Zabrana alkohola

Rasprave o vjerskim temama.

Moderator: Bloo

Post Reply
BosnjakAga
Posts: 728
Joined: 10/10/2004 21:43

Zabrana alkohola

Post by BosnjakAga » 08/11/2004 12:24

Nezim Halilovic - muderris

Braco i sestre! Alkohol predstavlja jedno od najvecih zla današnjice i spada u jednu od velikih opasnosti pogotovo za mladju populaciju koja iz dana u dan postaje sve više ovisnom od njega. Alkohol je u dobroj mjeri uzrok svakodnevnih:ubistava, samoubistava, saobracajnih udesa, tuca, svadja, razvoda brakova i tome slicno. Bošnjaci se natjecu ko ce piti kvalitetnije pice i ko moze više popiti a da ostane na nogama! Narod koji se pocne takmiciti u zlu a ne u dobru, je narod koji gubi svoju vrijednost i ide na smetljište historije i u zagrljaj dzehennemu.

Alkohol spada u red harama (zabranjenih stvari) i to harama cija zabrana se bazira na: Kur'anu, sunnetu i idzmau. Zabrana alkohola ne dolazi odjednom, vec u fazama.

Allah dz.š. u Suri Nahl govori o 'hrani i picu koji su prijatni', što obuhvata sve osim alkohola:

'A od plodova palmi i loze pripremate pice i hranu prijatnu! To je zaista dokaz za one koji pameti imaju' (Suretun-Nahl:67)

Zatim je objavljen 219. ajet Sure Bekare:

'Pitaju te o vinu i kocki. Raci: 'Oni donose veliku štetu, a i neku korist ljudima, samo je šteta od njih veca od koristi.' I pitaju te koliko da udjeljuju. Reci: 'Višak!'Eto, tako vam Allah objašnjava propise da biste razumjeli!' (Suretu-l-Bekare: 219)

Ovaj ajet govori da je šteta od vina i kocke veca od koristi, te da je njihovo odbacivanje prece od njihova korištenja. Ovaj ajet ne zabranjuje alkohol, ali priprema teren za to.

Zatim je u trecoj fazi zabranjeno obavljanje namaza u pijanom stanju:

'O vjernici nikako pijani namaz ne obavljajte, sve dok ne budete znali šta izgovarate!' (Sureun-Nisa':43)

Potom dolazi cetvrta i konacna faza u zabrani alkohola, nakon cega nije bilo nikakvih dilema i rasprava. O konacnoj zabrani govore ajeti Sure Maide:

'O vjernici, vino, kocka, kumiri i strelice za gatanje su odvratne stvari i šejtanovo djelo; zato se toga klonite da biste postigli što zelite.' (Suretu-l-Maide: 90)

Nakon poziva vjernicima i direktnog obracanja njima, što zahtijeva punu paznju u odnosu na ono šta se zeli kazati, u citiranom ajetu na prvom mjestu dolazi zabrana alkohola, a potom i kocke, kumira i strelica za gatanje. Sve cetiri stvari su nazvane jednim imenom a to je 'ridzs' (odvratna stvar) i to ne bilo koji ridzs, nego onaj koji spada u šejtanska djela. Allah dz.š. od ljudi trazi da se prodju tih grijeha, kako bi bili spašeni.

'Šejtan zeli da pomocu vina i kocke unese medju vas neprijateljstvo i mrznju i da vas od sjecanja na Allaha i od obavljanja namaza odvrati. Pa hocete li se okaniti?' (Suretu-l-Maide: 91)

Putem vina i kocke, prokleti šejtan zeli da ubaci neprijateljstvo i mrznju medju ljude, te da ih odvrati od spominjanja Allahova imena i od namaza.

Zabrana alkohola je naredjena trece godine po Hidzri i to neposredno poslije bitke na Uhudu, kada je telal oglasio: 'O ljudi, alkohol je postao haram (zabranjenim). ' Svi koji su culi ove rijeci, a u ruci su im bile caše, razbili su ih. Oni koji su u ustima imali gutljaje vina koje nisu još popili, ispljuvali su ga. Svo posudje za vino je razbijeno ili izbušeno, kao što stoji u predaji:

Prenosi Enes r. a.: 'Posluzivao sma pice u kuci Ebu Talhe, a u to vrijeme je alkohol bio pokudjen, pa je Poslanik s. a. v. s. naredio glasniku da oglasi zabranu alkohola, pa smo culi: 'Alkohol je zabranjen!' Rece mi Ebu Talha: 'Izadji i proli ga!' Pa sam izašao i prolio ga na ulicu!' Rekoše neki ashabi: 'Ima onih od nas koji su pali kao šehidi a u njihovim utrobama je bio alkohol!' Pa je objavljeno: 'Onima koji vjeruju i dobra djela cine nema nikakva grijeha u onome što oni pojedu i popiju kada se klonu onoga što im je zabranjeno i kada vjeruju i dobra djela cine, zatim se Allaha boje i vjeruju i onda se grijeha klone i dobro cine. A Allah voli one koji dobro cine.' (Suretu-l-Maide: 93) (Buharija)

Postupnost u zabrani alkohola je dokaz potrebe za sazrijevanjem u islamu, pogotovo u stvarima koje su bile ukorijenjene kod predislamskih arapa i koje je bilo teško odjednom zabraniti i iskorijeniti.

Muhammed s.a.v.s. je kao što prenosi Ebu Enes, one ashabe koji su pili alkohol nakon njegove zabrane udarao sa palminim granjem ili nanulama, dok je Ebu Bekr one koji su pili alkohol, za vrijeme njegova hilafeta, bicevao sa 40 udaraca bicem.

U dzennet nece uci tri osobe, kao što stoji u hadisu koji prenosi Abdullah ibn Amr r.a.:

Prenosi Abdullah ibn Amr da je Poslanik s. a. v. s rekao: 'U dzennet nece uci: onaj koji pogovara ono što je dao, neposlušan roditeljima i pijanica!' (Nesaija)

Prenosi Ibn Omer da je Poslanik s.a.v.s. rekao: 'Allah je prokleo: alkohol, onoga ko ga pije, onoga ko ga toci, onoga ko ga prodaje, onoga ko ga kupuje, ko ga proizvodi i kome se proizvodi, ko ga posluzuje i kome se posluzuje. ' (Ebu Davud)

Gospodaru, pomozi ummetu da se odupre napadima neprijatelja islama, ucvrsti naše vjerovanje, sacuvaj nas od velikih i malih grijeha, budi nam Milostiv na Sudnjem danu i uvedi nas u dzennet!

http://www.sehara.com/aktuelnosti/defau ... ikalID=833


Bird
Posts: 236
Joined: 22/10/2004 13:23

Re: Zabrana alkohola

Post by Bird » 08/11/2004 22:44

BosnjakAga wrote:Braco i sestre! Alkohol predstavlja jedno od najvecih zla današnjice i spada u jednu od velikih opasnosti pogotovo za mladju populaciju koja iz dana u dan postaje sve više ovisnom od njega.


Nije istina. Alkohol jeste zlo za one koji ga koriste u nenormalnim količinama, ali alkohol sam po sebi nije zlo ni grijeh.

nebi
Posts: 1755
Joined: 27/10/2004 23:55

Post by nebi » 08/11/2004 22:56

Hmmmm...Mesa je nesto pricao:alkohol,kocka i vlast.Vlast kao najveci porok.A tu ni nas Muderis nije bas cist.

[email protected]
Posts: 21
Joined: 06/11/2004 15:04

Post by [email protected] » 08/11/2004 23:01

MA DIPLI TI KOME HOCES-KAKAV JE VIKEND BEZ PICA,PA RADIJE NECU IZLAZITI :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :P :P [/b]

cowboy
Posts: 359
Joined: 07/12/2003 00:00

Post by cowboy » 08/11/2004 23:03

Ti niti si se rodio u Bosni, niti zivis u Bosni, i Bosancima si nasao solit' pamet o alkoholu. Rodio si se u Srbiji, idi njima kenjaj. Ili posto zivis u Njemackoj, sto njih ne peglas?

hananah
Posts: 5502
Joined: 06/01/2004 00:00
Location: Sarajevo

Post by hananah » 08/11/2004 23:13

E zabranite nam jos i alkohol, i svaki vid provoda, natjerajte nas u torove i onda nam dajte puske da se upucamo, nama kojima toliko vjera nije zabremedet da se odreknemo lijepih stvari kao sto je casa pitkog vina.
Kad neke od vas citam osjecam se kao sahovska figura na sahovskoj tabli koju povlaci Bog. E vala necu nego cu zapjevati

Alkohol, alkohol
to je prava stvar
ko ne pije alkohol
nije normalan :D

Bird
Posts: 236
Joined: 22/10/2004 13:23

Post by Bird » 08/11/2004 23:21

hananah wrote:E zabranite nam jos i alkohol, i svaki vid provoda, natjerajte nas u torove i onda nam dajte puske da se upucamo, nama kojima toliko vjera nije zabremedet da se odreknemo lijepih stvari kao sto je casa pitkog vina.


Bilo bi jako lijepo da ti bude vjera prva stvar, ali tvom vjerskom životu neće smetati alkohol ako ga konzumiraš normalno, a ne da ideš svukud samo nikako pravo.

To je moje mišljenje.

hananah
Posts: 5502
Joined: 06/01/2004 00:00
Location: Sarajevo

Post by hananah » 08/11/2004 23:25

Meni vjera uopce nije prva ni druga ni stota stvar u zivotu. Toliko pametnijih stvari za potrositi vrijeme ima.
Bilo bi lijepo da je tebi prva stvar da pomognes siromasnima, i u tvom zivotu alkohol nece smetati u normalnim kolicinama i da ne ides svukud vec pravo :D

Bird
Posts: 236
Joined: 22/10/2004 13:23

Post by Bird » 08/11/2004 23:29

hananah wrote:Meni vjera uopce nije prva ni druga ni stota stvar u zivotu. Toliko pametnijih stvari za potrositi vrijeme ima.


Ne znam da li ima baš pametnijih stvari, ali eto :D

Bilo bi lijepo da je tebi prva stvar da pomognes siromasnima, i u tvom zivotu alkohol nece smetati u normalnim kolicinama i da ne ides svukud vec pravo :D


Pomažem koliko mogu, a i ja sam kazao da nisam protiv alkohola u normalnim količinama, jer se ta normalna količina trenutno nalazi u meni :D

User avatar
Vodenjak
Posts: 7419
Joined: 03/10/2004 18:45

Post by Vodenjak » 08/11/2004 23:32

hananah wrote:E zabranite nam jos i alkohol, i svaki vid provoda, natjerajte nas u torove i onda nam dajte puske da se upucamo, nama kojima toliko vjera nije zabremedet da se odreknemo lijepih stvari kao sto je casa pitkog vina.
Kad neke od vas citam osjecam se kao sahovska figura na sahovskoj tabli koju povlaci Bog. E vala necu nego cu zapjevati

Alkohol, alkohol
to je prava stvar
ko ne pije alkohol
nije normalan :D


Ali hananah... Ne mozes tako! Zar ne znas onu:

Ko pije umrijece
a ko ne pije prije ce! :D

User avatar
JBT
Posts: 5016
Joined: 20/11/2002 00:00
Location: Korea

Post by JBT » 08/11/2004 23:42

E ako sta ne gotivim onda je to zavirivanje u tudju kesu.
Inace, grijeh ne ulazi na usta, on iz usta izlazi.

hananah
Posts: 5502
Joined: 06/01/2004 00:00
Location: Sarajevo

Post by hananah » 08/11/2004 23:43

ma svi cemo umrijeti, samo necu da me sile na nesto sto mi se ne da. A pojedincima dusa soliti pamet recenicama tipa "ja sam tu nasao smiraj pa hajte sad i svi nadjite smiraj u istom". E vala mi toga preko glave. Ne pijem za Ramazan jer mi nije cejf, ali isto ne postim jer mi to nekako nezdravo citav dan gladovati a onda natovariti brdo hrane u sebe. Svakom svoje uvjerenje. Neki normalan post sa hljebom i vodom, eventualno ribom mi je ok a ovo je mucenje zivo, pa mi nije cejf.
U zivotu ne volim raditi stvari koje mi ne prijaju, a time nikoga ne ugrozavam, za razliku od onih koji se zgrazavaju sto ja eto ne postim. Time ipak ugrozavaju moje pravo ne izbor. Isto tako ne diram one kojima je na prvom mjestu u zivotu vjera i ne solim im pamet da to tako ne treba biti, dok se oni satrase soleci pamet nama kojima nije vjera na prvom mjestu da treba da bude. Daleko takvima kuca od moje.

User avatar
JBT
Posts: 5016
Joined: 20/11/2002 00:00
Location: Korea

Post by JBT » 08/11/2004 23:47

A vidi Hane, molit cu lijepo. Vidi finoce, nacina izrazavanja, stavova....
Hana, da nisi u kakvoj koloniji bila? Dugo te nije bilo.

User avatar
kekec
Posts: 4859
Joined: 18/05/2004 15:40
Location: EU

Post by kekec » 08/11/2004 23:47

Zasto se Muderris toliko sikira. :?
Alkohola je sve manje u upotrebi. :sad:
Ali zato droge ima koliko hoces. :(

A Muderiss drogu ne spominje ??? :D

blenta
Posts: 258
Joined: 24/12/2003 00:00

Post by blenta » 09/11/2004 00:25

nebi wrote:Hmmmm...Mesa je nesto pricao:alkohol,kocka i vlast.Vlast kao najveci porok.A tu ni nas Muderis nije bas cist.


muderis je klasichni primjer hodzice koji vazi drugima da ratuju, a sam se ne bi nikad prihvatio pushke. ili to ipak nije on? :D

nebi wrote:ma svi cemo umrijeti, samo necu da me sile na nesto sto mi se ne da. A pojedincima dusa soliti pamet recenicama tipa "ja sam tu nasao smiraj pa hajte sad i svi nadjite smiraj u istom". E vala mi toga preko glave. Ne pijem za Ramazan jer mi nije cejf, ali isto ne postim jer mi to nekako nezdravo citav dan gladovati a onda natovariti brdo hrane u sebe. Svakom svoje uvjerenje. Neki normalan post sa hljebom i vodom, eventualno ribom mi je ok a ovo je mucenje zivo, pa mi nije cejf.
U zivotu ne volim raditi stvari koje mi ne prijaju, a time nikoga ne ugrozavam, za razliku od onih koji se zgrazavaju sto ja eto ne postim. Time ipak ugrozavaju moje pravo ne izbor. Isto tako ne diram one kojima je na prvom mjestu u zivotu vjera i ne solim im pamet da to tako ne treba biti, dok se oni satrase soleci pamet nama kojima nije vjera na prvom mjestu da treba da bude. Daleko takvima kuca od moje..


hananah, sve je prosto. vjera zabranjuje alkohol vjernicima. u vjeri nema prisile. znachi, ako nisi vjernik, niko te ni na shta ne tjera. a ako jesi, opet se odredbama vjere povinjavash dobrovoljno. u chemu je problem?
u tome shto se na podforumu Religija nadje i vjernika i shto se satrashe da tu ne prichaju o nogometu, nego o religiji? zaista te niko ni na shta ne tjera, pa ni da chitash ovo, a oprosti shto ti nechu povjerovati ako kazhesh da te mimo foruma u sarajevu neko mozhe ozbiljno tjerati da postish. ;)

violentjack
Posts: 3477
Joined: 17/03/2003 00:00

Post by violentjack » 09/11/2004 01:12

Alkohol nije postojao za Muhameda..i sam Kuran kaze zabranjena vam je krv..strv i Svinjsko meso

Engram::X
Posts: 1041
Joined: 17/10/2004 12:08
Location: Šeher Sarajevo
Contact:

Post by Engram::X » 09/11/2004 03:07

JBT wrote:Inace, grijeh ne ulazi na usta, on iz usta izlazi.


hananah wrote:Ne pijem za Ramazan jer mi nije cejf, ali isto ne postim jer mi to nekako nezdravo

ovo je mucenje zivo, pa mi nije cejf.


kekec wrote:Alkohola je sve manje u upotrebi. :sad:


violentjack wrote:Alkohol nije postojao za Muhameda..jel se vi ovo zahebavate danas kolektivno?? :-)

User avatar
manijak1
Posts: 44475
Joined: 16/01/2003 00:00
Location: Ni na nebu još manje ispod zemlje
Has thanked: 6 times
Been thanked: 3 times
Contact:

Post by manijak1 » 09/11/2004 08:52

:D :D Kladionice ??????????? :D :D
Treba zabraniti ili............dok se ne riješi pitanje promila ?????

User avatar
horns&drums
Posts: 15722
Joined: 16/03/2004 16:24
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums » 09/11/2004 08:57

Engram::X wrote:jel se vi ovo zahebavate danas kolektivno?? :-)


Da jekane, join the parade :D :D

Nego pazi ovog:
violentjack wrote:Svinjsko meso


Velikim slovom pise klempetinu. Dragi muslimani, ovo vam je spijun :D :D :D :D


Brazzo, ja se ne bojim Muderisa, pivo i nije alkohol :D :D :D :D

User avatar
manijak1
Posts: 44475
Joined: 16/01/2003 00:00
Location: Ni na nebu još manje ispod zemlje
Has thanked: 6 times
Been thanked: 3 times
Contact:

Post by manijak1 » 09/11/2004 11:12

Union brezalkoholno :D :D
Brazzo vazda mi je bio sumnjiv :D :D

User avatar
horns&drums
Posts: 15722
Joined: 16/03/2004 16:24
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums » 09/11/2004 11:17

I mei, mislim da radi za CIA :D

Lisac
Posts: 1348
Joined: 16/04/2004 09:22

Post by Lisac » 09/11/2004 11:20

vama dvojici ochigledno fali bogobojazhljivosti :D ali pazite se da vas ne izofiraju nezimu :D

User avatar
Alfons Kauders
Posts: 36872
Joined: 24/09/2004 13:39
Location: Glavni Stan NVZ
Contact:

Post by Alfons Kauders » 09/11/2004 11:24

Jah, Muderis & Ceric fino naklapaju samo...

Ispade veci grijeh popit pivu, nego ukrast milone ko Sacirbey...

Veci grijeh stuci koju duplu votkicu, nego dijelit Bosnu, ko njihovi sponzori...

A tek jeger u po bijela dana, mjesto kafe, uh...

Jest, jest, alkohol je najvece zlo naseg drustva... Niposto kriminal, tj. politika, nepismenost, siromastvo i slicni problemi koji se gore navedenih ne ticu... Imaju ljudi preca posla... :D

hananah
Posts: 5502
Joined: 06/01/2004 00:00
Location: Sarajevo

Post by hananah » 09/11/2004 11:27

Pa sad mi nesto sinu - pa u raju nema alkohola, roka, sexa, Mortadele (velikim slovom) i svih onih finih i sitnih zadovoljstava. :(
Umjesto toga treba da sjedim slusam kako zubori potocic i blazeno vezem Vilerove goblene. :zzzz:
Ma kakvi, ode Hana u pakao, eto tamo cak i nasih tramvaja ima :D

maraDONa
Posts: 276
Joined: 29/07/2004 09:39
Location: fc sarajevo

Post by maraDONa » 09/11/2004 11:28

:lol: :mrgreen: moram primjetiti da je na religiji danas kolektvini shiz :mrgreen: :lol:

:lol: :lol: :lol:

Post Reply