Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka
-
zlata
#226 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka
Pa moji rodjaci sa "Istoka", su se zvali Bosnjaci (ali i Jugoslaveni), a ovi kasniji emigranti, koji su iselili iz Titine Jugoslavije, su bili najvise zbunjeni (pravo razpameceni
) i o vjeri, i naciji, i identitetu. Muslimani: puse, piju, kurvaju se, i jedu krmetinu.
Ali ono pocetno "saranje mlade", na pocetku teme, nema veze sa Bosnjacima. Radi se o Goranima i Pomacima, i to je NJIHOVA tradicija, i njihovo kulturno naslijednje. Sad, sto bi neki strpali sve Gorane u izvorne BiH Bosnjake....
http://news.nationalgeographic.com/2016 ... ia-pomaks/
-
zlata
#227 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka
Zasto "jadnica"? Znaci ako se izjasnjavam kao Bosnjakusa, po defaultu sam jadnica....koja ne zna bolje. Cura, nakon stotina godina vanka, se i DALJE izjasnjava onako kako su joj se izjasnjavali djedovi i pradjedovi.....dok su oni, koji su ostali iza njih u Bosni....mjenjali identitete k'o gace i carape. I danas bi arogantno nju poducavali o tome "sta je"?orinoco wrote:Očito je da mlada studentica nikad nije čula za 2. Kongres "Bošnjaka", 1993. u Holiday hotelu, i da u svojoj iskrenosti, jadnica, riječju Bošnjakinja misli na Bosanka. Nekad prije, svi u Bosni nazivani su Bošnjacima, a onda su došli misionari susjednih država sa svojim državnim pretenzijama. 1993. godine, te pretenzije su prihvaćene...kockakockica wrote:Bošnjaci katolici u Mađarskoj
- Evo, radi primjera, ovo se dogodilo prije par dana. Studentica dolazi kod mene i ja kažem: - Šokica?
A ona kaže:
- Ne, ja sam Bošnjakuša!
Ja opet kažem:
- Ne, Vi ste Šokica!
A ona opet:
- Ne, ja sam Bošnjakuša!
Neki ovo ne shvaćaju, drugi neće, nije im u interesu
-
zlata
#228 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka
Znam za jednu pozantiju zensku iz Grcke (iz etnicke pomacke zajednice), koja se preziva Bosnjak. Ocito, potomak Bosnjaka, kojih jeste bilo u Egejskoj Makedoniji, Epiru, Trakiji, gdje su se neki bili nastanili, a drugi skrasili kao izbjeglice nakon ulazka AU u Bosnu. U Sj. Am. sam upoznala Turcina, rodom Banjalucan'na, cija je familija zivila i u Egejskoj Makedoniji. Drugi su isto zivili i u Prevezi, na granici sa Albanijom.zlata wrote:Pa moji rodjaci sa "Istoka", su se zvali Bosnjaci (ali i Jugoslaveni), a ovi kasniji emigranti, koji su iselili iz Titine Jugoslavije, su bili najvise zbunjeni (pravo razpameceni) i o vjeri, i naciji, i identitetu. Muslimani: puse, piju, kurvaju se, i jedu krmetinu.
Ali ono pocetno "saranje mlade", na pocetku teme, nema veze sa Bosnjacima. Radi se o Goranima i Pomacima, i to je NJIHOVA tradicija, i njihovo kulturno naslijednje. Sad, sto bi neki strpali sve Gorane u izvorne BiH Bosnjake....
![]()
http://news.nationalgeographic.com/2016 ... ia-pomaks/
- escobar__
#229 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka
Pa je, on je "bosanac", a posrbica. Jednostavno.Kejn wrote:Pa zar ti nisi Bosanac i Hercegovac breGeneral War wrote:Pa sta srbi trebaju da kazu oko istih istorijskih uvjeta...dva svjetska rata, bune, ustanci... qrci palci.![]()
Ko prozva Srbe
Ti neki njihov advokat izgleda
-
Hadzi Lojo
#230 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka
Otvirite google map i potrazite u Budimpesti bosnjacki trg, bosnjacki templ.
-
Hadzi Lojo
#231 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka
ZAPIS SA STEĆKA IZ 1094 GODINE
Se znamenje Kneza Nenca,Velikoga Kneza Bosanskoga,a postavi je sin njegov Knez Muven,s`Bozijom pomocju i svojih vjernih,a s` inonom nijednom inom pomocju,nego on sam.
Ti,koji procitas moj kam,mozda si hodio do zvijezda.I vratio se,jer tami neima nista,do ponovo ti sam.
Clovjek mojze vidjeti ono tsto nije vidio,tcuti ono sto nije tcuo,okusti ono sto nije otkusio,bit tami gdji nije bio,al` uvijek i svagdi samo sebe moze najti,ili ne najti.
I mnogo ot moje ruke na zemji bi,a ni ot mene niko ne bi mrtav i ubit.
I da ostavih kosti u tujini,i tad bih samo Bosnu sanjo.
Clovjece,tako da niesi proklet,ne tikaj u me.
Legoh 1094 ljeta,kad bjese susa,pa u nebu ne bjese ni jedne suze za me.
Se znamenje Kneza Nenca,Velikoga Kneza Bosanskoga,a postavi je sin njegov Knez Muven,s`Bozijom pomocju i svojih vjernih,a s` inonom nijednom inom pomocju,nego on sam.
Ti,koji procitas moj kam,mozda si hodio do zvijezda.I vratio se,jer tami neima nista,do ponovo ti sam.
Clovjek mojze vidjeti ono tsto nije vidio,tcuti ono sto nije tcuo,okusti ono sto nije otkusio,bit tami gdji nije bio,al` uvijek i svagdi samo sebe moze najti,ili ne najti.
I mnogo ot moje ruke na zemji bi,a ni ot mene niko ne bi mrtav i ubit.
I da ostavih kosti u tujini,i tad bih samo Bosnu sanjo.
Clovjece,tako da niesi proklet,ne tikaj u me.
Legoh 1094 ljeta,kad bjese susa,pa u nebu ne bjese ni jedne suze za me.
-
Hadzi Lojo
#232 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka
ZAPIS SA STEĆKA IZ 1205. GODINE
A se ne lezi junak Bogcin Radinic iz Bosne Srebrne.Tugdje na njegovoj plemenitoj bastini uz kameni biljeg otca mu i djeda i djedovog djede djeda,lezi samo biljeg njegov,jer je on zagibo i zalegho u tudjoj zemlji,tamor gdji je i Sonce drugatcije i vjeter drugatciji i Bog i voda i vazduh i ljudi tudji i dusi mojoj strani.
Kulinu,matchu i kopju bjeh vjerniji no Radaci i ni mi togda stid ni zal.
I kadah bih bil,kakor vi jeste,opeta bih bil isti kakor ja bih.
Vi nikdar necte biti kakor ja,a ja ne mogu biti ko tsto nekdar bi.
Blagosloven ko procita i zmisli se,a lud koji privali.
Ljeta 1205,godnu nakon tsto v zemju leze Veliki Ban Kulin.
ZAPIS SA STEĆKA IZ 1209. GODINE
A se lezi Stanac Godinov sin,na svojini,na plemenitoj, v Bosni.
Ne ubi me sedam rani od strijela, kopja i sjekre, ne prozdra me ni jena sumska zvijer, ne proguta me rijecni vir, ni oganj ni zima mi ne zmetose trag.
Ubi me Sipara jerbo mi se obecala a za drugog otsla.
Prosto joj bilo sve, al ja tcu naseg sina i dalje da sanjam,makar sada sam.
Ne zvalite mi ovi kami. To su moje otci tkroz koje i daljse zvijezde i Siparu gledam.
1209.ljeto v listopad mjesec lijep, al tujzan, jer nijma vislje onog tso bi, a nijma ni onog tso tce nekad opet bit.
A se ne lezi junak Bogcin Radinic iz Bosne Srebrne.Tugdje na njegovoj plemenitoj bastini uz kameni biljeg otca mu i djeda i djedovog djede djeda,lezi samo biljeg njegov,jer je on zagibo i zalegho u tudjoj zemlji,tamor gdji je i Sonce drugatcije i vjeter drugatciji i Bog i voda i vazduh i ljudi tudji i dusi mojoj strani.
Kulinu,matchu i kopju bjeh vjerniji no Radaci i ni mi togda stid ni zal.
I kadah bih bil,kakor vi jeste,opeta bih bil isti kakor ja bih.
Vi nikdar necte biti kakor ja,a ja ne mogu biti ko tsto nekdar bi.
Blagosloven ko procita i zmisli se,a lud koji privali.
Ljeta 1205,godnu nakon tsto v zemju leze Veliki Ban Kulin.
ZAPIS SA STEĆKA IZ 1209. GODINE
A se lezi Stanac Godinov sin,na svojini,na plemenitoj, v Bosni.
Ne ubi me sedam rani od strijela, kopja i sjekre, ne prozdra me ni jena sumska zvijer, ne proguta me rijecni vir, ni oganj ni zima mi ne zmetose trag.
Ubi me Sipara jerbo mi se obecala a za drugog otsla.
Prosto joj bilo sve, al ja tcu naseg sina i dalje da sanjam,makar sada sam.
Ne zvalite mi ovi kami. To su moje otci tkroz koje i daljse zvijezde i Siparu gledam.
1209.ljeto v listopad mjesec lijep, al tujzan, jer nijma vislje onog tso bi, a nijma ni onog tso tce nekad opet bit.
-
Hadzi Lojo
#233 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka
Last edited by Hadzi Lojo on 24/09/2017 09:29, edited 1 time in total.
- bh.tornjak
#234 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka
u Pecuhu...u Gasztony-u...Sümeg-uHadzi Lojo wrote:Otvirite google map i potrazite u Budimpesti bosnjacki trg, bosnjacki templ.
-
Hadzi Lojo
#235 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka
https://archive.org/details/bosnykfldsnpebo00stragoog
http://archive.org/stream/bosnykfldsnpe ... 4/mode/2up
Pogledajte datum izdanja knjige.
“CATARINAE REGINAE BOSNENSI STEPHANI DUCIS SANTI SABBAE EX GENERE HELENAE ET DOMO PRINCIPIS STEPHANI NATAE THOMAE REGIS BOSSNIAE UXORI
QUANTUM VIXERIT ANNORUM LIIII ET OBIIT ROMAE ANNO DOMINI MCCCCLXXIV XXV DIE OCTOBRIS
MONUMENTUM IPSIUS SCRIPTIS POSITUM”
http://vimeo.com/31295595
http://archive.org/stream/bosnykfldsnpe ... 4/mode/2up
Pogledajte datum izdanja knjige.
“CATARINAE REGINAE BOSNENSI STEPHANI DUCIS SANTI SABBAE EX GENERE HELENAE ET DOMO PRINCIPIS STEPHANI NATAE THOMAE REGIS BOSSNIAE UXORI
QUANTUM VIXERIT ANNORUM LIIII ET OBIIT ROMAE ANNO DOMINI MCCCCLXXIV XXV DIE OCTOBRIS
MONUMENTUM IPSIUS SCRIPTIS POSITUM”
http://vimeo.com/31295595
-
Hadzi Lojo
#236 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka
Google map; Bosnyák tér, 1149 Boedapest, District XIV., Hongarije
Boedapest, Erzsébet híd, Hongarije
/ Inace djevojacki Elizabeta Kotromanic/
Piast Erzsébet (1302 – 1345. augusztus 22. után), bosnyákul: Elizabeta Pjast, lengyelül: Elżbieta kujawska, kujáviai hercegnő, bosnyák bánné,
Ja samo kazem da su Madjari dobro znali odakle i od kojeg naroda im princeza dolazi, uvijek je bio obicaj da se dobro istrazi kada je u pitanju mlada.
Ljudi kad kupuju kravu dobro se raspitaju od kojeg je domacina i koje je pasmine, a kako nece kad je u pitanju mlada koja se udaje jos za proinca!
Piast Erzsébet (1302 – 1345. augusztus 22. után), bosnyákul: Elizabeta Pjast, lengyelül: Elżbieta kujawska, kujáviai hercegnő, bosnyák bánné,
Ja samo kazem da su Madjari dobro znali odakle i od kojeg naroda im princeza dolazi, uvijek je bio obicaj da se dobro istrazi kada je u pitanju mlada.
Ljudi kad kupuju kravu dobro se raspitaju od kojeg je domacina i koje je pasmine, a kako nece kad je u pitanju mlada koja se udaje jos za proinca!
-
kockakockica
#237 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka
Hadzi Lojo wrote:Google map; Bosnyák tér, 1149 Boedapest, District XIV., Hongarije
A ovo ti je taj Templ. Bosnjaci katolici
Bosnyák téri kistemplom

http://egykor.hu/budapest-xiv--kerulet/ ... mplom/3714
A zuglói híveknek az 1900-as évek elején egy lakásban, majd egy vendéglőből kialakított kápolnában tartott szentmisék után 1923-ban a Bosnyák tér délkeleti szögletében (kb. a mai Diego áruház helyén) építették fel a Páduai Szent Antal Egyházközség plébániatemplomát. Ez az ún. kistemplom bauxitbetonból épült, 500 főt tudott befogadni, és biztonsági okokból 1957-ben le kellett bontani. (Ekkor már – 1946-tól – állt mellette a ma ismert, 3000 fős Bosnyák-téri templom.)
- Kejn
#238 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka
Jarane ja koliko znam dobar dio ljudi koji se izjašnjava kao Bosanac i Hercegovac su čestiti i dobri ljudi koji vole ovu zemlju i nikada im ne bi palo da vrijeđaju Bošnjake među kojima žive i rade. Ova đeneralisimo je obični PC-ovac koji se na žalost Bosanaca predstavlja kao jedan od njih.escobar__ wrote:Pa je, on je "bosanac", a posrbica. Jednostavno.Kejn wrote:Pa zar ti nisi Bosanac i Hercegovac breGeneral War wrote:Pa sta srbi trebaju da kazu oko istih istorijskih uvjeta...dva svjetska rata, bune, ustanci... qrci palci.![]()
Ko prozva Srbe
Ti neki njihov advokat izgleda
- General War
#239 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka
Sjooo, kako turkofili se kriju ko pizde iza bosnjakakejn
Jarane ja koliko znam dobar dio ljudi koji se izjašnjava kao Bosanac i Hercegovac su čestiti i dobri ljudi koji vole ovu zemlju i nikada im ne bi palo da vrijeđaju Bošnjake među kojima žive i rade. Ova đeneralisimo je obični PC-ovac koji se na žalost Bosanaca predstavlja kao jedan od njih.
Bio ja iz PC ili ne, opet ostaje ti da skupljas nekakve sabane po vukojebinama...neuspjelo kao i bratimljenje devedesetih sa arapima pa sad kuknjava sta sa njima.
-
Hadzi Lojo
#240 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka
Bio tamo dosta puta, a usput svratim u onaj hamam koji je jos u funkciji, ljudi jos cuvaju dosta stvari od mrskih im Osmanlija. Puna Madjarska banja na sve strane.

Bosnyák téri kistemplom

A zuglói híveknek az 1900-as évek elején egy lakásban, majd egy vendéglőből kialakított kápolnában tartott szentmisék után 1923-ban a Bosnyák tér délkeleti szögletében (kb. a mai Diego áruház helyén) építették fel a Páduai Szent Antal Egyházközség plébániatemplomát. Ez az ún. kistemplom bauxitbetonból épült, 500 főt tudott befogadni, és biztonsági okokból 1957-ben le kellett bontani. (Ekkor már – 1946-tól – állt mellette a ma ismert, 3000 fős Bosnyák-téri templom.)[/quote]
Bosnyák téri kistemplom

A zuglói híveknek az 1900-as évek elején egy lakásban, majd egy vendéglőből kialakított kápolnában tartott szentmisék után 1923-ban a Bosnyák tér délkeleti szögletében (kb. a mai Diego áruház helyén) építették fel a Páduai Szent Antal Egyházközség plébániatemplomát. Ez az ún. kistemplom bauxitbetonból épült, 500 főt tudott befogadni, és biztonsági okokból 1957-ben le kellett bontani. (Ekkor már – 1946-tól – állt mellette a ma ismert, 3000 fős Bosnyák-téri templom.)[/quote]
- salik79
#241 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka
U Grazu:bh.tornjak wrote:u Pecuhu...u Gasztony-u...Sümeg-uHadzi Lojo wrote:Otvirite google map i potrazite u Budimpesti bosnjacki trg, bosnjacki templ.

Ma, ovo su oni '93, nakon sto je Alija izmislio Bosnjake, dali imena ulicama
- orinoco
#242 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka
Polomiše se da dokažu etnički nazov Bošnjaci...
Niko ne osporava Bošnjake, taj naziv pripadao je cjelokupnom stanovništvu Bosne i Hercegovine u njeno vrijeme pod okupacijom, i Otomanskog carstva i Austro-Ugarske monarhije. Bošnjacima su pripadali religiozni i muslimani, i katolici i ortodoksni, nisam sigurna da je tada bilo ateista, bar javnih. Kroz Kraljevinu SHS Bošnjaka je jednostavno nestalo u njihovom pravnom statusu, i nije ih bilo ni u Jugoslaviji, jer su perfidne dominaciju imale srpske i hrvatske hegemonije i njihove aspiracije bosanskom teritorijom. Te želje traju još od Srednjeg stoljeća, ni danas nisu splasnule, a jako intezivne su bile i kroz period *92-*95.
Veliku grešku i veliku štetu Bošnjacima - cjelokupnom autohtonom stanovništvu Bosne i Hercegovine (Bosne) učinila je i Jugoslavija, jer i AVNOJ-em i kasnije ZAVNOBiH-om, Bošnjaci nisu priznati. BiH stanovništvvo činili su Srbi i Hrvati, a ostalom, većinskom, stanovništvu koje su činili muslimani, pripao je naziv Muslimani. Od tih, 40-tih godina, rijetko koji Hrvat u BiH da je bio druge religije osim katoličke, rijetko koji Srbin da je bio osim pravoslavne vjere, i rijetko koji Musliman da je bio a da nije bio musliman. Ili je bio ateist, ali je ipak pripadao muslimanskoj porodici, i sl. I tako je trajalo sve do jeseni 1993. godine, do 2. Sabora Bošnjaka, na kojem je donesena odluka o promjeni naziva etničke skupine Musliman u Bošnjak. I to je problem, jer je tim činom, tom promjenom naziva, načinjena šteta stanovništvu BiH koje nije pripadalo hrvatskom ili srpskom etnicitetu, ili nisu pripadali Muslimanima, a jesu pripadali državi BiH od davnih dana. Jednostavno, neko ko religijom pripada, npr. hriščanstvu, ili je u potpunosti ateist, nije se mogao identificirati sa bošnjačkom pripadnošću, jer je ona determinirala islamsku pripadnost kroz raniji naziv Muslimani.
Ako pitate danas djevojku u mađarskom selu, koja sebe smatra Bošnjakinjom, da li je ona ranije, do 28. septembra 1993. godine, bila Muslimanka, ubijeđena sam da će odgovoriti negativno.
Niko ne osporava Bošnjake, taj naziv pripadao je cjelokupnom stanovništvu Bosne i Hercegovine u njeno vrijeme pod okupacijom, i Otomanskog carstva i Austro-Ugarske monarhije. Bošnjacima su pripadali religiozni i muslimani, i katolici i ortodoksni, nisam sigurna da je tada bilo ateista, bar javnih. Kroz Kraljevinu SHS Bošnjaka je jednostavno nestalo u njihovom pravnom statusu, i nije ih bilo ni u Jugoslaviji, jer su perfidne dominaciju imale srpske i hrvatske hegemonije i njihove aspiracije bosanskom teritorijom. Te želje traju još od Srednjeg stoljeća, ni danas nisu splasnule, a jako intezivne su bile i kroz period *92-*95.
Veliku grešku i veliku štetu Bošnjacima - cjelokupnom autohtonom stanovništvu Bosne i Hercegovine (Bosne) učinila je i Jugoslavija, jer i AVNOJ-em i kasnije ZAVNOBiH-om, Bošnjaci nisu priznati. BiH stanovništvvo činili su Srbi i Hrvati, a ostalom, većinskom, stanovništvu koje su činili muslimani, pripao je naziv Muslimani. Od tih, 40-tih godina, rijetko koji Hrvat u BiH da je bio druge religije osim katoličke, rijetko koji Srbin da je bio osim pravoslavne vjere, i rijetko koji Musliman da je bio a da nije bio musliman. Ili je bio ateist, ali je ipak pripadao muslimanskoj porodici, i sl. I tako je trajalo sve do jeseni 1993. godine, do 2. Sabora Bošnjaka, na kojem je donesena odluka o promjeni naziva etničke skupine Musliman u Bošnjak. I to je problem, jer je tim činom, tom promjenom naziva, načinjena šteta stanovništvu BiH koje nije pripadalo hrvatskom ili srpskom etnicitetu, ili nisu pripadali Muslimanima, a jesu pripadali državi BiH od davnih dana. Jednostavno, neko ko religijom pripada, npr. hriščanstvu, ili je u potpunosti ateist, nije se mogao identificirati sa bošnjačkom pripadnošću, jer je ona determinirala islamsku pripadnost kroz raniji naziv Muslimani.
Ako pitate danas djevojku u mađarskom selu, koja sebe smatra Bošnjakinjom, da li je ona ranije, do 28. septembra 1993. godine, bila Muslimanka, ubijeđena sam da će odgovoriti negativno.
- salik79
#243 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka
orinoco wrote:Polomiše se da dokažu etnički nazov Bošnjaci...![]()
Kada si ti rodjena?! Znas li ti, uopce, kada je bosanskim muslimanima dozvoljeno da se barem izjasnjavaju kao Muslimani?
Ocito da se petljas u nesto o cemu i nemas bas nekoga znanja. Kani se corava posla.
- General War
#244 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka
Po toj logici nebi me iznenadilo da se pojavi neka nova etnicka grupa kao npr; Bosnian, ili bosnian und herzegovinian...jerbo tako ameri ili njemci izgovaraju nas naziv...nevjerovatni su mi ovi etno cirkusanti...sve ali bosanac im je gadljivo da ga izgovore pa to ti je...
-
Hafis
#245 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka
Ovdje delegati pod Bošnjacima svojataju sve živo što je otišlo iz Bosne . Čudi me nisu spomenuli i ''Bošnjake'' u Južnoj Americi, kojih ima inače podosta i koji trenutno misle da su podrijetlom Hrvati.
Ova priča o ''Bošnjacima'' iz Pečuja i okoline me natjerala dfa definiram pojmove:
Danas, 2017. godine pod pojmom Bošnjak podrazumjeva se pripadnik jednog od tri konstitutivna naroda u BiH. Taj narod govori bosanskim jezikom i
u religijskom smislu u najvećem broju izjašnjavaju se kao muslimani te u mnogo manjem broju kao ateisti i agnostici.
Izjašnjavanje u smislu pripadništva nekoj drugoj religiji su na razini statističke pogrješke.
Tako da ta etmička skupina u primjeru Vojvodine i Masđarske, to jest ti tzv. bosnins, bosniak, bosnijan, bosniaken i druge vrste tepanja nemaju veze s ovom temom, niti s današnjim poimanjem Bošnjaka kao naroda.
Vego, mogli bi sad u skladu s nazivom teme malo pretresti Bošnjake u Bugarskoj. Znači: gdje i koliko?
Ova priča o ''Bošnjacima'' iz Pečuja i okoline me natjerala dfa definiram pojmove:
Danas, 2017. godine pod pojmom Bošnjak podrazumjeva se pripadnik jednog od tri konstitutivna naroda u BiH. Taj narod govori bosanskim jezikom i
u religijskom smislu u najvećem broju izjašnjavaju se kao muslimani te u mnogo manjem broju kao ateisti i agnostici.
Izjašnjavanje u smislu pripadništva nekoj drugoj religiji su na razini statističke pogrješke.
Tako da ta etmička skupina u primjeru Vojvodine i Masđarske, to jest ti tzv. bosnins, bosniak, bosnijan, bosniaken i druge vrste tepanja nemaju veze s ovom temom, niti s današnjim poimanjem Bošnjaka kao naroda.
Vego, mogli bi sad u skladu s nazivom teme malo pretresti Bošnjake u Bugarskoj. Znači: gdje i koliko?
- arzuhal
#246 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka
Bošnjaci su prvotni ljudi koje je Bog stvorio, odatle njihovo ime: Božiji ljudi, Božnjaci. To se vremenom, glasovnom promjenom jednačenja po zvučnosti, promijenilo u Bošnjaci.
Iz tog prvog prastarog naroda su nastali brojni drugi narodi koju su sebi uzimali neka druga imena, a ime Bošnjaci se vijekovima zadržalo samo još u dolinama i planinama koje omeđuju rijeke Unus i Drinus, na Balkanu...
Iz tog prvog prastarog naroda su nastali brojni drugi narodi koju su sebi uzimali neka druga imena, a ime Bošnjaci se vijekovima zadržalo samo još u dolinama i planinama koje omeđuju rijeke Unus i Drinus, na Balkanu...
-
kockakockica
#247 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka
Ono, kad mitomani sami sebe ispreskacu na drzavnoj TV
Danasnji Srbi i Hrvati mogu biti ponosni da su imali tako slavne pretke- Bosnjake. Naravno, mi smo tu da tu tradiciju prenesemo novim narastajima, kao i nas bosanski jezik. Mi smo merhametli narod, pa se tako ne ljutimo na nase susjede i komsije koji su iskoristili nas bosanski jezik, i onda iz njega napravili dva potpuno nova jezika, hrvatski i srbijanski
-
kockakockica
#248 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka
arzuhal wrote:Bošnjaci su prvotni ljudi koje je Bog stvorio, odatle njihovo ime: Božiji ljudi, Božnjaci. To se vremenom, glasovnom promjenom jednačenja po zvučnosti, promijenilo u Bošnjaci.
Ne dramatiziraj. Ova tema se naslanja na argumente, cinjenice i fakte
-
kockakockica
- General War
#250 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka
Znaci da poredamo:arzuhal wrote:Bošnjaci su prvotni ljudi koje je Bog stvorio, odatle njihovo ime: Božiji ljudi, Božnjaci. To se vremenom, glasovnom promjenom jednačenja po zvučnosti, promijenilo u Bošnjaci.
- Bosnjaci od boga stvoreni
- srbi dosli iz vaseljene
- tek hrvatima bronza zbog ilirskog podrijetla