Za sta sluzi senzor temperature rashladne tekucine?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ahasoho

#1 Za sta sluzi senzor temperature rashladne tekucine?

Post by ahasoho »

Na citroenu imam senzor temperature rashladne tekucine i senzor temperature ulja u motoru. Ovo nisam imao u drugim autima. Samo sam imao onaj senzor koji pokazuje koliko je motor zagrijan. Pretposatavljam da je to senzor temperature ulja u motoru.

Zasto sluzi ovaj senzor tj. zasto bi me zanimala temparatura rashladne tekucine? Pretpostavljam da se radi o antifrizu tj da se mjeri njegova temperatura.
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#2 Re: Za sta sluzi senzor temperature rashladne tekucine?

Post by Slo Burner »

Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#3 Re: Za sta sluzi senzor temperature rashladne tekucine?

Post by Slo Burner »

Ili ovako

ENGINE COOLANT TEPERATURE SENZOR TEMPERATURE RASHLADNE TEKUČINE

Ili senzor temperature motora, taj senzor prati temperaturu motora te šalje podatke elektronici motora koja onda na osnovu tih podataka upućuje da li je potreban hladan start motora(čok) ili je motor već ugrijan. Obično ako senzor nije ispravan zna automobil puno trošiti i teško pali kad je ugrijan , jer senzor ostane kao da je motor hladan, ili pak kad je hladan motor neće da upali odmah , jer elektronici senzor nije dao signal da je motor hladan. Na temelju signala, napona sa ect senzora ECU podešava količinu goriva kod ubrizgavanja i kut paljenja motora.
Beskonačan otpor ili povečan otpor ECT-a naravno aktivira relej grijača ali i vazniju opciju - količinu i tajming ubrizgavanja goriva.Uloga senzora nije samo paljenje grijača već putem komp tj EDC povećava količinu nafte i kut paljenja.
ado-šampion

#4 Re: Za sta sluzi senzor temperature rashladne tekucine?

Post by ado-šampion »

Sto napraviste hirurgiju od obicnog pokazivaca. :-)

Senzor temperature rashladne tekucine, vjerovatno si nasao u korisnickom uputstvu da se tako zove, nebitno, uglavnom...
To je ono sto je bilo u autima oduvijek i sto ljudi zovu "pokazivac/senzor temperature motora". Kao sto ti kazes "senzor koji pokazuje koliko je motor zagrijan". Prije nekih desetak godina proizvodjaci su taj pokazivac poceli izbacivati iz automobila (pocevsi s Mercedesovim C klasom ako se ne varam).

Zasto ti treba, vjerovatno ti je sad jasan odgovor, da imas uvid ako se motor ne grije kako treba, ili ako se pregrijava, u svakom slucaju mjeri se temperatura rashladne tekucine.

Posto se ulje grije sporije od rashladne tekucine, u davnim vremenima se u uglavnom sporski(ji)m automobilima nalazio i senzor temperature ulja, tako da previse poletni vozaci ne bi zalijetali motor u crveno zato jer je "zagijan", a ulje jos nije doseglo radnu temperaturu. U novije vrijeme, i senzor temperature ulja se stavlja u sve vise automobila.
GaRGa

#5 Re: Za sta sluzi senzor temperature rashladne tekucine?

Post by GaRGa »

sluzi da upali lampicu na kontrolnoj kad se nesto od to dvoje pregrije, mada sumnjam da ce ti se to desiti :)
ahasoho

#6 Re: Za sta sluzi senzor temperature rashladne tekucine?

Post by ahasoho »

Hvala ljudi. Nije me zanimala tehnicka strana, nego prakticna tj. zasto postoje oba.

E sad jedno novo pitanje, logicki ce se rashladna tekucina brze grijati nego ulje u motoru. Da li to znaci da ce senzor pokazivati uvijek vecu temperaturu rashladne tekucine od temparature ulja tj. ova prva ce uvijek biti visa nego ova druga?

Cisto me zanima da mi auto ne prokljuca ljeti.
iceman ze

#7 Re: Za sta sluzi senzor temperature rashladne tekucine?

Post by iceman ze »

Ja sam nasao u upustvu, da se upali check engine lampica u slucaju da nije uredu senzor .
ado-šampion

#8 Re: Za sta sluzi senzor temperature rashladne tekucine?

Post by ado-šampion »

ahasoho wrote:Hvala ljudi. Nije me zanimala tehnicka strana, nego prakticna tj. zasto postoje oba.

E sad jedno novo pitanje, logicki ce se rashladna tekucina brze grijati nego ulje u motoru. Da li to znaci da ce senzor pokazivati uvijek vecu temperaturu rashladne tekucine od temparature ulja tj. ova prva ce uvijek biti visa nego ova druga?

Cisto me zanima da mi auto ne prokljuca ljeti.
Sto se tice kljucanja, normalna temperatura rashladne tekucine je kad je kazaljka otprilike na sredini. Kad je kazaljka iznad sredine i vise pri vrhu nesto nije uredu i postoji mogucnost da motor prokljuca, kao sto kazes. Obicno je u tom slucaju zakazao termostat, mada je to djecija bolest koja je na danasnjim automobilima rijetkost, i zato je kao sto rekoh sve vise proizvodjaca jos prije desetak godina pocelo izbacivati taj pokazivac s instrument table.

Ljudi ne mijesajte babe i zabe, covjek pita na pokazivac na instrument tabli, nemojte ga zbunjivati s senzorima na motoru i check engine-om. :-)
sorcerer

#9 Re: Za sta sluzi senzor temperature rashladne tekucine?

Post by sorcerer »

ahasoho wrote: logicki ce se rashladna tekucina brze grijati nego ulje u motoru. Da li to znaci da ce senzor pokazivati uvijek vecu temperaturu rashladne tekucine od temparature ulja tj. ova prva ce uvijek biti visa nego ova druga?
rashladna tekucina je otprilike 87-92 stepena ako je sve normalno ,dok bi temperatura ulja trebala biti od 100-110 stepeni
ahasoho

#10 Re: Za sta sluzi senzor temperature rashladne tekucine?

Post by ahasoho »

Hvala svima
Post Reply