Zaboravljeni srpsko-muslimanski sporazumi

Post Reply
E. Jaganjac

#1 Zaboravljeni srpsko-muslimanski sporazumi

Post by E. Jaganjac »

Zaboravljeni srpsko-muslimanski sporazumi

(vecernji-list.hr)

Nijedna rasprava o BiH i budućem ustavu ne prolazi bez prijepora o karakteru bošnjačko-hrvatskog ratnog sukoba. U RH se to pitanje uglavnom problematizira s aspekta odgovornosti i uloge Tuđmana.

Postrance ostaju aktivnosti međunarodne zajednice, kao i srpska politika i agresija. O ulozi muslimanskoga vodstva, a osobito Alije Izetbegovića, govori se isključivo gledajući na nj kao na čovjeka "koji je umro za cjelovitu Bosnu".

Teško je, međutim, zanemariti izvore bliske samom Izetbegoviću. Javna polemika koju je s njime vodio bivši prvi čovjek bošnjačke vojske Sefer Halilović otkriva drugu stranu politike bošnjačko-muslimanskog vrha.

U međusobnom prepucavanju za "izdaju Srebrenice" Halilović mu se u lipnju 2003. javno obratio: "Ako si zbog godina ili starosti zaboravio, podsjećam te da si 16. rujna 1993. godine s Momčilom Krajišnikom tajno potpisao zajedničku Deklaraciju o podjeli BiH... koja u stavku petom kaže: da oformimo radnu grupu za posebna pitanja koja se odnose na teritorijalno razgraničenje između dvije republike u budućoj uniji BiH, uključujući i istočnu Bosnu".

U tom tajnom sporazumu, podsjeća Halilović, također stoji "da se Republika Srpska i HR Herceg Bosna, nakon dvije godine, mogu referendumom izjasniti žele li ostati u uniji BiH ili se priključiti Srbiji i Hrvatskoj".

Sporazum sa Srbima

Valja podsjetiti na zaboravljeni srpsko-muslimanski sporazum kojim je nedugo nakon prvih višestranačkih izbora u BiH Izetbegović pokušao tražiti sreću u dogovoru s Miloševićem. Sklopljen je u Beogradu, ali je propao jer su ga Hrvati dočekali "na nož", kako će sam Izetbegović poslije potvrditi u intervjuu za RFE, u lipnju 2000. godine.

Točno je da su Hrvati, ali i dio Bošnjaka, taj sporazum nazivali veleizdajom. Halilović svjedoči i o razgovoru s prvim ljudima bošnjačkog vodstva, kojemu je cilj bio pridobiti ga kao zapovjednika s karizmom da agitira za ideju razmjene teritorija kao "odličnog" rješenja za BiH.

"Pričao sam na telefon s Ugljaninom (dr. Sulejman Ugljanim, predsjednik SDA za Sandžak, op.a.) i ja ga pitam ... bi li narod Sandžaka pristao da se zamijeni Sandžak za istočnu Hercegovinu?" Na pitanje Ejupa Ganića, inače podrijetlom iz Sandžaka, "i što kaže Suljo?", Izetbegović je odgovorio: "Suljo kaže da bi to narod u Sandžaku s oduševljenjem prihvatio."

Nakon Ganićeve pohvale ideji, koju je nazvao odličnom, Izetbegović je bio toliko oduševljen vlastitim planom da je morao na kraju poentirati: "Naravno da bi bilo odlično. Skupiti narod, srediti državu i raditi svoja posla.

Bosanski Kongres (SAD), čiji je potpredsjednik dr. Muhamed Borogovac, podignuo je protiv Izetbegovića javnu optužnicu za veleizdaju.

Pojava "straha"

Naime, Izetbegović je na 49. zasjedanju Generalne skupštine UN-a, 27. rujna 1994., na iznenađenje muslimanskih opkoljenih enklava u istočnoj Bosni, sam zatražio da se odluka za skidanje embarga ograniči "samo na donošenje formalne odluke", a njena primjena odgodi za šest mjeseci. "Ja sam lično tada učinio jedan rizičan korak rekao sam da mi odložimo naš zahtjev za skidanje embarga na šest mjeseci", priznao je Izetbegović svojoj stranci u Zenici 5. kolovoza 1995., kad je Srebrenica već bila u srpskim rukama.

Pravdao se tada strahom za sudbinu enklava kad se povuče Unprofor, što se podrazumijevalo nakon ukidanja embarga. Međutim, taj "strah" nije postojao ni prije ni poslije zasjedanja Skupštine UN-a. Samo dvadesetak dana prije "pojave straha" Izetbegović je bio hrabar i odlučan: "Ako nas stave pred alternativu plave kacige ili oružje izabrat ćemo oružje." (Der Spiegel, 9. rujna 1994.)

Posve drukčija slika koju daju mediji baš u vrijeme donošenja novoga ustava te nedavno suglasje predsjednika Mesića i bošnjačkog lidera Tihića o projektu "građanske države" (što je u bosanskohercegovačkim prilikama ekvivalent za bošnjačku majorizaciju), kao i Mesićeva popularnost među Bošnjacima, razmjerna slabljenju hrvatske pozicije, doživljava se među Hrvatima u BiH kao politika koja nije bez vraga
danas

#2 Re: Zaboravljeni srpsko-muslimanski sporazumi

Post by danas »

E. Jaganjac wrote: Teško je, međutim, zanemariti izvore bliske samom Izetbegoviću. Javna polemika koju je s njime vodio bivši prvi čovjek bošnjačke vojske Sefer Halilović otkriva drugu stranu politike bošnjačko-muslimanskog vrha.
nevezano, ali mislim ipak bitno -- kada je sefer bio na celu armije, ta armija je bila daleko od jednonacionalne bosnjacke.
Nesferatu

Post by Nesferatu »

kada je sefer bio na celu armije, ta armija je bila daleko od jednonacionalne bosnjacke
Jest.

Al' Sefer je 1991 u Aprilu postao komandant Zelenih Beretki, koje su bile novo-oformljena paramilitarna grupa pod pokroviteljstvom SDA.

Voljeo bih kad bi mi neko, objanio, put Sefera Halilovica od 1990-1992.
Fair Life

#4 Re: Zaboravljeni srpsko-muslimanski sporazumi

Post by Fair Life »

E. Jaganjac wrote:(...)
U međusobnom prepucavanju za "izdaju Srebrenice" Halilović mu se u lipnju 2003. javno obratio: "Ako si zbog godina ili starosti zaboravio, podsjećam te da si 16. rujna 1993. godine s Momčilom Krajišnikom tajno potpisao zajedničku Deklaraciju o podjeli BiH... koja u stavku petom kaže: da oformimo radnu grupu za posebna pitanja koja se odnose na teritorijalno razgraničenje između dvije republike u budućoj uniji BiH, uključujući i istočnu Bosnu".

U tom tajnom sporazumu, podsjeća Halilović, također stoji "da se Republika Srpska i HR Herceg Bosna, nakon dvije godine, mogu referendumom izjasniti žele li ostati u uniji BiH ili se priključiti Srbiji i Hrvatskoj".

(...)

"Pričao sam na telefon s Ugljaninom (dr. Sulejman Ugljanim, predsjednik SDA za Sandžak, op.a.) i ja ga pitam ... bi li narod Sandžaka pristao da se zamijeni Sandžak za istočnu Hercegovinu?" Na pitanje Ejupa Ganića, inače podrijetlom iz Sandžaka, "i što kaže Suljo?", Izetbegović je odgovorio: "Suljo kaže da bi to narod u Sandžaku s oduševljenjem prihvatio."

(...)
Ribu koja od glave smrdi najlakse je od repa cistiti.
danas

Post by danas »

Nesferatu wrote: Voljeo bih kad bi mi neko, objanio, put Sefera Halilovica od 1990-1992.
koliko znam, izasao je iz JNA (za razliku od delica koji je do pola '92-e u njoj sjedio)... krio se da ga ne odvuku na ratiste u hrvatsku... ostalo... nemam pojma...
E. Jaganjac

Post by E. Jaganjac »

Nesferatu wrote:
kada je sefer bio na celu armije, ta armija je bila daleko od jednonacionalne bosnjacke
Jest.

Al' Sefer je 1991 u Aprilu postao komandant Zelenih Beretki, koje su bile novo-oformljena paramilitarna grupa pod pokroviteljstvom SDA.

Sefer nikada nije bio komandant zelenih beretki, vec Patriotske lige BiH.

da bi se to stanje shvatili potrebno je znati kako je Aemija BiH izrasla iz potrebe za ocuvanjem zivota i drzave Bosne. Tada pocetkom 92, kada je vec bilo izvjedno da je Milosevic srusio SFRJ, mnogi oficiri su se javljali sa zahtjevom da postanu clanovi bosanske armije. Ne samo Bosnjaci, ja znam licno i ljudi iz drugih etnickih grupa. Ganic je tada bio kao osoba zaduzena za ta pitanja i svi ti ljudi su vraceni kucama sa odgovorom da "mi" nemamo namjeru praviti armiju.

Kada je agresija pocela iz naroda je nikla Patriotska liga, samoorganizovana, samonaoruzana, a medju njima i Sefer. Oni su zaustavili prve udare na sarajevo, deblokirali prepolovljeni grad, zauzevsi strateski vazne kote u pofalicima i td. Tek u maju, pod pritiskom naroda tzv vlast bajagi pravi spiskove TO BiH, ali veoma neozbiljno, vracajuci dobrovoljce kucama, a to sto se i samorganizovalo branilo je grad i drzavu bez ikakve plate, bez ikakve pomoci cak i u hrani. Tek tamo negdje u Julu tzv vlada RBiH obezbjedjuje neku sirotinju u vidu caja i hljeba braniocima na prvim linijama.

A zelene berteke su grupa samoorganizovanih branilaca iz Starog Grada, koje je okupio i vodio jean privatmik (ne mogu mum se sada sjetiti imena).

Tek dolaskom Sefera na celo svih tih odbrambenih grupa nikla je Armija BiH i bila solidno organizovana, ali i dalje bez skoro ikakave finansijske pomoci tzv vlasti RBiH. Vise je nego ovito bilo da je sabotaza bila na svim nivoima, a najvise od strane same tzv vlasti.

Ja sam bio prisutan u to doba u SA i dan danas mi je zao sto nisam imao snage da krenem u obracun sa izdajnicima jos tada. U povjesti ratovanja od postanka ljudske civilizacije nije bilo gore situacije nego tada. Cetnici sa svim resursima JNA napadaju, MZ se pravi da nista ne vidi, Hrvati blokirali komunikacije, a vlast izdajnicka uveliko saradjuje sa agresorima, laze sopstveni narod, sabotira iznutra odbranu, pa cak kao sto sada izlazi na povrsinu, putem "Seva" likvidira i najsposobnije patriote.

Ja sa time nemam dileme ko je bio ko. Po meni Alija Izetbegovic, Haris Silajdzic i Zlatko Lagumdjija su bili najveci izdajnici u historiji Bosne. Da ne zaboravim i Durakovica, koji je dok je bio Sekretar CKSKBiH pripremio teren za cetnicku agresiju. Njegova je zasluga likvidacija Pozderaca i smjena Mikulica i njegova je zasluga infiltracija Jutela, te pripremanje terena za preuzimanje vlasti od strane SDS, SDA, HDZ, koje su se prethodno dogovorile da sruse Republiku BiH i podjele je medju sobom.

Dok ti izdajnici drze i malo vlasti U Republici BiH nicem dobrom se niko ne moze nadati. Njih treba poslati na sud zbog saucesnistva u agresiji i genocidu.
mostarac

Post by mostarac »

E. Jaganjac wrote:
Nesferatu wrote:
Jest.

Sefer nikada nije bio komandant zelenih beretki, vec Patriotske lige BiH.

da bi se to stanje shvatili potrebno je znati kako je Aemija BiH izrasla iz potrebe za ocuvanjem zivota i drzave Bosne. Tada pocetkom 92, kada je vec bilo izvjedno da je Milosevic srusio SFRJ, mnogi oficiri su se javljali sa zahtjevom da postanu clanovi bosanske armije. Ne samo Bosnjaci, ja znam licno i ljudi iz drugih etnickih grupa. Ganic je tada bio kao osoba zaduzena za ta pitanja i svi ti ljudi su vraceni kucama sa odgovorom da "mi" nemamo namjeru praviti armiju.

Kada je agresija pocela iz naroda je nikla Patriotska liga, samoorganizovana, samonaoruzana, a medju njima i Sefer. Oni su zaustavili prve udare na sarajevo, deblokirali prepolovljeni grad, zauzevsi strateski vazne kote u pofalicima i td. Tek u maju, pod pritiskom naroda tzv vlast bajagi pravi spiskove TO BiH, ali veoma neozbiljno, vracajuci dobrovoljce kucama, a to sto se i samorganizovalo branilo je grad i drzavu bez ikakve plate, bez ikakve pomoci cak i u hrani. Tek tamo negdje u Julu tzv vlada RBiH obezbjedjuje neku sirotinju u vidu caja i hljeba braniocima na prvim linijama.

A zelene berteke su grupa samoorganizovanih branilaca iz Starog Grada, koje je okupio i vodio jean privatmik (ne mogu mum se sada sjetiti imena).

Tek dolaskom Sefera na celo svih tih odbrambenih grupa nikla je Armija BiH i bila solidno organizovana, ali i dalje bez skoro ikakave finansijske pomoci tzv vlasti RBiH. Vise je nego ovito bilo da je sabotaza bila na svim nivoima, a najvise od strane same tzv vlasti.

Ja sam bio prisutan u to doba u SA i dan danas mi je zao sto nisam imao snage da krenem u obracun sa izdajnicima jos tada. U povjesti ratovanja od postanka ljudske civilizacije nije bilo gore situacije nego tada. Cetnici sa svim resursima JNA napadaju, MZ se pravi da nista ne vidi, Hrvati blokirali komunikacije, a vlast izdajnicka uveliko saradjuje sa agresorima, laze sopstveni narod, sabotira iznutra odbranu, pa cak kao sto sada izlazi na povrsinu, putem "Seva" likvidira i najsposobnije patriote.

Ja sa time nemam dileme ko je bio ko. Po meni Alija Izetbegovic, Haris Silajdzic i Zlatko Lagumdjija su bili najveci izdajnici u historiji Bosne. Da ne zaboravim i Durakovica, koji je dok je bio Sekretar CKSKBiH pripremio teren za cetnicku agresiju. Njegova je zasluga likvidacija Pozderaca i smjena Mikulica i njegova je zasluga infiltracija Jutela, te pripremanje terena za preuzimanje vlasti od strane SDS, SDA, HDZ, koje su se prethodno dogovorile da sruse Republiku BiH i podjele je medju sobom.

Dok ti izdajnici drze i malo vlasti U Republici BiH nicem dobrom se niko ne moze nadati. Njih treba poslati na sud zbog saucesnistva u agresiji i genocidu.
kad pogledam tebe i tvoj mentalni sklop kazem sebi: "Fini Alija, kakav bi ovaj bio da se vlasti docepa, a srecom nece nikad"
Mada u sustini ti nama nikad nisi iznio viziju sta ti ustvari hoces osim te Republike i kako bi ti ustavno uredio tu Republiku.
E. Jaganjac

Post by E. Jaganjac »

umro je mostar wrote: kad pogledam tebe i tvoj mentalni sklop kazem sebi: "Fini Alija, kakav bi ovaj bio da se vlasti docepa, a srecom nece nikad"
Mada u sustini ti nama nikad nisi iznio viziju sta ti ustvari hoces osim te Republike i kako bi ti ustavno uredio tu Republiku.
U pravu si, da se vlasti docepam ti bi prvi nastrado, jer nista se ne moze uraditi dok se ne pomete ispred svojih vrata. Prvo bi svi izdajnici bili predati pravdi, a onda sa to malo ostalih postenih i casnih ljudi vidjeli bi sta mozemo uciniti.
mostarac

Post by mostarac »

a izvini kako bi formulisao optuznicu i dokazao navode iz iste :D
kekec

Post by kekec »

umro je mostar wrote:a izvini kako bi formulisao optuznicu i dokazao navode iz iste :D
Zar ne znas za "prijeki sud". :D
Dzaba mu ime (jagnje), kada je u dusi vuk. :roll:
mostarac

Post by mostarac »

kekec wrote:
umro je mostar wrote:a izvini kako bi formulisao optuznicu i dokazao navode iz iste :D
najbolji su ovi sto su zdusni borci protiv komunista i komunizma, a tako bi se rado sluzili staljinovim metodama :D
na koga me to podsjeca u zadnje vrijeme :roll:
danas

Post by danas »

kekec wrote:
covjek bar priznaje posteno... vala, kad se okrenem oko sebe i vidim ovo sto vidim -- i ja bih pocela vjesati po banderama... :roll:
zato vazdan kazem -- ne do mi bog kakve vlasti... :-) :-) :-) :-)
mostarac

Post by mostarac »

danas wrote:
kekec wrote:
covjek bar priznaje posteno... vala, kad se okrenem oko sebe i vidim ovo sto vidim -- i ja bih pocela vjesati po banderama... :roll:
zato vazdan kazem -- ne do mi bog kakve vlasti... :-) :-) :-) :-)
kad ja to priznam da bi prvu drzavnu investiciju potrosio u zatvore i streljacke vodove to nije tragedija, jer meni ta etiketa vec visi kao komunisti pa mi nije frka :D, ali kad neko ko se bori protiv "komunistickih metoda" kako ih antikomunisti predstavljaju to izjavi e onda se mi iz familije malo zamislimo i "metimo" prst na celo, mada ima predloga da i Gedi prislonimo stogod na celo :D
kub lajkan

Post by kub lajkan »

E. Jaganjac wrote:
umro je mostar wrote: kad pogledam tebe i tvoj mentalni sklop kazem sebi: "Fini Alija, kakav bi ovaj bio da se vlasti docepa, a srecom nece nikad"
U pravu si, da se vlasti docepam ti bi prvi nastrado, jer nista se ne moze uraditi dok se ne pomete ispred svojih vrata.
Ne metes ti ispred svojih, nego ispred nasih vrata... :D
Murisno1

Post by Murisno1 »

tako mladi tako mladi..
nocu sami lutamo mi...
nema ljubavi u nasoj...
slatkoj demokratiji!!

oooooOo oooooOo!! :D

uuuuuuu nasoj slatkoj demokratiji!!

Ja bi postavio jedno pitanje...
kako cemo mi rijesit stvari među sobom? Evidentno je da svi imamo svoje heroje i svoje izdajnike... neko je nekom heroj a isti idajnik (sad pricam samo o onima koji se smatraju Bosancima a Bogami i Hercegovcima) ...ali necemo sad raspravljat i dokazivat ko je ko jer hajde valjda smo do sad naučili da od tog nema ništa...

da li da krenemo dalje ili da se jos drzimo za kuku iz perioda 1992. ...
samo pitam?
nebi da me proglase nacistom ili islamistom ili papinim izaslanikom ko sto je kod nas običaj??... ako sam koga gdje uvrijedio izvinjavam se... al evo citam ovaj post pa mislim da nisam ... al haj znaj!

Za suverenu i POZDRAV!!
da pamtis

Post by da pamtis »

U pravu si, da se vlasti docepam ti bi prvi nastrado, jer nista se ne moze uraditi dok se ne pomete ispred svojih vrata. Prvo bi svi izdajnici bili predati pravdi, a onda sa to malo ostalih postenih i casnih ljudi vidjeli bi sta mozemo uciniti.
Goli otok?? to, to , to i ja podrzavam, ma to bi i rahmetli mostar najvise volio napraviti, titina je on skola, titina ...samo eto sada druga vremena i drugi se fazoni guraju (people's republik of bosnia and herz.) :D :D
E. Jaganjac

Post by E. Jaganjac »

kub lajkan wrote:
E. Jaganjac wrote:
U pravu si, da se vlasti docepam ti bi prvi nastrado, jer nista se ne moze uraditi dok se ne pomete ispred svojih vrata.

To znamo Vi , ja i oni, ali oni su se Bosnjackom narodu lazno predstavili kao njihovi zastupnici, pa stoga njih treba prvo pomesti, bar da se zna realno stanje na terenu.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

E. Jaganjac wrote:
kub lajkan wrote:
E. Jaganjac wrote: U pravu si, da se vlasti docepam ti bi prvi nastrado, jer nista se ne moze uraditi dok se ne pomete ispred svojih vrata.

To znamo Vi , ja i oni, ali oni su se Bosnjackom narodu lazno predstavili kao njihovi zastupnici, pa stoga njih treba prvo pomesti, bar da se zna realno stanje na terenu.
Eh kad bismo se jos dogovorili koji su to "oni" koje se lazno predstavljaju uradili bismo pola posla. Ali bojim se da se oko tog bas i nije jednostavno usaglasiti...
MedoX

Post by MedoX »

BOSNJACKA REPUBLIKA
Vrhunac bosnjackog nacionalizma
Ja sam Bosnjak,patriota itd.ali vrhuncem nacionalizma smatram stvaranje Bosnjacke republike od Cazina do Tutina... nemam nista protiv Sandzaka,ali ideja u kojoj bi razmjenom teritorija, Bosna u nekim rjesenjima, ostala bez Mostara (Izetbegović-Tuđman), Bihać (Tuđmanove aspiracije), Doboj i Prijedor (odvajanje RSa odnosi 1991. vecinski bosnjacka mjesta, koja ce za 50tak godina opet biti to ako Bog da), Srebrenica,Foca,Zepa,Janja i Kozluk (izdvajanje Istocne RS u ponudi o MUSLIMANIJI) ...

Bosna je moja...

TUĐE NEĆEMO SVOJE NEDAMO

te... :D...
BJEŽTE PSINE PREKO DRINE,MRŠ U SRBIJU
reće jednom Kočić nama nešto slično...

:D :D
zlata

Post by zlata »

Hocemo Bechu za predsednika....Sandzackog Bosnjakistana!
E. Jaganjac

Post by E. Jaganjac »

kub lajkan wrote:
E. Jaganjac wrote:
kub lajkan wrote: Ne metes ti ispred svojih, nego ispred nasih vrata... :D

Eh kad bismo se jos dogovorili koji su to "oni" koje se lazno predstavljaju uradili bismo pola posla. Ali bojim se da se oko tog bas i nije jednostavno usaglasiti...
Pa to je lahko, "oni" su oni stou su pravili "sporazum" sa djavolom.
Post Reply