriku isjeckanu na kruiske u malo ulja, i jedno cesmo bijeloga luka, ali ne da se smeksa, nego da i paprika i luk ostanu al' dente..
u to dodati 150 do 200 gr fete sira.. i na laganoj vatri pustiti da se skoro istopi... preliti preko svjeze skuhane pure...
uz ovo ide rosé, stari
-
rewritable
...pa onda sladoled od chichka, zove i zhare.......mmmmmm 
- Saian
neko je vec spomenuo muskatni orahscic ja cu ga samo dovesti u jedan moderniji kontext, 2 3 muskatna naribati u jogurt, moze vocni jer je ionako gadno ko smrt za popiti, ali poslije sam ja konto da mi se asfalt topi pod nogama tako da se isplatilo
, eh da i lijanine sjemenke njih mozete grickati bez jogurta ucinak je slican kao kod orahscica
, imate onaj osjecaj "aaaaaaaaaaaaaahhhhhjjj sta je ovo" , i naravno drago mi je ako sam kome obogatio i prosirio koncept primjene zacina

- Pooll
uuuuuuuuuuuuu njam njammmmmmmnovalic wrote:Po zhelji cvrknuti puterom preko tjestenine.
uz ovo ide rosé, stari![]()
- CiCiban
jaooo