Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Da li ste za donošenje Zakona o zabrani pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Da, naravno ;
101
67%
Ne, radi se o diskriminaciji pušača ;
43
29%
Nije mi baš važno ;
6
4%

Total votes: 150

Borej

#101 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Post by Borej »

seln wrote:
Borej wrote:@ seln ti sad vidovita dzemila..... :D
zasluzujes da se trujes na mjestima gdje je dozovoljeno i u drustvu onih kojima to ne smeta, zar moze prostije od ovog?!!!
Do skora je bilo svuda dozvoljeno. Onda su zabranili u ustanovama. Sada u lokalima. Kada ce zabraniti u privatnim kucama? Kada ce krenuti sa ubijanjem pusaca?
zadnja dva nikad, tako da nemas razloga za brigu, zapali jednu i uzivaj...... :D od mene dosta.... :run:
seln

#102 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Post by seln »

Borej wrote:
seln wrote:
Borej wrote:@ seln ti sad vidovita dzemila..... :D
zasluzujes da se trujes na mjestima gdje je dozovoljeno i u drustvu onih kojima to ne smeta, zar moze prostije od ovog?!!!
Do skora je bilo svuda dozvoljeno. Onda su zabranili u ustanovama. Sada u lokalima. Kada ce zabraniti u privatnim kucama? Kada ce krenuti sa ubijanjem pusaca?
zadnja dva nikad, tako da nemas razloga za brigu, zapali jednu i uzivaj...... :D od mene dosta.... :run:
A ti uzmi tablete i opusti se....neko ko nema karaktera da stoji iza cinjenice da je pusac ne moze racunati da ga uzimam ozbiljno.
seln

#103 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Post by seln »

Image
Macho^2

#104 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Post by Macho^2 »

seln wrote: Trebalo bi...takodje gojazne, ljude sa hronicnim bolestima, neurotike... fino sve pobiti i nema cost.
Ne treba pobiti već stimulirati da smršave (naravno ako debljina nije uzrokovana nekom bolesti pa stimulacija nema nekog smisla). Ali to je već druga tema...
Loulou

#105 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Post by Loulou »

Macho^2 wrote:Trebalo bi napraviti cost benefit analizu koliko jedan lokal u 20 godina doprinese drzavi novaca a koliko država mora platiti lijecenje konobara koji obole u istom lokalu uslijed rada u okruženju punom duhaniskog dima...
Bilo bi interesantno ovu analizu napraviti među, npr. zeničkim konobarima :D Da vidimo kako će "izanalizirati"/dokazati da je njihovo zdravlje narušeno usljed izloženosti duhanskom dimu u kafićima, a koliko do izloženosti "miomirisima" Mittala. :D

Ili općenito u urbanim sredinama: koliko je obolijevanje učestalo zbog izloženosti duhaskom dimu a koliko zbog ispušnih plinova automobila i sl.
seln

#106 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Post by seln »

Image
seln

#107 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Post by seln »

Image
Macho^2

#108 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Post by Macho^2 »

Loulou wrote:
Macho^2 wrote:Trebalo bi napraviti cost benefit analizu koliko jedan lokal u 20 godina doprinese drzavi novaca a koliko država mora platiti lijecenje konobara koji obole u istom lokalu uslijed rada u okruženju punom duhaniskog dima...
Bilo bi interesantno ovu analizu napraviti među, npr. zeničkim konobarima :D Da vidimo kako će "izanalizirati"/dokazati da je njihovo zdravlje narušeno usljed izloženosti duhanskom dimu u kafićima, a koliko do izloženosti "miomirisima" Mittala. :D

Ili općenito u urbanim sredinama: koliko je obolijevanje učestalo zbog izloženosti duhaskom dimu a koliko zbog ispušnih plinova automobila i sl.

Radi točnosti ispitivanja studija bi se trebala raditi u manjem gradiću gdje ometajućih faktora poput Mittela ima manje a gostiju opet dovoljno...
medda

#109 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Post by medda »

Macho^2 wrote:Trebalo bi napraviti cost benefit analizu koliko jedan lokal u 20 godina doprinese drzavi novaca a koliko država mora platiti ljecenje konobara koji obole u istom lokalu uslijed rada u okruženju punom duhaniskog dima..
Uzmi u obzir da pusaci zive 10 god. manje i da nece dozivjeti period demencije, kenjanja u pelene i brigu starackih domova basnoslovnih cijena. Usput na svaku kutiju plate 3,5 eura poreza.
Takodje uzmi u obzir da se ljudi razboljevaju i bez pusenja.

Zadnje vrijeme je sloboda govora dostigla vrhunac kad svako malo se cuje kako je pusenje stetno i da doticna osoba bi trebala prestati. Dok je veoma zeznuto elegantno popunjenoj osobi reci da bi trebala manje jesti.
seln

#110 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Post by seln »

Macho^2 wrote:
seln wrote: Trebalo bi...takodje gojazne, ljude sa hronicnim bolestima, neurotike... fino sve pobiti i nema cost.
Ne treba pobiti već stimulirati da smršave (naravno ako debljina nije uzrokovana nekom bolesti pa stimulacija nema nekog smisla). Ali to je već druga tema...
ne, to je ista tema...
svi koji nisu savrseno zdravi, nepusaci, antialkoholicari, sportisti, mrsavi....su "bolesni".
I treba ih lijeciti, pa i na silu.
Eeee, zalosti...
pusenje skracuje zivot...bas dobro. bar necu biti tu da gledam u sta se pretvorio ovaj jebeni svijet.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#111 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Post by mIRCerka »

medda wrote:
Zadnje vrijeme je sloboda govora dostigla vrhunac kad svako malo se cuje kako je pusenje stetno i da doticna osoba bi trebala prestati. Dok je veoma zeznuto elegantno popunjenoj osobi reci da bi trebala manje jesti.
:thumbup:
seln

#112 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Post by seln »

medda wrote:
Macho^2 wrote:Trebalo bi napraviti cost benefit analizu koliko jedan lokal u 20 godina doprinese drzavi novaca a koliko država mora platiti ljecenje konobara koji obole u istom lokalu uslijed rada u okruženju punom duhaniskog dima..
Uzmi u obzir da pusaci zive 10 god. manje i da nece dozivjeti period demencije, kenjanja u pelene i brigu starackih domova basnoslovnih cijena. Usput na svaku kutiju plate 3,5 eura poreza.
Takodje uzmi u obzir da se ljudi razboljevaju i bez pusenja.

:D :D :D :D
Da, trebalo bi od nepusaca uzimati vise doprinosa za penziju, jer ce duze zivjeti.
I za zdravstvo, jer sto duze zivis, to si vise na teretu zdravstvu.
Borej

#113 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Post by Borej »

@seln bash mi je stalo kako me uzimas....ustavri mozes me uzet samo na jednom mjestu.... :D :D
madner

#114 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Post by madner »

Macho^2 wrote:
madner wrote:Stani sekundu, sta ako ja otvorim restoran gdje je dozvoljeno pusiti, i ti hapliciras za posao, tj znas da ces se susret sa dimom?

Dakle ne bi ti trebalo biti dozvoljeno da otvoris takav lokal jer ugrožavaš zdravlje svojih radnika a ujedno štetiš i državi koja je vlasnik zdravstva...
:lol:
U cemu je fol, niko te ne tjera da udjes, niko te ne tjera da radis. A pusenje nije zabranjeno tako da me to za zdravsto pada u vodu.
seln

#115 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Post by seln »

Borej wrote:@seln bash mi je stalo kako me uzimas....ustavri mozes me uzet samo na jednom mjestu.... :D :D
Da, za uho...kao sto i prilici klincima.
Asana

#116 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Post by Asana »

Zimi izlazim samo u pozoriste, jer mi boravak u zapusenim prostorijama ne donosi nimalo zadovoljstva... Mozda ce ovaj zakon zimi pogoditi pusace jer ne mogu boravti u bastama, ali izostanak takvog zakona sada "pogadja" mene i meni slicne.
Znaci, ugostitelji ce izgubiti jedne ali dobiti druge musterije... i pusaci ce primjenom ovog zakona, bas kao sada nepusaci, imati priliku da odluce da li ce ulaskom u ugostiteljski objekt morati malo trpiti "ceif" onih drugih... a ako ne mogu to podnijeti, ostat ce kod kuce gdje sami kroje svoja pravila.

Kao bivsi pusac pozdravljam ovo, to je sansa da mnogi pusaci prestanu pusiti. Da na mom radnom mjestu nije bilo apsolutno nemoguce zapaliti cigaretu, mozda bih i dalje barem pomalo i pasivno pusila... ovako, slobodna sam od tog poroka vec deset godina :)

P.S. a propos ovog iznad: Elegantno popunjene osobe upraznjavanjem svog ceifa ne skode drugeima :))) to je kljucna razlika...
Borej

#117 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Post by Borej »

seln wrote:
Borej wrote:@seln bash mi je stalo kako me uzimas....ustavri mozes me uzet samo na jednom mjestu.... :D :D
smrdi ti iz usta.... :D :D mnogo,a klinac cist....
Last edited by Borej on 21/01/2009 15:02, edited 2 times in total.
madner

#118 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Post by madner »

Nepusaci su nule od gostiju. To svaki vlasnik kafica zna.

Jos jedan dokaz da im je glavna fora sjebat uzitak drugima, jer opste i ne zalaze u kafice.
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#119 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Post by anjusha »

Hehehe, kao sto vidim na ovoj temi ima zestokih pobornika pusenja na javnim mjestima. Ma neka, odmah me to podsjeti na oca pokojnog i njegovu ludu ljubav prema cigaretama. On je cak nalazio mjesta i u bolnici na Kosevu da pusi, kad je bio na zracenju... Ma da njemu neko kaze da ne moze negdje da zapali? Kakav je to "lopov" bio, odmah bi nasao neki nacin, cosak ili izgovor ili bilo sta da se oda svom 2. najdrazem poroku... :D

Međutim, govoreci kao nepusac, mislim da bi bilo lijepo biti u mogucnosti nekada izaci napolje u neki restoran na rucak a ne nagutati se dima usput. Ili u kakav kafic navece a da se ne vratim kuci smrdljive kose i odjece natopljene smradom dima. Ajd ni po frke kad mi smrdi odjeca, nju svakako odmah skinem ravno u korpu za ves, vec je problem kad mi smrdi i kaput...

Ne zagovaram potpunu zabranu pusenja jer znam da bi mi se pokojni otac prevrtao u grobu da to cuje :D, ali definitivno neke odvojene prostorije ili cak mozda i lokale gdje bi ljudi mogli imati pravo izbora gdje da odu i stoga ili isli u lijevi ili desni dio kafica/restorana i sl. Znam da bi to bilo mozda ubitacno za neke manje lokale, jer nemaj sta da pregrade ali snaci ce se, ne brinem. Uostalom, neka se deklarisu kao nepusacki /pusacki pa da opet imam pravo izbora da odem tamo kao nepusac, odnosno Seln da ode tamo kao pusac... :) Mozda bi se tako moglo nesto organizovati... S tim da garantujem da bi vlada uvela vece poreze tim pusacki, ali nekako vjerujem da bi im se to isplatilo (gazdama mislim) u odnosu na posjecenost :)

Neko je spominjao konobare... Pa naravno ako se prijavim da radim u rudniku da znam sta me ceka dole i kakve su opasnosti, isto tako ako odlucim da postanem profesor u srednjoj skoli (opasnost ostajanja bez zivaca i nervnog sloma :D), a tako isto onda i sa konobarima. Ko nece da radi u pusackom dimu, ne mora. Sigurno ce se naci neki drugi konobar pušač, koji će jedva čekati priliku da zaradi...
I tako.. da ne duzim :)

Uh sto volim to reci: pravo izbora :)
madner

#120 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Post by madner »

To su probali, ali ispostavilo se da je manji promet tih nepusackih zona.

Onda su trazili da se skroz ukine, jerbo kad ljudi imaju izbor uglavnom hoce da idu gdje ima dima. :D
seln

#121 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Post by seln »

Asana wrote:

Kao bivsi pusac pozdravljam ovo, to je sansa da mnogi pusaci prestanu pusiti. Da na mom radnom mjestu nije bilo apsolutno nemoguce zapaliti cigaretu, mozda bih i dalje barem pomalo i pasivno pusila... ovako, slobodna sam od tog poroka vec deset godina :)
Hajmo u zivot da ces opet poceti.
seln

#122 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Post by seln »

anjusha wrote:Hehehe, kao sto vidim na ovoj temi ima zestokih pobornika pusenja na javnim mjestima. Ma neka, odmah me to podsjeti na oca pokojnog i njegovu ludu ljubav prema cigaretama. On je cak nalazio mjesta i u bolnici na Kosevu da pusi, kad je bio na zracenju... Ma da njemu neko kaze da ne moze negdje da zapali? Kakav je to "lopov" bio, odmah bi nasao neki nacin, cosak ili izgovor ili bilo sta da se oda svom 2. najdrazem poroku... :D

Međutim, govoreci kao nepusac, mislim da bi bilo lijepo biti u mogucnosti nekada izaci napolje u neki restoran na rucak a ne nagutati se dima usput. Ili u kakav kafic navece a da se ne vratim kuci smrdljive kose i odjece natopljene smradom dima. Ajd ni po frke kad mi smrdi odjeca, nju svakako odmah skinem ravno u korpu za ves, vec je problem kad mi smrdi i kaput...

Ne zagovaram potpunu zabranu pusenja jer znam da bi mi se pokojni otac prevrtao u grobu da to cuje :D, ali definitivno neke odvojene prostorije ili cak mozda i lokale gdje bi ljudi mogli imati pravo izbora gdje da odu i stoga ili isli u lijevi ili desni dio kafica/restorana i sl. Znam da bi to bilo mozda ubitacno za neke manje lokale, jer nemaj sta da pregrade ali snaci ce se, ne brinem. Uostalom, neka se deklarisu kao nepusacki /pusacki pa da opet imam pravo izbora da odem tamo kao nepusac, odnosno Seln da ode tamo kao pusac... :) Mozda bi se tako moglo nesto organizovati... S tim da garantujem da bi vlada uvela vece poreze tim pusacki, ali nekako vjerujem da bi im se to isplatilo (gazdama mislim) u odnosu na posjecenost :)

Neko je spominjao konobare... Pa naravno ako se prijavim da radim u rudniku da znam sta me ceka dole i kakve su opasnosti, isto tako ako odlucim da postanem profesor u srednjoj skoli (opasnost ostajanja bez zivaca i nervnog sloma :D), a tako isto onda i sa konobarima. Ko nece da radi u pusackom dimu, ne mora. Sigurno ce se naci neki drugi konobar pušač, koji će jedva čekati priliku da zaradi...
I tako.. da ne duzim :)

Uh sto volim to reci: pravo izbora :)
Ovo je vec ozbiljan post.
seln

#123 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Post by seln »

Borej wrote:
seln wrote:
smrdi ti iz usta.... :D :D
to si ti mirisao na drugom kraju probavnog trakta.
mojgrad

#124 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Post by mojgrad »

madner wrote:Nepusaci su nule od gostiju. To svaki vlasnik kafica zna.

Jos jedan dokaz da im je glavna fora sjebat uzitak drugima, jer opste i ne zalaze u kafice.

Za razliku od pusaca nama nepusacima ne treba opojno sredstvo (ili neka druga ovisnost) da bi se osjecali dobro, da bi bili u dobrom raspolozenju ili kako to vi pusaci nazivate da smo smireni.
Sve sto mi treba da bi se super osjecala je moje zdravlje (koje svjesno ne unistavam), zdrav razum i moji prijatelji s kojima mi je dobro ma gdje god da sam.
Podrzavam zabranu u svakom slucaju, konacno jednom poslije izlaska da ne smrdim na pepeljaru..... :thumbup:
melb26sa

#125 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Post by melb26sa »

Ja pusaca i price - ovdje u IL prije godinu nametnuli zabranu pusenja. I da, bilo je prica kao pasce promet u restoranima ali vidi cuda, ljudi se vratili, posao cvjeta. Cigare su im i dalje oko 5-7 dolara i zamisli i dalje se prodaju, evo vlada sad razmislja da im nametne jos neki porez od $1 i ne bune se.
Dalje, hoces pusiti u kancelariji - NE MOZE, idi vani, barem 25 koraka od ulaza pa pusi. Ovi na mom poslu jos fini pa im postave pepeljare vani i jos ih redovno ciste...

Uglavnom, uvesti ali da ima i provodjenje zakona pa koga uhvate sa cigaretom u kaficu (gdje je vec zabrana) neka naplate i od njega i od gazde. Brzo ce nauciti.

http://www.chicagotribune.com/news/loca ... 2225.story

Zaboravih dodati, nova stvar je third-hand smoke - kad se npr u liftu vozis sa nekim okorjelim pusacem koji smrdi na duhan...

http://www.nytimes.com/2009/01/03/healt ... smoke.html
Locked