Zaboravljena Zepa

Forum za humanitarne akcije.
Locked
mr__bosnjak

#1 Zaboravljena Zepa

Post by mr__bosnjak »

Zox

Post by Zox »

Tuzno.
Tesko mi je i napisati ono sto sam zimus vidio u Zepi.
Sa nekim italijanskim humanitarnim organizacijama smo prisutni vec godinama u Srebrenici i mogu reci da jos dosta treba da se uradi, ali je zato ocigledan i pomak unaprijed u stvaranju koliko toliko normalnih uslova za zivot za sve one koji se pored boli i sjecanja na golgotu koju su prezivjeli moraju boriti i sa osnovnim egzistencijalnim problemima. Proslost ne mozemo izbrisati, sadasnjost mozemo uciniti bar malo podnosljivijom.
Zepa, na zalost, ocigledno nije dovoljno "zvucna" da se paznja onih koji mogu pomoci na bilo koji nacin usmjeri i na tu enklavu.
Utisak koje to mjesto ostavlja je jednom rijecju sablasan.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Zox wrote:Tuzno.
Tesko mi je i napisati ono sto sam zimus vidio u Zepi.
Sa nekim italijanskim humanitarnim organizacijama smo prisutni vec godinama u Srebrenici i mogu reci da jos dosta treba da se uradi, ali je zato ocigledan i pomak unaprijed u stvaranju koliko toliko normalnih uslova za zivot za sve one koji se pored boli i sjecanja na golgotu koju su prezivjeli moraju boriti i sa osnovnim egzistencijalnim problemima. Proslost ne mozemo izbrisati, sadasnjost mozemo uciniti bar malo podnosljivijom.
Zepa, na zalost, ocigledno nije dovoljno "zvucna" da se paznja onih koji mogu pomoci na bilo koji nacin usmjeri i na tu enklavu.
Utisak koje to mjesto ostavlja je jednom rijecju sablasan
.
... :(

..ja ne mogu nista reci... :( :( :( da bar...
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Znam da moj prijedlog neće ni na koji način ,sistemski riješiti stvari, ali,hajde, da pokušamo riješiti barem problem Ćamila Bašića: Napravimo mu kuću!
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Ahmmed wrote:Znam da moj prijedlog neće ni na koji način ,sistemski riješiti stvari, ali,hajde, da pokušamo riješiti barem problem Ćamila Bašića: Napravimo mu kuću!
:) :) :)

..ne znam hoce li znaciti nesto...ali bicu podrska ovom "projektu"...
Ahmmed, daj konkretan prijedlog za realizaciju...kako i na koji nacin? Sakupiti novac, pa dati njima ili...?
Ahmmed

Post by Ahmmed »

A da osnujemo fondaciju sarajevo-x? :) Moderatori, šta vi velite? :-D
fadil schtil

Post by fadil schtil »

Ahmmed wrote:A da osnujemo fondaciju sarajevo-x? :) Moderatori, šta vi velite? :-D
i moja podrska ovoj izuzetno humanoj zamisli
anais_nin

Post by anais_nin »

e ovako, ako stvarno konkretno zelite da se ucini nesto da ovaj covjek dobije krov nad glavom mislim da bi to trebalo uraditi u saradnji sa nekom od organizacija koje to vec rade u regionu. Jer i da skupimo novac i damo covjeku gdje ce on od 75 godina nadgledat i organizovat popravak ili izgradnju kuce :roll: logicnije bi bilo skupiti novac i organizovati tu akciju preko neke od organizacija koje se svakako bave rekonstrukcijom....

ili ako vec postoji nepovjerenje prema organizacijama (a sigurna sam da ce biti i takvih komentara) onda pokusati ugovoriti sve direktno sa nekim od izvodjaca (gradjevinskih) tu u regionu i njima platiti da obave taj posao. Znam da ima jos raje na forumu koja se bave rekonstrukcijom i/ili gradjevinom pa nek oni pomognu oko preporuka i savijeta vezanih za organizacije koje operishu na podrucju oko Zhepe.
Prenj

Post by Prenj »

anais_nin wrote:e ovako, ako stvarno konkretno zelite da se ucini nesto da ovaj covjek dobije krov nad glavom mislim da bi to trebalo uraditi u saradnji sa nekom od organizacija koje to vec rade u regionu. Jer i da skupimo novac i damo covjeku gdje ce on od 75 godina nadgledat i organizovat popravak ili izgradnju kuce :roll: logicnije bi bilo skupiti novac i organizovati tu akciju preko neke od organizacija koje se svakako bave rekonstrukcijom....

ili ako vec postoji nepovjerenje prema organizacijama (a sigurna sam da ce biti i takvih komentara) onda pokusati ugovoriti sve direktno sa nekim od izvodjaca (gradjevinskih) tu u regionu i njima platiti da obave taj posao. Znam da ima jos raje na forumu koja se bave rekonstrukcijom i/ili gradjevinom pa nek oni pomognu oko preporuka i savijeta vezanih za organizacije koje operishu na podrucju oko Zhepe.
Da mi prvo skupimo pare, lako cemo za izvodjaca.
Vingo

Post by Vingo »

Pa stravicno.
"Niko ne misli na nas. Samo nas se zene iz Srebrenice ponekad sete."

Mozda lupam gluposti, ali padaju mi napamet one montazne kuce koje radi Krivaja?

Podrzala bih svaku akciju.
papak_eliminator

Post by papak_eliminator »

Ne propusti! okacheno.
anais_nin

Post by anais_nin »

Prenj wrote:
anais_nin wrote:e ovako, ako stvarno konkretno zelite da se ucini nesto da ovaj covjek dobije krov nad glavom mislim da bi to trebalo uraditi u saradnji sa nekom od organizacija koje to vec rade u regionu. Jer i da skupimo novac i damo covjeku gdje ce on od 75 godina nadgledat i organizovat popravak ili izgradnju kuce :roll: logicnije bi bilo skupiti novac i organizovati tu akciju preko neke od organizacija koje se svakako bave rekonstrukcijom....

izvini, ali po meni je logicno imati realan plan ostvarenja ovakve jedne zamisli. Pogotovo da bismo tacno znali koliko je to minimalno sto moramo skupiti da bi se covjeku kuca napravila. Druga stvar je sto je isto tako moguce da neka od ovih organizacija ponudi da da kontribuciju ovoj ideji u vidu materijala sto bi onda umanjilo iznos koji mi moramo skupiti u cashu.

A sto se skupljanja novca tice, vidjela sam forumashe na djelu vec do sada. Kad se pikira neka akcija, nikad do sada nisu zakazali :D
Last edited by anais_nin on 09/03/2006 09:32, edited 1 time in total.
Bumbar

Post by Bumbar »

anais_nin wrote:
Prenj wrote:

izvini, ali po meni je logicno imati realan plan ostvarenja ovakve jedne zamisli. Pogotovo da bismo tacno znali koliko je to minimalno sto moramo skupiti da bi se covjeku kuca napravila. Druga stvar je sto je isto tako moguce da neka od ovih organizacija ponudi da da kontribuciju ovoj ideji u vidu materijala sto bi onda umanjilo iznos koji mi moramo skupiti u cashu.

A sto se skuplja novca tice, vidjela sam forumashe na djelu vec do sada. Kad se pikira neka akcija, nikad do sada nisu zakazali :D
Upisujem se za podrsku :-D :-D ... herkin plan je odlican...moram znati koliko treba jer je u ovom slucaju potrebna tacno odredjena suma.
Drumer

Post by Drumer »

Prenj wrote:

Ako je tako lako, onda hajde skupi 10.000 KM. N emozemo tako raditi. Hajde da se malo organizujemo. Kontaktiramo organizacije koje rade na tom podrucju i nekoliko firmi iz okoline da vidimo da li i kako mogu organizacije participirati, ako treba i Opcinu ukljuciti u sve to. To treba da bude malo vise transparentnije. To je mojih nekoliko predloga zasad...
danas

Post by danas »

Bumbar wrote:
Upisujem se za podrsku :-D :-D ... herkin plan je odlican...moram znati koliko treba jer je u ovom slucaju potrebna tacno odredjena suma.
tu sam i ja :)
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

MONTAZNE KUCE

Ubiste se od podrske.
http://www.google.com :roll: sajt je malo spor, ali ima izbor.
a u dnu stranice kontakt telefon :D
Kwaheri

Post by Kwaheri »

...koji god prijedlog bude usvojen ja sam za... :)
Ahmmed, tvoj prijedlog s pp...izgleda odlicno... :)

forumashi su tu...ima nas...a s druge strane mogu se aktivirati i jos neke institucije, ako ne skupimo to para sto treba..
Vingo

Post by Vingo »

Pogledajte i na http://www.krivaja.com.ba/gradjevin/tvo ... ntazno.htm
Ima kontakt, mozemo pitati za cijene "kljuc u ruke" varijante
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Krivaja
kuca od 60 kvadarta - 23000 KM,
kuca od 80 kvadarta - 29520 KM,
nije uračunat prijevoz, moleraj, temelji, keramika, sanitarni uređaji, građevinska limarija, podovi
Drumer

Post by Drumer »

zena wrote:Krivaja
kuca od 60 kvadarta - 23000 KM,
kuca od 80 kvadarta - 29520 KM,
nije uračunat prijevoz, moleraj, temelji, keramika, sanitarni uređaji, građevinska limarija, podovi
Ovo je preskupo, nemojte me pogresno shvatiti. Jer komplet materijal za izgradnju kuce dimenzija 6,5x5 kosta nekih 7-8 hiljada KM. Ako dodate 2-3 hiljade KM za majstore koji bi ugradili taj materijal to izadje nekih 10-11 hiljada KM. Tako da mislim da je ovo bolja solucija i za covjeka i za nas. A dobice kucu koja moze puno duze trajati od montazne. Pa eto sad skontajte...
Drumer

Post by Drumer »

A mislim da bi mu kuca ovih dimenzija bila sasvim dovoljna.
Vingo

Post by Vingo »

Pa super. Nemam predstavu koliko kosta kad sam gradis...
papak_eliminator

Post by papak_eliminator »

Vingo wrote:Pa super. Nemam predstavu koliko kosta kad sam gradis...
kad sam gradis treba mnogo vise vremena...

postoji vise opcija:
- da forumashi kupe materijal i vlastorucno izgrade kucu (omladinska formashka akcija)
- da forumashi skupe novac i kupe covjeku montaznu kucicu koja je odlicnog kvaliteta
- da gospodin iz prvog posta i dalje bude beskucnik...

Kao sto rekoh, tema ima NE PROPUSTI oznaku, i potrudite se da je ne pretvorite u gradjevinsko-arhitektonsko prepucavanje.
Hvala i prijatno.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

papak_eliminator wrote:
Vingo wrote:Pa super. Nemam predstavu koliko kosta kad sam gradis...
kad sam gradis treba mnogo vise vremena...

postoji vise opcija:
- da forumashi kupe materijal i vlastorucno izgrade kucu (omladinska formashka akcija)
- da forumashi skupe novac i kupe covjeku montaznu kucicu koja je odlicnog kvaliteta
- da gospodin iz prvog posta i dalje bude beskucnik...

Kao sto rekoh, tema ima NE PROPUSTI oznaku, i potrudite se da je ne pretvorite u gradjevinsko-arhitektonsko prepucavanje.
Hvala i prijatno.
...ma hej neka bude rasprave koliko hoces, nek se chata, smo da skupimo lovu...to jest, da opcija broj tri bude iskljuena kao opcija :)
Vingo

Post by Vingo »

U tom slucaju, varijanta "a da mi prvo skupimo pare" pa u skladu s kolicinom muziciramo, mi se cini najpametnijom.
Locked