pokaj se iskreno i drži se granica sljedeći puta, nemoj da raspravljaš puno o stvarima o kojima ne treba raspravljatibhnapoleon1 wrote:Iskreno danas sam se zabrinuo za sebe, izletilo mi je kako Isilovci nisu muslimani (bez obzira na njihove greske ja nisam mjerodavan da ih potekfirim). Poznat mi je hadis da onaj koji drugog muslimana optuzi da je nevjernik, a ako ovaj to ne bude i sam postaje nevjernik. Strah me je da sam pocinio krupan grijeh.
Za predane Allahu dž.š.
- kritichar
#1626 Re: Za predane Allahu dž.š.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#1627 Re: Za predane Allahu dž.š.
Je li to danas reis drzao hutbu u Istiklalu na Otoci? Tako mi rekoše 
- Diwan
#1628 Re: Za predane Allahu dž.š.
Naravno da nisu muslimani, oni čak šta više nisu ni ljudi, tako da se nemoj sikirati oko toga, a pusti ove indijance koji kažu drugačijebhnapoleon1 wrote:Iskreno danas sam se zabrinuo za sebe, izletilo mi je kako Isilovci nisu muslimani (bez obzira na njihove greske ja nisam mjerodavan da ih potekfirim). Poznat mi je hadis da onaj koji drugog muslimana optuzi da je nevjernik, a ako ovaj to ne bude i sam postaje nevjernik. Strah me je da sam pocinio krupan grijeh.
- aux
#1629 Re: Za predane Allahu dž.š.
Imam jedno pitanje posto nisam bas nesto previse upucen u vjeru pa me zanima.Znaci da li je istina da ljudi koji nisu muslimani a koji su posteni i vrijedni i dobri za ovu nasu napacenu Zemlju ustvari na onom svijetu bez obzira sto su takvi nemaju se nicem lijep nadati.
- Stroj-2
#1630 Re: Za predane Allahu dž.š.
Ako vjeruješ u Boga, onaj svijet i meleke (anđele), ako si pošten, dobar i činiš dobra djela, onda ćeš biti među vjernicima na onom svijetu....aux wrote:Imam jedno pitanje posto nisam bas nesto previse upucen u vjeru pa me zanima.Znaci da li je istina da ljudi koji nisu muslimani a koji su posteni i vrijedni i dobri za ovu nasu napacenu Zemlju ustvari na onom svijetu bez obzira sto su takvi nemaju se nicem lijep nadati.
- aux
#1631 Re: Za predane Allahu dž.š.
To mi je bas posteno bez obzira bio covjek musliman,krscanin,jevrej ne bi smio da se osjeca superiornim i da sa visine gleda drugog covjeka....na drustvenim okruzima to je i moguce ali u duhovnom pogledu to se ne bi trebalo desavati....
- zagortenej
#1632 Re: Za predane Allahu dž.š.
Uistinu! Oni koji vjeruju i koji su jevreji i kršćani i Sabijci- ko vjeruje u Allaha i Dan posljednji i čini dobro - pa imaće oni nagradu svoju kod Gospodara njihovog, i bez straha nad sobom će biti i neće oni žaliti.(Kur'an, 2:62)aux wrote:To mi je bas posteno bez obzira bio covjek musliman,krscanin,jevrej ne bi smio da se osjeca superiornim i da sa visine gleda drugog covjeka....na drustvenim okruzima to je i moguce ali u duhovnom pogledu to se ne bi trebalo desavati....
-
chupacabra
#1633 Re: Za predane Allahu dž.š.
Nije li to u koliziji sa stavom da onaj ko pripisuje bilo kakvog druga (bozanstvo) Bogu cini najveci grijeh i ide pravo u pakao. Krscani se mole Isusu kao covjeku-bogu. Kako pomiriti ove kontradikcije? Sta je sa "nevjernicima" koji cine vise od pola covjecanstva (Kinezi, Indijci itd.)?
Ja nisam vjernik pa zato pitam.
- fatamorgana
#1634 Re: Za predane Allahu dž.š.
Zna se brate, u džehhenem, gdje ćemo i ti i ja!chupacabra wrote:Nije li to u koliziji sa stavom da onaj ko pripisuje bilo kakvog druga (bozanstvo) Bogu cini najveci grijeh i ide pravo u pakao. Krscani se mole Isusu kao covjeku-bogu. Kako pomiriti ove kontradikcije? Sta je sa "nevjernicima" koji cine vise od pola covjecanstva (Kinezi, Indijci itd.)?
- zagortenej
#1635 Re: Za predane Allahu dž.š.
taj ajet je jasan, koliziju su ljudi napravili. pogledaj ovaj video vezano za 'nevjernike'chupacabra wrote:Nije li to u koliziji sa stavom da onaj ko pripisuje bilo kakvog druga (bozanstvo) Bogu cini najveci grijeh i ide pravo u pakao. Krscani se mole Isusu kao covjeku-bogu. Kako pomiriti ove kontradikcije? Sta je sa "nevjernicima" koji cine vise od pola covjecanstva (Kinezi, Indijci itd.)?
-
zijancer
#1636 Re: Za predane Allahu dž.š.
“Da bi postali umet noćnog namaza moramo postati umet sabaha.
Kada nam džamije na sabahu budu ispunjene kao na džuma namazu znajte da nećemo imati
ni unutarnjeg ni vanjskog neprijatelja koji nam može nauditi”
Kada nam džamije na sabahu budu ispunjene kao na džuma namazu znajte da nećemo imati
- zagortenej
#1637 Re: Za predane Allahu dž.š.
Sto vise ljudi u dzamiji, to više para za članarine i sergije, a sve pod paravanom borbe protiv unutarnjeg i vanjskog neprijatelja, zar i komunisti nisu imali istu izreku?zijancer wrote:“Da bi postali umet noćnog namaza moramo postati umet sabaha.
- Towelie
#1638 Re: Za predane Allahu dž.š.
Da, centralni motiv ljudi koji dolaze u dzamiju jeste clanarina u IZ, a nikako ne namaz u dzematu i stvaranje kohezije medju muslimanima.zagortenej wrote:Sto vise ljudi u dzamiji, to više para za članarine i sergije, a sve pod paravanom borbe protiv unutarnjeg i vanjskog neprijatelja, zar i komunisti nisu imali istu izreku?zijancer wrote:“Da bi postali umet noćnog namaza moramo postati umet sabaha.
- zagortenej
#1639 Re: Za predane Allahu dž.š.
Pusti te bajke @towelie, IZ je firma koja živi od svojih članova, manipulišu ljudima kako bi izvukli novac od njih, ako si clan IZ duži vremenski period dobićeš popust za dzenazu kad umreš, ako nisi onda full cijena, znaš li koliko?
Posto je religija koncipirana na trgovačkom sistemu, dakle sto vise uložiš, više ćeš i dobiti, logično je i da je IZ takva. Sve se vrti oko interesa, IZ-u treba sto vise članova, a članovima treba dzennet. Nigdje tu Boga nema.
Podsjeca li te ovo na Crkvu u srednjem vijeku?
P.s. Neki dan sam bio sa tvojim zemljacima iz vrha IZ, katastrofa, samo evri
Posto je religija koncipirana na trgovačkom sistemu, dakle sto vise uložiš, više ćeš i dobiti, logično je i da je IZ takva. Sve se vrti oko interesa, IZ-u treba sto vise članova, a članovima treba dzennet. Nigdje tu Boga nema.
- Towelie
#1640 Re: Za predane Allahu dž.š.
Na stranu sta je IZ, ja sam govorio o motivima ljudi koji dodju u dzamiju, a to je pre svega namaz u dzematu. Gledano iz ugla jednog dzematlije, on ide u dzamiju radi licne koristi pre svega, a zatim sve ostalo. Isti uopste ne mora biti clan IZ, ja koliko znam, to nije obaveno da bi se dolazilo u dzamiju.zagortenej wrote:Pusti te bajke @towelie, IZ je firma koja živi od svojih članova, manipulišu ljudima kako bi izvukli novac od njih, ako si clan IZ duži vremenski period dobićeš popust za dzenazu kad umreš, ako nisi onda full cijena, znaš li koliko?
- zagortenej
#1641 Re: Za predane Allahu dž.š.
Ja sam komentarisao izjavu vašeg muftije, i način na koji on prikuplja članove, zastrašivanjem, a ti se postavio u ulogu dzematlije, što je neka druga tema.
Tvoj odgovor bi treba biti upućen Muftiji
- Towelie
#1642 Re: Za predane Allahu dž.š.
Sreca pa ne gledam Islam kroz pruzmu ponasanja verskih sluzbenika.zagortenej wrote:Ja sam komentarisao izjavu vašeg muftije, i način na koji on prikuplja članove, zastrašivanjem, a ti se postavio u ulogu dzematlije, što je neka druga tema.

-
zijancer
#1644 Re: Za predane Allahu dž.š.
drugi uglavnom presucuje
a zanimljivo, izgleda da obojica dobro znaju s cim imaju posla
a zanimljivo, izgleda da obojica dobro znaju s cim imaju posla
- skupljac_zeljeza
#1646 Re: Za predane Allahu dž.š.
Opasne ti ove komšijke.Towelie wrote:Ne mora ovo samo za dervise vaziti. Lako se moze o dervisu, zameniti sa o covece.zagortenej wrote:ode towelie u dervise, sta bi od nakog forumasa
- Towelie
#1647 Re: Za predane Allahu dž.š.
Nusreta je jedna fina hanuma. Malo opasna, ali sasvim ukrotiva.skupljac_zeljeza wrote:Opasne ti ove komšijke.Towelie wrote:Ne mora ovo samo za dervise vaziti. Lako se moze o dervisu, zameniti sa o covece.zagortenej wrote:ode towelie u dervise, sta bi od nakog forumasa![]()
- Tabhana
#1648 Re: Za predane Allahu dž.š.
Ono što čini Isil nije u skladu s Islamom. Druga stvar je sada ako ima muslimana među njima koji su nažalost zalutali, da Allah dž.š prvo nas uputi, pa njih na pravi put, in sha Allah.bhnapoleon1 wrote:Iskreno danas sam se zabrinuo za sebe, izletilo mi je kako Isilovci nisu muslimani (bez obzira na njihove greske ja nisam mjerodavan da ih potekfirim). Poznat mi je hadis da onaj koji drugog muslimana optuzi da je nevjernik, a ako ovaj to ne bude i sam postaje nevjernik. Strah me je da sam pocinio krupan grijeh.
Pokaj se, prvi korak si sam učinio lijepi brate sa riječima "ja nisam mjerodavan", svaka čast.
Volio bi kada neko nešto kaže u vezi islama na ovoj temi, da napiše i izvor odakle mu taj podatak, hvala. Neznanje je veliko, posebno na polju islama u Bosni. Volio bi, tj. nadam se da će jednog lijepog dana i moderni Bošnjak shvatiti da u Islamu postoje četiri pravne škole. Da taj osnovni podatak zna, možda bi pričao manje o tome kako neko drugačije klanja i skoncentrisao bi se na vlastiti namaz.
Nisam učenjak, nisam šejh, nisam pokupio svu pamet svijeta, no trudim se, trudiću se da tokom život što više učim, naučim, posebno na polju islama.
Sura El-‘Asr
BISMILLAHI-R-RAHMANI-R-RAHIM
VE-L-‘ASR. INNE-L-INSANE LE-FI HUSR.
ILLE-L-LEZINE AMENU VE ‘AMILU-S-SALIHATI
VE TEVASAV BI-L-HAKKI VE TEVASAV BI-S-SABR.
U IME ALLAHA, MILOSTIVOG, SAMILOSNOG!
TAKO MI VREMENA -
ČOVJEK, DOISTA, GUBI,
SAMO NE ONI KOJI VJERUJU
I DOBRA DJELA ČINE,
I KOJI JEDNI DRUGIMA ISTINU PREPORUČUJU
I KOJI JEDNI DRUGIMA PREPORUČUJU
STRPLJENJE.
Copy/paste sa stranice: http://www.rijaset.ba/mekteb/index.php? ... Itemid=142
-
m_l
#1649 Re: Za predane Allahu dž.š.
"Allah, zaista, naređuje: pravednost, dobročinstvo, potpomaganje rodbine, a zabranjuje: bestidnost, odvratna djela i nasilje. Savjetuje vas da biste primili savjet." (En-NahI, 90)
- vazi
#1650 Re: Za predane Allahu dž.š.
Prijevod Besima Korkuta
"Allah je - nema boga osim Njega - Živi i Vječni! Ne obuzima Ga ni drijemež ni san! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji! Ko se može pred Njim zauzimati za nekoga bez dopuštenja Njegova?! On zna šta je bilo i prije njih i šta će biti poslije njih, a od onoga što On zna - drugi znaju samo onoliko koliko On želi. Moć Njegova obuhvata i nebesa i Zemlju i Njemu ne dojadi održavanje njihovo; On je Svevišnji, Veličanstveni!"
E'ūzu billāhi mineš-šejtānir-radžīm; bismillāhir-rahmānir-rahīm
Allāhu lā ilāhe illāhu vel hajjul-kajum. Lā te'huzuhū sinetun ve la nevm. Lehū mā fis-semāvāti ve mā fil ard. Men zellezi ješfeu 'indehu illā bi iznih. Jā'lemu mā bejne ejdīhim ve mā halfehum ve lā juhītūne bi šejin min 'ilmihī illā bi mā šā'. Vesi'a kursijjuhus-semāvāti vel ard ve lā jeūduhū hifzuhumā ve huvel alijjul-azīm.
hadis: "Najbolji od vas je onaj koji je najbolji prema vašim porodicama"
"Allah je - nema boga osim Njega - Živi i Vječni! Ne obuzima Ga ni drijemež ni san! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji! Ko se može pred Njim zauzimati za nekoga bez dopuštenja Njegova?! On zna šta je bilo i prije njih i šta će biti poslije njih, a od onoga što On zna - drugi znaju samo onoliko koliko On želi. Moć Njegova obuhvata i nebesa i Zemlju i Njemu ne dojadi održavanje njihovo; On je Svevišnji, Veličanstveni!"
E'ūzu billāhi mineš-šejtānir-radžīm; bismillāhir-rahmānir-rahīm
Allāhu lā ilāhe illāhu vel hajjul-kajum. Lā te'huzuhū sinetun ve la nevm. Lehū mā fis-semāvāti ve mā fil ard. Men zellezi ješfeu 'indehu illā bi iznih. Jā'lemu mā bejne ejdīhim ve mā halfehum ve lā juhītūne bi šejin min 'ilmihī illā bi mā šā'. Vesi'a kursijjuhus-semāvāti vel ard ve lā jeūduhū hifzuhumā ve huvel alijjul-azīm.
hadis: "Najbolji od vas je onaj koji je najbolji prema vašim porodicama"