Zaboga pa zar se ova zgrada u opste nece renovirati?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li vijece ministara BiH treba obnoviti parlament BiH pod hitno?

Ne
6
25%
Da
14
58%
Nije me briga
4
17%

Total votes: 24

Jeff

#1 Zaboga pa zar se ova zgrada u opste nece renovirati?

Post by Jeff »

Image

Zar se ne moze odvojiti par miliona maraka da se ova zgrada renovira ne zato sto je sad ruina nego zato sto predstavlja ono sto predstavlja?
manijak1

Post by manijak1 »

Paša solidni :D :D kako nisi čuo da su za tu zgradu škrti Grci odvojili bruku ojra :D :D kao po Bori Paravanu počeće u aprilu prva etapa :D :D obnove i rekonstrukcije .
Ta zgrada ima i ime :D prije agresije Vlada (s)RBiH + sve podružnice sindikata + skojevaca + ...................
Qler

Post by Qler »

koliko sam ja cuo, i vidio, renoviranje je u toku! jeste da ide polako, ali ide, ocistili su je, a i imam jarana koji radi u firmi kojoj je ponudjeno da pravi klimu u objektu, ali nisu pristali jer su radili avaz i bosmal! znaci, ipak se okrece :D
Como_Sarajevo

Post by Como_Sarajevo »

Šta bi se tu moglo krkana smjestiti :-) :-) :-)
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Treba to prodat' avazu...
Jeff

Post by Jeff »

Sta kazete na ovo sto sam pronasao na netu.

Nije lose pogotovo sto bi u ovom slucaju staklo na parlamentu BiH bilo slicno staklu na UNITIC Tornjevima koji su prekoputa.

Uglavnom tip je dobar i njegov rad mi se svidja pa cak i da se tako nesto napravi i ne samo za visoki objekt nego i objekt pored njega posto bi trebali biti u istom stilu i niski objekt treba obnovu.

Image
Macka u cizmama

Post by Macka u cizmama »

Ja bas htjela rec samo nek ne prave u staklu, kad ti ovu sliku stavi. Dosta vise, postace kompletno Sarajevo "stakleni grad"... :)
zzzzz

Post by zzzzz »

Cini mi se da su Grci dali 13 ili 16 miliona eura
Klon

Post by Klon »

Ima li ko slike, kako taj objekat treba da izgleda.
Panasonic

Post by Panasonic »

Macka u cizmama wrote:Ja bas htjela rec samo nek ne prave u staklu, kad ti ovu sliku stavi. Dosta vise, postace kompletno Sarajevo "stakleni grad"... :)
I koji bi ti materijal?
JBT

Post by JBT »

Ma sve ce to narod pozlatiti. :sad:
djevojčica

Post by djevojčica »

loša montaža.. juraj neidhart bi se prevrnuo kad bi ovo vidio... nek upotrijebe malo mašte, mislim staklo je ok al to može puno puno bolje :)
Pravda30

Post by Pravda30 »

Obnova je u toku.
Inace i sami norvezani su obezbjedili sredstva za obnovu skupstinske sale.

PS. Bilo je nekih problema sa grcima jer su oni uvjetovali da obnovu izvrse grcke firme(u vecini). Mislim da je uradeno dosta i na tom planu pa sad imamo i nase firme.
Jeff

Post by Jeff »

Pravda30 wrote:Obnova je u toku.
Inace i sami norvezani su obezbjedili sredstva za obnovu skupstinske sale.

PS. Bilo je nekih problema sa grcima jer su oni uvjetovali da obnovu izvrse grcke firme(u vecini). Mislim da je uradeno dosta i na tom planu pa sad imamo i nase firme.
Aha obnova je u toku i evo sta su napravili do sad?
Image

Inace ako se ceka na Grke tj. ako lovu nisu dali onda je nece ni dati jer su broke sto znaci treba traziti alternativne izvore finansiranja.
Kao recimo da vlada i parlament to naprave. Ako nemaju lovu onda bi ih sud trebao prisiliti da plate da se to srusi do kraja jer je ruglo grada.
Edit

Post by Edit »

Sasvim nebulozno, smatrati prioritetom izgradnju administrativnog prostora za nas ogromni drzavni aparat...

Sta je sa obnovom Doma penzionera, obnovom i izgradnjom vaznih institucija kao sto su ustanove za mentalno oboljele, ustanove za djecu sa posebnim potrebama, ustanove kao sto su - zatvori..... ????
Jeff

Post by Jeff »

Edit wrote:Sasvim nebulozno, smatrati prioritetom izgradnju administrativnog prostora za nas ogromni drzavni aparat...

Sta je sa obnovom Doma penzionera, obnovom i izgradnjom vaznih institucija kao sto su ustanove za mentalno oboljele, ustanove za djecu sa posebnim potrebama, ustanove kao sto su - zatvori..... ????
Ne budali, BiH je jebena drzava i ako jeste onda treba oidmah i sad imati reprezentativni objekt vlade i parlamenta.

Ako hoces ustedjeti za dom penzionera itd, skupi prijatelje i strajkuj i izbaci recimo Hadzinpasica iz vlade Federacije BiH (cini mi se da bi mu brada ljepse sijala na ulici) na ulicu i ustedjeti ces za promasaje koje ce on napraviti u narednom periodu.

Naravno treba se stedjeti sa ljudima u vladi i parlamentu koji su korumpirani, ali se ne treba stedjeti sa objektima koje svaka drzava u svijetu ima, naravno osim BiH.
Edit

Post by Edit »

Imas pravo, BiH je jebena drzava

a za to imaju velike zasluge ambiciozni provincijalci koji pate od kompleksa manje vrijednosti, i zele to kompenzirati kroz ministarske titule, kojekakve privilegije i reprezentativne objekte koji dokazuju moc vlasti...

(necemo upirati prstom)
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Ma kakve administrativne zgrade..

U jednom razgovoru zvanichnika EC i nashih vlasti prichalo se i o spomenutoj zgradi, za koju se pretpostavlja da je potrebno izmedju 28-30 miliona da bi u potpunosti bila obnovljena.
Predstavnici EC su glatko dobili prijedlog da daju donaciju (naravno da su nashe vlasti trazhile donaciju :D), i umjesto toga im predlozhile da urede granice i DGS, kako treba, i da tje pare sami skupiti za par mjeseci. Shto je itekako tachno.

Btw, mislim da bi stakleno zdanje bivsheg republichkog izvrshnog vijetja i zgrade Parlamenta (sad se to fino ;) zove zgrada Institucija Bosne i Hercegovine) ruzhno stajalo u odnosu sa okolinom i u odnosu na vetj postojetje staklene blizance UNIS-ovih nebodera (danas UNITIC).
Macka u cizmama

Post by Macka u cizmama »

Ovaj staklom obljepljeni objekat odaje utisak biznis centra, a ne parlamenta.
Posto dr vec ne moze promjeniti oblik, bar bi se moglo malo poigrati sa ostalim materijalima, s tim da ja nisam arhitekta, pa ne znam tacno kojim. Ono sto hocu reci jeste da parlamenti sirom svijeta izgledaju ozbiljno i dolicno:

Budimpesta:
Image

London
Image

Bec
Image

Stokholm
Image

EU parlament je dosta u staklu ali je zgrada ipak sa stilom uradjena:
Image

Ne mislim da mi sad imamo para da se pravi nesto ovakvo ali bar trun stila ne bi bio los. Bar malo maste. Najlakse je kao i do sad, nek se sjaji i odmah je fino. Nema vise ni traga umjetnosti, sto arhitektura zapravo jeste. Kad je prva takva sagradjena je eto kao i bilo, ali sad to vec postaje izgovor ili navika, a to nam ne treba kad se pravi zgrada koja ce predstavljati instituciju drzave.
Jeff

Post by Jeff »

Doista EU parlament je golo staklo i u potpunom si pravu da je uradjen sa stilom.

Nista ti pljuni lovu mi cemo to srusiti i napraviti novu potpuno zgradu sa stilom.

Sto se tice klasicne arhitekture zar ti ne znas da mi ovdje razgovoramo o BiH parlmentu u drzavi BiH u kojoj se svakih 20 jebenih godina rusi.

Imali smo mi klasike medjutim nismo pameti tako da nam ipak preostaje da gradimo u staklu i moderni stil jer ce i onako i ako bi se obnovila ta zgrada je trebati obnavljati za nekih dvadesetak godina, a i sam znas da je moderni stil gradjenja jeftiniji od klasike.
zzzzz

Post by zzzzz »

Edit wrote:Sasvim nebulozno, smatrati prioritetom izgradnju administrativnog prostora za nas ogromni drzavni aparat...

Znas li kolika se sredstva izdvajaju iz drzavnog budzeta za placanje kirija svih drzavnih institucija. Radi se o ogromnoj lovi koja bi se ustedila da je ova zgrada obnovljena na vrijeme. Sami kazu da su im kirije najveca stavka u rashodima.

btw. Grci su izdvojili osam miliona eura za obnovu.
HRVAT-BIH

Post by HRVAT-BIH »

Macka u cizmama wrote:Image
sto ovo nije dovrseno?

mozda svaka zemlja ima svoj modul pa kad se uclani sama izgradi :D
3per

Post by 3per »

Zgrada je open source
Skyfox

#24 Re:

Post by Skyfox »

Jeff wrote: