za racunovodje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Svetlana

Post by Svetlana »

moj upit je ipak slozenije prirode i certificirani racunovdja ako ga ima na forumu ovde , a vidim da ima, bi se mogao ukljuciti i dati svoja saznanja
Salko sto je u vodu skako

Post by Salko sto je u vodu skako »

Svetlana wrote:uvazavajuci mimsljenje forumasa mislilac ponovo vašu paznju bi usmjerila na srz pitanje koju mozda niste dobro razumjeli,
za ono sto ste napisali svakako bi morali navesti član Zakona na koji se pozivate;
recimo, ako kao pravno lice x prodajete osnovno sredstvo, putnicki auto pravnom licu y, na temelju kojeg člana zakona ga zaracunavate, navedite??
jedno misliti da ima pravo , a drugo je pravni osnov za to
pitanje mi nije jasno 8-) jel se radi o polovom vozilu ili novom??? 8-)
Svetlana

Post by Svetlana »

radi se o vozilu putnickom motornom, god proizvodnje 2002g

Svetlana wrote:radi se o vozilu putnickom motornom, god proizvodnje 2002g
nebi ti znao odgovoriti 8-) objasni mi malo :-) sta je pravno lice?? 8-)
Svetlana

Post by Svetlana »

hm...nesotavljate utisak ozbiljnosti,,,procitajte od pocetka i ako doista jeste cert racunovodja, znacete sigurno

Svetlana wrote:hm...nesotavljate utisak ozbiljnosti,,,procitajte od pocetka i ako doista jeste cert racunovodja, znacete sigurno
ozbiljan sam 100% 8-) tvoje pitanje i nije neko pitanje za finansijsku administraciju 8-)
Svetlana

Post by Svetlana »

oprostite, neznam kako mozete to izjaviti...
pitanje je za racunovodju...ako ste taj..

Svetlana wrote:oprostite, neznam kako mozete to izjaviti...
pitanje je za racunovodju...ako ste taj..
pitanje mi je nejasno 8-) da si trazila da racunam zaradu/gubitak na autu, proknjzavanje zarade/gubitka, dug prema poreznoj sluzbi i tome slicno dobila bi konkretan odgovor 8-) ovako mi je sve nekako vise za pravnu sluzbu 8-)
Svetlana

Post by Svetlana »

e vidite,, kada dobijete taj slucaj, konkretno dokument da ga evidentirate, a nemozete ga evidentirati jer morte htjeli ili ne poznavati odredbe Zakona o pDV-u, kao i pravilnika o PDV-u, sto u krajnjoj liniji morate znati ako ste cert racunvodja, jer to i jeste posao racunovodje da svati pojavni oblik PDV-a a ne pravnika

Svetlana wrote:e vidite,, kada dobijete taj slucaj, konkretno dokument da ga evidentirate, a nemozete ga evidentirati jer morte htjeli ili ne poznavati odredbe Zakona o pDV-u, kao i pravilnika o PDV-u, sto u krajnjoj liniji morate znati ako ste cert racunvodja, jer to i jeste posao racunovodje da svati pojavni oblik PDV-a a ne pravnika
svetlana, evo pitanje za tebe 8-) konkretno i lagano 8-) onako skolsko 8-)

1.januara 2002 god.firma X kupuje auto za 23000 eura (incl. 17,5% pdv). tehnicki zivot auta je 15 godina a ekonomski zivot auta je 1o godina, firma otpisuje auto u jednakim procentima od nabavne cijene. 1.januara 2008 firma X prodaje auto osobi Y za 2300 eura (incl 17,5% pdv). izracunaj zaradu/gubitak na autu i proknjizi sve vazne podatke. kamata u banci na oroceni novc je 5% ali kamata koju bi firma dobila da je orocila novac u banci nemoj racunati. po isteku zivota auto je vrijedno 0 eura.
Svetlana

Post by Svetlana »

gospodine, svrha mog u0pita je bila zakonski osnov za zaracunavanje PDV-a, ako ste razumjeli dobro
Svetlana

Post by Svetlana »

gospodine,
od sada ste vi jedino bili na dobrom tragu odgovra, , uz dodatak člana 64 stav 1, koji je takodjer bitran za spomenuti
a sto se tice neka vase sege kako je vi nazivate u vezi mene, to je ipak samo vase misljenje
pozdrav
Svetlana

Post by Svetlana »

Pitagora bi vam pozavidio na ovoj observaciji
Jara

Post by Jara »

Pitanja:

1. Da li je, po zakonu, za vođenje knjiga uslužnih djelatnosti ( kod kojih nsu potrebne prostorije itd.) obavezno angažirati knjigovođu?

2. Koji zakon to određuje?
Svetlana

Post by Svetlana »

forumasu maha,
Baš lijepo, želite da otkrijete koliki sam laik,....ovo je koliko znam forum, medjutim s obzirom da ja jako volim svoje zanimanje kao racunovodje , koji želi jedan mali korak ići dalje, prepustit ću se vašem škakljivom ispitnom zadatku!
Zadatak je pun patki tj. zamki malog lavirinta iz kojeg treba izaći sa pobjedom.
Prva patka je da je u našoj lijepoj Bosni 2002.g, funkcionisao sistem poreza na promet roba i usluga , pa stoga i nije bilo moguće zaračunavati bilo kakav PDV osim carine i poreza na promet ukoliko je firma «X» uvezla putničko vozilo, ukoliko se radi o teretnom vozilu za što sam dala ocjenu da se radi o uvozu teretnog vozila jer ste naveli i vrijeme
tehničkog i ekonomskog života koje je 10g. I preko 10g. Nije bilo potrebno platiti P.P.
Dakle , firma «X» je platila fakturnu vrijednost «auta» ,carinu i tr. špedicije ako ste koristili usluge špeditera. , nisu platili porez na promet s obzirom da ga koristi za obavljanje reg. djelatnosti kao teretno vozilo, pa recimo npr da je sve to koštalo 23.000 EUR-a

Druga patka je da otkrijem odakle je uvezeno «auto tj. vozilo» s obzirom da spominjete
stopu PDV-a 17,5% koja govori da je uvoz izvršen iz UK. Velike Britanije
a kad se nešto izvozi u sistemu PDV-a nema PDV-a koliko mi je poznato.

Treća patka- metoda amortizacije
Predivno je kad se zna tačno tehnički i ekonomski vijek upotrbe auta, to je znak da postoji zapisnik o procijeni vijeka trajanja, a koji će vijek koristiti za obračun amortizacije zavisi od djelatnosti i politike date firme «X». U svakom slučaju radi se o linearno proporcionalnoj metodi pri čemu smo npr. izabrali ekonomski vijek trajanja za obračun amort. te
će «auto-vozilo» vrijediti na dan 01.01. 2008.g. 9.200 EUR-a u kojoj «neznam ni hoću li biti živa»
Četvrta patka!
Sad smo došli do prodaje ! Dakle u sistemu PDV-a teretno vozilo se prodaje sa obračunom PDV-a po stopi koja bude važeća tad 2008.g. bez obzira tko je kupac ,pravno ili fizičko lice kao što je u Vašem slučaju.
Pa npr. da je firma «X» «auto-vozilo « sa pdv-om 2.300 EUR vaš je gubitak 6.900 EUR. Knjiženje je vrlo prosto , zatvori se IV preko konta transportna sredstva ., zatim se knjiži prodaja preko konta kupaca sa izlaznim pdv-om a preostali deo vrijednosti auta se prenosi na čisti rashod od prodaje «auta – vozila» malo mi je smiješno da tačno pišem konta to je za sadašnje srednjoškolce.
Peta patka je pojava banke kao finans. Instit. Znajući da obračun kamate ne podliježe zakonu pdv-a. Pretpostavljam da je stopa od 5% koju ste naveli godišnja stopa na oročeni novac tj. 23.000 EUR. Tu je jednostavna računica , godišnja kamata je 1150 EUR, a za 10 g. koliki je vijek upotrebe «auta-vozila» firma «X» zaradi 11.500 EUR i kad oduzmete onu prodajnu vrijednost za koju bih prodao «auto» tj. 2.300 EUR-a dobijemo iznos od
9.200 EUR , tj tačnu knjigovodstvenu vrijednost «auta-vozila» na dan 01.01.2008.g.
I svaki bi laik zaključio šta je isplatnije za firmu «X»

Oprostite na malo široj analizi , jer sam Vaš školski zadatak shvatila ozbiljno ,koji se može shvatiti kao šaljivi izazov.
Ostaje samo da mi ukažete na moje propuste u pravilnom postovljanju poslovnih dogadjaja, a bit će ih mnogo ukoliko se radilo o putničkom vozilo.
Znate, pravi stručnjaci su oni koji su to postali preko svojih vlastitih pogrešaka i to je moja teza koju držim pozitivnom .
Svetlana

Post by Svetlana »

izvinajvam se forumasu maha, tekst je namjenjen forumasu salko sto je u vodu skako
hvala
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Svetlana .....Salko je robijaš ....a to znači nije baš neki računovođa :oops: :oops:
Edin H.

Post by Edin H. »

Salko je ovom diskusijom dokazao da pored sto je vrhunski fotograf :-) je i jedan od vodecih racunovodja u BiH :oops:

Bravo Salko :D
Post Reply