Za predane Životu

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
Great Cornholio

#351 Re: Za predane Životu

Post by Great Cornholio »

VeriBizi wrote:
Great Cornholio wrote:hajde ti nama daj neki savjet kako da život učinimo ljepšim, a bez da nam govoriš da će nam život postati ljepši ako prestanemo vjerovati u Boga.

Nemoj samo reć da se počnemo drogirat ili opijat :D
- Izmamiti bar jednoj osobi osmijeh na lice svaki dan (uključujući i sebe);
- Pronaći dnevno bar sat-dva vremena da se bavimo sa onim što nas opušta i rasterećuje;
- Kontinuirano pomagati onima manje sretnijim od sebe (ne samo finansijski, nego na sve načine);
- Najmanje jednom godišnje otputovati negdje gdje do sad nisi bio/la;
- Identificirati svoje mane i slabosti i svjesno raditi na njihovom ispravljanju;
- Svake godine naučiti bar jednu novu vještinu;
- Okružiti se ljudima koji zrače pozitivnom energijom, a dozirati vrijeme koje provodimo sa negativnim likovima;

Eto, dosta od mene. :D
Čuj dosta, ovo je i previše, još mi fali i to da sam sebe nasmijavam :-) :lol:

Lijepe "zapovjesti" :)
pussysmoke

#352 Re: Za predane Životu

Post by pussysmoke »

Great Cornholio wrote:Ma rađale su se, i rađaće se osobe koje bi mogle promijeniti planetu, na bolje je promijeniti, samo nije ih bilo dovoljno, a nema ih ni sada da bi uspjeli proizvesti korjenite promjene.

Ja ipak mislim da se ne treba ograničavati na ovo što si ti naveo, ne treba se ograničiti samo na sebe i na svoju djecu.
Ako se ograničimo samo na sebe i na svoju porodicu, mi tako propuštamo priliku da "rastemo",jer kao što reče Emerson "U čemu je tajna naučnika? U svakom čovjeku poistoji nešto interesantno, svaki čovjek poznaje nešto bolje nego što to ja poznajem, i u tome sam ja njegov učenik".
Dobro, možda i jeste bilo osoba koje su mogle promijeniti planetu, ali (uvijek postoji ovo neugledno ali) previše je sabotera da bi pozitivci mogli uraditi nešto ozbiljno. Sve su to samo sitnice, u poređenju sa torturom koju ova planet proživljava.
VeriBizi

#353 Re: Za predane Životu

Post by VeriBizi »

Great Cornholio wrote: Čuj dosta, ovo je i previše, još mi fali i to da sam sebe nasmijavam :-) :lol:

Lijepe "zapovjesti" :)
Ako nema ko drugi ... uzdaj se u se i u svoje kljuse :lol:
Great Cornholio

#354 Re: Za predane Životu

pussysmoke wrote:
Nisam crn, samo realan. A što se tiče inspiracije, mogao bih reći da je pronalazim u mnogim stvarima, ali to ne bi bilo istina. Sam sebi sam inspiracija.
Aferim ako ti to uspijeva, ja sam vala polijen, ja stalno očekujem da me drugi inspirišu.

Preuzmi komandu :lol:

pussysmoke

#355 Re: Za predane Životu

Post by pussysmoke »

Infidel666 wrote:Kako bi divno bilo kad bi sto veci broj forumasa izgubilo dodir sa religijama.
To je i bit ove teme, da sto vise sevapa zaradim
Wake up!
Zamisli svijet u kojem ne postoje religije. Svijet u kojem ljudi žive bez imaginarnih prijatelja/neprijatelja. Svijet kojim ne upravlja novac.
Great Cornholio

#356 Re: Za predane Životu

pussysmoke wrote:
Dobro, možda i jeste bilo osoba koje su mogle promijeniti planetu, ali (uvijek postoji ovo neugledno ali) previše je sabotera da bi pozitivci mogli uraditi nešto ozbiljno. Sve su to samo sitnice, u poređenju sa torturom koju ova planet proživljava.
Nije možda, bilo ih je mnogo, ima ih i sada, i ti si jedna od njih, možeš i ti promijeniti planetu, jer i ako nešto malo promijeniš planeta više nije ista. Nismo mi bespomoćni, problem je u tome što kad vidimo da nešto što mi možemo učiniti neće proizvesti neku značajniju promjenu u našoj okolini, mi odlučimo da ne činimo ništa.
pussysmoke

#357 Re: Za predane Životu

Post by pussysmoke »

Great Cornholio wrote:Nije možda, bilo ih je mnogo, ima ih i sada, i ti si jedna od njih, možeš i ti promijeniti planetu, jer i ako nešto malo promijeniš planeta više nije ista. Nismo mi bespomoćni, problem je u tome što kad vidimo da nešto što mi možemo učiniti neće proizvesti neku značajniju promjenu u našoj okolini, mi odlučimo da ne činimo ništa.
Sve zavisi kako gledamo na stvari.

Image
VeriBizi

#358 Re: Za predane Životu

Post by VeriBizi »

Pa ne činiš valjda dobra djela da bi te neko tapšao po ramenu, zahvaljivao ti se ili spominjao te?! Radiš nešto zato što osjećaš potrebu za tim i zato što smatraš da je to ispravno. Ne treba dopustiti da nam ni aplauz ni kritika osujete planove i spriječe nas u namjerama da uljepšamo život i sebi i drugima.
pussysmoke

#359 Re: Za predane Životu

Post by pussysmoke »

VeriBizi wrote:Pa ne činiš valjda dobra djela da bi te neko tapšao po ramenu, zahvaljivao ti se ili spominjao te?! Radiš nešto zato što osjećaš potrebu za tim i zato što smatraš da je to ispravno. Ne treba dopustiti da nam ni aplauz ni kritika osujete planove i spriječe nas u namjerama da uljepšamo život i sebi i drugima.
Logično. Samo mislim da je moj post pogrešno protumačen, ili sam se ja pogrešno izrazio. Samo sam želio da pokažem, (predpostavljam da se slažeš) da su vrijednosti pogrešno postavljene. I ne želim aplauz kada učinim nešto dobro, samo ne želim da ljudi klimnu glavom u znak odobravanja.
Great Cornholio

#360 Re: Za predane Životu

pussysmoke wrote:
Great Cornholio wrote:Nije možda, bilo ih je mnogo, ima ih i sada, i ti si jedna od njih, možeš i ti promijeniti planetu, jer i ako nešto malo promijeniš planeta više nije ista. Nismo mi bespomoćni, problem je u tome što kad vidimo da nešto što mi možemo učiniti neće proizvesti neku značajniju promjenu u našoj okolini, mi odlučimo da ne činimo ništa.
Sve zavisi kako gledamo na stvari.
Najvažnije je stvari vidjeti onakvim kakve one jesu, uvidjeti odnose između između uzroka i posljedica, jer ako znamo kako nešto funkcioniše, onda ćemo znati i kako da "popravimo" to nešto kad je "pokvareno".

U pravu si kad kažeš da bi svijet bio mnogo bolji kad njim ne bi upravljao novac, ali ne bih se složio s tim da bi svijet bio bolji ako bi ljudi prestali da vjeruju u "imaginarnog" prijatelja, jer prijatelja nije nikad previše :)
pussysmoke

#361 Re: Za predane Životu

Post by pussysmoke »

Great Cornholio wrote:Najvažnije je stvari vidjeti onakvim kakve one jesu, uvidjeti odnose između između uzroka i posljedica, jer ako znamo kako nešto funkcioniše, onda ćemo znati i kako da "popravimo" to nešto kad je "pokvareno".
Pa upravo sam o tome ranije govorio. Pokušavam biti realan i gledati stvari onakvim kakve zaista jesu. I dobro znam (mislim da znam) kako stvari funkcionišu. Ali za problem u kojem se društvo nalazi nema riješenja dok ljudi ne "otvore oči" i ne prestanu bježati od realnosti.
Great Cornholio wrote:U pravu si kad kažeš da bi svijet bio mnogo bolji kad njim ne bi upravljao novac, ali ne bih se složio s tim da bi svijet bio bolji ako bi ljudi prestali da vjeruju u "imaginarnog" prijatelja, jer prijatelja nije nikad previše :)
Zapitaj se ponekad da li je taj imaginarni prijatelj zaista tvoj prijatelj, ili je u pitanju nešto drugo. Saberi i oduzmi. Izvagaj. Razmisli.
Great Cornholio

#362 Re: Za predane Životu

pussysmoke wrote:
VeriBizi wrote:Pa ne činiš valjda dobra djela da bi te neko tapšao po ramenu, zahvaljivao ti se ili spominjao te?! Radiš nešto zato što osjećaš potrebu za tim i zato što smatraš da je to ispravno. Ne treba dopustiti da nam ni aplauz ni kritika osujete planove i spriječe nas u namjerama da uljepšamo život i sebi i drugima.
Logično. Samo mislim da je moj post pogrešno protumačen, ili sam se ja pogrešno izrazio. Samo sam želio da pokažem, (predpostavljam da se slažeš) da su vrijednosti pogrešno postavljene. I ne želim aplauz kada učinim nešto dobro, samo ne želim da ljudi klimnu glavom u znak odobravanja.
Svi mi želimo da nas okolina prizna, to je normalno, svi mi želimo da dođemo do osjećaja vlastite vrijednosti kad svojim postupcima ( riječima ili djelima) uspijemo nekoga ili nešto pokrenuti, proizvesti neku reakciju okoline.
VeriBizi

#363 Re: Za predane Životu

Post by VeriBizi »

pussysmoke wrote:Logično. Samo mislim da je moj post pogrešno protumačen, ili sam se ja pogrešno izrazio. Samo sam želio da pokažem, (predpostavljam da se slažeš) da su vrijednosti pogrešno postavljene. I ne želim aplauz kada učinim nešto dobro, samo ne želim da ljudi klimnu glavom u znak odobravanja.
Ma ja se držim svojih vrijednosti, ne zamaram se puno sa tuđim. ;-) :D A ni drugi se nešto ne otimaju za ove moje. :mrgreen: I tako se inatimo, pa ko duže "izdura" ... :lol:

Jedina osoba koju možeš promijeniti je tvoja malenkost, sve drugo je Sizifov posao. Na kraju krajeva, kada staviš na vagu sve kritike i aplauze svijeta sa jedne strane i svoju savjest sa druge ... nekako prevagne ta savjest, bar kod mene. Valja sebe u ogledalu pogledati i mirno zaspati naveče, za ostalo ćemo lako. :)
Great Cornholio

#364 Re: Za predane Životu

pussysmoke wrote:
Great Cornholio wrote:Najvažnije je stvari vidjeti onakvim kakve one jesu, uvidjeti odnose između između uzroka i posljedica, jer ako znamo kako nešto funkcioniše, onda ćemo znati i kako da "popravimo" to nešto kad je "pokvareno".
Pa upravo sam o tome ranije govorio. Pokušavam biti realan i gledati stvari onakvim kakve zaista jesu. I dobro znam (mislim da znam) kako stvari funkcionišu. Ali za problem u kojem se društvo nalazi nema riješenja dok ljudi ne "otvore oči" i ne prestanu bježati od realnosti.
Great Cornholio wrote:U pravu si kad kažeš da bi svijet bio mnogo bolji kad njim ne bi upravljao novac, ali ne bih se složio s tim da bi svijet bio bolji ako bi ljudi prestali da vjeruju u "imaginarnog" prijatelja, jer prijatelja nije nikad previše :)
Zapitaj se ponekad da li je taj imaginarni prijatelj zaista tvoj prijatelj, ili je u pitanju nešto drugo. Saberi i oduzmi. Izvagaj. Razmisli.
Svi mi mislimo da znamo kako stvari funkcionišu, ali bez obzira što nam se ponekad čini da je nešto nemoguće popraviti, stav da je nemoguće nekad moguće će nas makar spriječiti da padnemo duhom i da se prestanemo truditi. Možda nam se trud neće isplatiti, ali eto makar ćemo živjeti u nadi, nećemo padati u depresivna raspoloženja.

Otkad sam se počeo družiti sa mojim "imaginarnim" prijateljem, ja nisam nazadovao ni u jednoj sferi života, a u mnogima sam napredovao. Ma ja sam ti ba interesdžija, ne bi se ja družio s nekim od koga nema koristi :D
VeriBizi

#365 Re: Za predane Životu

Post by VeriBizi »

:thumbup:

"Imaginarni" prijatelj i nije baš tako imaginaran. ;-)

U potpisu,
bivši radikalni ateista :D
Great Cornholio

#366 Re: Za predane Životu

VeriBizi wrote::thumbup:

U potpisu,
Nije, uvjeriće se svi da nije imaginaran :evil: :D
VeriBizi

#367 Re: Za predane Životu

Post by VeriBizi »

tiru riru tiru riru :lol:
raoul duke

#368 Re: Za predane Životu

Post by raoul duke »

Great Cornholio wrote: Bog nije iluzija, Bog postoji, ti ne vjeruješ da postoji, ja vjerujem da postoji, neko od nas dvojice je u zabludi, ali pošto ovo nije tema u kojoj ćemo raspravljati o tome ( tako smo se dogovorili) hajde ti nama daj neki savjet kako da život učinimo ljepšim, a bez da nam govoriš da će nam život postati ljepši ako prestanemo vjerovati u Boga.
Nemoj samo reć da se počnemo drogirat ili opijat :D
U par navrata sam nesto o tome i napisao. Naravno da u obzir ne dolazi droga i opijanje, kao sto sam vec ranije opisao, sve je to privid srece koji obicno zavrsi kobno po osobu koja koristi isto.
Kad vec pricas o Bogu opisi konkretno svoje vjerovanje? I zasto ga u svojim postovima nazivas Bog kao sto to danasnje religije propagiraju? Zasto ga ne zoves kreator, veliki arhitekta, ili svemoguca energija?
pussysmoke wrote: Zamisli svijet u kojem ne postoje religije. Svijet u kojem ljudi žive bez imaginarnih prijatelja/neprijatelja. Svijet kojim ne upravlja novac.
:thumbup: Prije sam tako zamisljao, ali davno shvatih da je to nemoguce..
U potpisu,
Imas potpuno pravo da nas prosvjetlis i objasnis zasto si bivsi ateista?
VeriBizi

#369 Re: Za predane Životu

Post by VeriBizi »

Infidel666 wrote: Imas potpuno pravo da nas prosvjetlis i objasnis zasto si bivsi ateista?
Možda imam pravo, ali nemam potrebu. :D
Samo opušteno, uživajte i trudite se biti što bolji ljudi, u šta god (ne)vjerovali. ;-) :)
Great Cornholio

#370 Re: Za predane Životu

Još da s vama podijelim jedan citat iz Fromovog djela "Imati ili biti" i od mene, za večeras, toliko.

"U modusu bivanja Bog, prvotno simbol vrhunske vrijednosti koju možemo naći u sebi, u modusu imanja postaje
idol. U proročkom poimanju idol je stvar koju sami proizvodimo i u koju projiciramo vlastite snage te se na taj način
osiromašujemo. Tada se podređujemo vlastitoj tvorevini i stupamo u kontakt s otuđenim oblikom sebe. Budući da
mogu imati idol, jer je idol stvar, mojim podređivanjem idolu on istovremeno počinje imati mene. Nakon što je Bog postao idol, njegove navodne osobine nemaju gotovo ništa zajedničko s mojim vlastitim iskustvom, kao ni politička učenja.
Idol može biti štovan kao Gospod Milosti pa ipak je moguće da se u njegovo ime čine okrutnosti, upravo kao što se događa da otuđena vjera u ljudsku solidarnost ne stavi u pitanje počinjanje najneljudskijih djela. U modusu imanja vjera je potpora onima koji žele izvjesnost, koji žele smisao života, a da mu se sami nisu posvetili.
Vjera je potpuno drukčija u modusu bivanja. Možemo li živjeti bez vjere? Ne mora li dijete koje siše vjerovati majčinim grudima? Zar ne moramo svi mi imati vjeru u druga bića, u one koje volimo, u same sebe? Možemo li živjeti bez
vjere u valjanost normi našeg života? Bez vjere zaista postajemo sterilni, beznadni, zaplašeni do same srži našeg bića.
Kroksica

#371 Re: Za predane Životu

Post by Kroksica »

pussysmoke wrote:
Kroksica wrote:Cudno vidjenje svijeta za ljubitelja herbe. Ako nista, tebi ovaj svijet ne bi treb'o biti depresivan. :D
Ljubitelji herbe vide svijet drugim očima, tako da kad si svoj dođe ti da plačeš, jer vidiš gdje živiš, a sa herbom vidiš kako bi to u normalnom svijetu trebalo da izgleda.
Ma samo sam se malo salila. ;)
raoul duke

#372 Re: Za predane Životu

Post by raoul duke »

VeriBizi wrote: Samo opušteno, uživajte i trudite se biti što bolji ljudi, u šta god (ne)vjerovali. ;-) :)
S tim se sigurno slazem.
Great Cornholio wrote:
U potpisu,
Nije, uvjeriće se svi da nije imaginaran :evil: :D
Kad cemo se uvjeriti :D Prosvjetli me barem ti.. Ja sam bio uvjeren u tog (ne)imaginarnog prijatelja dosta godina, dok nisam poceo vlastitom glavom da razmisljam. Ne mislim da ti ne razmisljas, ali sam siguran da si duševno slijep. Ne zamjeri..
Kroksica

#373 Re: Za predane Životu

Post by Kroksica »

Infidel666 wrote:
Kroksica wrote:
pussysmoke wrote:Ne smatram da je ovaj svijet depresivan. On je u daleko goroj poziciji. Ali mislim da su svima dobro poznati razlozi koji ga čine takvim, tako da nema potrebe da sada ulazimo u detalje. Mislim da se nikada nije i neće roditi osoba koja može promijeniti planetu.
Sve što mi možemo da uradimo je da pokušamo realizovati sve planove koje smo osmislili za sebe, svoju djecu.
Cudno vidjenje svijeta za ljubitelja herbe. Ako nista, tebi ovaj svijet ne bi treb'o biti depresivan. :D
Ocito nemas iskustva sa herbom, cim tako govoris.. To je jedan divan poklon od majke Zemlje nama smrtnicima, ali sve sto ona daje je samo privid srece. Cim prigusti i vuve nestane, shvatis to..
A lazes! :D
De mi jos malo pricaj.
raoul duke

#374 Re: Za predane Životu

Post by raoul duke »

Kroksica wrote: A lazes! :D
De mi jos malo pricaj.
Sad si ti sarkastican, dok tvoj prethodni post nije tako izgledao.. Ne znam ja kad se ti salis kad ne, niti sa koliko pameti raspolazes. Ne mogu po tvom nickname-u to zakljuciti, sorry
raoul duke

#375 Re: Za predane Životu

Post by raoul duke »

pussysmoke wrote: Logično. Samo mislim da je moj post pogrešno protumačen, ili sam se ja pogrešno izrazio. Samo sam želio da pokažem, (predpostavljam da se slažeš) da su vrijednosti pogrešno postavljene. I ne želim aplauz kada učinim nešto dobro, samo ne želim da ljudi klimnu glavom u znak odobravanja.
Ovog crvenog je previse danas sigurno. Kad sam to uvidio u dzamiji, za vrijeme Ramazana, Bajrama, zapoceo je proces preispitivanja mog tada imaginarnog prijatelja..
Post Reply