Zabuna u vezi ovogodišnjeg Bajrama

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Bosnian_girl

#1 Zabuna u vezi ovogodišnjeg Bajrama

Post by Bosnian_girl »

Znam da na ovom forumu ima dosta pametnih osoba, pa se nadam da će se neko od takvih naći da mi odgovori na pitanje koje me kopka ovih dana i na koje mi niko nije znao dati tačan niti precizan odgovor- zašto smo mi u BiH slavili prvi dan Bajrama u subotu, dok je u Turskoj, pa kako sam čula od jedog prijatelja i u Austriji, Americi, Makedoniji... prvi dan bio tek u nedjelju?!? Po vaktiji kod nas je prvi dan i trebao biti u subotu, a pola muslimanskog svijeta je izgleda i subotu prepostilo, a slavilo tek u nedjelju. Zaista mi nije jasno kako se nešto takvo može desiti, jer svi smo mi iste vjere i nema mi nikakve logike da mi slavimo Bajram u subotu a oni dan kasnije. Šta se to desilo ove godine, kada je ustvari trebalo slaviti Bajram? :?
Zaista sam zbunjena,i svi oni koji imaju odgovor na ovo neka se jave.
Sellam / pozdrav svima! (kako ko voli) :)
missA

Post by missA »

pa valjda kad je 12 sati u bih, nije 12. sati i u maroku.
Vremenska razlika. BiH muslimani su i zapostili prije, tako su i prije docekali Bajram
Na vaktiji ti pise, da je iftar u Sandzaku, ranije nego u Bihacu, (vremenska razlika).
To je moja razlaga. A ovaj precizni odgovor koji zahtjevas vjerujem da ce ti neko dati.
nostalgicar

Post by nostalgicar »

missA wrote:pa valjda kad je 12 sati u bih, nije 12. sati i u maroku.
Vremenska razlika. BiH muslimani su i zapostili prije, tako su i prije docekali Bajram
Na vaktiji ti pise, da je iftar u Sandzaku, ranije nego u Bihacu, (vremenska razlika).
To je moja razlaga. A ovaj precizni odgovor koji zahtjevas vjerujem da ce ti neko dati.
Ja nisam pametan :D
no sikiriki

Post by no sikiriki »

Nije u pitanju vremenska razlika nego racunanje vremena.
U nas je bio bajram kao i u Saudijskoj Arabiji jer ljudi koriste elektronsko racunanje vremena.
U nekim zemljama kao sto su Turska mjesecevu mijenu ocjenjuju golim okom, pa zbog toga kako koji efendija osacuje desi se i greska.

Po meni jako glupo drzanje glupih tradicija, kao sto se pravoslavci drze jos julijanskog kalendara.

Zalosno je to sto sam ja dozivio da pakistanski muslimani u njihovoj dzamiji ne dozvoljavaju turskim muslimanima da obave bajram namaz po njima u pogresan dan.

Nakon tog dogadjaja Turci su napravili vlastitu dzamiju.
Amina__

Post by Amina__ »

znali ko kad je kurban bajram?
seas of cheese

Post by seas of cheese »

missA wrote:pa valjda kad je 12 sati u bih, nije 12. sati i u maroku.
Na vaktiji ti pise, da je iftar u Sandzaku, ranije nego u Bihacu, (vremenska razlika).To je moja razlaga. A ovaj precizni odgovor koji zahtjevas vjerujem da ce ti neko dati.

:lol:
no sikiriki

Post by no sikiriki »

Vremenska razlika izmedju Maroka i Arabije je negdje oko 4 sata koliko znam, ali to nije puni dan.
deftones

Post by deftones »

nide veze.
Znam ja.postoji nekoliko nacina da se odreduje kad je bajram kontas.islamaske zajednice u turskoj,maleziji i jos nekoliko arapski zemalja to cine golim okom,ocekuju mladi mjesec pa tako racunaju.nasa IZ i ostale IZ u drugim zemljama koriste druge tehnike tacnije astromonsko racunanje(polozaj sunca itd). 8)
Post Reply