Za predane Životu

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
drug_profi

#726 Re: Za predane Životu

Post by drug_profi »

dr.Gonzo wrote:Neke od tih stvari na zalost nisu u domenu nauke. Nauka je super alat, al ne daje odgovore na sva pitanja.
Na primjer, na pitanje kako treba zivjeti :)
Nauka ce dati odgovor na sva pitanja, samo sto neka neces shvatiti, ili ces ih morati cekati neko vrijeme.
Takodje ce ti dati odgovor kako zivjeti. Postoje nauke koje se bave i time, a nisu vjeronauke.
kojeime

#727 Re: Za predane Životu

Post by kojeime »

"Ipak ima, jer da nema ne bi ništa ni činio. Ne znam fakat šta smo mu mi trebali, ali ipak nas je stvorio zbog nekog razloga ( nije nas stvorio da mu robujemo - vjerujem da mu to nije bio motiv za stvaranje Čovjeka), zbog čega, ne znam, možda da mu pomognemu u stvaranju, jer i mi tu sposobnost imamo.
Bog nas je stvorio po svom obličju, poklonio nam je božansku osobinu da i mi možemo stvarati, i moramo je koristiti, ali preduslov za uspješnost naših kreacija je da budemo predani životu :)"

Znaci Bog upravlja svime, ali ipak ne bas svime jer ima potrebe koje upravljaju njime. Nije nas stvorio da nas muci, ali ipak je stvorio pakao da bi nas mucio, i ne samo pakao vec i zlo i bolesti na Zemlji da se ljudi pate i na ovom i na onom svijetu. Stvorio nas je zbog nekog razloga, ali niko ne zna zbog kojeg, a njemu ne pada na pamet da nam taj razlog otkrije. Da mu pomognemo u stvaranju iako je svemocan i stvoritelj svega. Znaci pomoc mu ne treba jer je svemocan, ali mu ipak treba pa nas je stvorio kao pomocnike. I tako dalje. Jasno je to meni, nema tu ni truna kotradikcije ili nelogicnosti. Ipak je Bog u pitaju, a za njega ni logika ni kotradikcija ne vaze. To je rezervisano za niza bica kao sto su ljudi.

Ili je ipak jednostavniji odgovor da ga nema. Ili ako ga i ima da nas nije stvorio on na svoju sliku i priliku vec da smo nastali jer se tako desilo, a on je mozda postavio temelje (stvorio zakone fizike i elementarne cestice i to je bilo sve).
vatrogasac

#728 Re: Za predane Životu

Post by vatrogasac »

drugi profil wrote:Interesantno. Ja bih odgovor prvo potrazio u nauci, a ne vjeronauku.
Zašto bi jedno drugo nužno isključivalo? Zar nema i nije bilo poznatih naučnika ujedno i teista?
drug_profi

#729 Re: Za predane Životu

Post by drug_profi »

vatrogasac wrote:
drugi profil wrote:Interesantno. Ja bih odgovor prvo potrazio u nauci, a ne vjeronauku.
Zašto bi jedno drugo nužno isključivalo? Zar nema i nije bilo poznatih naučnika ujedno i teista?
Zato sto je nespojivo biti naucnik i stalno preispitivati sve, i istovremeno biti vjernik i bez pogovora prihvatati sve.
Nije problem biti naucnik, ako tvoja nauka nije u koliziji sa vjerskim dogmama, ali je problem kad je obratno.
Po meni, naucnik moze biti samo covjek otvorena uma, koji sve preispituje, pa i postojanje boga.
bizet

#730 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

Great Cornholio wrote: Ipak ima, jer da nema ne bi ništa ni činio. Ne znam fakat šta smo mu mi trebali, ali ipak nas je stvorio zbog nekog razloga ( nije nas stvorio da mu robujemo - vjerujem da mu to nije bio motiv za stvaranje Čovjeka), zbog čega, ne znam,možda da mu pomognemu u stvaranju, jer i mi tu sposobnost imamo.
Bog nas je stvorio po svom obličju, poklonio nam je božansku osobinu da i mi možemo stvarati, i moramo je koristiti, ali preduslov za uspješnost naših kreacija je da budemo predani životu :)
ovo je lijepo receno
bizet

#731 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

vatrogasac wrote:
slazem se
kojeime

#732 Re: Za predane Životu

Post by kojeime »

"Zašto bi jedno drugo nužno isključivalo? Zar nema i nije bilo poznatih naučnika ujedno i teista?"

Djordano Bruno, Galileo Galilei pa i Nikola Kopernik ce ti dati najbolje odgovore zasto nije moguce.

Jedno pitanje: Zamisli, nemoras vjerovati, ali zbog diskusije zamisli da naucnici stvarno dodju do neoborivih saznanja da Bog ne postoji. Ili jos bolje, ako si vjernik mozda ti je nemoguce i teoretski zamisliti da Bog ne postoju, da postoji, ali da je apsulutno netacno ono sto religije kazu o Bogu, dakle da je potpuno drugaciji. Sta bi se onda desilo? Moguce je da nauka jednog dana dodje do saznanja da je jedno od toga dvoga tacno. Moguce je i da potvrdi da Bog postoji upravo onako kako nas religije uce. Ali, bojim se da bi u tom slucaju samo jedna religija bila u pravu, nebitno koja, sve ostale bi bile pograsne.

Zato da bi bio naucnik ne mozes biti teista. Sve dok naucni dokazi nisu takvi da opovrgavaju tvoju religiju ili samo postojanje Boga, nemas problem biti i naucnik i teista. Ako u jednom trenutku svog naucnog rada dodjes u situaciju da naucni dokazi budu u suprotnosti sa tvojim religijskim vjerovanjima, sta ces uraditi. Kao naucnik prihvatiti istinu, ili kao teista sakriti dokaze koji opovrgavaju tvoju religiju?
vatrogasac

#733 Re: Za predane Životu

Post by vatrogasac »

drugi profil wrote: Zato sto je nespojivo biti naucnik i stalno preispitivati sve, i istovremeno biti vjernik i bez pogovora prihvatati sve.
Nije problem biti naucnik, ako tvoja nauka nije u koliziji sa vjerskim dogmama, ali je problem kad je obratno.
Po meni, naucnik moze biti samo covjek otvorena uma, koji sve preispituje, pa i postojanje boga.
Zato što je praksa pokazala da to dvoje zajedno nije bila kočnica vrlo važnim otkrićima u fizici, hemiji, biologiji, filozofiji kao i doprinosa umjetnosti.

" Prvi gutljaj iz čaše zvane "prirodna znanost" napravi te ateistom - ali na dnu čaše čekat će te Bog". Werner Heisenberg

" Što vise proučavam prirodu, to više ostajem zapanjen i zadivljen pred delima Stvoritelja. Ja se molim u toku svoga rada u laboratoriju."
Louis Pasteur

" Prirodu je stvorio Bog sebi na čast i na blagoslov čovječanstvu, i sve sto se događa, događa se na Njegovu zapovjed i pod Njegovim vodstvom." Carl von Linne

" Zadivljujuci poredak u svemiru može se pripisati samo jednom svemocnom i premudrom Bicu. Ovo uzviseno bice upravlja svijetom ne kao njegova bit, vec kao Gospodar svega! Zbog te svoje vlasti Gospodin Bog se naziva svemocnim i sveopcim Gospodarem. Pravi Bog je zivi, premudri i sveobuhvatni Bog. On je iznad svega i bezgranicno savrsen." Isaac Newton

" U srcu svakog covjeka postoji vakum, koji jedino Bog moze ispuniti! " Blaise Pascal

" Pravi prirodnjak kad god pronikne u tajne tvorevine svojim saznanjem, neizbezno svuda u njima vidi prst Boziji" Robert Boyle

" U tvorevini ja kao da rukama dodirujem Boga." Johannes Kepler

" Onaj koji bez predrasuda proucava prirodne nauke, nuzno dolazi k Bogu" E.L. Kesel

" Nasa znanost, otkrivajuci nam cuda prirode, treba nas nadahnuti divljenjem prema Onome ko ih je nacinio." Michael Faraday

" Osobno, ja sam našao zadovoljavajuće objašnjenje ovim čudima: red u prirodi povezujem s neizmjernim Razumom, i plan s vrhovnim Inžinjerom; u svemu tome vidim više nego hladno, racionalno planiranje - ja vidim Boga Stvoritelja i Njegovu ljubav prema stvorenjima. " T. D. Parks
odr0n

#734 Re: Za predane Životu

Post by odr0n »

vatrogasac wrote:
drugi profil wrote: Zato sto je nespojivo biti naucnik i stalno preispitivati sve, i istovremeno biti vjernik i bez pogovora prihvatati sve.
Zato što je praksa pokazala da to dvoje zajedno nije bila kočnica vrlo važnim otkrićima u fizici, hemiji, biologiji, filozofiji kao i doprinosa umjetnosti.

" Prvi gutljaj iz čaše zvane "prirodna znanost" napravi te ateistom - ali na dnu čaše čekat će te Bog". Werner Heisenberg

" Što vise proučavam prirodu, to više ostajem zapanjen i zadivljen pred delima Stvoritelja. Ja se molim u toku svoga rada u laboratoriju."
Louis Pasteur

" Prirodu je stvorio Bog sebi na čast i na blagoslov čovječanstvu, i sve sto se događa, događa se na Njegovu zapovjed i pod Njegovim vodstvom." Carl von Linne

" Zadivljujuci poredak u svemiru može se pripisati samo jednom svemocnom i premudrom Bicu. Ovo uzviseno bice upravlja svijetom ne kao njegova bit, vec kao Gospodar svega! Zbog te svoje vlasti Gospodin Bog se naziva svemocnim i sveopcim Gospodarem. Pravi Bog je zivi, premudri i sveobuhvatni Bog. On je iznad svega i bezgranicno savrsen." Isaac Newton

" U srcu svakog covjeka postoji vakum, koji jedino Bog moze ispuniti! " Blaise Pascal

" Pravi prirodnjak kad god pronikne u tajne tvorevine svojim saznanjem, neizbezno svuda u njima vidi prst Boziji" Robert Boyle

" Onaj koji bez predrasuda proucava prirodne nauke, nuzno dolazi k Bogu" E.L. Kesel

" Nasa znanost, otkrivajuci nam cuda prirode, treba nas nadahnuti divljenjem prema Onome ko ih je nacinio." Michael Faraday

" Osobno, ja sam našao zadovoljavajuće objašnjenje ovim čudima: red u prirodi povezujem s neizmjernim Razumom, i plan s vrhovnim Inžinjerom; u svemu tome vidim više nego hladno, racionalno planiranje - ja vidim Boga Stvoritelja i Njegovu ljubav prema stvorenjima. " T. D. Parks
Očajni su ti pokušaji iznošenja citata samo privatnog mišljenja i uvjerenja dotičnih naučnika, oni svoju vjeru nisu mješali u naučni rad jer to naravno nije bilo moguće (jer uveliko ruši ta uvjerenja), što bi ti htio. Ali da čujemo šta kaže najveći um:

"Riječ Bog za mene je samo izraz, produkt ljudske slabosti, biblijska kolekcija poštenih, no ipak primitivnih legendi koje su same po sebi pomalo djetinjaste i nijedno objašnjenje, ma koliko vješto bilo, ne bi me moglo uvjeriti u suprotno", istaknuo je u pismu Einstein.
odr0n

#735 Re: Za predane Životu

Post by odr0n »

Opet najezda predanih bogu na ovoj temi. :-)
dr.Gonzo

#736 Re: Za predane Životu

Post by dr.Gonzo »

kojeime wrote:A sta daje? Religija?
Religija pokusava da da odgovor na ta pitanja. Mada ocigledno ne vrlo uspjesno.
Ja mislim da je najbolje naci odgovore sam za sebe. Ali to nije stvar nauke.
Nauka ce dati odgovor na sva pitanja, samo sto neka neces shvatiti, ili ces ih morati cekati neko vrijeme.
Takodje ce ti dati odgovor kako zivjeti. Postoje nauke koje se bave i time, a nisu vjeronauke.
Koja se to nauka bavi time?
Nauka moze dati odgovor na naucna pitanja, ali nisu sva bitna pitanja naucna.
raoul duke

#737 Re: Za predane Životu

Post by raoul duke »

odr0n wrote:Opet najezda predanih bogu na ovoj temi. :-)
Ma neka ih.. Mozda se njihov bog sazali nad ovo malo Bosne pa nas iscupa iz krize. Bio bi mu i sam, rob zahvalni , ako to uspije.. Dotad, biro i ateizam!
kojeime

#738 Re: Za predane Životu

Post by kojeime »

"Zato što je praksa pokazala da to dvoje zajedno nije bila kočnica vrlo važnim otkrićima u fizici, hemiji, biologiji, filozofiji kao i doprinosa umjetnosti."

Ja ti opet kazem: Djordano Bruno (zavrsio na lomaci ziv spaljen jer je njegov naucni rad dosao u sukob sa katolickom crkvom), Galileo (zavrsio u kucnom pritvoru zbog iste stvari kao i kod Bruna), Kopernik (prosao bolje od prethodne dvojice ali imao i on sukob sa crkvom). Ima ih jos. Ali to je bilo mracno doba crkve, hajdemo malo naprijed

20. vijek, Papa Stivenu Hokingu na audijenciji: Samo nemojte istrazivati Veliki prasak.
drug_profi

#739 Re: Za predane Životu

Post by drug_profi »

vatrogasac wrote:

Louis Pasteur

Stalno vrtite ove citate i oni treba da dokazu nesto. Ovi svi ljudi su istina vrlo zasluzni za razvoj nauke, srecom po njih, jer njihova istrazivanja nisu bila u koliziji sa dogmom. Medjutim ovi ljudi imaju svoje limite. Newton nikad ne bi postao Einstein ili Hawking. Pasteur nikad ne bi postao Darwin, itd.
odr0n

#740 Re: Za predane Životu

Post by odr0n »

Image
vatrogasac

#741 Re: Za predane Životu

Post by vatrogasac »

drugi profil wrote: Stalno vrtite ove citate i oni treba da dokazu nesto. Ovi svi ljudi su istina vrlo zasluzni za razvoj nauke, srecom po njih, jer njihova istrazivanja nisu bila u koliziji sa dogmom. Medjutim ovi ljudi imaju svoje limite. Newton nikad ne bi postao Einstein ili Hawking. Pasteur nikad ne bi postao Darwin, itd.
Nisu samo ovi. Oni su samo primjer stotinama sličnih iz svijeta onih koji su zadužili čovječanstvo...

" Kad je u skladu sa svojim Stvoriteljem, ljudsko tijelo funkcionira besprijekorno. Bez njega skloni smo neskladu - to jest bolesti. Da, doista ima Boga! Ja to znam iz svojih pokusa. Slomljene kosti, zajedno sa slomljenim srcima, nalaze iscjeljenje kroz Njega. " Ernest. P. Adolph, kirurg

" Mi trebamo surađivati s Bogom; u toj se suradnji ostvaruje naša najuzvišenija sudbina. " William James

" Vjerovanje u postojanje Boga daje jedini potpuni, zadovoljavajući i razuman odgovor na pitanje čovjekova postojanja... Ja vjerujem u Boga koji, kad Mu čovjek dopusti da mu uđe u um i srce, izgrađuje dobar karakter i dobro vladanje, daruje plemenite težnje i ispunjava čovjeka duhom ljubavi prema Bogu i bližnjemu. " A. C. Ivy

" U srcu sam duboko religiozan … i stalno se odajem zadovoljstvu i veri da najveće tajne našeg bića tek treba da budu protumačene..." Nikola Tesla

" Molitva je najači oblik energije koju možeš proizvesti, realno kao sila teža. "
Alexis Carrel, nobelovac

" Ateizam je osnovno zlo. Ljudi su zaboravili Boga i to je razlog problema u 20. vijeku. " Alexander Solschenizyn, nobelovac

" Poslije višegodišnjeg istraživanja događaja u prirodi moram priznati da postoji veća inteligencija. " Thomas Edison

" Želim znati kako je Bog stvorio ovaj svijet, hoću znati njegove misli..." Albert Einstein

" Ja ne vjerujem u njega [Boga], ja ga vidim u prirodi. " Jean-Henri Fabre
drug_profi

#742 Re: Za predane Životu

Post by drug_profi »

OK, isto vrijedi za sve njih. Imaju jednu liniju koju nikad nece preci. Ti kao i oni polazis od premise da boga ima i da te je religija poducila samo istini. Kad u toku rada dodjes do zakljucka da se nesto ne uklapa u tu "istinu", mozes odabrati: vratiti se dogmi i odbaciti svoj rad kao pogresan ili odbaciti dogmu i nasatviti sa naukom neopterecen "istinama".
Ti to naravno ne ozes vidjeti jer za tebe postoji samo jedna istina i ne prihvatas mogucnost da se u toku naucnog rada moze doci u koliziju sa njom, pa ti je i logicno da naucnik moze biti i vjernik. Moze naravno, ali vrlo limitiran.
vatrogasac

#743 Re: Za predane Životu

Post by vatrogasac »

drugi profil wrote: Ti to naravno ne ozes vidjeti jer za tebe postoji samo jedna istina i ne prihvatas mogucnost da se u toku naucnog rada moze doci u koliziju sa njom, pa ti je i logicno da naucnik moze biti i vjernik. Moze naravno, ali vrlo limitiran.
A ti nisi limitiran materijalističkom obavezom i šta ako na tom putu osjetiš Boga? Hoćeš li zažmiriti?

odr0n

#744 Re: Za predane Životu

Post by odr0n »

vatrogasac wrote:
drugi profil wrote: Stalno vrtite ove citate i oni treba da dokazu nesto. Ovi svi ljudi su istina vrlo zasluzni za razvoj nauke, srecom po njih, jer njihova istrazivanja nisu bila u koliziji sa dogmom. Medjutim ovi ljudi imaju svoje limite. Newton nikad ne bi postao Einstein ili Hawking. Pasteur nikad ne bi postao Darwin, itd.
Nisu samo ovi. Oni su samo primjer stotinama sličnih iz svijeta onih koji su zadužili čovječanstvo...
Kakve veze ima njihov rad sa religijskim uvjerenjem ? Gdje u svome radu dokazuju svoje uvjerenje kako ti hoćeš da prikažeš? Ti baš ne razmišljaš nego ko programiran samo po svome pucaš. A voliš da preskačeš kad sam ja postavio citat Einsteina o njegovom djetinjastom viđenju boga, jadno je biti u tvojoj koži roba nečemu što i ne postoji.
Last edited by odr0n on 23/10/2012 16:37, edited 1 time in total.
vatrogasac

#745 Re: Za predane Životu

Post by vatrogasac »

odr0n wrote:
vatrogasac wrote:
Kakve veze ima njihov rad sa religijskim uvjerenjem ? Gdje u svome radu dokazuju svoje uvjerenje kako ti hoćeš da prikažeš? Ti baš ne razmišljaš nego ko programiran samo po svome pucaš.
Pratiš li nit priče i šta je čemu replika ili programirano pucaš?
odr0n

#746 Re: Za predane Životu

Post by odr0n »

vatrogasac wrote:
odr0n wrote:
vatrogasac wrote:
Kakve veze ima njihov rad sa religijskim uvjerenjem ? Gdje u svome radu dokazuju svoje uvjerenje kako ti hoćeš da prikažeš? Ti baš ne razmišljaš nego ko programiran samo po svome pucaš.
Pratiš li nit priče i šta je čemu replika ili programirano pucaš?
Pratiš li ti možda naziv teme? Možda da nastaviš u banovićima ili pak na predanim bogu?
vatrogasac

#747 Re: Za predane Životu

Post by vatrogasac »

odr0n wrote:
Pratiš li ti možda naziv teme? Možda da nastaviš u banovićima?
Ne piše u naslovu teme na koji se Život misli. Ovaj ili onaj. Za teiste je to oboje jednako važno. Mudžahidi se ne plaše Banovića. :mrgreen:
odr0n

#748 Re: Za predane Životu

Post by odr0n »

vatrogasac wrote:
odr0n wrote:
Ne piše u naslovu teme na koji se Život misli. Ovaj ili onaj. Za teiste je to oboje jednako važno.
Na ovaj život jel čitaš prvi post? Trolaš o predanosti bogu, znamo gdje se ta tema nalazi pa tamo nastavi o tome.
vatrogasac

#749 Re: Za predane Životu

Post by vatrogasac »

odr0n wrote:
vatrogasac wrote:
odr0n wrote:
Ne piše u naslovu teme na koji se Život misli. Ovaj ili onaj. Za teiste je to oboje jednako važno.
Na ovaj život jel čitaš prvi post? Trolaš o predanosti bogu, znamo gdje se ta tema nalazi pa tamo nastavi o tome.
I ovaj život pripada teistima (koji vjeruju u Boga) ili i dalje misliš drugačije?
odr0n

#750 Re: Za predane Životu

Post by odr0n »

vatrogasac wrote:
odr0n wrote:
vatrogasac wrote:
I ovaj život pripada teistima (koji vjeruju u Boga) ili i dalje misliš drugačije?
A ti se baviš o onome svijetu kroz svoje postove.
Post Reply