Za one sto misle da su Mercedes, BMW i Audi najbolji
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
nineac
Znam za taj zadnji izvještaj, a posebno je polemiku pokrenula tvrdnja ADAC-a da je na tržištu od novih auta najkvalitetnija među njemačkim predstavnicima (opet poslije Mazde 6) OPEL Vectra C. Pa je tu malo frku digao VW, međutim ADAC je to objasnio da nije čudo što su njemci za vrlo kratko vrijeme pouzdani postali, jer oni u suštini su imali vrlo kvaletetne automobile koji su bili opterećeni raznim elektronskim stvarima koje realno su više služile kao marketinški dodatak. Prošle godine BMW i Mercedes su okrenuli stranicu i izbacili prosječno 156 raznih čipova, sklopova inadzornih jedinica, samo da bi se poboljšala pouzdanost.
OPEL je tu najviše uložio sagradivši posebnu tvornicu za Vectru C koja ima posebnu jedinicu za hard testove koja je još neprevaziđena u svijetu.
Njemci su takođe malo počeli drugačije praviti auta, a to se osjeti odmah, jer u suštini su pravili tehnički najnaprednija auta.
OPEL je tu najviše uložio sagradivši posebnu tvornicu za Vectru C koja ima posebnu jedinicu za hard testove koja je još neprevaziđena u svijetu.
Njemci su takođe malo počeli drugačije praviti auta, a to se osjeti odmah, jer u suštini su pravili tehnički najnaprednija auta.
- Qler
nesto sad kontam, onako, nabrzake
sto su ameri toliko hvale japance.
Citam txt o tome koje su razlike izmedju automobila za EU trziste i za USA trziste. Na golfu je eto pise negdje oko 22% dijelova losije u USA nego u EU! Isto i za tu hondu sto je u HR nisu dali registrovati! E sad, u EU se auta "deru" maximalno, Italija, Njemacka, i slicno su drzave gdje se relativno brzo vozi, dok u USA (kako pise) ima samo nekoliko desetaka milja gdje se vozi 75mp/h ili 120km/h! Znaci auta su mnogo manje opterecena. Conjuour kaze daju japanci puno garancije na automobile, a sto to ne rade u EU?! Da tako lako produze garanciju za 7 godina! Logicno je zakljuciti da se u EU automobili mnogo vise exploatisu, tj trose negu u USA pa je tamo i Hyundai mnogo pouzdan!
eto to mi sad pade na pamet, nisam razradjivao misao
:D
Citam txt o tome koje su razlike izmedju automobila za EU trziste i za USA trziste. Na golfu je eto pise negdje oko 22% dijelova losije u USA nego u EU! Isto i za tu hondu sto je u HR nisu dali registrovati! E sad, u EU se auta "deru" maximalno, Italija, Njemacka, i slicno su drzave gdje se relativno brzo vozi, dok u USA (kako pise) ima samo nekoliko desetaka milja gdje se vozi 75mp/h ili 120km/h! Znaci auta su mnogo manje opterecena. Conjuour kaze daju japanci puno garancije na automobile, a sto to ne rade u EU?! Da tako lako produze garanciju za 7 godina! Logicno je zakljuciti da se u EU automobili mnogo vise exploatisu, tj trose negu u USA pa je tamo i Hyundai mnogo pouzdan!
eto to mi sad pade na pamet, nisam razradjivao misao
-
Frutek
Razlike koje su naveli Nineac i Qler o razlikama između EU i USA što se tiče samih puteva i opterećivanja auta, su 100% tačne. Imao sam prilike da provedem dosta vremena u Americi tako da iz ličnog iskustva znam da jeste tako. Pa u Americi možeš sjesti u auto u Chicagu i krenut za Miami a da pritom samo pucaš pravo. Najdosadniji putevi koje sam u svom životu vidio
Samo pravo (bez ikakvih krivina, samo ponekad tu i tamo skrenut pri prilazu velikim gradovima, a to je ovako svakih 5 sati) vozi 20 sati s tim da non-stop imaš jebena ograničenja brzine i policiju za vratom svuđe na putevima. Ne možeš ni tjerat mašinu kolko auto može i za koje napore je i dizajniran
.
Dok je Conjuror u EU potpuno drugačije. Krivine su odlika svih puteva u Europi, auta se daleko brže voze, putevi su daleko zahtjevnije, to je činjenica i nemoj to ni pokušavat da osporavaš. Prodaješ maglu bezveze ...
Tako Conjuror kad pričaš o američkom tržištu, putevima, američkim autima, nemoj mislit da si ti jedini imao šansu da budeš u Americi, da vozaš američka ili japanska auta. Ja sam imao prilike da provozam i japansko i američko i njemačko auto i uvijek bi odabrao njemačko auto. Njemačka auta služe kao primjer drugima i ljestvica po kojoj se svi drugi mjere.
Takođe mislim da smo u ovoj diskusiji pomalo i zaboravili na francuska auta, Peugeot i Citroen koja sve bolje kotiraju u Europi. Nove linije Peugeot-a su fenomenalne, a cijene prihvatljive. Stil klasičan francuski - prelijep. Eto novog problema za japance

Dok je Conjuror u EU potpuno drugačije. Krivine su odlika svih puteva u Europi, auta se daleko brže voze, putevi su daleko zahtjevnije, to je činjenica i nemoj to ni pokušavat da osporavaš. Prodaješ maglu bezveze ...
Tako Conjuror kad pričaš o američkom tržištu, putevima, američkim autima, nemoj mislit da si ti jedini imao šansu da budeš u Americi, da vozaš američka ili japanska auta. Ja sam imao prilike da provozam i japansko i američko i njemačko auto i uvijek bi odabrao njemačko auto. Njemačka auta služe kao primjer drugima i ljestvica po kojoj se svi drugi mjere.
Takođe mislim da smo u ovoj diskusiji pomalo i zaboravili na francuska auta, Peugeot i Citroen koja sve bolje kotiraju u Europi. Nove linije Peugeot-a su fenomenalne, a cijene prihvatljive. Stil klasičan francuski - prelijep. Eto novog problema za japance
-
The_Flyer2002
kineska auta ce sve druge baciti u sjenu.
-
The_Flyer2002
kladimo se ja i ti da ce za 5 godina nakon pojavljivanja na svijetskom trzistu kineska auta zasjeniti sve druge.
kinezi sve kopiraju i "poboljsavaju". posto imaju jeftiniju radnu snagu cijene njihovih auta ce biti najmanje - ak drzava ne poduzme nesto.
cijene u klasama auta --vidit ces. moci ces kupiti auto srednje klase za cijenu kompakne ili cak male gradke.
hoces se kladiti????
kinezi sve kopiraju i "poboljsavaju". posto imaju jeftiniju radnu snagu cijene njihovih auta ce biti najmanje - ak drzava ne poduzme nesto.
cijene u klasama auta --vidit ces. moci ces kupiti auto srednje klase za cijenu kompakne ili cak male gradke.
hoces se kladiti????
-
vier_ringe
Hocu se ja kladiti, jer to sto govoris su besmislice...No ok, svako ima svoje misljenje..moje ne mozes promjeniti..cim vidim novu sonatu sa onim ruckama vrata, sve mi je jasno..
Ta auta nikada nece biti ono sto su BMW, audi, mercedes, Aston martin, maseratti vec sad..no dobro
A jedna misao s kojom se slazem u potpunosti jeste ta, a ona glasi: " Koliko para, toliko i muzike"
Ta auta nikada nece biti ono sto su BMW, audi, mercedes, Aston martin, maseratti vec sad..no dobro
A jedna misao s kojom se slazem u potpunosti jeste ta, a ona glasi: " Koliko para, toliko i muzike"
-
The_Flyer2002
ja nisam reko da ce oni zamjeniti bmw, OOOO, merc, itd vec da ce ih zasjeniti. mozda nisam da valja iznjeo ideju.
misli da ce ih zasjeniti prodajom jer cijena kineskih auta ce biti bruku manja. pogledaj cijene sadasnjih kineskih auta na trzistu i uperedi ih sa njihovom klasom. sta zakljucujes?
ps nemoj se prosipat sonata je korejsko auto ne kinesko.
ustvari moglo bi se reci je sonata skoro i njemacko auto (e sad sam se ja proso ali poenta je..) jer mercedes posjeduje ogroman broj dionica tog korejskog proizvodjaca.
cim kinezi dobiju ime tj neko povjerenje kupaca VIDJET CES.
u sta se hoces kladiti??? samo reci.
misli da ce ih zasjeniti prodajom jer cijena kineskih auta ce biti bruku manja. pogledaj cijene sadasnjih kineskih auta na trzistu i uperedi ih sa njihovom klasom. sta zakljucujes?
ps nemoj se prosipat sonata je korejsko auto ne kinesko.
ustvari moglo bi se reci je sonata skoro i njemacko auto (e sad sam se ja proso ali poenta je..) jer mercedes posjeduje ogroman broj dionica tog korejskog proizvodjaca.
cim kinezi dobiju ime tj neko povjerenje kupaca VIDJET CES.
u sta se hoces kladiti??? samo reci.
-
The_Flyer2002
kinjezi?
a izvorno sa bos jezika
kinje+zi
a izvorno sa bos jezika
kinje+zi
-
whow
Kad smo vec kod Kinjeza:Frutek wrote:The_Flyer2002 wrote:kineska auta ce sve druge baciti u sjenu.![]()
![]()
![]()
Daj ba Flyer, na čem li si ti pa letiš toliko
Q:Kako se na kinjeshkom ( I palatalizacija -pretvaranje S u SH ) kaze nevina djevojka?
A: Too Young
A na Njemackom ?
Good & Tight
-
The_Flyer2002
Frutek wrote:The_Flyer2002 wrote:kineska auta ce sve druge baciti u sjenu.![]()
![]()
![]()
Daj ba Flyer, na čem li si ti pa letiš toliko
zaista si biser. i sam se ovome smijem
-
digger
Evo nesto od nekoga ko vozi po Americi i Kanadi preko 30 godina.Frutek wrote:Razlike koje su naveli Nineac i Qler o razlikama izme?u EU i USA sˇto se ticˇe samih puteva i opterec´ivanja auta, su 100% tacˇne. Imao sam prilike da provedem dosta vremena u Americi tako da iz licˇnog iskustva znam da jeste tako. Pa u Americi mozˇesˇ sjesti u auto u Chicagu i krenut za Miami a da pritom samo pucasˇ pravo. Najdosadniji putevi koje sam u svom zˇivotu vidio :-? Samo pravo (bez ikakvih krivina, samo ponekad tu i tamo skrenut pri prilazu velikim gradovima, a to je ovako svakih 5 sati) vozi 20 sati s tim da non-stop imasˇ jebena ogranicˇenja brzine i policiju za vratom svu?e na putevima. Ne mozˇesˇ ni tjerat masˇinu kolko auto mozˇe i za koje napore je i dizajniran :x .
Ne postoji to "opterecivanje" automobila. Standardna velicina motora ovdje je 6 cilindara. Dok tvoj Pezo 306 automatik ide 120 km./h. sa nekih 3000 obrtaja (proizvoljan broj), ta brzina ovdje se postize sa recimo 1800 obrtaja. Ciji ce motor da pretrpi vise napora? Nema veze jesu li putevi pravi ili ne. Jedino sto u krivinama stradaju gume. S druge strane, kada treba da nekoga preteknes a vec vozis 120 km, u cijem bi autu volio da budes?
Slabo ti poznas svijetske auto industrije i proizvode. Za one koji ne kupuju novi auto svake godine, sto se tice komfora, niko ne moze primirisati americke (btw ja nikada nisam kupio americki automobil), a sto se tice kvaliteta i minimuma servisiranja to su japanci, i to:Tako Conjuror kad pricˇasˇ o americˇkom trzˇisˇtu, putevima, americˇkim autima, nemoj mislit da si ti jedini imao sˇansu da budesˇ u Americi, da vozasˇ americˇka ili japanska auta. Ja sam imao prilike da provozam i japansko i americˇko i njemacˇko auto i uvijek bi odabrao njemacˇko auto. Njemacˇka auta sluzˇe kao primjer drugima i ljestvica po kojoj se svi drugi mjere.
1) Subaru (fabrika je u II svjetskom ratu pravila "Zero" avione)
2) Toyota/Lexus (Toyota je pravila motore za sva japanska vojna vozila)
3) Honda/Acura
4) Mitsubishi
5) Mazda. Mazda ima dosta opcija ugradjeno u automobile i "ziv" motor, ali nije trajna koliko su gornji.
Njemacki automobili nisu na posebnoj cijeni izuzev BMW, Porshe, i donekle Mercedesa. VW je preskup, trazi servis cesce nego japanci, a bogami im je servis paperno skup. Posto sam vidio more Jetta i Golfova kako ostavljaju lokvice ulja nakon 70000-10000 km, nikada mi na pamet nije bilo da kupim njemacki. Naravno, o trosku servisiranja da ne govorim.
NITI JEDAN AUTOMOBIL PROIZVEDEN U AMERICI/KANADI SE NE MJERI SA NJEMACKIM nego se uvijek porede uglavnom sa Toyotom i Hondom ili medju sobom. Za nas Njemci su uvijek bili pojam, ali SAD i Japan imaju izvenredne tehnologije, research, itd.
Opet se varas.Tako?e mislim da smo u ovoj diskusiji pomalo i zaboravili na francuska auta, Peugeot i Citroen koja sve bolje kotiraju u Europi. Nove linije Peugeot-a su fenomenalne, a cijene prihvatljive. Stil klasicˇan francuski - prelijep. Eto novog problema za japance :shock: :D
Niti jedan francuski proizvodjac nema dilere na ovom kontinentu. Ako su tako dobri, zasto ne konkurisu japancima? Zato sto ne mogu da daju 100.000 milja (160.000 km) garanciju, eto zasto. (Btw, VW daje samo 60.000 km garancije).
Ja spomenuh da ne vozim americke, ali u zadnjih 20 godina kupujem iskljucivo japanske i nikada se jos nisam pokajao, a posebno kada je auto upotrebljen i zelis da isti prodas ili zamjenis za novi (trade-in). A sve pored hiljada tona soli koji se ovdje posipaju zimi.
I na kraju, jos jedno:
Od kuda vam stalno ovo auto? Auto je muskog roda: bio i ostace. Zasto ne onda ovaj auto, novi auto?
-
The_Flyer2002
ima istine u ovome tvome postu digger.
pogotovo mi se svidja onaj dio o mazdi.
mazda qurcu nevalja. --- mazda je ford. cak i mitsubishi meni nevalja.
vidio sam i vidjam mazde sa nekih 70,000 milja koje trose nenormalno ulja. koje dime ko ciro. lancer je izaso prije nekoliko god i vec ih mozes vidit kako dime ulicom.
evo prica mi danas jedan nas tip. kupio mercedesa c klasu ima godinu dana. kaze to auto je sama muka. bilo koji dio da ode kosta najmanje 500$. htio bi ga mjenjat ali neiplati mu se jer mu je spala cijena samo tako.
drugi tip. radi u jednom velikom dileraju koji prodaje sva evropska auta. ( http://www.reevesimportmotorcars.com/en_US/ ) kaze svaki dan vidja kako ljude kradu na servisu. vw zna za neke NEKVALITETNE dijelove koje stavlja u golfove i jette i nista nece da poduzmu u vezi toga. prica mi da ljudi znaju doci po 3-4 puta za isti dio u mjesec dana. (uvjek se koriste orginalni vw dijelovi). kada ljudima dosadi onda im diler ponudi kvalitetniji dio za duple pare.
ovo navedeno mislim na prozore u golfa i jette. za podizanje prozora koristi se plastika koja lko puca. onda ti ponude zeljezni dio ali ti ga prvo socno naplate.
ma ovo je odguralo daleko od teme.
pogotovo mi se svidja onaj dio o mazdi.
mazda qurcu nevalja. --- mazda je ford. cak i mitsubishi meni nevalja.
vidio sam i vidjam mazde sa nekih 70,000 milja koje trose nenormalno ulja. koje dime ko ciro. lancer je izaso prije nekoliko god i vec ih mozes vidit kako dime ulicom.
evo prica mi danas jedan nas tip. kupio mercedesa c klasu ima godinu dana. kaze to auto je sama muka. bilo koji dio da ode kosta najmanje 500$. htio bi ga mjenjat ali neiplati mu se jer mu je spala cijena samo tako.
drugi tip. radi u jednom velikom dileraju koji prodaje sva evropska auta. ( http://www.reevesimportmotorcars.com/en_US/ ) kaze svaki dan vidja kako ljude kradu na servisu. vw zna za neke NEKVALITETNE dijelove koje stavlja u golfove i jette i nista nece da poduzmu u vezi toga. prica mi da ljudi znaju doci po 3-4 puta za isti dio u mjesec dana. (uvjek se koriste orginalni vw dijelovi). kada ljudima dosadi onda im diler ponudi kvalitetniji dio za duple pare.
ovo navedeno mislim na prozore u golfa i jette. za podizanje prozora koristi se plastika koja lko puca. onda ti ponude zeljezni dio ali ti ga prvo socno naplate.
ma ovo je odguralo daleko od teme.
-
nineac
Joj digger nevaljaj gluposti.
kakve veze ima snaga motora sa obrtajima? Jesili ti matereti kad čuo za prenose u mjenjaču? Pa možeš ti napraviti Peugeota iliZastavu 101 da sa 1.800 obrtaja ide 120, nije to mjerilo.
Eto od mog buraza alfa 146 1.6 boxer na 130 se vrti 4.2000 obrtaja, ali zato kada pogledaš papučicu gasa on ubrza. Zavisi ko šta hoće od proizvođača.
Drugo, nije subaru pravio ZERO nego Mitsubishi, a BMW je bio najveći njemački proizvođač avionskih motora, a da znaš to znao bi šta znači BMW-ov znak.
kakve veze ima snaga motora sa obrtajima? Jesili ti matereti kad čuo za prenose u mjenjaču? Pa možeš ti napraviti Peugeota iliZastavu 101 da sa 1.800 obrtaja ide 120, nije to mjerilo.
Eto od mog buraza alfa 146 1.6 boxer na 130 se vrti 4.2000 obrtaja, ali zato kada pogledaš papučicu gasa on ubrza. Zavisi ko šta hoće od proizvođača.
Drugo, nije subaru pravio ZERO nego Mitsubishi, a BMW je bio najveći njemački proizvođač avionskih motora, a da znaš to znao bi šta znači BMW-ov znak.
-
whow
E stvarno Ninec sta znaci onaj propeler , jeli ima neke veze sa luftvawe, i gospodinom Hermann Goering-omnineac wrote:Joj digger nevaljaj gluposti.
-
vier_ringe
Ne znam stvarno, pricate bezveze..
Eto koliko su glupa ta istrazivanja, ispade da je Skoda skoro pa najbolje auto..kod ovih istrazivanja 50% jeste realno, ali onaj ostatatak nije..jer uglavnom veliku ulogu ima ljudski faktor..meni naprimjer da imam bmw i koliko god da on mene zeza(recimo otkaze mi prednji podizac stakla, meni to nije nikakav kvar, a ostalima ogroman), ja bi ga ocjenio najvisom ocjenom..tako uglavnom ljudi koji kupe skodu, ne plate je previse, a dobiju odlicno auto za ulozeni novac...i naravno da ce ga ocjeniti sa najvecom ocjenom, odnosno pokazati svoje zadovoljstvo..hocu da kazem da to nije toliko mjerodavno..ali ima istine za neke proizvodjace..
Eto koliko su glupa ta istrazivanja, ispade da je Skoda skoro pa najbolje auto..kod ovih istrazivanja 50% jeste realno, ali onaj ostatatak nije..jer uglavnom veliku ulogu ima ljudski faktor..meni naprimjer da imam bmw i koliko god da on mene zeza(recimo otkaze mi prednji podizac stakla, meni to nije nikakav kvar, a ostalima ogroman), ja bi ga ocjenio najvisom ocjenom..tako uglavnom ljudi koji kupe skodu, ne plate je previse, a dobiju odlicno auto za ulozeni novac...i naravno da ce ga ocjeniti sa najvecom ocjenom, odnosno pokazati svoje zadovoljstvo..hocu da kazem da to nije toliko mjerodavno..ali ima istine za neke proizvodjace..
-
The_Flyer2002
viger u pravu si.
ko kupuje mercedesa, bmw-a i dr kao prvo auto.
vecina ljudi kupuje skodu kaoo njihovo prvo NOVO auto. posto su iskusili gore (polovna auta) ta skoda im je zakon. ko ima para da voza novog mercedesa i dr sigurno je imo neko drugo NOVO auto prije toga. posto je jel vec platio TOLIKE pare za merc i sl ta osoba ocekuje da sve bude u najboljem kvalitetu i zato se zale kad se nesto pokvari docim ovi iz skode zadovoljni onim sto imaju. sve i da im tocak odpadne reci ce da je njihovo auto najbolje.
e jel tako?
ko kupuje mercedesa, bmw-a i dr kao prvo auto.
vecina ljudi kupuje skodu kaoo njihovo prvo NOVO auto. posto su iskusili gore (polovna auta) ta skoda im je zakon. ko ima para da voza novog mercedesa i dr sigurno je imo neko drugo NOVO auto prije toga. posto je jel vec platio TOLIKE pare za merc i sl ta osoba ocekuje da sve bude u najboljem kvalitetu i zato se zale kad se nesto pokvari docim ovi iz skode zadovoljni onim sto imaju. sve i da im tocak odpadne reci ce da je njihovo auto najbolje.
e jel tako?
-
Conjuror
Nije tako. Sta je sa onima koji su kupili Lexusa, on je prvi na listi u UK? Pogledaj kolko Lexus kosta pa ces vidjeti da onda po tvojoj racunici ni Lexus nemoze nikako biti prvo auto.
Fakat je da se stvari mijenjaju i da su neke losije firme sada bolje a neke sto su bile bolje sada su losije.
Fakat je da se stvari mijenjaju i da su neke losije firme sada bolje a neke sto su bile bolje sada su losije.
-
nineac
Ma conjuror ja mislim da si ti neki novopeceni amerikanac koji pokusava da u svim sferama zivota pokaze da se udomacio tamo. Ne seri matereti.
Ovdje svi kazu da su toyota & Co dobra auta a ti ko gluho krme. Šta matereti hoćeš reći da je Toyota Avensis bolje auto od BMW-a 3. nevaljaj gluposti momak nego se uhvati volana i stekni malo iskustva.
Tu sereš sa nekim podacima, a nikad vjerovatno nisi sjeo za volan neke alfe, BMW-a, audija, nego ti je krajnji domet Malibu ili neka Corolla.
Ja neću više s ovim momkom da polemišem, stvarno mi živce vadi.
Ovdje svi kazu da su toyota & Co dobra auta a ti ko gluho krme. Šta matereti hoćeš reći da je Toyota Avensis bolje auto od BMW-a 3. nevaljaj gluposti momak nego se uhvati volana i stekni malo iskustva.
Tu sereš sa nekim podacima, a nikad vjerovatno nisi sjeo za volan neke alfe, BMW-a, audija, nego ti je krajnji domet Malibu ili neka Corolla.
Ja neću više s ovim momkom da polemišem, stvarno mi živce vadi.