od nasih zacina.....pa eto ...koistimo persun, celer, kopar, kao i ostali. Da me ubijes ne mogu skontat neki koji je bas unikatan za nas
Zacini i zdravlje
Moderator: anex
-
svrco
- danas
pa sve... volim sve ove mediteranske, , srednjoistocne, indijske, azijske... sve osim fennel-a... bljak!svrco wrote:danas wrote:volem svaki zacin osim anis seed ili fennal-a...
vauuuu!!!
vidim poznajes mnogo okusa!
koji volis"
- danas
ne znam kako se kaze na nasem... italijani ga cesto stavljaju u kobasice ili pastu (sjemenke) a i jedu citavu biljku (fennel). ako si ikada pila tursku yeni raki ili grcki ouzo -- to je to... onaj "likorice" okus... fuj...svrco wrote:de ti meni fino reci sta ti to dođe,kakav je to zacin?
mozda sam i probala,u sta se stavlja?
- danas
pa u vecoj serpi pocnes dinstati na malo ulja nasjecen veliki crni luk (na kriskice, ne na kockice), onda dodas sitno nasjeckan bijeli luk i proprzis sve to. dodas sada sol, biber, i paprike po zelji (oko 1 kasika je dovoljno uglavnom, a ti biraj stepen ljutoce). smanji vatru da paprika ne zagori, dobro izmjesaj sa lukom. onda dodaj isjeckane krompirice (uglavnom 2-3 manja -- brze se skuhaju), pa onda piletinu (najbolje je kad je cijelo pile, isjeceno na dijelove -- batake, karabatake, bijelo meso, krilca). malo proprzi piletinu i onda dodaj oko jedne solje tople pilece juhe... dinstaj dok ne upije, pa dodaji tako malo-pomalo juhe dok se i piletina i krompir ne skuha (ali ne dodaji svu tecnost odjednom, nego ovako, oko pola solje jedno 2-3 puta ce ti trebati).CiCiban wrote:uhhh vec mi zasuzise ocipisi sve sto znas
![]()
kad je sve to gotovo a imas jos tecnosti, odvadi par kasika ovoga "sosa", dodaj jednu kasiku brasna, par kasika juhe, i jednu kasiku paste od paradajza. sve pomijesaj i vrati nazad u serpu i dobro pomijesaj sa paprikasem -- ova zaprska ce vrlo brzo zgusnuti sos. onda dodaj tako jednu povlaku, i sve dobro izmijesaj i serviraj.
moze se dodati i nasjeckanih paprika (ovo dodajes na pocetku, skupa sa lukom) ili gljiva (ovo dodas pri kraju kuhanja) po zelji. a mozes i da ne stavljas krompir, vec posluzi sa pire-krompirom ili tako nekim skrobom.
- manijak1
Vidi ove Danas
-
_galaksija
I Stevo Karapandza je stavljao vegetu u svasta