Za predane Allahu dž.š.

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
fatamorgana

#1426 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by fatamorgana »

kerima1 wrote:...sada razmisli kako malo ljudi klanja,a i tim ce se po tom hadisu vrsiti detaljna provjera kakav je namaz bio,pa onda naroda i naroda koji nisu muslimani ili muslimani,a bez namaza.ja se sad pitam koliko malo ce to svijeta uci u dzennet?? po meni tu nesto ne stima!
Ne štima sa slikom o ipak i povrh svega o milosrdnom i samilosnom stvoritelju/roditelju, pa neće valjda 3 milijarde Kineza u džehennem samo zato što su Kinezi, ostale da ne nabrajamo, to nebi bilo milosrđe već genocid bar ja to tako gledam, bar ja bih štošta oprostio.
E sad ja nisam bog pa je to valjda radi toga, ja sam samo human ....
fatamorgana

#1427 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by fatamorgana »

Niemand wrote:Kerima bona, nemoj sama sebi zulum ciniti.
Pa zar je zulum razmišljati? Ako kerima nešto ne shvata pravilno onda budite dovoljno strpljivi pa joj objasnite podrobno šta je ispravno i zašto ukoliko treba pomoć da bi bolje shvatila gdje navodno griješi ....
Towelie

#1428 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Towelie »

fatamorgana wrote:
Pa zar je zulum razmišljati? Ako kerima nešto ne shvata pravilno onda budite dovoljno strpljivi pa joj objasnite podrobno šta je ispravno i zašto ukoliko treba pomoć da bi bolje shvatila gdje navodno griješi ....
Eh koliko sam samo ja na pp objasnjavao i objasnjavao..
Niemand

#1429 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Niemand »

fatamorgana wrote:
Nije saljivdzijo zulum razmisljati, zulum je govoriti bez znanja, zato ja i sutim.
nasa

#1430 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by nasa »

sta, gramatiku da joj objasnimo :lol:
kerima1

#1431 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by kerima1 »

fatamorgana wrote:
kerima1 wrote:...sada razmisli kako malo ljudi klanja,a i tim ce se po tom hadisu vrsiti detaljna provjera kakav je namaz bio,pa onda naroda i naroda koji nisu muslimani ili muslimani,a bez namaza.ja se sad pitam koliko malo ce to svijeta uci u dzennet?? po meni tu nesto ne stima!
Ne štima sa slikom o ipak i povrh svega o milosrdnom i samilosnom stvoritelju/roditelju, pa neće valjda 3 milijarde Kineza u džehennem samo zato što su Kinezi, ostale da ne nabrajamo, to nebi bilo milosrđe već genocid bar ja to tako gledam, bar ja bih štošta oprostio.
E sad ja nisam bog pa je to valjda radi toga, ja sam samo human ....
Ako bi ti ili ja oprostili,kako bi tek svemilosni Bog,stvaraoc nas stvorenja sa manjkavostima.
A po islamskom razmisljati je haram,jer evo meni se brani da govorim lijepo o Allahu.
nasa

#1432 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by nasa »

Slusaj nesto, ne prebacuj se na novu pricu po tvom vec poznatom pravilu ili potvrdi da imas argumente za naopak tefsir onih ajeta ili priznaj da si pogrijesila jer nije ovo prvi put da pises totalne budalastine I onda druge krivis sto ti ukazu na to.
E vidis evo ja kao I ti imam manjka nekih finih osobina pa tako izgubim zivce ponekad I nemam namjeru da ti popustam
nasa

#1433 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by nasa »

@fatamorgana ako ti iimas lijepih rijeci I volje da joj objasnis navedene ajete bujrum ako ne produzi dalje
kerima1

#1434 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by kerima1 »

E vidis evo ja kao I ti imam manjka nekih finih osobina pa tako izgubim zivce ponekad I nemam namjeru da ti popustam
Nemam ja manjak finih osobina,naprotiv ,negoimam manjak imana kojeg vi ostali imate. :)
Da ne bude Kerima zna,Kerima se umislila.
nasa

#1435 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by nasa »

pa ja tumacim da je ruzna osobina ne procitati tefsir koji se nudi vec bez ikakvog znanja ga pripisati nasinom misljenju, a ti si to uradila...manjak imana i ostalo nisam komentarisala niti bih
fatamorgana

#1436 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by fatamorgana »

Pa dobro, onda budi ljubazna pa objasni ukratko meni to za te ajete da bih se uključio u diskusiju na specifičan način.
Može i sutra jer je malo kasno.
nasa

#1437 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by nasa »

Vrlo jednostavno, iz tefsira Ibn Kesira se uopce ne cita da ce ljudi koji ne klanjaju ici u dzehenem vec da im je to jedna od osobina cak tefsir zavrsava vrlo sugestivnim hadisom glede ovog pitanja

Allahov Poslanik, s.a.v.s., proučio je ovaj ajet: 'On je jedini dostojan da Ga se boje i On jedini prašta', i rekao: 'Vaš Gospodar veli: 'Ja sam dostojan da Me se bojite i da se pored Mene ne izmišlja božanstvo; ko se bude bojao, da pored mene izmišlja drugo božanstvo, zaslužit će da mu oprostim.'" Bilježe ga Ahmed i drugi.

Znaci, on tefsir pomenutih ajeta zavrsava s kriterijem Vjere u Jednog Boga i ostavlja se prostor da Bog oprosti sta zeli.

Inace, o kriterijima koji su potrebni da neko udje u dzenet postoje razlicita misljenja, a konkretno vezano za kriterij obavljanja namaza postoje takodjer razlicita misljenje i uglavnom se smatra da je od slucaja do slucaja odnosno Bog zna najbolje dok selefije -uglavnom i jos neki tumace da bez namaza nema dzeneta.

Spor s @kerimom je iskljucivo zato sto nije procitala tefsir, a komentarisala je I usput sto "I" cita kao "ili" :D znaci ja nisam cak ni odgovarala na pitanje da li ce u dzenet neko ko ne obavlja namaz jer to odgovoriti ne mogu vec iskljucivo njeno pogresno tefsirenje citiranih ajeta.
fatamorgana

#1438 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by fatamorgana »

nasa wrote:Vrlo jednostavno, iz tefsira Ibn Kesira se uopce ne cita da ce ljudi koji ne klanjaju ici u dzehenem vec da im je to jedna od osobina cak tefsir zavrsava vrlo sugestivnim hadisom glede ovog pitanja

Allahov Poslanik, s.a.v.s., proučio je ovaj ajet: 'On je jedini dostojan da Ga se boje i On jedini prašta', i rekao: 'Vaš Gospodar veli: 'Ja sam dostojan da Me se bojite i da se pored Mene ne izmišlja božanstvo; ko se bude bojao, da pored mene izmišlja drugo božanstvo, zaslužit će da mu oprostim.'" Bilježe ga Ahmed i drugi.

Znaci, on tefsir pomenutih ajeta zavrsava s kriterijem Vjere u Jednog Boga i ostavlja se prostor da Bog oprosti sta zeli.

Inace, o kriterijima koji su potrebni da neko udje u dzenet postoje razlicita misljenja, a konkretno vezano za kriterij obavljanja namaza postoje takodjer razlicita misljenje i uglavnom se smatra da je od slucaja do slucaja odnosno Bog zna najbolje dok selefije -uglavnom i jos neki tumace da bez namaza nema dzeneta.

Spor s @kerimom je iskljucivo zato sto nije procitala tefsir, a komentarisala je I usput sto "I" cita kao "ili" :D znaci ja nisam cak ni odgovarala na pitanje da li ce u dzenet neko ko ne obavlja namaz jer to odgovoriti ne mogu vec iskljucivo njeno pogresno tefsirenje citiranih ajeta.
Aha, hvala, sad mi je donekle jasnije, vidim da je ovo klizav teren i za vjernike jer ako vi vjernici nećete svi u džennet ko će onda, stvarno je komplikovano, no pratiću temu da ponešto dokučim, budite strpljivi samnom kao što ste sa kerimom, :)
NIN

#1439 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by NIN »

fatamorgana wrote:Pa dobro, onda budi ljubazna pa objasni ukratko meni to za te ajete da bih se uključio u diskusiju na specifičan način.
Može i sutra jer je malo kasno.
Hajde malo popusti, nema smisla! Ako vec zelis udarit onda udaraj tamo gdje treba, a imas tema na pretek, pogotovo na politici! Eno internet bobuljicavih dzihadlija i mudzahida iz Njemacke i Svedske da se najezis. Drugarski savjet! :wink:
vatrogasac

#1440 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by vatrogasac »

fatamorgana wrote: Aha, hvala, sad mi je donekle jasnije, vidim da je ovo klizav teren i za vjernike jer ako vi vjernici nećete svi u džennet ko će onda, stvarno je komplikovano, no pratiću temu da ponešto dokučim, budite strpljivi samnom kao što ste sa kerimom, :)
Nije nikakav klizav teren. Svi vjernici neće odmah u džennet ako se pažljivije analiziraju ajeti i hadisi. Ispravnije je reći da to nije moja domena jer Sudnji dan se zove još i Dan iznenađenja. Mi iz ove perspektive zamišljamo sudnicu, a nije to ni slično ovome na dunjaluku.
m_l

#1441 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by m_l »

vatrogasac wrote: Svi vjernici neće odmah u džennet ako se pažljivije analiziraju ajeti i hadisi. Ispravnije je reći da to nije moja domena jer Sudnji dan se zove još i Dan iznenađenja.
Date su nam smjernice kako i kuda.
Pojednostavljeno:
namaz
ahlak sa svim svojim pravilima
dobra djela sa cistim nijjetom
...

Ko je sta pripremio, ostaje da se vidi. Jedan je Sudac. Da li ce knjiga dobrih djela pretegnuti na mizanu, takodjer, je nepoznato.
fatamorgana

#1442 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by fatamorgana »

vatrogasac wrote:
fatamorgana wrote: Aha, hvala, sad mi je donekle jasnije, vidim da je ovo klizav teren i za vjernike jer ako vi vjernici nećete svi u džennet ko će onda, stvarno je komplikovano, no pratiću temu da ponešto dokučim, budite strpljivi samnom kao što ste sa kerimom, :)
Nije nikakav klizav teren. Svi vjernici neće odmah u džennet ako se pažljivije analiziraju ajeti i hadisi. Ispravnije je reći da to nije moja domena jer Sudnji dan se zove još i Dan iznenađenja. Mi iz ove perspektive zamišljamo sudnicu, a nije to ni slično ovome na dunjaluku.
Hvala, ovo o sudnici me podsjeti na sličan koncept iz drevne egipatske religije, ima predstavljeno i na zidnim slikama iz faraonskih grobnica a i opisano je u egipatskoj Knjizi mrtvih kad duša ( ka, ako se ne varam, davno sam čitao) dolazi pred jedno božanstvo koje na vagi precizno mjeri sva dobra i loša djela koja je čovjek počinio za vrijeme života.
To mi izgleda prilično pravedno kao koncept jer skoro niko nije samo dobar ili samo loš u životu, većina nas oscilira između dobrog i lošeg, mišlju, rječju i djelom.
fatamorgana

#1443 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by fatamorgana »

m_l wrote:
vatrogasac wrote: Svi vjernici neće odmah u džennet ako se pažljivije analiziraju ajeti i hadisi. Ispravnije je reći da to nije moja domena jer Sudnji dan se zove još i Dan iznenađenja.
Pojednostavljeno:
namaz
...

Ko je sta pripremio, ostaje da se vidi. Jedan je Sudac. Da li ce knjiga dobrih djela pretegnuti na mizanu, takodjer, je nepoznato.
Namaz jeste disciplina za obuzdavanje nefsa pored ostalog no mislim da je postizanje čistog ahlaka i nijjeta još mnogo teže, pravi duhovni rat sa vlastitom nižom prirodom koji vjerovatno traje cijeli život osim ako se neko ne prosvijetli prije tj. definitivno ne nadvlada tog "vuka" u sebi, no mnoge duhovne tradicije svjedoče da je to moguće, izuzetno teško no moguće.

"Neka vrlina pobijedi zlo", Dhammapada.
nasa

#1444 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by nasa »

m_l wrote:
Pojednostavljeno:
namaz
...

Nema dileme da je namaz propisan kao i da njegovo neobavljanje povlaci posljedice-koliko, kako....Bog zna najbolje!

Namaz nije medju laksim propisima ili blago se onim kojim je on laksi jer namaz zahtjeva sve ono sto covjek vrlo lako poljulja i izgubi...
vatrogasac

#1445 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by vatrogasac »

m_l wrote:
Pojednostavljeno:
namaz
Iman, islam i ihsan se postižu najbolje u uzročno posljedičnom odnosu. Tek tada imaju punoću, a mi ostvareni što je posljedica. Neću reći cilj.
harač

#1446 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by harač »

fatamorgana wrote:
m_l wrote:
Pojednostavljeno:
namaz
...

Namaz jeste disciplina za obuzdavanje nefsa pored ostalog no mislim da je postizanje čistog ahlaka i nijjeta još mnogo teže, pravi duhovni rat sa vlastitom nižom prirodom koji vjerovatno traje cijeli život osim ako se neko ne prosvijetli prije tj. definitivno ne nadvlada tog "vuka" u sebi, no mnoge duhovne tradicije svjedoče da je to moguće, izuzetno teško no moguće.

"Neka vrlina pobijedi zlo", Dhammapada.
efendija nisam te prepoznao :lol:
ema_

#1447 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by ema_ »

Image

...
Poezija

#1448 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Poezija »

U vezi pojedinih rasprava, Uzvišeni Allah koji je rekao: ‘Ne povodi se za onim što ne znaš! I sluh, i vid, i razum, za sve to će se, zaista, odgovarati.’ (El-Isra, 36)

‘...A ko je veći nasilnik od onoga koji o Allahu izmišlja laži kako bi ljude u zabludu odveo...’ (El-En‘am, 144);

Piši ono u što si siguran, sigurna sa dokazima Kur'ana ili hadisa :)
Quaresma

#1449 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Quaresma »

jos 8 dana ako Bog da i eto najljepseg osjecaja u zivotu :-D

http://www.vecernji.hr/moje-zdravlje/3- ... ava-943231
ema_

#1450 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by ema_ »

Terapijsko izgladnjivanje nema baš sličnosti sa onim kako kod nekih izgleda post Ramazana - prejedanje za sehur i iftar, a postom preko dana ;-) .
Post Reply