Zacini...

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Pooll

Post by Pooll »

Cudnim biohemijskim procesima zna i ono zbog cega se toalet papir koristi da bude te boje.. kao i ovaj tuzni smajli :(

:D
elsa

Post by elsa »

Meni je harissa preljuta. Jedino je mogu jesti uz KUSKUS :) :-)
elsa

Post by elsa »

A sjemenke....hmmmm...volim jako...
A volite li piletinu sa pistacima?
Pooll

Post by Pooll »

elsa wrote:Meni je harissa preljuta. Jedino je mogu jesti uz KUSKUS :) :-)
ufff kus kus ima tako puno da ga nisam pravio.. steta sto se rijetko ima gdje kupiti.. zlatno polje - kus kus :cry:

malo paradajza... i kus kusa i nista ti vise ne treba... sem zacina :P
Soul_Sista

#30 Re: Zacini...

Post by Soul_Sista »

Pooll wrote:E hajmo... da cujemo ono sto ne znamo u tom nepresusnom bogatstvu...

Ja u posljednje vrijeme uzivam u curry-u... sa krompirom ide super... ( to mi je najdrazi prasad ;) ) a imam i jedan zanimljiv, jako ljutit zove se Harissa potom coriender... volim i jako miris kopra posebno u sosu sa mileramom - pavlakom... potom safran... a preporucujem i domaci zacin od susenog povrca koji napravite sami a nema aditiva kao vjestacke...

eto da cujem vas?
Curry je moj omiljeni :D jedem ga uz rizu, ukuham ga u rizu...mnjami :D 8) Nisam probala ovu Harrisu potom coriender,,, :-? , ja mislim da nisam :roll:
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Harissa!?!?
ima li neko drugo ime za ovo?

U kuskus je sultan paprika zakon, plus sve ostalo shto se stavlja da se arome rashire po istome.
Pooll

Post by Pooll »

Harissa Couscous - znaci ide sa kus-kus-om? :D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

zili wrote:... ...sad NANA iliti MENTA u kombinaciji sa narendanom korom od limuna i morskom soli je fenomenalna marinada za piletinu. ... ...
Da li je u pitanju kora od limuna koji je kupljen u prodavnici, pijaci i sl. ili onaj koji je neprskan, nezaštićen voskom i netretiran fungicidima (najčešće sa Jadrana)?
elsa

Post by elsa »

The_Fluid wrote:Harissa!?!?
ima li neko drugo ime za ovo?

U kuskus je sultan paprika zakon, plus sve ostalo shto se stavlja da se arome rashire po istome.
Ja ne znam nikakav drugi naziv. Ovako ga Arapi zovu. Al, da to je ljuta paprika. Paradajz sos koji raznosi... :D
A u njega bas ide mnogo povrca...i naravno jos vise zacina...i janjetina i govedine....hehehe...
Haj kad vam dodjem pravim vam ga :D
PsychChicago

Post by PsychChicago »

The_Fluid wrote:Eh, sada
dzhumbir, nije loshe nije loshe

so, biber, chak i origano i curry i bosiljak ili basilika su mi nekako klasika, no recimo curcuma ili komorach (fenchel na njemachkom) su fantazija, Komorach je za bogove.
Sve vrste sjemenki, od kima, preko sjemenki suncokreta, posebno na kiflama i drugim oblicima peciva do hljeba su izvrsna kombinacija.
Ruzmarin nije losh, pershun je klasika, no nezamjenjiv, kao i celer.

--
ovo za pochetak, nastavit tje se
Excellent...Cucemo se jos. Samo nastavi... :)
Pooll

#36 Re: Zacini...

Post by Pooll »

Soul_Sista wrote:
Pooll wrote:E hajmo... da cujemo ono sto ne znamo u tom nepresusnom bogatstvu...

Ja u posljednje vrijeme uzivam u curry-u... sa krompirom ide super... ( to mi je najdrazi prasad ;) ) a imam i jedan zanimljiv, jako ljutit zove se Harissa potom coriender... volim i jako miris kopra posebno u sosu sa mileramom - pavlakom... potom safran... a preporucujem i domaci zacin od susenog povrca koji napravite sami a nema aditiva kao vjestacke...

eto da cujem vas?
Curry je moj omiljeni :D jedem ga uz rizu, ukuham ga u rizu...mnjami :D 8) Nisam probala ovu Harrisu potom coriender,,, :-? , ja mislim da nisam :roll:
Juuuu s rizommmm takodjer ide super ;)
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Eh, Sultan paprika, ako je Harissa jednako ljuta, onda je to laganica :D:D

Sjemenke,
idu svuda, i na toliko mnogo nacina da je to za nevjerovati. Sve je stvar mashte.

--
Jelo za danas:

Omoch (ili jerishche ili pilav, kako gdje to zovu) sa komorachem. Znachi skuhati tjesteninu koju mi svi znamo kao pilav, a stara imena su omoch ili jerishche (ona pljosnata, malo shira tjestenina), na al dente nachin, posebno pripremiti komorach i staviti u tepsiju u rernu. Dodati jednu mrkvu i par granchica pershuna. Servirati dok je toplo. Po zhelji cvrknuti puterom preko tjestenine.
novalic

Post by novalic »

Po zhelji cvrknuti puterom preko tjestenine.

joj, sto ovo dobro zvuci...

evo jedan recept... mirisan, da ne moze biti mirisniji...

puru.... oliti polentu brzu skuhati na rijetko, u pola vode pola mlijeka, samo malcice posoliti...

proprziti jednu vecu crvenu papriku isjeckanu na kruiske u malo ulja, i jedno cesmo bijeloga luka, ali ne da se smeksa, nego da i paprika i luk ostanu al' dente..

u to dodati 150 do 200 gr fete sira.. i na laganoj vatri pustiti da se skoro istopi... preliti preko svjeze skuhane pure...

uz ovo ide rosé, stari 8-) :D
The_Fluid

Post by The_Fluid »

oo novaliceva,
nekako uvijek zamislim da je malo pure ostalo sa strane, cisto da se ne kraju prelije sa malo pekmeza od sljiva :D:D ceifa radi i sjecanja na djetinjstvo :)
novalic

Post by novalic »

eh jos da ga prelijes jabukovim pekmezom gustim k'o med 8-)
rewritable

Post by rewritable »

...pa onda sladoled od chichka, zove i zhare.......mmmmmm :D
Saian

Post by Saian »

neko je vec spomenuo muskatni orahscic ja cu ga samo dovesti u jedan moderniji kontext, 2 3 muskatna naribati u jogurt, moze vocni jer je ionako gadno ko smrt za popiti, ali poslije sam ja konto da mi se asfalt topi pod nogama tako da se isplatilo :D :D , eh da i lijanine sjemenke njih mozete grickati bez jogurta ucinak je slican kao kod orahscica :D :D, imate onaj osjecaj "aaaaaaaaaaaaaahhhhhjjj sta je ovo" , i naravno drago mi je ako sam kome obogatio i prosirio koncept primjene zacina :) :)
Pooll

Post by Pooll »

novalic wrote:Po zhelji cvrknuti puterom preko tjestenine.

joj, sto ovo dobro zvuci...

evo jedan recept... mirisan, da ne moze biti mirisniji...

puru.... oliti polentu brzu skuhati na rijetko, u pola vode pola mlijeka, samo malcice posoliti...

proprziti jednu vecu crvenu papriku isjeckanu na kruiske u malo ulja, i jedno cesmo bijeloga luka, ali ne da se smeksa, nego da i paprika i luk ostanu al' dente..

u to dodati 150 do 200 gr fete sira.. i na laganoj vatri pustiti da se skoro istopi... preliti preko svjeze skuhane pure...

uz ovo ide rosé, stari 8-) :D
uuuuuuuuuuuuu njam njammmmmmm
novalic

Post by novalic »

nije valjda da si probao ? 8-)
Pooll

Post by Pooll »

jesam bogme malopre za dorucak... al pura przo "prodje" pa sam vec gladan :P
novalic

Post by novalic »

joj, majko moja, pura za dorucak...

pa sta je onda za rucak i veceru ? :shock: :shock: :shock:
Pooll

Post by Pooll »

Pa ja uvijek jedem puru za dorucak, nikad popodne i navecer... za rucak povrce a za veceru makaronnnnnnnnnniiiiiii :P
CiCiban

Post by CiCiban »

:-) uzivate li vi pred policom za zacine u marketima. jao :D tu se moze duze ostati nego u videoteci..ali u zadnje vrijeme mi se svidja ambijent jednog malog ducancica na carsiji..butik badem (tako se zove) prodaju zacine na vagu,..i pitam se jesu li i nekada davno zacini bili cuvani o unim velikim drvenimm ladicama.. kakvih tu sve cudnih zrna ima :D ne znam ni u koje jelo bi ih ubacila.. ali izgledaju cute :):) ako zbavim kakvu fotografiju izloga.. hoce li neko pomoci da ih identifikujemo??
jaooo :sad: ide mi voda na usta
Pooll

Post by Pooll »

Joj butik badem... sjecam se prije bile su samo grickalice.. a sada nema cega nema.. rahat lokuma sa ovim sa onim... ulje od ovog... orasi su im prva liga... pa onda ucokoladirane grickalice... zacini... sezam... njam njam :P :P
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Dobre su takve radnjice.
Josh jedna malo manja, preko puta Tjevabdzhinice Petica je otvorena.

Bilo bi dobro da nude i neke manje tipichne zachine. Zachine koji se rjedje koriste ovdje.
Post Reply