ZA smanjenje plata granicnoj policiji
- iceman ze
#51 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji
Sto se tice plata, ni u svijetu ne cvjetaju ruze. Znam da je jedan sef krim.policije u Becu spominjao, da mu standard ne omogucava, da moze kupovati u centru grada, zivjeti u nekim atraktivnim centralnim zonama grada, nositi kvalitetniju odjecu i sl. Mislim da nasi granicari imaju plate na nivou njihovih kolega iz HR, a vecu u odnosu na MKD ili SRB, ali to se ne mora uzeti kao mjerodavan podatak.
Mislim da je topli u EP BiH 15 KM, a regres 950 KM, u ovakvoj zbilji, ne vidim razlog sto bi granicari imali 6 KM topli i 250 KM regres.
Mislim da je topli u EP BiH 15 KM, a regres 950 KM, u ovakvoj zbilji, ne vidim razlog sto bi granicari imali 6 KM topli i 250 KM regres.
- Warashii
#52 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji
Ali cinjenica da bi oni to pravo trebali na neki drugi nacin da istjeraju na cistac, cemu recimo strajkovi pa da se paralise jedan dio drzave. Najobicniji gradjani sa 400KM plate koji im u velikoj mjeri tu platu i zarade najvise ispastaju.kakavdanakneiskustvu wrote: inspektori zarade toliko,to je jedan i od razloga i za nezadovoljstvo policajaca u ze-do kantonu,nesrazmjerne plate u samom mup-u ze do kantona,ali inspektora je npr. u mup-u ze-do kantona najviše 150,sa komesarom i načelnicima,a policajaca sa 700 maraka i administracije sa 550 maraka plate je 1200
Ti isti gradjani najvise ispastaju i kada su kaznjavanja i pokazivanje sile u pitanju od dicne policije, konkretno u ovom primjeru, vjerujem da ni sa granicnom nije drugacije.
Niko ne spominje dolazak sa granice, odnosno s posla, kuci s punim sporskim torbama, sta je to opet Trst proradio ha?
Ja shvatam da su se i krediti digli, jbga svi su ih primali rasirenih ruku, jel sa budzeta sva vrata kupovine su im se otvarala de na kredit auto, de na ljetovanje de uzmi tel. u BHT ili nekom od slicnih operatera itd. i sad kad malo pritisne jbga zayebano je otplacivati.
Da se razumijemo nije mi ih u velikoj mjeri zao, narocito zbog nacina zaposljavanja nimalo ne zalim.
I da dodam, odnosno pitam.
Sta je to REGRES jbte?
- Warashii
#53 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji
Mislim da onakve vrste strajkova i nisu bas fer prema ljudima koji im obezbjedjuju plate i zbog kojih postoje u velikoj mjeri, znam, ubjedjen sam i vjerujem da postoji i drugi nacini da bi se to dovelo u red.kakavdanakneiskustvu wrote: sve ok,šta bi ti na njihovom mjestu,štrajkovao ili ne?,smanji ti platu jedne godine,pa iduće,pa opet,šutio,trpio?
možda građani nekad i zasluže da ih se kazni???
granični policajci većinom ne žive u mjestima u kojima rade pa u tim torbama nose svoje stvari,valjda to smiju?ne kažem da nema svega i svačega u policiji,ima,zgadi mi se kad vidim neke pojedince
Naravno da zasluze ali koliko ima primjera koa sto je primjer Almase Halac zbog parkiranja? Koliko puta kazne nekog nesavjesnog vozaca sugave "Golf dvice" dok im neki sa "meckom" koji je isti prekrsaj napravio uredno mahne, oni njemu i svi racuni rjeseni.
Naravno da putuju ali ne nose od svojih stvari muskarci zenske zlatne lancice i zenske satove.
-
motorola01
#54 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji
Upravo tako,samo sto bih ja na ovo sve dodao to da je i pored svega toga prosjek nerealan i netacan,jer ogromna vecina privatnih firmi prijavljuje svoje radnike na najnizu platu,a dijele dosta visu platu tako da ovaj prosjek nije ni blizu stvarne prosjecne plate u drzavi.Alfons Kauders wrote:Ok vidim samo jedan mali problem.sanaman wrote:Plate su vezane za napredak, pa makar on bio statisticki. Plate se, prema zakonu, obracunava tako sto se uzme prosjek plate u BiH tacnije prosjek prije dvije godine. Znaci ako prosjek plata raste, raste i plata a ako pada pada i plata. Ako je danas 2012, osnovica za obracun ako ne grijesim bi trebala biti 2010 godina i prosjek. Od tog prosjeka se uzme 85% i to predstavlja osnovicu. Mrsko mi traziti i racunati, kome nije nek uporedi koliko bi to danas trebalo biti i kolika je razlika sa predlozenih 476KM.
Do sutra se moze raspravljati o ovome i ne pada mi na pamet da rasrpravljam, samo sam zelio da olaksam diskusiju i ponudim neke brojeve, pa neka ljudi sebi stvore sliku kolika je plata i koliki je pad ili rast plata ili koliko bi teoretski trebalo biti.
A Bosna ko Bosna, svi zive preko svojih mogucnosti, niko nikog ne razumije i niko nikog ne podrzava. Al eto u cilju bolje diskusije ne ima barem malo brojki.
Prosjecna plata u BiH raste iz kvartala u kvartal. Mozda ce se neko zapitati otkud sad pa to, jer u isto vrijeme firme propadaju ko Grcka i raste broj nezaposlenih. Pa jednostavno - svaki mjesec bez posla ostane nekoliko stotina slabo placenih radnika u privredi, a broj bolje placenih radnika u javnom sektoru ostaje isti, pa imamo prividni rast prosjeka.
I sad bi taj prosjek, koji raste ne radi napretka vec radi propadanja firmi i dijeljenja otkaza, koristili za obracun veceg prosjeka. I onda bi opet skocio drzavni prosjek, i tako ukrug.
Najbolje bi bilo da svima podijelimo otkaze, onda bi nam prosjecna plata bila preko 1100KM, jer bi u prosjek ulazili samo oni na budzetskim jaslama.
Last edited by motorola01 on 02/05/2012 15:48, edited 1 time in total.
- Warashii
#55 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji
Na svakog zohar kojeg vidis dolazi jos 15 kojih ne vidiskakavdanakneiskustvu wrote: koji načini?
pa ima svega u policiji,pa i onih koji sarađuju sa kriminalcima,imao sam takvog kolegu koji je to i priznao ali je i ostao raditi u policji jer vjerovatno ima jaka leđa,na žalost
to ti zagledao u njihove torbe pa znaš za lančiće i satove?
-
rookfash
#56 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji
Ove što, u konkretnom slucaju, granicnoj policiji smanjuju plate, dok oni primaju plate od vise hiljada maraka ni za sta, je izabrao narod. Znaci narod je odgovoran, slijedi da narod treba i da snosi odgovornost. Kraj price. Ljudi nisu zatvorili granice prelaze, i dalje rade svoj posao (sad jos i temeljitije), nijedan zakon nisu prekrsili. Svaka cast jer su odlucili da se bore za ono na sta imaju pravo, za razliku od ostalih gradjana ove zemlje, studenata, radnika, nezaposlenih...koji samo kukaju, prave se pametni i eksperti za sve i jaki su samo na rijecima.
-
motorola01
#57 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji
Razlog je vrlo jednostavan.Firme kao sto su EPBIH-a i BHTelecom stvaraju novu vrijednost,proizvode,dok "granicarska firma" stvara samo troskove.Meni je recimo nerealno da radnik u BHT i EPBIH-a ima istu platu kao neki prosjecni ili malo jaci administrativni radnik.Ipak firma kao sto je BHT svake godine obrne 650-700 miliona,EPBIH skoro milijardu i sad da njen radnik ima platu kao neki administrativni misiceman ze wrote:Sto se tice plata, ni u svijetu ne cvjetaju ruze. Znam da je jedan sef krim.policije u Becu spominjao, da mu standard ne omogucava, da moze kupovati u centru grada, zivjeti u nekim atraktivnim centralnim zonama grada, nositi kvalitetniju odjecu i sl. Mislim da nasi granicari imaju plate na nivou njihovih kolega iz HR, a vecu u odnosu na MKD ili SRB, ali to se ne mora uzeti kao mjerodavan podatak.
- Warashii
#58 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji
Rekao sam ti da postoji vise nacina i garantujem da postoji. Nek se raskrinkaju medju sobom, neka na blaze nacine strajkuju, a ne administracije nece izdavati pasose, nece izdavat ovo ili ono, ma nemoj, a seres nesto onoj radnici kad odes u Konzum ili kad pijes kafu kod Zaima.kakavdanakneiskustvu wrote:Warashii wrote:Na svakog zohar kojeg vidis dolazi jos 15 kojih ne vidiskakavdanakneiskustvu wrote: koji načini?
pa ima svega u policiji,pa i onih koji sarađuju sa kriminalcima,imao sam takvog kolegu koji je to i priznao ali je i ostao raditi u policji jer vjerovatno ima jaka leđa,na žalost
to ti zagledao u njihove torbe pa znaš za lančiće i satove?
ne odgovori ti na koji način bi ti tražio da se ne smanje plate po četvrti,peti put u 5,6 godina?
Shvatite jednom da su i oni gradjani kao i oni drugi, a da ovi gradjani drugog red odu strajkovat ko bi ih razbijao?
Ti si koliko vidim iz Zenice, dali se sjecas konkursa bas za te inspektore koji je zavrsen pa kao ponisten pa opet vazeci pa ponisten pa svi rade i dan danas koji su primljeni prvi put. Sto policija nije onda sta rekla? Jel njih tad pet sest protestvovalo gdje im je bila podrska? To su im skoro pa buduce kolege. Rekao si da im je najvise krivo na neujednacene plate medju inspektorima i policajcima.
-
motorola01
#59 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji
Naravno da ima,ali u ti firmama treba uraditi jednu kvalitetnu sistematizaciju radnih mjesta i dovesti sve u red,bas kao sto kazes u policiji da treba.
A to u vezi cistacice;ljudi u ovoj drzavi trebaju da shvate jednu stvar,a to je da se vise ne zivi u komunizmu.Sad su druga pravila i normalno da nije isto raditi u firmi koja jedva prezivljava i u uspjesnoj firmi.Tako ti je svuda.Negdje je bolje biti cistac nego inzinjer.Sve je do covjeka kako se snadje.
A to u vezi cistacice;ljudi u ovoj drzavi trebaju da shvate jednu stvar,a to je da se vise ne zivi u komunizmu.Sad su druga pravila i normalno da nije isto raditi u firmi koja jedva prezivljava i u uspjesnoj firmi.Tako ti je svuda.Negdje je bolje biti cistac nego inzinjer.Sve je do covjeka kako se snadje.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#60 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji
Kreni majko ti, ja odoh, Bosnu brani-ti!Religious Fantastic wrote: Kada bi samo postojala politička opcija koji bi i pomislila da provede pola od ovoga što si gore naveo, za ovu zemlju bi bilo nade. Ovako...vrijeme je da se krene...
- Warashii
#61 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji
A svi do naroda platu i primaju?kakavdanakneiskustvu wrote:rookfash wrote:Ove što, u konkretnom slucaju, granicnoj policiji smanjuju plate, dok oni primaju plate od vise hiljada maraka ni za sta, je izabrao narod. Znaci narod je odgovoran, slijedi da narod treba i da snosi odgovornost. Kraj price. Ljudi nisu zatvorili granice prelaze, i dalje rade svoj posao (sad jos i temeljitije), nijedan zakon nisu prekrsili. Svaka cast jer su odlucili da se bore za ono na sta imaju pravo, za razliku od ostalih gradjana ove zemlje, studenata, radnika, nezaposlenih...koji samo kukaju, prave se pametni i eksperti za sve i jaki su samo na rijecima.
,kratko i jasno
Pu! Ja logike.
A kad narode ode strajkovat, ako ikad ode, policija mlati po ledjima
- Alfons Kauders
#62 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji
Sorry, ali bit svega je u tome da se ovdje prica o najnizoj plati u GP, a ne o prosjeku. Zato ne vidim zasto je trebamo porediti s drzavnim prosjekom. Koji je prosjek u GP? Ako je najniza plata haman 800KM, onda garantujem da je prosjek oko milje, ako ne i vise.sanaman wrote:@alfons
slazem se da je statistika zeznuta, zavis kako je tumacih i kako gledas![]()
ali eto Agencija kaze da je prosjek prosle godine bio ca. 816 KM, a sada racunamo, po prijedlogu:
476KM*1,29*1,3= ca.798 KM - porez. Tako da je plata policajcu manja od proslogodisnjeg prosjeka.
Svako malo se pojave ovakve diskusije, uvijek ce ih biti. Ono sto je meni nepojmljivo jeste, da strajkuju ljudi koji rade a oni koji ne rade ili mozda na crno i zbog toga imaju 100% vise razloga za proteste njih nigdje. Valjda je to do mentaliteta.
Al eto
P.S vec sam ranije rekao da mnogi u BiH, ne vezano da li su na budzetu, privatnom sektoru ili su nezaposleni zive iznad svojih finacijskih mogucnosti. Tako je u BiH citav sistem iznad svojih mogucnosti....tema se ponavlja pa mozemo i ono klasicno pitanje sta je starije koka ili jaje? Gdje poceti, od organizacije drzve, itd.
Ma milion ovakvih tema bilo na forumu.
Tom logikom bi npr. mogli reci da profesori crkavaju od gladi zato jer neki od njih rade za manje od pet stoja... Zato jer rade pola norme i jer su tek poceli raditi, dok starije kolege imaju duplo vise.
Ne treba mijesati kruske i jabuke. Plate nisu dobre, ni 800KM nije dovoljno, ali to je najslabija plata u sluzbi... I opet je na nivou drzavnog prosjeka. Imas metar firmi gdje je prosjek ispod 800KM, a najniza plata je krsh.
- Warashii
#63 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji
kakavdanakneiskustvu wrote: ja sam te pitao za graničnu policiju,na koji način bi oni trebali tražiti da im se ne smanje plate,nisam te pitao za kantonalne mup-ove
a šta bi policija trebala reći,kako se oglasiti?ti očekuješ da se policajci oglase zbog konkursa,kako?
Ma ja sam ti odgovarao na ono sto si pisao vezano za inspektore i policajce u Ze-Do kantonu.
inspektori zarade toliko,to je jedan i od razloga i za nezadovoljstvo policajaca u ze-do kantonu,nesrazmjerne plate u samom mup-u ze do kantona,ali inspektora je npr. u mup-u ze-do kantona najviše 150,sa komesarom i načelnicima,a policajaca sa 700 maraka i administracije sa 550 maraka plate je 1200
A granicna pa vjerujem da bi oni trebali razmotriti neke nacine koji bi bili najbezboljni za one koji im i nisu bas krivi, mislim jbga vazda se oplete po narodu i to onom najjadnijem, nece oni veliku baju dugo zadrzavat na granici.
A za ovo drugo si u pravu sto jest jest, kako ce se oglasit kad su i oni na isti nacin upali tu
- kokuz_sa
#64 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji
policija se tada povukla,samo bacila suzavac..nisu ni dirali borce..Warashii wrote: A svi do naroda platu i primaju?
Pu! Ja logike.
A kad narode ode strajkovat, ako ikad ode, policija mlati po ledjima
bilo je i na Tv-u kad Vikic izjavljuje ne mogu naredit policiji da krene na borce oni su nas branili..
taj dan jedino batina ko je dobio su navijaci na kosevu kad je siroki bio i kad su bili neredi
- Alfons Kauders
#65 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji
Stoji, ali koliki je prosjek kantona?kakavdanakneiskustvu wrote:
inspektori zarade toliko,to je jedan i od razloga i za nezadovoljstvo policajaca u ze-do kantonu,nesrazmjerne plate u samom mup-u ze do kantona,ali inspektora je npr. u mup-u ze-do kantona najviše 150,sa komesarom i načelnicima,a policajaca sa 700 maraka i administracije sa 550 maraka plate je 1200
Meni izgleda kao da su obicni policajci "tu negdje"... I u cemu je onda problem? Trebaju zaradjivati vise od prosjeka? Vise od radnika u Zeljezari ili rudniku? Ok, rade odgovoran i opasan posao, ali to isto vazi i za mnoge druge radnike, koji ce raditi godinama nakon sto policajci odu u penziju. Uostalom ko ce to sve platiti? Neki dan premijer ZDK govori kako kanton potrosi 83% budzeta na plate - dakle u onih 17% stane SVE ostalo, od grijanja za skole, zavoja za bolnice do kojekakvih socijalnih programa.
Ja nemam nista protiv da svi budu posteno placeni, ali stvarno ne vidim nijedan razlog zasto bi policajac sa SSS zaradjivao osjetno vise od ostalih radnika sa istom strucnom spremom. Love jednostavno nema i bolje je da se s tim svi pomire. Prosla su vremena krcmenja PDV-a i suficita.
-
motorola01
#66 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji
Tako i trebakakavdanakneiskustvu wrote:rWarashii wrote:kakavdanakneiskustvu wrote: ja sam te pitao za graničnu policiju,na koji način bi oni trebali tražiti da im se ne smanje plate,nisam te pitao za kantonalne mup-ove
a šta bi policija trebala reći,kako se oglasiti?ti očekuješ da se policajci oglase zbog konkursa,kako?
Ma ja sam ti odgovarao na ono sto si pisao vezano za inspektore i policajce u Ze-Do kantonu.
A granicna pa vjerujem da bi oni trebali razmotriti neke nacine koji bi bili najbezboljni za one koji im i nisu bas krivi, mislim jbga vazda se oplete po narodu i to onom najjadnijem, nece oni veliku baju dugo zadrzavat na granici.
A za ovo drugo si u pravu sto jest jest, kako ce se oglasit kad su i oni na isti nacin upali tu
e pa ja sam čuo ,od mog tetka koji radi na granici i u vrhu je njihovog sindikata,da će osobito zadržavati na granici političare
većina policajaca,bar u zenici,radi još od rata u policiji,tako da to nema veze sa konkursima,to što ti spominješ
- Warashii
#67 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji
Ne mogu da nadjem cijeli klip ali evo pocetak dovoljno govori.kokuz_sa wrote: policija se tada povukla,samo bacila suzavac..nisu ni dirali borce..
bilo je i na Tv-u kad Vikic izjavljuje ne mogu naredit policiji da krene na borce oni su nas branili..
taj dan jedino batina ko je dobio su navijaci na kosevu kad je siroki bio i kad su bili neredi
A tek protesti gradjana, njih 20-tak, ispred Opcine Zenica, ispraznili sve kancelarije, administrativne "radnike" i okruzili zgradu policijom
Last edited by Warashii on 02/05/2012 16:27, edited 1 time in total.
- Kemo BA
#68 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji
rookfash wrote:Ove što, u konkretnom slucaju, granicnoj policiji smanjuju plate, dok oni primaju plate od vise hiljada maraka ni za sta, je izabrao narod. Znaci narod je odgovoran, slijedi da narod treba i da snosi odgovornost. Kraj price. Ljudi nisu zatvorili granice prelaze, i dalje rade svoj posao (sad jos i temeljitije), nijedan zakon nisu prekrsili. Svaka cast jer su odlucili da se bore za ono na sta imaju pravo, za razliku od ostalih gradjana ove zemlje, studenata, radnika, nezaposlenih...koji samo kukaju, prave se pametni i eksperti za sve i jaki su samo na rijecima.
- Warashii
#69 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji
Pa zar ti stvarno mislis da ce ikada biti izjednacene plate policajca u Sarajevu ili plate policajca u Ze-Do ili nekom drugom kantonu? ( ovo navodim bez ikakve potrebe da stvaramo neku diskusiju )kakavdanakneiskustvu wrote: policija u ze-do kantonu traži,kao što traži većina sindikata kantonalnih mup-ova u federaciji,da plate policijskih službenika i namještenika u mup-ovima budu izjednačene u svim kantonima,traže li puno?
Ja licno mislim da bi bilo posteno da svima plate budu iste, ali samo onda kad najnizu platu u Federaciji podignu sa 370 na minimalno 500KM.
Budimo realni, moze li budzet pojedinih kantona d podnese taj teret s platama?
Mada je ovdje rijec o granicnoj koji nisu na kantonima.
Last edited by Warashii on 02/05/2012 16:37, edited 1 time in total.
- Kemo BA
#70 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji
Sve dok nam plata bude određena sa formalnim nivoom obrazovanja a ne radnim mjestom i rezultatima rada biti ce ovako.Pa ako vec upoređuješ da te ja pitam šta misliš da li istu placu treba da ima portir i recimo jedan elektrotehnicar na opravci kompjutera (oba SSS).Tebi to izgleda logicno?Ovako placanje rada ce ovo društvo da upropasti. Moja puna podrška granicarima,policajcima,rudarima i usput vidite li igdje nezadovoljne VSS sa placama.Da li oni spremaju strajk.Dajt molim vas. Sindikat je posebna tužna prica.Alfons Kauders wrote:Stoji, ali koliki je prosjek kantona?kakavdanakneiskustvu wrote:
Meni izgleda kao da su obicni policajci "tu negdje"... I u cemu je onda problem? Trebaju zaradjivati vise od prosjeka? Vise od radnika u Zeljezari ili rudniku? Ok, rade odgovoran i opasan posao, ali to isto vazi i za mnoge druge radnike, koji ce raditi godinama nakon sto policajci odu u penziju. Uostalom ko ce to sve platiti? Neki dan premijer ZDK govori kako kanton potrosi 83% budzeta na plate - dakle u onih 17% stane SVE ostalo, od grijanja za skole, zavoja za bolnice do kojekakvih socijalnih programa.
Ja nemam nista protiv da svi budu posteno placeni, ali stvarno ne vidim nijedan razlog zasto bi policajac sa SSS zaradjivao osjetno vise od ostalih radnika sa istom strucnom spremom. Love jednostavno nema i bolje je da se s tim svi pomire. Prosla su vremena krcmenja PDV-a i suficita.
- Alfons Kauders
#71 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji
Ne traze, ali to nije tema danasnje emisije. Samo sto nisam siguran da bi npr. njihove kolege u Sarajevu to podrzale, jer bi se onda njima smanjile plate. Jos je ZDK dobar kada pogledas Posavski, BPK, Kanton 10 i ZHK... Dakle doslo bi se do toga da se policajac u SA ili TZ odrice dijela plate da bi njegov kolega u Livnu ili Gorazdu imao vecu platu. Taj film necemo gledati, a za to se mozemo zahvaliti propaloj reformi policije.kakavdanakneiskustvu wrote:Alfons Kauders wrote:Stoji, ali koliki je prosjek kantona?kakavdanakneiskustvu wrote:
policija u ze-do kantonu traži,kao što traži većina sindikata kantonalnih mup-ova u federaciji,da plate policijskih službenika i namještenika u mup-ovima budu izjednačene u svim kantonima,traže li puno?
- Warashii
#72 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji
Pa ja mislim da oni to sto traze jeste sasvim realno, na kraju krajeva rade isti posao kao sto rade njihov kolege u ostalim kantonima, ali cinjenica je da je i budzet kantona drugaciji od kantona do kantona, tako da je problem kompleksniji nego li sto se cini.
Ali je cinjenica i da nema novca u budzetima, mislim odakle da ga bude?
Oni bi se, kao i sotali gradjani, trebali zalagati da se plate smanje svima kao sto sam rekao srazsmjerno velicini plate, pa ako su njihove male onda se vjerovatno nebi ni smanjivale.
Nego nasi policajci kada im zaprijete smanjenjem plata opletu po strajku, ovi izadju i kao dogovore se da od smanjenja nece biti nista a ovi odma zaborave na to da njihove neke kolege imaju berzarlozno vece plate od njih "al koga je to briga rekli su da nama nece dirat nase", dakle i oni protestuju samo kada se dira u njihov novcanik.
Ima brdo nelogicnih stvari oko te policije, a osim toga budzetski korisnici treba da znaju da nikada nece imati podrsku obicnog naroda, bilo da je granicna, vojka ili policija u pitanju kao i neko drugi od relativno parazitskih ustanova (administracija ).
Ali je cinjenica i da nema novca u budzetima, mislim odakle da ga bude?
Oni bi se, kao i sotali gradjani, trebali zalagati da se plate smanje svima kao sto sam rekao srazsmjerno velicini plate, pa ako su njihove male onda se vjerovatno nebi ni smanjivale.
Nego nasi policajci kada im zaprijete smanjenjem plata opletu po strajku, ovi izadju i kao dogovore se da od smanjenja nece biti nista a ovi odma zaborave na to da njihove neke kolege imaju berzarlozno vece plate od njih "al koga je to briga rekli su da nama nece dirat nase", dakle i oni protestuju samo kada se dira u njihov novcanik.
Ima brdo nelogicnih stvari oko te policije, a osim toga budzetski korisnici treba da znaju da nikada nece imati podrsku obicnog naroda, bilo da je granicna, vojka ili policija u pitanju kao i neko drugi od relativno parazitskih ustanova (administracija ).
- Alfons Kauders
#73 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji
E pa na budzetu se nivo obrazovanja itekako gleda... Ja znam nekoliko ljudi koji sa SSS zaradjuju 1500 do 2500 maraka, neki su i moje kolege, ali mi smo care privatluk - ljudi zarade koliko vrijede, i manje.Kemo BA wrote:Sve dok nam plata bude određena sa formalnim nivoom obrazovanja a ne radnim mjestom i rezultatima rada biti ce ovako.Pa ako vec upoređuješ da te ja pitam šta misliš da li istu placu treba da ima portir i recimo jedan elektrotehnicar na opravci kompjutera (oba SSS).Tebi to izgleda logicno?Ovako placanje rada ce ovo društvo da upropasti. Moja puna podrška granicarima,policajcima,rudarima i usput vidite li igdje nezadovoljne VSS sa placama.Da li oni spremaju strajk.Dajt molim vas. Sindikat je posebna tužna prica.Alfons Kauders wrote:Stoji, ali koliki je prosjek kantona?kakavdanakneiskustvu wrote:
Ali na budzetu je druga prica, takvi su zakoni i kolektivni ugovori (kojim su kumovali upravo sindikati koji sad kukaju).
- Alfons Kauders
#74 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji
U medijima se prica druga prica, npr. kako je plata policajaca u Posavskom K. oko 450 maraka. Znaci njihov sindikat frizira podatke?kakavdanakneiskustvu wrote:
tu su negdje ZDK sa ovim kantonima koje si nabrojao po visini plata policajaca
- kokuz_sa
#75 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji
u mene prijatelj je u posavskom kantonu mladji inspektor po cinu..ima 950KM platu sa toplim i svim dodacimaAlfons Kauders wrote:U medijima se prica druga prica, npr. kako je plata policajaca u Posavskom K. oko 450 maraka. Znaci njihov sindikat frizira podatke?kakavdanakneiskustvu wrote:
tu su negdje ZDK sa ovim kantonima koje si nabrojao po visini plata policajaca