Za spas BiH-koja stranka ???

htcxone

#26 Re: Za spas BiH-koja stranka ???

Post by htcxone »

komšićeva stranka dok je osnuje :D do tad bojkotujem zbore :D
cyprus

#27 Re: Za spas BiH-koja stranka ???

Post by cyprus »

htcxone wrote:komšićeva stranka dok je osnuje :D do tad bojkotujem zbore :D
Ma u šta vi polažete toliko nade? Komšićeva stranka može samo:

a) pokušat nešto dogovorit sa strankama iz RS-a ---> slučaj Lagumdžija sada / Tihić nekad
b) ne popuštat u ničemu, blokada države i dogovora ---> slučaj Silajdžić

Šta to Komšić može novo napravit? :-)
Last edited by cyprus on 03/11/2012 12:26, edited 1 time in total.
htcxone

#28 Re: Za spas BiH-koja stranka ???

Post by htcxone »

cyprus wrote:

a) pokušat nešto dogovorit sa strankama iz RS-a ---> slučaj Lagumdžija / Tihić
b) ne popuštat u ničemu, blokada države ---> slučaj Silajdžić

haj majke ti vidoviti idi glasaj za crvene i zelene :oops:
cyprus

#29 Re: Za spas BiH-koja stranka ???

Post by cyprus »

htcxone wrote:haj majke ti vidoviti idi glasaj za crvene i zelene :oops:
Naravno da ću glasat za onoga ko mislim da može najviše... Samo bi volio da mi ti ili neko drugi iznese realnu opciju c)
Skijaš

#30 Re: Za spas BiH-koja stranka ???

Post by Skijaš »

cyprus wrote:

a) pokušat nešto dogovorit sa strankama iz RS-a ---> slučaj Lagumdžija sada / Tihić nekad

U Sarajevu je potreban neko ko će biti principijelan onoliko dugo koliko je potrebno da se isposluje uplitanje međunarodne zajednice koja bi predlagala kompromisna rješenja i obezbjedila realizaciju istih. Bar dok se, kako to već iz Brisela predlažu, ne riješi problem zloupotreba mehanizma blokada. Dakle, ili taj mehanizam deblokada u vidu međunarodne zajednice, ili ograničavanje samog mehanizma blokada zbog kojeg je međunarodna zajednica uopšte morala intervenisati.

Jer treba biti naivan, lažov ili retardiran pa u kontekstu činjenice da je država nakon samo šest godina vožnje s pomoćnim točkovima krenula ka slabljenju (VSTV, VTK...), tvrditi da se nekim kao pregovorima s velikosrpskom opcijom može obezbjediti stabilnost.
MuaDib

#31 Re: Za spas BiH-koja stranka ???

Post by MuaDib »

NAŠA STRANKA - jer jedino ona uvažava realnost postojećeg stanja i poziva na otvaranje širokog dijaloga.
Skijaš

#32 Re: Za spas BiH-koja stranka ???

Post by Skijaš »

MuaDib wrote:NAŠA STRANKA - jer jedino ona uvažava realnost postojećeg stanja i poziva na otvaranje širokog dijaloga.
Realnost postojećeg stanja ?!?! Da se prihvatalo "realnost postojećeg stanja", ne bi bilo niza odluka OHR-a i Ustavnog suda kojim se ojačalo temelj i okvire ove države nego bi se iz straha da ne naljutimo otvorene neprijatelje zemlje, strepilo pred snagom zla protiv koje se ustvari po defaultu trebaš boriti. Oni koji hoće da se prihvata realnost postojećeg stanja ustvari hoće da Hrvati nestanu kao narod, da se prihvati pravo jačeg kao legitimna metoda izgradnje budućnosti i onda uđe u devastaciju multietničkog koncepta zemlje zbog kojeg je uostalom i vrijedna. Ne znam, razumljivi su mi zli ljudi, oni koji mrze ili oni kojima ta mržnja treba samo da pljačkaju. Ali mi nisu jasni oni koji se smatraju časnima. Kakav je to osjećaj kada Hrvat stane na glavu Hrvatima van zamišljene Herceg Bosne i to predstavi kao jedini način da se održi na površini ? Kakav je to osjećaj kod Srbina koji diže ruke od Srba Mostara jer je zaključio da tako pomaže srpskom narodu ? Ima li tu bar malo grižnje savjesti i oborenog pogleda ili ima tih poštenih koji su u stanju drčno i bez srama prodavati tu "realnost postojećeg stanja" ?
LaBomba

#33 Re: Za spas BiH-koja stranka ???

Post by LaBomba »

Mozemo dobiti jos 150 stranaka, i nista se nece promjeniti u ludjackom dejtonskom sistemu. Ne moze se ocekivati nesto, a samo ispijat kafe, izlazit, provodit, i sve tako do neke 30-ih, a onda kuknjava kad treba zasnovat porodicu, kad se nema ni god. radnog staza, kad se hoce ovo, ono i na kraju pocne razmisljat o ispaljivanju vani. S druge strane ludjacki sistem je odlican za dobar postotak "njih", ali samo ako im narod to dopusta, a vidimo dopusta.
Last edited by LaBomba on 03/11/2012 21:55, edited 1 time in total.
Paranoid

#34 Re: Za spas BiH-koja stranka ???

Post by Paranoid »

Bijeli listić !...sve dok se ne promijeni svijest političara.

...a šestorki poruka: Image
Last edited by Paranoid on 03/11/2012 21:52, edited 1 time in total.
zambaklija

#35 Re: Za spas BiH-koja stranka ???

Post by zambaklija »

SDP ali bez Zlatka,šo Nijaz ode ......
radostan dan

#36 Re: Za spas BiH-koja stranka ???

Post by radostan dan »

Skijaš wrote:
U Sarajevu je potreban neko ko će biti principijelan onoliko dugo koliko je potrebno da se isposluje uplitanje međunarodne zajednice koja bi predlagala kompromisna rješenja i obezbjedila realizaciju istih.
padne li ti ikada na pamet da mz baš ovako hoće?
i ko zna još šta?
Skijaš

#37 Re: Za spas BiH-koja stranka ???

Post by Skijaš »

radostan dan wrote:
Skijaš wrote:
U Sarajevu je potreban neko ko će biti principijelan onoliko dugo koliko je potrebno da se isposluje uplitanje međunarodne zajednice koja bi predlagala kompromisna rješenja i obezbjedila realizaciju istih.
padne li ti ikada na pamet da mz baš ovako hoće?
i ko zna još šta?
Ne mislim. Jedva smo im na radaru i mi se ustvari moramo potruditi da ih animiramo za aktivnije učešće u rješavanju problema iz kojeg se sami sigurno nikad nećemo ispetljati. A nemoguće je uvjeriti ih da se miješaju ako sarajevski političari lažu kako se mogu dogovoriti s Dodikom. U Sarajevu to znaju, Tihić to zna, Bakir Izetbegović to zna, Lagumdžija to zna, ali svjesno bacaju slamke spasa velikosrpskoj ekipi jer se samo u toj atmosferi polarizacije društva oni mogu bogatiti kroz ulogu čuvara naroda. Pogledaj Tihića i njegovo izvinjavanje Čoviću u vrijeme dok zbog istog tog Čovića traži etničku podjelu Mostara. I šta će reći strani operativac ovdje na terenu kad vidi taj idiotizam ? Šta može ? Zašto bi se miješao kada je očigledno da stvarne borbe za BiH nema nego se sarajevski patriotizam kanalisalo u zapošljavanje Nerminovog brata, SDA monopol nad telekomom i SDP-ovo zavlačenje ruke u Elektroprenos.

Zato se stranci ne miješaju a ne zbog nekog tajnog master-plana da održavaju stanje kontrolisanog haosa.
cyprus

#38 Re: Za spas BiH-koja stranka ???

Post by cyprus »

Skijaš wrote:U Sarajevu je potreban neko ko će biti principijelan onoliko dugo koliko je potrebno da se isposluje uplitanje međunarodne zajednice koja bi predlagala kompromisna rješenja i obezbjedila realizaciju istih. Bar dok se, kako to već iz Brisela predlažu, ne riješi problem zloupotreba mehanizma blokada. Dakle, ili taj mehanizam deblokada u vidu međunarodne zajednice, ili ograničavanje samog mehanizma blokada zbog kojeg je međunarodna zajednica uopšte morala intervenisati.

Jer treba biti naivan, lažov ili retardiran pa u kontekstu činjenice da je država nakon samo šest godina vožnje s pomoćnim točkovima krenula ka slabljenju (VSTV, VTK...), tvrditi da se nekim kao pregovorima s velikosrpskom opcijom može obezbjediti stabilnost.
MZ je pogurala proces do neke tačke... Ta tačka se desila 2006. godine... Sada je politička situacija takva da je ostavljeno domaćim političkim snagama da prve promjene... Ja stvarno ne znam šta bi to moglo MZ pogurat da se ponovo aktivira... To što će jedan dio BH snaga to zatražit, što ti tvrdiš? Ja sumnjam...
Platformas

#39 Re: Za spas BiH-koja stranka ???

Post by Platformas »

Jedan je Željko :bih:
Skijaš

#40 Re: Za spas BiH-koja stranka ???

Post by Skijaš »

cyprus wrote:
Skijaš wrote:U Sarajevu je potreban neko ko će biti principijelan onoliko dugo koliko je potrebno da se isposluje uplitanje međunarodne zajednice koja bi predlagala kompromisna rješenja i obezbjedila realizaciju istih. Bar dok se, kako to već iz Brisela predlažu, ne riješi problem zloupotreba mehanizma blokada. Dakle, ili taj mehanizam deblokada u vidu međunarodne zajednice, ili ograničavanje samog mehanizma blokada zbog kojeg je međunarodna zajednica uopšte morala intervenisati.

MZ je pogurala proces do neke tačke... Ta tačka se desila 2006. godine... Sada je politička situacija takva da je ostavljeno domaćim političkim snagama da prve promjene... Ja stvarno ne znam šta bi to moglo MZ pogurat da se ponovo aktivira... To što će jedan dio BH snaga to zatražit, što ti tvrdiš? Ja sumnjam...
Sarajevski političari trebaju prestati lagati i trebaju otvoreno reći "Imamo posla sa elementima koji aktivno rade na razgradnji države i međunarodna zajednica se mora uključiti kako bi ili sama učestvovala u prevazilaženju blokada ili ograničila mehanizme blokada. Možemo se vrtiti u krug ovako još deset godina, ali napretka neće biti.". Deklaracije koje su sastavljene u Briselu to potvrđuju, i u Briselu su rekli da je za napredak potrebno ograničavanje entitetskog glasanja i jasno definisanje vitalnog nacionalnog interesa. Zašto bi bio problem da sarajevski političari insistiraju na tom ? Dakle, stranci kažu ovo ;

The entity voting system in the House of Representatives and the excessively broad scope of the “vital national interests” clause, together with the related veto mechanism in the House of Peoples, must be reformed for Bosnia and Herzegovina to become a genuine civic state for all those living in it.
http://www.assembly.coe.int/Mainf.asp?l ... ES1626.htm

The Assembly considers, in particular, that the restrictive quorum rules, the excessive use of entity voting (a double qualified majority used for all decision-making in parliament) and the vague definition of the so-called “vital national interest” – instead of preventing outvoting by any of the ethnic groups through dialogue and search for compromise – have been systematically abused and now hamper all decision-making processes;
http://www.assembly.coe.int/Mainf.asp?l ... ES1855.htm

A Lagumdžija odluči pored tih blokada na koje stranci upozoravaju, još ojačati Dodikov utjecaj na VSTV i VTK :-D

Čudo je da pored Tihića i Lagumdžije ova država uopšte postoji.
cyprus

#41 Re: Za spas BiH-koja stranka ???

Post by cyprus »

Ti baš zapeo za tu svoju tezu :-) Ama ko da sve i jedan političar iz Sarajeva ne bi volio da se MZ aktivnije umješa... Smješno je tvrditi da Lagumdžija i Tihić svjesno sprečavaju MZ da se angažira... MZ što je gurala procese gurala je... 2006. godine je vidjela da kočničari procesa nisu samo na jednoj strani, i od tada se drži na distanci, upućujući samo uopštene poruke...

A i da se MZ odluči na akciju, misliš da bi to išlo tako glatko kao do 2006. godine? :-) :-)
Skijaš

#42 Re: Za spas BiH-koja stranka ???

Post by Skijaš »

cyprus wrote:Ti baš zapeo za tu svoju tezu :-)
Zato što je tačna. Da li bi bez međunarodne intervencije imali zastavu ?
Ama ko da sve i jedan političar iz Sarajeva ne bi volio da se MZ aktivnije umješa... Smješno je tvrditi da Lagumdžija i Tihić svjesno sprečavaju MZ da se angažira...
Ja ti to garantujem. Sarajevskim političarima ustvari ne odgovara stabilizacija društva koja bi donijela standarde zbog kojih bi neki završili u zatvoru. Zato popuštanjem pomažu Dodika i prolongiraju stagnaciju u kojoj će se "oni" kao otcjepljivati, a "mi" im kao ne damo. Idealno za namještanje tendera i parazitiranje po nadzornim odborima.
MZ što je gurala procese gurala je... 2006. godine je vidjela da kočničari procesa nisu samo na jednoj strani, i od tada se drži na distanci... A i da se MZ odluči na akciju, misliš da bi to išlo tako glatko kao do 2006. godine? :-) :-)
One way to find out :-D No za to ćemo izgleda morati sačekati 2014-u i Željka Komšića.
cyprus

#43 Re: Za spas BiH-koja stranka ???

Post by cyprus »

OK, sačekaćemo... ali ja sam 95% uvjeren da će i ŽK biti jedno veliko razočarenje za široke mase... Možda i najveće do sad... Ipak, smatram da to neće biti do njega, nego do onih koji imaju ogromna očekivanja...
Skijaš

#44 Re: Za spas BiH-koja stranka ???

Post by Skijaš »

cyprus wrote:OK, sačekaćemo... ali ja sam 95% uvjeren da će i ŽK biti jedno veliko razočarenje za široke mase... Možda i najveće do sad... Ipak, smatram da to neće biti do njega, nego do onih koji imaju ogromna očekivanja...
Našao bih ja i tad čemu da se nadam. Ne znam kako je to živjeti bez nade u ljepšu budućnost, niti bih volio saznati.
radostan dan

#45 Re: Za spas BiH-koja stranka ???

Post by radostan dan »

Skijaš wrote:
Jedva smo im na radaru
taman onoliko koliko oni žele i treba im.
i mi se ustvari moramo potruditi da ih animiramo za aktivnije učešće u rješavanju problema iz kojeg se sami sigurno nikad nećemo ispetljati.
jedino putem oružanog sukoba, ali uz pethodno dobro dobru analizu kakvu bh hoće eu i usa, da ne bi bilo raznoraznih iznenađenja tokom bitke...
A nemoguće je uvjeriti ih da se miješaju ako sarajevski političari lažu kako se mogu dogovoriti s Dodikom. U Sarajevu to znaju, Tihić to zna, Bakir Izetbegović to zna, Lagumdžija to zna, ali svjesno bacaju slamke spasa velikosrpskoj ekipi
evo ga ono što i o čemu se stalno sporim sa tobom...nema velikosrpske politike i ekipe, već srpske, koja ima legitimitet u vidu 98 posto glasača sds-a, snsd-a, dns-a, sps-a...
ili drugim riječima,a po tvojim standardima, onda ispada da su 98 posto srba - velikosrbi, što opet isključuje bilo kakvu političku akciju osim vojne.
Zato se stranci ne miješaju a ne zbog nekog tajnog master-plana da održavaju stanje kontrolisanog haosa.
zašto haosa? oni idu korak po korak u cilju ostvarenja svojih ciljeva i planova. tempo ostvarenja istih je u skladu sa prilikama.
racionalista

#46 Re: Za spas BiH-koja stranka ???

Post by racionalista »

komsic je neozbiljan pa vi kako god hocete. ne moze meni biti predsjednik neko ko u svom kabinetu drzi sliku jednog komunistickog diktatora. zahebite vi simpatije itd. ali u to je presedan u svijetu :D
MuaDib

#47 Re: Za spas BiH-koja stranka ???

Post by MuaDib »

Sve dok se ne promjeni svijest naroda da dogovor nije izdaja, ovdje nema napretka.
Još par dana i svjedočiti ćemo klasičnoj nacionalističkoj retorici u kojoj će SDA optuživati SDP za izdaju, u kojoj će SDS optuživati SNSD za izdaju, te HSP HDZ za izdaju. Naravno to će na kraju, ako se ne učine krupni potezi, već 2014 ponovo dovesti one koji su nas sje*ali za sva vremena na vlast.
Nivri

#48 Re: Za spas BiH-koja stranka ???

Post by Nivri »

cyprus wrote:OK, sačekaćemo... ali ja sam 95% uvjeren da će i ŽK biti jedno veliko razočarenje za široke mase... Možda i najveće do sad... Ipak, smatram da to neće biti do njega, nego do onih koji imaju ogromna očekivanja...
:thumbup:
beeri

#49 Re: Za spas BiH-koja stranka ???

Post by beeri »

Haris Silajdzic,jednostavno covjek mora biti tu da stiti interese BiH.
Image

Uploaded with ImageShack.us

p.s.dokaz da covjek nema oraha u dzepu,dok se drugi vozaju pod pratnjama itd,Haris slobodno seta gradom.
Za i Protiv

#50 Re: Za spas BiH-koja stranka ???

Post by Za i Protiv »

cyprus wrote: a) pokušat nešto dogovorit sa strankama iz RS-a ---> slučaj Lagumdžija sada / Tihić nekad

cyprus wrote: OK, sačekaćemo... ali ja sam 95% uvjeren da će i ŽK biti jedno veliko razočarenje za široke mase... Možda i najveće do sad... Ipak, smatram da to neće biti do njega, nego do onih koji imaju ogromna očekivanja...
@cyprus :thumbup:

Sto se tice ZK, sve je stalo u ova tvoja dva posta.

A sada malo o temi. Koliko su ozbiljne analize pokretaca teme, ne bi ulazio. Ako pokretac teme izlaz vidi u SDA ili u SBiH, pametnom je dosta. Nebitno, njen stav, njen problem.

Ako treba spas traziti u nekakvim strankama, mada ovakvo ustavno uredjenje jeste nas najveci problem, ja izlaz vidim u nekom ljevicarsko-gradjanskom bloku. Taj blok bi trebao biti predvodjen SDP-om, iz samo jednog razloga a to je infrastruktura koju posjeduje SDP. Ja, npr, nikada nisam mogao glasati za NS, zato sto je jednostavno nema u mojoj opstini, a SDP je tu - RS je u pitanju. Svakako da bi se u tom slucaju Lagumdzija morao maketi a Zeljko preuzeti ulogu lidera tog bloka.

A pokretacu teme, postavljam samo jedno pitanje, sta mislis ko je kriv za ovo danas sto imamo? Sigurno nisu stranke pod 3, 4, 5, 6, 7 ili 8
Post Reply