drugi profil wrote:
Zato sto je nespojivo biti naucnik i stalno preispitivati sve, i istovremeno biti vjernik i bez pogovora prihvatati sve.
Nije problem biti naucnik, ako tvoja nauka nije u koliziji sa vjerskim dogmama, ali je problem kad je obratno.
Po meni, naucnik moze biti samo covjek otvorena uma, koji sve preispituje, pa i postojanje boga.
Zato što je praksa pokazala da to dvoje zajedno nije bila kočnica vrlo važnim otkrićima u fizici, hemiji, biologiji, filozofiji kao i doprinosa umjetnosti.
" Prvi gutljaj iz čaše zvane "prirodna znanost" napravi te ateistom - ali na dnu čaše čekat će te Bog". Werner Heisenberg
" Što vise proučavam prirodu, to više ostajem zapanjen i zadivljen pred delima Stvoritelja. Ja se molim u toku svoga rada u laboratoriju."
Louis Pasteur
" Prirodu je stvorio Bog sebi na čast i na blagoslov čovječanstvu, i sve sto se događa, događa se na Njegovu zapovjed i pod Njegovim vodstvom." Carl von Linne
" Zadivljujuci poredak u svemiru može se pripisati samo jednom svemocnom i premudrom Bicu. Ovo uzviseno bice upravlja svijetom ne kao njegova bit, vec kao Gospodar svega! Zbog te svoje vlasti Gospodin Bog se naziva svemocnim i sveopcim Gospodarem. Pravi Bog je zivi, premudri i sveobuhvatni Bog. On je iznad svega i bezgranicno savrsen." Isaac Newton
" U srcu svakog covjeka postoji vakum, koji jedino Bog moze ispuniti! " Blaise Pascal
" Pravi prirodnjak kad god pronikne u tajne tvorevine svojim saznanjem, neizbezno svuda u njima vidi prst Boziji" Robert Boyle
" U tvorevini ja kao da rukama dodirujem Boga." Johannes Kepler
" Onaj koji bez predrasuda proucava prirodne nauke, nuzno dolazi k Bogu" E.L. Kesel
" Nasa znanost, otkrivajuci nam cuda prirode, treba nas nadahnuti divljenjem prema Onome ko ih je nacinio." Michael Faraday
" Osobno, ja sam našao zadovoljavajuće objašnjenje ovim čudima: red u prirodi povezujem s neizmjernim Razumom, i plan s vrhovnim Inžinjerom; u svemu tome vidim više nego hladno, racionalno planiranje - ja vidim Boga Stvoritelja i Njegovu ljubav prema stvorenjima. " T. D. Parks