Za one sto misle da su Mercedes, BMW i Audi najbolji

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Conjuror

#1 Za one sto misle da su Mercedes, BMW i Audi najbolji

Post by Conjuror »

J. D. Power and Associates, jedna od najuglednijih svjetskih kompanija za istrazivanje je objavila da su potrosaci najzadovoljniji sa Japanskim autima u Njemackoj. Orva cetiri mjesta pripadaju Japancima dok su mnoga Njemacka auta ukljucujuci Mercedes, jedva iznad prosjeka u auto industriji.
Evo te i drugih vrlo zanimljivih lista:

Image

Kvalitet potpuno novih auta (broj problema na 100 automobila) u USA:

Image

Jos jedna interesatna tabela koja pokazuje problematicne simptome 3 godine starih auta prvenstveno u kategorijama kvarova kao sto su: buka, vibracije, problemi upravljanja i sigurnosti:

Image

Tamo neki pametnjakovici me nasrnuse na mene na drugo formumu kao "sta onaj Amerikanac zna, nema on pojma, Mercedes, BMW, Audi su najbolji, Japanska auta ne vrijede nicemu, bla bla bla.
Pa eto, vi pametni Bosanci koji tako mislite i dalje kupujte Njemacko smece od kojih i sami Nijemci polako okrecu glavu i kupuju Japance sve vise.
LeKo

Post by LeKo »

Ma pojma ti nemas, mora da je ispitivanje izvrseno po selima Njemacke.
Kad prezentiras podatke iz Munchena, Stutgarta, Russelheima, Volfsburga i Ingoldstadta onda cu bez pogovora prihvatiti taj statisticki nalaz. :x
Fair Life

Post by Fair Life »

Za japanska vozila koliko paltis toliko dobijes... i vise. Toyotu corollu staru 15 godina sam vozio 2400 km skoro pa bez gasenje motora. Samo toliko da natocim gorivo.
I nije dala nikome pardona na cesti.

Razlicita gledanja su na vrijednost automobila. Evropska vozila su precjenjena, jer se mnoga od njih voze kao prestizna auta... i kao takva su najcesce preplacena u cijeni.

Moj prijatelj je vozio "Renaul 4". Pola gradjevinskog materijala je u njemu prevukao od trgovine do radilista. Njemu nad "Renaut 4" nema... nista iznad.

E sad, ako je neko kurcevit i parajlija onda...

Poznajem ljude koji su kupili automobil sa pricom "volim kad me vide u njemu"... kao da ce on sjediti na haubi i uzivati u njegovoj spoljasnjosti. Automobil se kupuje za sebe, u skladu sa svojim potrebama.

Vjerovatno moje slijedece auto ce biti Toyota Corolla Station Wagon.

Image

http://www.toyota-europe.com/showroom/c ... asp?body=W

Ovdje ispod mozete pogledati cijene Toyota vozila. Prihvatljive i za srednji dzep. Cijene vozila su izrazene u australskim dolarima...

http://autoweb.drive.com.au/cms/cars/ne ... ngineSize=
Madbad

Post by Madbad »

TOYOTA???????????????????????????????????????
Jel to nekakav traktor???
Fair Life

Post by Fair Life »

Traktor sinko, traktor... ali izdrzljivije od Fergusona, nesto kao John Deer.
harisl

Post by harisl »

Toyota i 'japanci' su super, imaju dobru masinu, ali da-Bog-sacuva limariju. Nadam se da su sada bolji, ali meni se doslovce istopila stara Toyota Camry. Masina je radila super, ali je na kraju puhalo sa svih strana (blizu sam Kanade...). Ako su poboljsali limariju - uredu, ali ako nisu onda.... ma vjerovatno opet u redu ako ti ne smeta pokoja rupa na vratima.... Dobri su, majku mu....
Fair Life

Post by Fair Life »

harisl wrote:Toyota i 'japanci' su super, imaju dobru masinu, ali da-Bog-sacuva limariju.
(...)
www.New Car Test - Corolla Ascent Wagon
boogy

Post by boogy »

Japanci su definitivno najbolji.
Kod nas je ostala ona stara eh kad švabo nešto napravi....
Švabo je nekad nešto pravio, al šta ćeš kod nas je golf zakon. A taj golf nemoze primirisati ni hondi ni toyoti. Pa kad je golf tako dobar sto ga nema na nekim poznatim trkama npr. rally. Sad će neki pametnjaković reći a street racing, pa nisam vidio da je neki golf ili mercedes "poderao" mitsubishi lancera evo.
Ma samo kada kod nas bude vise japanskih auta time ce biti i vise servisa, a samim tim ce i ljudi vise kupovati japance.
Drvosjeca iz Dejcica

#9 Re: Za one sto misle da su Mercedes, BMW i Audi najbolji

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Conjuror wrote:J. D. Power and Associates, jedna od najuglednijih svjetskih kompanija za istrazivanje
Kako ono kazu ?

"Statistika je netacan skup tacnih podataka"

Daleko od toga da su Japanska vozila losa, ali brate jos dalje od istine je da su Njemacka vozila losija od Japanskih.
fido1

Post by fido1 »

Conjuror,
Evo, citam ove tvoje nebuloze i smijem se. Vjerovatno si mlad i uz to usijana glava. Kao prvo, koliko ljudi kupuje auto, gledajuci ama bas sve detalje - jako mali procenat. Pokrijes se koliko ti je jorgan sirok. Ja mislim da ti je Fair sve fino objasnio. Voziti Audija, Mercedesa ili BMW je vise stvar prestiza, nego necega drugog. Ako si vec u Americi, onda obrati malo paznju na sve imucnije ljude i zaviri u njihova dvorista i garaze, pa vidi sta je tamo parkirano (gore nabrojano), ali to je opet stvar prestiza i najvaznije sto su Ameri optereceni Evropom i svim sto dolazi iz nje.
A ima i ona stara: Svaki cigo svoga konja hvali.
Jer ono sto je tebi dobro, mozda nije drugim
Neko gleda estetiku, nego sigurnost, neko jacinu, neko izdrzljivost.

"Moj prijatelj je vozio "Renaul 4". Pola gradjevinskog materijala je u njemu prevukao od trgovine do radilista. Njemu nad "Renaut 4" nema... nista iznad"
Za ovo neces sigurno kupiti Audia, Mecku ili BMW-a, a vjerujem da nebi ni izdrzali.

Nego, ziv ti meni i zdrav bio i imao toliko para da si kupis auto koje zelis.
pips

Post by pips »

Svabo je svabo, pusti statistiku
I po tvom rezonu svi koji ne voze toyotu ili nekog drugog japanca su budale
nineac

Post by nineac »

Conjuror eto prikazao si nešto što je staro već godinu dana, i što bi ja sa podsmjeho prokomentarisao.
Šta ti time hoćeš reći? Da je JD Power rekao da je KIA ili Hyundai kvalitetniji ili bolji od alfe? Znači da motor, ležanje, kočnice itd na alfi nevaljaju kao u KIA-e?
Ti momak lupaš gluposti. Vjerovatno si položio prije par mjeseci i sad gledaš po internetu koje auto da kupiš.
Ova statistika ti ej sljedeće, kako je gosp. Igor Stažić urednik HR Auto Kluba objasnio za nju (upravo za ovo što si ti iznio):
neko ko voza Toyotu Avenisi ima fin život i neproblematično auto, te radi u kancelariji od 9 do 5. Neko ko radi kao bankar ili menadžer voza Alfu 156 GTA (bez obzira što troši kao boeing) te sa njim dolazi kao serijska oprema dugonoga plavuša (ili crnka kako hoćete).
Stoga, za svakog imaš ponešto.
Samo mi ti reci, bil uzeo Alfu 156 npr. 2.5 V6 sa 190 ks niklovanim usisnim cjevima, i zvukom od kojeg ti se krv ledi u žilama, ili Hyundai Sonatu?
Mislim da si totalno neupućen!
Conjuror

Post by Conjuror »

harisl wrote:Toyota i 'japanci' su super, imaju dobru masinu, ali da-Bog-sacuva limariju. Nadam se da su sada bolji, ali meni se doslovce istopila stara Toyota Camry. Masina je radila super, ali je na kraju puhalo sa svih strana (blizu sam Kanade...). Ako su poboljsali limariju - uredu, ali ako nisu onda.... ma vjerovatno opet u redu ako ti ne smeta pokoja rupa na vratima.... Dobri su, majku mu....
Ti mora da i sad citas novine od prije 20 godina. Na auta pravljena zadnjih 10-15 godina Japanci (a i vecina ostalih) daju dozivotnu garanciju na limariju.
boogy wrote:Japanci su definitivno najbolji.
Kod nas je ostala ona stara eh kad švabo nešto napravi....
Švabo je nekad nešto pravio, al šta ćeš kod nas je golf zakon. A taj golf nemoze primirisati ni hondi ni toyoti. Pa kad je golf tako dobar sto ga nema na nekim poznatim trkama npr. rally. Sad će neki pametnjaković reći a street racing, pa nisam vidio da je neki golf ili mercedes "poderao" mitsubishi lancera evo.
To im upravo pokusavam dokazati. Svabo je nekad bio zakon ali vise nije. Vremena se mijenjaju. Ameri su to odavno skontali pa su u srednjoj klasi Japanci najvise prodaju a prije 5-6 godina su potpuno preuzeli i visoku klasu.
fido1 wrote:Conjuror,
Evo, citam ove tvoje nebuloze i smijem se. Vjerovatno si mlad i uz to usijana glava. Kao prvo, koliko ljudi kupuje auto, gledajuci ama bas sve detalje - jako mali procenat. Pokrijes se koliko ti je jorgan sirok. Ja mislim da ti je Fair sve fino objasnio. Voziti Audija, Mercedesa ili BMW je vise stvar prestiza, nego necega drugog. Ako si vec u Americi, onda obrati malo paznju na sve imucnije ljude i zaviri u njihova dvorista i garaze, pa vidi sta je tamo parkirano (gore nabrojano), ali to je opet stvar prestiza i najvaznije sto su Ameri optereceni Evropom i svim sto dolazi iz nje.
Bog te cuo pa me pomladio ali sam garant stariji od tebe. A sve i da sam mlad, nisam glup. Evo zasto: sada je voziti Lexusa stvar prestiza a nesto manje Mercedesa u USA. Vecina bogatih upravo i kupuje Lexusa zadnjih godina. Ti jos uvijek zivis u mraku i zabludi, Njemacka auta nisu vise najbolja.
nineac

Post by nineac »

Neznam samo kako GM dođe negdje oko sredine ljestvice. Džaba je patriotizam je patriotizam, iako su na Toyoti obloge vrata čvršće od GM-ovog ili Fordovog motora (za USA tržište naravno) :lol:
Conjuror

Post by Conjuror »

nineac wrote:Conjuror eto prikazao si nešto što je staro već godinu dana, i što bi ja sa podsmjeho prokomentarisao.
Šta ti time hoćeš reći? Da je JD Power rekao da je KIA ili Hyundai kvalitetniji ili bolji od alfe? Znači da motor, ležanje, kočnice itd na alfi nevaljaju kao u KIA-e?
Ti momak lupaš gluposti. Vjerovatno si položio prije par mjeseci i sad gledaš po internetu koje auto da kupiš.
Ova statistika ti ej sljedeće, kako je gosp. Igor Stažić urednik HR Auto Kluba objasnio za nju (upravo za ovo što si ti iznio):
neko ko voza Toyotu Avenisi ima fin život i neproblematično auto, te radi u kancelariji od 9 do 5. Neko ko radi kao bankar ili menadžer voza Alfu 156 GTA (bez obzira što troši kao boeing) te sa njim dolazi kao serijska oprema dugonoga plavuša (ili crnka kako hoćete).
Stoga, za svakog imaš ponešto.
Samo mi ti reci, bil uzeo Alfu 156 npr. 2.5 V6 sa 190 ks niklovanim usisnim cjevima, i zvukom od kojeg ti se krv ledi u žilama, ili Hyundai Sonatu?
Mislim da si totalno neupućen!
Nineac, e sad sam konacno shvatio da si glup kao tocak. Sta, ti bi statistike za 2005 kad je 2005-ta jos u toku? To se uvijek radi za proslu godinu ako nisi znao.
Drugo, potrosaci kazu ka je Hyundai kvalitetniji od Alfe a ne ja ili JD Power. A ako bas hoces da znas, i ja mislim da je Hyundai kvalitetnije auto od Alfe i to milion puta. Alfa je poslije Fiata i Yuge najvece smece od auta u Evropi. A ako se tebi ledi krv u zilama od Alfe onda kupi sebi Alfu jebiga. Niko ovdje ne govori o brzini, snazi, ili zvuku motora nego o kvalitetu.

Ocigledno nemas pojma da Hyundai daje 10 godina garancije ili 100.000 na sva svoja auta u USA. Nijedna Njemacka ili Evropska kompanija (pa ni Mercedes) a pogotovi Fiat ili Alfa se ne usudjuju da to urade ni u Evropi a sta mislis zasto? Zato sto bi propali za godinu-dvije popravljajuci svoje kante besplatno.
ado-šampion

Post by ado-šampion »

J..o te Hyundai u šupak! Ti svršavaj s Hyundaijem kol'ko hoćeš al sad si stvarno pretjero! Pa gdje ćeš bolan reći da je Alfa kanta. Pa tebi treba stručna liječnička pomoć, s tobom očigledno nešto nije u redu! J..o te taj kvalitet, nije samo pouzdanost odlika auta, da je tako cijeli svijet bi vozao Toyotu. Hyundai je kita od auta to se zna i uspoređivati njega sa Aflom Romeo je stvarno smješno! Evo i ja vozim Daihatsu i kao što se vidi on je na toj tabeli iznad prosjeka, dva mjesta ispod Mercedesa i ispred Forda, Renaulta, Citroena, Peugeota...I šta bi ja trebao reći: "Biga, skoro ko Mercedes, jebo Ford i Peugeot a i Renault to su kante, ja vozim Daihatsu". Jel to to?
ado-šampion

Post by ado-šampion »

I znaš, Daihatsu je dalekooo bolja marka od Hyundaia i zamisli da se ja k...cim ko ti, još imam to auto. Ccc. I kakva ba doživotna garancija na limariju, jesi li ti lud? Najduža garancija na limariju je Mercedesova od 30 godina, kava doživotna. Svašta pričitat na ovom forumu. I još ti hoćeš nekom nešto da dokažeš.
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

e sto se vi castite epitetima.

gledaj ja vjerujem u kvalitet auta (necu da reknem da nemene ne navalite) i meni niko nemoze promjeniti misljenje o tim autima. tako vam savjetujem da ni vi nepousavate da mjenjate tudja misljenja i da mozda prekinete sa epitetima.

svako auto je dobro samo sto se neko vise kvari i to je poenta ovih tabela.

KOLIKO SE AUTA KVARE. ne koje je auto ili marka bolja vec KOJA SE AUTA MANJE KVARE.
LeKo

Post by LeKo »

hmm
Last edited by LeKo on 09/06/2005 07:31, edited 1 time in total.
LeKo

Post by LeKo »

Auta se kvare koliko je i vlasnik kvarljiv, tj koliko ga pazi, odrzava i cijeni. 8)
Fair Life

Post by Fair Life »

ado-šampion wrote:(...)
Evo i ja vozim Daihatsu ...
(...)
Daihatsu je najstarija firma za proizvodnju automobila u Japanu (specijalisti za mala auta), sada pod kontrolom Toyote... i jedino japansko vozilo koje se ne sastavlja u AU vec u Japanu. Moje iskustvo s Sirion GTVI 1.3 (automatik) su izvrsna, perfomanse odlicne, 75 KW (oko 103 KS)...

Ako vozis Terios (4WD) interesovalo bi me tvoje misljenje o njemu, narocito automatik.

Pozdrav !!
Madbad

Post by Madbad »

E pa sad pogledaj ADAC statistiku. Tvrde baš suprotno.
A inače što se tiče Amerike poznato je da tamo proizvođači šalju manje kvalitetna vozila ali sa puno opreme. Prema tome američka istraživanja nisu mjerilo kvalitete ovdje kod nas.

Ako treba potkrijepit cu ti to.
nineac

Post by nineac »

E conjuror ti si stvarno nedokazan. Jel ti živiš u americi? Očito da! onda bi trebao znati (bar mislim da si primjetio) da ameriku i evropu razdvaja nekakva voda, i da se ta tržišta razlikuju doslovce u svemu, osim u obliku auta (slični su) Garancije u americi nevrjede u evropi. Što GM,Ford neda 5-godišnju garanciju na npr. Chevrolet Balzer ili Voyoager u evropi? Malo razmisli!
I ti momak nikada nisi provozao očito niti jedno evropsko auto, a ne alfu.
Drži se ti malibua ili Saturna i ćuti, šta reče pa osta živ za alfu!
nineac

Post by nineac »

E conjuror ti si stvarno nedokazan. Jel ti živiš u americi? Očito da! onda bi trebao znati (bar mislim da si primjetio) da ameriku i evropu razdvaja nekakva voda, i da se ta tržišta razlikuju doslovce u svemu, osim u obliku auta (slični su) Garancije u americi nevrjede u evropi. Što GM,Ford neda 5-godišnju garanciju na npr. Chevrolet Balzer ili Voyoager u evropi? Malo razmisli!
I ti momak nikada nisi provozao očito niti jedno evropsko auto, a ne alfu.
Drži se ti malibua ili Saturna i ćuti, šta reče pa osta živ za alfu!
Fair Life

Post by Fair Life »

Post Reply