Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post Reply
orinoco

#201 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by orinoco »

kockakockica wrote:Bošnjaci katolici u Mađarskoj

- Evo, radi primjera, ovo se dogodilo prije par dana. Studentica dolazi kod mene i ja kažem: - Šokica?

A ona kaže:
- Ne, ja sam Bošnjakuša!

Ja opet kažem:
- Ne, Vi ste Šokica!

A ona opet:
- Ne, ja sam Bošnjakuša!
Očito je da mlada studentica nikad nije čula za 2. Kongres "Bošnjaka", 1993. u Holiday hotelu, i da u svojoj iskrenosti, jadnica, riječju Bošnjakinja misli na Bosanka. Nekad prije, svi u Bosni nazivani su Bošnjacima, a onda su došli misionari susjednih država sa svojim državnim pretenzijama. 1993. godine, te pretenzije su prihvaćene...

Neki ovo ne shvaćaju, drugi neće, nije im u interesu :-)
Last edited by orinoco on 23/09/2017 17:51, edited 1 time in total.
Kejn

#203 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by Kejn »

orinoco wrote:
kockakockica wrote:Bošnjaci katolici u Mađarskoj

- Evo, radi primjera, ovo se dogodilo prije par dana. Studentica dolazi kod mene i ja kažem: - Šokica?

A ona kaže:
- Ne, ja sam Bošnjakuša!

Ja opet kažem:
- Ne, Vi ste Šokica!

A ona opet:
- Ne, ja sam Bošnjakuša!
Očito je da mlada studentica nikad nije čula za 2. Kongres "Bošnjaka", 1993. u Holiday hotelu, i da u svojoj iskrenosti, jadnica, riječju Bošnjakinja misli na Bosanka. Nekad prije, svi u Bosni nazivani su Bošnjacima, a onda su došli misionari susjednih država sa svojim državnim pretenzijama. 1993. godine, te pretenzije su prihvaćene...

"Jadnica" kako je ti nazivaš, bolje zna šta je od tebe... A također ideja da su Bošnjaci mogli biti svi za vrijeme Osmanskog carstva je totalna glupost što očito više govori o tebi i o tome da se pokušavaš kvartat u tematiku o kojoj blage veze nemaš.
Last edited by Kejn on 23/09/2017 18:18, edited 1 time in total.
Kejn

#204 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by Kejn »

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=QnN33Vua4j4&t=847s[/youtube]

14:07 minuta....

Čovjek jasno kaže da su Bošnjaci. Film snima 1990, dakle 3 godine prije 1993.... Jebiga kažem ja gdje nije bilo Bratstva jedinstva bilo je i Bošnjaka. Gdje god su došli prekodrinski prosvjetitelji tu više nije bilo Bošnjaka a ako si htjeo da budeš Bošnjak morao si bježat u emigraciju poput Fadil-bega Zulfikarpašića i postat "ekstremna" emigracija. Ekstreman si naravno bio četnicima iz SANU-a koji su trenirali mentalnu gimnastiku nad bosanskim muslimanima.
Kejn

#205 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by Kejn »

Hafis wrote:E jebote ovih filmova što postavljate ovdje. Došli delegati u neko selo u Anadoliji, dva-tri lika im nabrajala neka bošnjačka prezimena, a nana im objasnila kako se pravi pita poprskuša na bosanski način i bila priča. Pojeo vuk kenjca.

A druge strane, recimo imamo primjer Gradišćanskih Hrvata u Austriji koji su daleko ranije napustili Hrvatsku i nastanili se u Austriji, a jedan dio i u Mađarskoj i Slovačkoj. Oni gotovo 100 godina imaju svoj list Hrvatske novine., svoje društvo Hrvatsko kulturno društvo u Gradišću, svoje izdanje ''Gramatika gradišćanskohrvatskoga jezika'', čak i Hrvatski nogometni kup (Gradišće) i ostale nafaize.
To je ta europska uljudba o kojoj stalno pričam :)

Šalu na stranu. Za takve stvari, pomaganje i brigu o svojim manjinama u drugim zemljama, potrebna je kulturosociološka zrelost i same matice.

Image
Nisu nabrojala dva tri prezimena već su rekli šta su po narodnosti. Sa druge starne lako se kurčit i biti manjina negdje kad iza tebe stoji nacionalna država gdje tvoj narod čini preko 90 % stanovništva i gdje ti drmaš društveno političkim prilikama. To ti je ko kad bi poredio mercedesa sa fićom. Također svaki narod bi isto ispušio kao i Bošnjaci da je prošao kroz iste historijske uvjete. Čudo je u uopšte da se nisu utopili u Hrvate i Srbe poput bezbroj naroda koji su živjeli na ovim prostorima ali nažalost nisu imali koheziju da se razviju u modernu naciju (čitaj Vlasi).
General War

#206 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by General War »

Pa sta srbi trebaju da kazu oko istih istorijskih uvjeta...dva svjetska rata, bune, ustanci... qrci palci. :-) :lol:
Kejn

#207 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by Kejn »

General War wrote:Pa sta srbi trebaju da kazu oko istih istorijskih uvjeta...dva svjetska rata, bune, ustanci... qrci palci. :-) :lol:
Pa zar ti nisi Bosanac i Hercegovac bre :lol: Ko prozva Srbe :? Ti neki njihov advokat izgleda :lol:
General War

#208 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by General War »

Kejn wrote:
General War wrote:Pa sta srbi trebaju da kazu oko istih istorijskih uvjeta...dva svjetska rata, bune, ustanci... qrci palci. :-) :lol:
Pa zar ti nisi Bosanac i Hercegovac bre :lol: Ko prozva Srbe :? Ti neki njihov advokat izgleda :lol:
Je li to po nekom Turskom katil fermanu zabranjeno izgovarati srbe, srbija...? Nisi ni svjestan koliko si slican upravo njima samo kasnis sa tim budalastinama jedno dvadeset godina, ali si do u slovo skoro indentican sta sam srbe nekad podjebavao :D
Hafis

#209 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by Hafis »

Jebote, kad nešto prokontam: razbiti Austruijance, onda se povuči pred Njemcima k jugu po zimi, trpiti udare s bokova od Bugara i Albanaca, i tako se probiti do Krfa, ohanuti malo i onda ponovo rikverc nazad i uz marisanu stići sve do Ljubljane.
Pa dobro su ikako i živu glavu izvukli, a ne još i školske programe na srpskom jeziku po tuđim zemljama.
General War

#210 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by General War »

Hafis wrote:
Jebote, kad nešto prokontam: razbiti Austruijance, onda se povuči pred Njemcima k jugu po zimi, trpiti udare s bokova od Bugara i Albanaca, i tako se probiti do Krfa, ohanuti malo i onda ponovo rikverc nazad i uz marisanu stići sve do Ljubljane.
Pa dobro su ikako i živu glavu izvukli, a ne još i školske programe na srpskom jeziku po tuđim zemljama.
To je samo I sr, a drugi tek je interesantan :D ...njih su i istorijski uvjeti bas ono pravo handrili od dolaska turaka (da nam se kejn ne uvrijedi da kazem agresije turaka :D )
Helikopter

#211 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by Helikopter »

Image
Kejn wrote:
cyprus wrote:
Što dalje od Bosne, ona više u srcu.
Naravno, tako to obično biva...

@Kejn, pa ništa čudno... Bošnjak je arhaična forma naziva Bosanac, koja se još uvijek koristila u vrijeme kada su oni napustili Bosnu... Nema to puno veze sa bratstvom i jedinstvom...
Pa što ljudi u Bosni i dalje nisu nastavili koristiti taj "arhaični izraz", nego je on moro opstati isključivo van granica Jugoslavenskih država?

Također Bošnjak ne može biti arhaična forma za Bosanca, jer etnički izraz za čovjeka Bosanac ne postoji. Bosanac je izraz za brdskog konja i za grah. Također Bosanac je i regionalna odrednica za čovjeka iz Bosne.
Mjesate pojmove. Bosnjaci iz Bosne i Hercegovine su najveci narod i nacija u Bosni i Hercegovini i znaci po narodnoj/etnickoj kategoriji Bosnjaci a po nacionalnoj kategoriji Bosanci i Hercegovci ili skraceno Bosanci. Znaci oni su u isto vrijeme i Bosnjaci i Bosanci, ili BosnjaciBosanci.

Bosnjaci kao narodno/etnicke manjine iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, CG, Kosova, Abanije, Turske, Bugarske itd su narodno/etnicki Bosnjaci i nacionalno Bosanci jer im je matica drzava Bosna i Hercegovina. Naravno ako se ne izjasnjavaju drugacije. Jedan dio etnickih Bosnjaka iz tih svih drzava naprimjer izjasnjava se po narodnom/etnickom porijeklu kao Bosnjaci a po drzavno/nacionalnom porijeklu/identitetu kao pripadnici drzave Srbije, Slovenije, Hrvatske, CG, Makedonije, Kosova, Albanije, Bugarske, Turske itd. Interesantno je da sva ovakva izjasnjavanja Bosnjaka u BiH i van BiH su u redu i korektna jer svi vode porijeklo iz zajednickog etnickog/narodnog korijena/imena/identiteta Bosnjaci.
Last edited by Helikopter on 23/09/2017 20:28, edited 1 time in total.
BHCluster

#212 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by BHCluster »

Hafis wrote:
Nije krv voda.

:lol:
oakville

#213 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by oakville »

Hafis wrote:Nekako su mi čudne teksture ti Bošnjaci u Pečuhu, ni nalik onim u Anadoliji i na Kosovu. Bit će da je drugačija klima, panonska. A i nošnja im je neobična.

Inače, kače li i oni ljiljane k'o Bošnjaci u Sandžaku?
Malo poznavanje stranih jezika je dobrodošlo u raščićavanju tog pitanja.

Na madjarskom se "bosanac" (osoba iz Bosne) piše "bosnyák," slovo s se u mađarskom čita kao š, a ny zajedno kao "nj" a, pa se riječ "bosanac" na mađarskom izgovara "bošnjak" s produženim samoglasnikom a.

https://www.indifferentlanguages.com/wo ... /hungarian

Što se tiče ljiljana kao oznaka za Bosnu i Bošnjake, imaš ih u madjarskoj historiji koliko hoćeš. Npr. ljiljani su istaknuti u kruni mađarskog kralja Sigismunda istovremeno kao oznaka plemstva (tadašnja standardna oznaka plemstva) i Sigismundovog prava na teritorij tadašnjeg kraljevstva Bosne po dva osnova - pošto je Sigismund bio tazbinski vezan s Elizabetom, jednom od dvije kćerke Kotromanića, pa je po tom osnovu tvrdio pravo na prijesto i teritoriju bosanskog kraljevstva, i pošto je Sigismund 1408 vojno porazio ondašnje bosansko plemstvo i kralja Tvrtka II, i za novog/starog vladara Bosanskog kraljevstva 1409 ponovo postavio Ostoju kao kralja Bosne i svog vazala. Ispod je slika Sigismundove krune.
Image

Mađarski jezik u ovome nije poseban. "Bosanac" (osoba iz Bosne) se na poljskom piše "bośniacki" (izgovor: bošnjacki), slično na češkom i slovačkom, kao i na ruskom ("боснийский" izgovara se "bosnjijski") i ostalim etabliranim slavenskim jezicima. Na arapskom se također "bosanac" kaže "bushnak" (izgovor: bošnjak) (Arapski: بشناق), kao i na turskom ("bosnak" izgovor "bošnjak").

Dakle @hafize ima svijeta izvan tvoga sela. To što su Bošnjaci živjeli sa srpskom-hrvatskom dijasporom koja je bila na kraćem gostovanju u BiH do povratka u svoje novosnovane nacionalne države, i pokušavala da im propiše ko su, šta su i kako se zovu, ne obavezuje ostatak svijeta koji ima dužu tradiciju, sjećanje i historiju.
kockakockica

#214 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by kockakockica »

Niko pouzdano ne zna koliko danas u Turskoj živi Bošnjaka. Procjenjuje se oko četiri miliona. Jedan diplomata, Bošnjak, na službi u Ankari, dobar poznavalac tih prilika, smatra da ih je i do šest miliona.
Najviše ih je u Inegolu, opštini nadomak Burse, oko 70 hiljada.
Prvi i najveći val iseljavanja Bošnjaka iz BiH u Tursku, bio je nakon dolaska Austro-Ugarske, 1878. godine. Prvi muhadžiri su krenuli iz Bosanske Krajine, potom iz Hercegovine i središnje Bosne. Na putu za Tursku dosta familija se zadržalo u Sandžaku, Makedoniji i Albaniji.
Iz Sandžaka su nešto kasnije uslijedila iseljavanja, pošto je tu Turska uprava ostala nešto duže. Iz Sandžaka se iseljavanje nastavilo sve do današnjih dana.
Najviše ih se iselilo da bi sačuvalo živu glavu. Neki su smatrali da im nije džaiz ostati izvan muslimanske jurisdikcije. Bilo je i onih koji su krenuli u Tursku u namjeri da sačuvaju blago i poziciju. U muzeju u Inegolu, među eksponatima su i dragocjenosti familija iz Mostara, slike uspješnih građana među kojima je veliki broj Bošnjaka. Nerijetki su bili i začetnici određenih zanata u ovom gradu, kao što je h. Ešref Ćilek - bakrdžija, čiji su današnji nasljednici najpoznatiji proizvođači namještaja u Turskoj. Bilo je i visokih dužnosnika, parlamentaraca, načelnika općine i sl.

Danas Bošnjaci žive na 80 % teritorije Republike Turske. U ovom trenutku je situacija sasvim drugačija. Agresijom na BiH i kod njih se počela buditi svijest o vlastitom identitetu. Ko su i odakle su? Formiraju se udruženja - Derneci. Ima ih 23 na području Turske. Krovna je Federacija kulture BiH u Turskoj. Prvi predsjednik Tursko-bosanske federacije kulture je bio Fehmi Arazli, drugi Ahmet Kemal Baysak, počasni konzul BiH u Izmiru i sada je Džemal Šanel.

U dernecima se sastaju, pomažu, organizuju kulturne sadržaje, obnavljaju bosanski jezik.

Za razliku od gradova, u selima su "kahve" jedina mjesta društvenog okupljanja. Iako ih zovu kahve u njima se uglavnom pije čaj, pa bi prikladniji naziv bio čajdžinice. U njima sjede samo muškarci.

Različito od mjesta do mjesta, da li žive u gradovima ili na selima, Bošnjaci su se i različito snašli. Jedni su bogatiji, drugi siromašniji. Pojedini izuzetno bogati i na visokoj društvenoj ljestvici. U selima se nailazi od zemljanih kuća do onih najluksuznijih, na kojim su satelitske antene i solarne ploče. Svima je san Istanbul, kao i većini Turaka.

POLATLI je mjesto nadomak Ankare. U samom centru, u blizini gradske pijace je „Kahva" koju drži Bošnjak i gdje se najčešće mogu sresti Bošnjaci. Naročito pazarnim danom, kada i iz nekoliko okolnih sela, u kojim uglavnom žive Bošnjaci, i oni silaze na pazar u čaršiju.

Nasred kafane je ogromna furuna. Dobro zagrijava. Nekolicina njih ispija čaj, igra domine i karta se. Poneko lista novine. Vanjskim izgledom podsjećaju na Bošnjake. Nisu baš zainteresirani za razgovor, a i jedva poneko od njih da zna po koju bosansku riječ. Stiče se utisak da ne znaju odakle su njihovi preci doselili, i da ih to toliko i ne zanima.

Čaj poslužuje mlađi čovjek, tamnije puti. Njegovi su porijeklom iz Bugarske. Nismo ni dopola ispili čaj, a on već nudi slijedeći. Jedan od njih pita da li smo iz Jugoslavije.

„Ne, Jugoslavije više nema. Iz BiH smo." Razgovor je na turskom.

Sedad Gungor je vlasnik kafane. Sami je njegov rođak, amidžić. Iz sela su Avšar koje broji 40 kuća. Kažu da u okolini Polatlija Bošnjaci žive i u selima Ćimenđeiz i Ordek Golu. Ova dva sela imaju po dvadesetak kuća. Sedad Gungor kaže da se njihovo selo u početku zvalo Selmije. Pretpostavlja da su se njegovi preci doselili iz Sarajeva i da su se prezivali Terzići. Iz pomenutih sela mnogi su odselili u Izmir.

U kafanu ulazi čovjek srednjih godina. Naziva selam. Zekaji Terzić Aktan. On unosi vedrinu u razgovor. Priča bosanski. Penzioner je. Vrlo rado je pristao, čak i sam predložio da nas odvede u okolna sela.

Image
Bayrampaşa

Image
Bayrampaşa
kockakockica

#215 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by kockakockica »

Azra Akin Miss World 2002

Azra Akin is Bosniak and Turk, real name Azra Ademovic, her grand- grandfather emigrated into then Otttoman empire from Bosnia.

Image

Azra je inace prva muslimanka koja je ponijela titulu Miss svijeta :thumbup:
zunazu

#216 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by zunazu »

orinoco wrote:Očito je da mlada studentica nikad nije čula za 2. Kongres "Bošnjaka", 1993. u Holiday hotelu, i da u svojoj iskrenosti, jadnica, riječju Bošnjakinja misli na Bosanka. Nekad prije, svi u Bosni nazivani su Bošnjacima, a onda su došli misionari susjednih država sa svojim državnim pretenzijama. 1993. godine, te pretenzije su prihvaćene...

Šta lupaš ti? Zato što ste vi postali robovi susjednih država i instant Srbi i Hrvati, a mi nismo, onda bi da nam oduzmete pravo da održimo kontinuitet Bošnjaštva, kojeg smo stvarali vijekovima i na koje imamo pravo? Nećete vi, pa nemamo pravo ni mi? Trebamo i mi izdati svoj identitet jer ste vi to uradili?

Trebamo biti Bosanci, a ne Bošnjaci? Ne, nego mi jesmo i Bošnjaci i Bosanci, etnički i geografski. To nisu dva identiteta koja se isključuju, oni idu zajedno. Bošnjaštvo je pravo svačije u ovoj državi i neka ga koristi ko želi. Ti ga ne želiš, OK, budi šta hoćeš, baš me briga, ali nemoj meni govoriti kako ja treba da se zovem.

Što ne mogu podmuklog fašističkog seljakluka.
Last edited by zunazu on 24/09/2017 00:41, edited 2 times in total.
zunazu

#217 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by zunazu »

General War wrote:Bosanjcko pleme u liberiji, stari bosnjacki ples dobrodoslice koji je nekad izvodnjen u okolini Kaknja u 14 vijeku, a sada samo u zapadnoj africi, ja sam sjedio sa par afrikanaca iz obale slonovace, koji su me oslovljavali sa zemljace sto potvrdjuje tezu da ima bosnjaka u otomanskom vremenu koji su zavrsili i u africi. :D
To si ti vidio srpsko pleme u Hagu pa pomiješao nešto.
zunazu

#218 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by zunazu »

Bosanski jezik i bošnjačka književnost su sve rašireniji među Bošnjacima Srbije. Veza Bošnjaka Kosova sa Bosnom i svojim sunarodnjacima u regiji je sve bolja. Bošnjaci Turske, ali i svi drugi koji to žele, sada mogu izučavati bosanski jezik u svojoj zemlji. Ovo su samo neka od pozitivnih kretanja kad je u pitanju bosanska jezička kultura.

Last edited by zunazu on 10/10/2017 01:58, edited 1 time in total.
salik79

#219 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by salik79 »

zunazu wrote:
orinoco wrote:Očito je da mlada studentica nikad nije čula za 2. Kongres "Bošnjaka", 1993. u Holiday hotelu, i da u svojoj iskrenosti, jadnica, riječju Bošnjakinja misli na Bosanka. Nekad prije, svi u Bosni nazivani su Bošnjacima, a onda su došli misionari susjednih država sa svojim državnim pretenzijama. 1993. godine, te pretenzije su prihvaćene...

Šta lupaš ti? Zato što ste vi postali robovi susjednih država i instant Srbi i Hrvati, a mi nismo, onda bi da nam oduzmete pravo da održimo kontinuitet Bošnjaštva, kojeg smo stvarali vijekovima i na koje imamo pravo? Nećete vi, pa nemamo pravo ni mi? Trebamo i mi izdati svoj identitet jer ste vi to uradili?

Trebamo biti Bosanci, a ne Bošnjaci? Ne, nego mi jesmo i Bošnjaci i Bosanci, etnički i geografski. To nisu dva identiteta koja se isključuju, oni idu zajedno. Bošnjaštvo je pravo svačije u ovoj državi i neka ga koristi ko želi. Ti ga ne želiš, OK, budi šta hoćeš, baš me briga, ali nemoj meni govoriti kako ja treba da se zovem.

Što ne mogu podmuklog fašističkog seljakluka.

Carevi Bosnjaci
bosansko-hercegovacke trupe u austro-ugarskoj vojsci
Image

I Juro
Image

I Mahmut
Image

I Marko
Image
zunazu

#220 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by zunazu »

salik79 wrote:Carevi Bosnjaci

I Juro

I Mahmut

I Marko
Normalno.
orinoco

#221 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by orinoco »

zunazu wrote:
salik79 wrote:Carevi Bosnjaci

I Juro

I Mahmut

I Marko
Normalno.
Znaju li oni za zaključke 2. Kongresa bošnjačkih intelektualaca u Sarajevu, '93.....
kiligonzales

#223 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by kiligonzales »

aratet wrote:Ovi u Albaniji su imigrirali iz Hercegovine i tamo naselili 2 sela.

Ali otkud Bosnjaci u Bugarskoj? Da se ne misli tu na bugarske muslimane Pomake koji veze s BiH nemaju.
Ne samo dva sela, vec ih ima masu od Skadra,Drača do Đirokastre na jugu.
aratet

#224 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by aratet »

kiligonzales wrote:
aratet wrote:Ovi u Albaniji su imigrirali iz Hercegovine i tamo naselili 2 sela.

Ali otkud Bosnjaci u Bugarskoj? Da se ne misli tu na bugarske muslimane Pomake koji veze s BiH nemaju.
Ne samo dva sela, vec ih ima masu od Skadra,Drača do Đirokastre na jugu.
Ti oko Skadra koliko se sjecam su Sandze porijeklom ili su s Kosova, tako nesto.
Ovi oko Draca su iz Hercegovine i to mislim iz Pocitelja ili okoline.
Davno sam to pratio, moguce da grijesim.
zunazu

#225 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by zunazu »

orinoco wrote:Znaju li oni za zaključke 2. Kongresa bošnjačkih intelektualaca u Sarajevu, '93.....
Znaš li ti kako je otužni dio Bošnjaka krajem 19. vijeka pristao da budu robovi Srbije i Hrvatske i od tada ginu i propadaju za njih kao zadnji ološ? Rodi se takav danas u sred Bosne, pradjedovi mu Bošnjaci, a on se nazove Hrvatom i uči hrvatski jezik, ili se nazove Srbinom pa pita Vučića kako treba da živi. Otužno zaista. I da bude bolesnije, pita mene odakle mi pravo da budem Bošnjak i da li je to legitimno. Pa mislim WTF, ja ne izdadoh svoj identitet, odakle moja krivica tu?! :D

Bošnjak sam, naravno, i Bosanac podjednako, naravno. To su identiteti koji me vežu za Bosnu, oba, po njoj nose ime, to je moja veza sa onim što je moje. Ne pitaju ni Srbijanca da li ga identitet Srbin isključuje iz onoga Srbijanac. Ne pitaju ni Srbina ima li pravo da bude Srbin nakon 500 godina provedenih u osmanskom sistemu. Samo šuga fašistička može da pita Bošnjaka da li može biti Bošnjak, je li to legitimno i zašto ne izabere između Bošnjak i Bosanac. Pa mislim WTF, zar tako nisko idemo, a 21. vijek, really?! :D
Post Reply