Zabranjene riječi na televiziji

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
uzgajivac

#1 Zabranjene riječi na televiziji

Post by uzgajivac »

Da li vam je poznato koje su to rijeci zabranjene na BHT, FTV, RTRS, kantonalnim, gradskim, prigradskim i privatnim televizijama u drzavi? Dakle, one rijeci koje su zabranjene u informativnim emisijama (a mozda i u prevodu stranih serija 8) ).

Naravno, uposlenici u tv kucama te rijeci sigurno ne nazivaju zabranjenim rijecima, nego opet imaju svoje nazive za samocenzuru (mozda "neprikladne rijeci" :roll: ?)

Jedna od zabranjenih rijeci bi mogla da bude i tranzicija, jer je kod nas ista jos u toku a ne spominju je osim eufemizmima kao sto su pristup, priblizavanje itd.

Sta mislite?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2 Re: Zabranjene riječi na televiziji

Post by Truba »

prvi put čujem

ja bih zabranio riječi kao što su

sasma :D :lol: i vaseljena
uzgajivac

#3 Re: Zabranjene riječi na televiziji

Post by uzgajivac »

Black swan wrote:prvi put čujem

ja bih zabranio riječi kao što su

sasma :D :lol: i vaseljena
:D to moze u informativnom programu, ali emisije iz kulture ce da bidnu izuzetak.

prvi put cujes jer je to interna stvar. sigurno imaju nesto tako, samo to ne nazivaju "zabranom" ni "autocenzurom", ali moraju imati neki pismeni oblik koji zabranjuje upotrebu odredjenih rijeci, spajanje je i be itd. :D . na zapadu je to obicno sastavljeno kao interni prirucnik pod nazivom "Style Guide".
chelo

#4 Re: Zabranjene riječi na televiziji

Post by chelo »

zabranio bih izgovaranje tel'evi'zija, umjesto tele'vizija :D ako me razumije publika.
StupskaBitanga

#5 Re: Zabranjene riječi na televiziji

Post by StupskaBitanga »

ili kad prezime člana predsjedništva rastave na Izet begović a on je izetbegović
Post Reply