Mobile_Disco wrote:Uvjek sam bio Vjernik.. Ali nisam postio.. Niti klanjao.. Niti isao u Dzamiju.. Sve do jednom.. Samo se nesto preokrenulo u meni Hvala Allahu! I sada ne mogu za sebe reci da sam neki fanatik.. Daleko od toga.. Odem u Dzamiju ponekad na namaz.. Dzuma obavezna.. Postim mjesec Ramazana.. Ne kradem,ne varam,ne gledam da ostetim drugog.. To sam uvjek pazio.. I Insallah pazit cu dok sam ziv!
Jedna zanimljiva stvar.. Jedan clan moje familije nije vjerovao u Allaha Dz.Sh.. Komunista zakleti.. Selam za njega nije pozdrav.. Uglavnom znate kako komunisti razmisljaju.. Zadnja osoba na svijetu za koju sam mislio da ce "postati" Vjernik je on.. I desila mu nazalost jedna ruzna scena u njegovoj porodici.. Koja mu je "otvorila oci".. I sada Hvala Allahu.. se sve preokrenulo.. Ne na onaj ekstremni nacin.. "preko noci".. Nego polahko i postepeno.. Hvala Allahu!!!
Da nas Allah sacuva svega onog sto je ruzno i lose.. A podari nam zdravlje,pamet i svako dobro.. Kako na ovom tako i na buducem vjecnom svijetu!
Amin!
Selam brate.
Nadam se da si dostigao stepen razumijevanja da shvatis da biti vjernik upravo znaci praktikovati salat (namaz) i post, pored ostalih glavnih kriterija.
'Vjernici' koju su vjerovali, a nisu klanjali, postili itd za vrijeme Muhammeda A.S. su bili munafici, ili licemjere, i njima je obecana velika kazna. Qur'an je pun ajeta odnoseci se na iste. Isto vazi za takve i danas, jer kriteriji ostaju isti za uvijek.
Znati istinu a okrecati se od nje znaci izlaz iz vjere. Radeci isto iz nezanja, pravi covjeka dzahilom (neznalicom).
Vjernik je velika rijec, sa pet kriterija: sehadet, salat, zekat, post, hadz. Manjak kriterija, znaci manjak vjere. Manjak svih kriterija = nevjera.
Nek nam je Allah DZ.S. oprosti i bude na pomoci.