Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Trebam te

#501 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by Trebam te »

hrasno38 wrote:
detroit-mercy wrote:Ono sto je netacno je da se zivilo na kredit te da je sistem zaduzivanja za ulaganje bio neodrziv. To je bila poenta. Sve uspjesne drzave su tako dosle do svog trenutnog nivoa. Zapravo to je jedini moguci nacin da se prikljucis istima.
Kolega, krediti nisu losa stvar, samo zavisi na sta se trose :mrgreen: .
Smatram da sistem nije mogao da podnese ogromna socijalna davanja (sto kolega Hrasno sastavi lisu od svega sto se je dzabe davalo) do velikog broja promasenih investicija. Mislim koliko ekonomske logike ima u tome da svaka republika ima svoju rafineriju nafte, zeljezaru, tvornicu aluminija i mnoge druge stvari. Ipak su to ogromna kapitalna ulaganja koja su pitanje je koliko isplativa.
Vjeruj mi prijatelju da je u to vrijeme sve to radilo ko sat. U tome i jeste bila poenta sto vise radnika to vise doprinosa i zadovoljnih gradjana. Naravno kao sto sam i rekao bilo je i socijalnih kriza ali su one bile i na globalnom nivou ane samo u YU. Samo malo da posjanim ovaj termin "besplatno". Sto bi rekli "nema dzabe ni kod stare babe" ali evo i dan danas mi se od plate odbija svasta nesto ali ako bogda sljedece godine bi mi potomak trebao da upise fakultet. E sad ako ne upadne u onih ne znam sad 30-tak ostaje mu opcija samofinansirajuci student sto bi otprilike znacilo jedno 2000 godisnje a meni se i dalje od plate odbija li odbija. Da ne bi bilo zabune govorim o drzavnom fakultetu a ne o ovim privatnim. E vidis tada su primali recimo 300 studenata i svih 300 je primljeno pod istim uslovima i bez one 2000.
Drugi primjer je zdravstvo. Tada ti doktor napise recept, odes fino u apoteku i dobijes lijek. Danas ti hladno znaju reci ovaj lijek nije na listi i on se placa. Ajde sto ga ja moram platiti ali sto ga mora platiti onaj penzioner sa 200-300 KM. Prije se razbolim, knjizicu u ruke i kod doktora bez ikakvog narucivanja i klinaca palaca, ako treba dobijem uputnicu za specijalistu i odmah pravo kod specijaliste. Danas taj zdravsteni fond pola stvari placa a pola ne a meni se i dalje odbija li odbija od plate. Dakle nije nista dzaba jer mi se odbija od plate ali ako se vec odbija koji klinac opet moram da placam. U ono vrijeme placao nisam a sada placam duplo i zato je ono besplatno a ovo nije.[/quote]

Extar napisano ali pojedinci nikako da skontaju i najgore je sto placa svak, nema podijeljene kvote ko je socijalno ugrozen a ko nije!!
Drinski

#502 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by Drinski »

Svaku uslugu osim one ekstremno skupe i treba da plaća krajnji korisnik.
Trebam te

#503 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by Trebam te »

Drinski wrote:Svaku uslugu osim one ekstremno skupe i treba da plaća krajnji korisnik.

Extremno skupa usluga je luxsus, a ovdje pricamo o neophodnim potrepstinama koje placamo 2-3 puta. (npr: u Sarajevu ne moze te bolnica operisati zbog nedostatka strucnog kadra ili opreme, onda te preporuce u drugi kanton i operaciju naravno placas ti)

:D
detroit-mercy

#504 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by detroit-mercy »

Trebam te wrote:
hrasno38 wrote:
detroit-mercy wrote:Ono sto je netacno je da se zivilo na kredit te da je sistem zaduzivanja za ulaganje bio neodrziv. To je bila poenta. Sve uspjesne drzave su tako dosle do svog trenutnog nivoa. Zapravo to je jedini moguci nacin da se prikljucis istima.
Kolega, krediti nisu losa stvar, samo zavisi na sta se trose :mrgreen: .
Smatram da sistem nije mogao da podnese ogromna socijalna davanja (sto kolega Hrasno sastavi lisu od svega sto se je dzabe davalo) do velikog broja promasenih investicija. Mislim koliko ekonomske logike ima u tome da svaka republika ima svoju rafineriju nafte, zeljezaru, tvornicu aluminija i mnoge druge stvari. Ipak su to ogromna kapitalna ulaganja koja su pitanje je koliko isplativa.
Vjeruj mi prijatelju da je u to vrijeme sve to radilo ko sat. U tome i jeste bila poenta sto vise radnika to vise doprinosa i zadovoljnih gradjana. Naravno kao sto sam i rekao bilo je i socijalnih kriza ali su one bile i na globalnom nivou ane samo u YU. Samo malo da posjanim ovaj termin "besplatno". Sto bi rekli "nema dzabe ni kod stare babe" ali evo i dan danas mi se od plate odbija svasta nesto ali ako bogda sljedece godine bi mi potomak trebao da upise fakultet. E sad ako ne upadne u onih ne znam sad 30-tak ostaje mu opcija samofinansirajuci student sto bi otprilike znacilo jedno 2000 godisnje a meni se i dalje od plate odbija li odbija. Da ne bi bilo zabune govorim o drzavnom fakultetu a ne o ovim privatnim. E vidis tada su primali recimo 300 studenata i svih 300 je primljeno pod istim uslovima i bez one 2000.
Drugi primjer je zdravstvo. Tada ti doktor napise recept, odes fino u apoteku i dobijes lijek. Danas ti hladno znaju reci ovaj lijek nije na listi i on se placa. Ajde sto ga ja moram platiti ali sto ga mora platiti onaj penzioner sa 200-300 KM. Prije se razbolim, knjizicu u ruke i kod doktora bez ikakvog narucivanja i klinaca palaca, ako treba dobijem uputnicu za specijalistu i odmah pravo kod specijaliste. Danas taj zdravsteni fond pola stvari placa a pola ne a meni se i dalje odbija li odbija od plate. Dakle nije nista dzaba jer mi se odbija od plate ali ako se vec odbija koji klinac opet moram da placam. U ono vrijeme placao nisam a sada placam duplo i zato je ono besplatno a ovo nije.
Extar napisano ali pojedinci nikako da skontaju i najgore je sto placa svak, nema podijeljene kvote ko je socijalno ugrozen a ko nije!![/quote]
Najgore sto pojedinci stvarno nikako da skontaju. Sistem je grohnuo i prije dolaska nacionalista. Nama su predstojale veoma bolne reforme koje bi dotakle i zdravstvo i skolstvo i socijalu i mnoge druge stvari. Komunisti su znali kako duboke reforme se moraju poduzeti. Haj ti nama tako pametna onda reci, kako to da je sve to pocelo da se urusava i prije dolaska nacionalista. Je li se iko ovdje stvarno pita sta je uzrok, ili samo bilo je dobro dok smo se sexali al hebiga poslije sexa ja zatrudni pa sad nam valja gledati sta cemo :mrgreen: .
Drinski

#505 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by Drinski »

Trebam te wrote:
Drinski wrote:Svaku uslugu osim one ekstremno skupe i treba da plaća krajnji korisnik.

Extremno skupa usluga je luxsus, a ovdje pricamo o neophodnim potrepstinama koje placamo 2-3 puta. (npr: u Sarajevu ne moze te bolnica operisati zbog nedostatka strucnog kadra ili opreme, onda te preporuce u drugi kanton i operaciju naravno placas ti)

ma ne mora biti luksuz, moze biti i potreba.

a kada se teret bude prevalio na krajnjeg korisnika, ljudi ce pljunuti u sake pa se dohvatiti posla.
Trebam te

#506 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by Trebam te »

Mi ricamo o sistemu u vrijeme Tita, malo pamtim to ali dobro se sjecam omjera kako su ljudi zivjeli. Da jeste, kad je Tito umro nastala je opsta pljacka jer nije bilo drzavnika itd.

Ti pokusavas da uporedis kako radi trzisna ekonomija i poredis NYC danasnju berzu sa onomad sistemom koji je funkcionisao u zatvorenom krugu gdje je svima bilo odjednako dobro. Nisam pobornik zelenaske trzisne ekonomije,u kojoj radim i zivim...Vidis li ti razlike izmedju bogatih i siromasnih (u Evropi) koje su naglo porasle u posljednjih 10 godina? Neces da vidis silnu omaldinu koja seta Evropom nemaju posla dok jedan Waren Buffet kupuje holywoodsku industriju za wauu 60 biliona dolara, dok mu 80% amerikanaca zivi u barakama...nisu sjaj samo tornjevi u NY vec zadji u siromasne cetvrti New Orleansa i reci mi kako je tamo pojasni mi da je taj system naj naj i da savremena trzisna ekonomija koja je zasnovana na tipicnom zelenastvu, cvjeta i da je spas za buducnost...Ako jeste zasto se ta ista ekonomija spasava samo ratom!!! :mrgreen:

I ne slazem se stobom, da danasnja omaldina kao proizvod je sposobnija od one koja je rodjena 60-70, yes a malo morgen!!!
Drinski

#507 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by Drinski »

....dok mu 80% amerikanaca zivi u barakama...
:lol: :lol: :lol:
Trebam te

#508 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by Trebam te »

Drinski wrote:
Trebam te wrote:

ma ne mora biti luksuz, moze biti i potreba.

a kada se teret bude prevalio na krajnjeg korisnika, ljudi ce pljunuti u sake pa se dohvatiti posla.
Opisujes mi milijardera koji negdje na yahti u sredini tihog okeana naruci specijalne tartufe i lagano plati $300000 za dostavu u roku 1h.
:mrgreen: :mrgreen: :skoljka:
Drinski

#509 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by Drinski »

Trebam te wrote: Opisujes mi milijardera koji negdje na yahti u sredini tihog okeana naruci specijalne tartufe i lagano plati $300000 za dostavu u roku 1h.
:mrgreen: :mrgreen: :skoljka:
ma ja opisujem i ovu omladinu, srednjovjecne i penzionere koji kukaju.
detroit-mercy

#510 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by detroit-mercy »

Trebam te wrote:Mi ricamo o sistemu u vrijeme Tita, malo pamtim to ali dobro se sjecam omjera kako su ljudi zivjeli. Da jeste, kad je Tito umro nastala je opsta pljacka jer nije bilo drzavnika itd.

Ti pokusavas da uporedis kako radi trzisna ekonomija i poredis NYC danasnju berzu sa onomad sistemom koji je funkcionisao u zatvorenom krugu gdje je svima bilo odjednako dobro. Nisam pobornik zelenaske trzisne ekonomije,u kojoj radim i zivim...Vidis li ti razlike izmedju bogatih i siromasnih (u Evropi) koje su naglo porasle u posljednjih 10 godina? Neces da vidis silnu omaldinu koja seta Evropom nemaju posla dok jedan Waren Buffet kupuje holywoodsku industriju za wauu 60 biliona dolara, dok mu 80% amerikanaca zivi u barakama...nisu sjaj samo tornjevi u NY vec zadji u siromasne cetvrti New Orleansa i reci mi kako je tamo pojasni mi da je taj system naj naj i da savremena trzisna ekonomija koja je zasnovana na tipicnom zelenastvu, cvjeta i da je spas za buducnost...Ako jeste zasto se ta ista ekonomija spasava samo ratom!!! :mrgreen:

I ne slazem se stobom, da danasnja omaldina kao proizvod je sposobnija od one koja je rodjena 60-70, yes a malo morgen!!!
Nastala je opsta pljacka cega :mrgreen: , daj ba jaranice. Problem je bio sto se je htio visok standard (ko u Njemackoj) ali se nije imala produktivnost, invetivnost i efikasnost kao u Njemackoj. I jos jednom, Tito nije vodio eknomiju, ekonomiju je vodio SIV. Jos za vrijeme Tite smo krenuli dole. Eto, svemoguci Tito vodio eknomiju, otvaro firme, vodio vojsku i sta jos ne. Tito je 70 tih godina vec bio starac od preko 80 godina koji je pomalo uzivao svoje zadnje godine uz viski i kubanske cigare, putujuci svijetom na Galebu. Pa koji to drzavnik ode na krstarenja po pola godine i jos dospije voditi i poitiku i ekonomiju i vojsku, sto be rekli day by day operations :-) . De malo realnosti, hebote Tito ko da je bio Superman :mrgreen: .
I sta te bili za Buffet-om on ionako svo svoje bogatstvo nakon njegove smrti poklanja u dobrotvorne svrhe :mrgreen: .
Za ostalo, gdje ti upste vidis da ja kazem koji je sitem naj naj i vec ako ti se ne svidja zelenaska ekonomija, onda lijepo se uhvati noge pa u drzave gdje ekonomija nije zelenaska.
Gojeni H

#511 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by Gojeni H »

madner wrote:
Ono sto je netacno je da se zivilo na kredit te da je sistem zaduzivanja za ulaganje bio neodrziv. To je bila poenta. Sve uspjesne drzave su tako dosle do svog trenutnog nivoa. Zapravo to je jedini moguci nacin da se prikljucis istima.
Samo sto su neki zamislili da se moze uzeti kredit u vrijeme inflacije, platiti ono zasto se kasnije mogla uzeti steka cigara, a da to na kraju nece niko otkihat'.

Zajebali nasi roditelji nas, a izgleda da ce neki sa ovakvim nacinom razmisljanja uciniti isto svojoj djeci.
Tacno je da je radnik bio zasticen. Samo nigdje gdje sam do sad bio nisam sreo vise invalida rada nego kod nas.
A i to nece niko platit'. Ja, al' u ku.cu.
Đulbešećer

#512 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by Đulbešećer »

Meni je drago što nisam živjela u doba ovog gospodina. Nisam ni pionirka bila. Ne znam puno o Titi, osim malo onoga što pričaju tito(jugo)nostalgičari, a i ne volim ličnosti kojima se ljudi klanjaju i štuju ih sam' tako. Imam neku knjigu pod nazivom Tito i nemam želju da ju čitam. :-D

Danas čistih neke slike i slučajno razvalih ram jedne. Kad ono iza - Titin poster. Neko izdanje iz Oslobođenja. :D
dobojlija81

#513 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by dobojlija81 »

Đulbešećer wrote:Meni je drago što nisam živjela u doba ovog gospodina. Nisam ni pionirka bila. Ne znam puno o Titi, osim malo onoga što pričaju tito(jugo)nostalgičari, a i ne volim ličnosti kojima se ljudi klanjaju i štuju ih sam' tako. Imam neku knjigu pod nazivom Tito i nemam želju da ju čitam. :-D

Danas čistih neke slike i slučajno razvalih ram jedne. Kad ono iza - Titin poster. Neko izdanje iz Oslobođenja. :D
i ja sam ushićen što sam najbolje godine počeo sa majom 1992. :D
Đulbešećer

#514 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by Đulbešećer »

U skladu sa naslovom teme. :lol:
madner

#515 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by madner »

detroit-mercy wrote:
madner wrote:Pa ne moze se svaka investicija isplatiti. :D

Zdravstvo i obrazovanje nisu socijalni izdaci, niti su bili besplatni. Samo su svi placali, umjesto da placaju korisnici usluga. Da je bilo nesto plaho vise od BDP od zapadnog prosjeka cisto sumnjam, prosto ne vjerujem.

No problema je bilo, nekonkuretnost na prvom mjestu.
Naravno da se ne moze isplatiti, ali problem je sto se takve investicije nisu propadale nego su te firme nastavljale da rade na racun firmi koje su zdravo poslovale.
I onda opet dolazimo do nekonkurentnosti i do pitanja sta je bolje, dati Hrasnom stan ili uloziti u novu tehnologiju ili proces. Sa Hrasove tacke gledista je naravno bolje daj meni stan i da ja lijepo zivim trenutno a kasnije ko ga jebe. Bito je da je Dozer otisao na ekskurziju u Italiju :mrgreen:
Mislim da pogresno gledas na stanogradnju. Sto bi braca Hameri rekli, to su ti benefits koja firma moze pruziti. :D
Stanovi su imali dvostruku funkciju, prvu za sitnu raju destimulaciju da se mjenja radno mjesto a drugo kako bi firma mogla privuci kadrove koje treba. Ne znam za slucaj da je ulaganje u taj fond obuzdalo ulaganje u proizvodni process. :D
Gojeni H

#516 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by Gojeni H »

madner wrote:
Stanovi su imali dvostruku funkciju, prvu za sitnu raju destimulaciju da se mjenja radno mjesto a drugo kako bi firma mogla privuci kadrove koje treba. Ne znam za slucaj da je ulaganje u taj fond obuzdalo ulaganje u proizvodni process. :D
Nadam se da se salis ili da te spopala "kontra Splita" bolja.
U idili od samoupravnog socijalizma sitna raja mijenjala poslove? :lol: :lol:
Jesi sega.
madner

#517 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by madner »

Mjenjala je i sitna raja, no sitnu raju nisu kumovali. :D
No ako firma u Cajnicu treba inzinjera, mozda ga moze dobiti ako mu obeca odmah stan i eventualno zaposlenje supruge. Mozda.

Travnik vec ima dobre sanse, jos ako je plata duplo veca nego sto mu vamo nude...
Gojeni H

#518 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by Gojeni H »

Hajde posteno koliko znas takvih ljudi?
Znam ih i ja, ali u onom dobu je to bilo 'vako 0,001%.
madner

#519 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by madner »

Da su mjenjali poslove?
Znam ih puno, ali cisto sumnjam da sam ja reprezentativan uzorak.

Da su ih vrbovali stanovima da dodju? Manje, no to opet zavisi od sredine. Firme kojima je islo dobro jesu, firme kojima je islo lose manje. Ako je sredina vezana za vecu firmu koja posluje lose, tesko da ima primjera.
Da ne govorim da je bilo puno manje ljudi sa VSSom.
dustaban

#520 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by dustaban »

Prica je ova bezveze.

Naravno da je onaj sistem mogao biti i bolji, ali nas je problem sto NEMAMO PRAVO o tome govoriti jer se trenutno nalazimo u sistemu koji ne moze biti gori.
Zapravo... koji ba sistem?!
Gojeni H

#521 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by Gojeni H »

dustaban wrote:Prica je ova bezveze.

Naravno da je onaj sistem mogao biti i bolji, ali nas je problem sto NEMAMO PRAVO o tome govoriti jer se trenutno nalazimo u sistemu koji ne moze biti gori.
Zapravo... koji ba sistem?!
Pa, evo govoris.

Opusti se nije ljepota socijalizma da dodje marica po tebe.
Slobodno pricaj o ljepoti i ruznoci cega zelis.
Oformi komunisticku partiju, izadji na izbore ... sve mozes.
Dozer

#522 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by Dozer »

hrasno38 wrote: Vidis bolje dobiti ikada nego nikada jer ljudski zivot bi trebao da se bazira na tome da zivis za svoju djecu. E vidis taj sistem nije pravio debile nego upravo ovaj ih pravi na izvoz. Mi smo radili pola ljeta od pocetka srednje skkole da bi otisli na more najteze fizicke poslove ali je taj dinar bio toliko sladak da je to nezamislivo. Nismo rusili nego smo pravili, cuvali ono sto imamo i brinuli se o tome. Nije nam bilo tesko izaci ispred zgrade u proljece i srediti parkove.I jos jednu bar po meni mozda medju najvaznijim stvarima sam preskocio a to je "SLUZENJE VOJNOG ROKA". E to je ono sto fali danasnjoj omladini da ih se utjera pod konac a ne da se izdrkavaju po forumima i pricaju nebuloze uz obavezno bjesnilo koje prosipaju po ulicama BH gradova. Ustajanje u 5 lijeganje u 10 i tako godina i kusur. Taj sistem je pravio ljude a ovaj pravi ...bolje da ne kazem sta!!!!!
:thumbup:
Sto se mene tice, ja bih i danas uveo obavezno sluzenje vojnog roka. Medjutim, u ovoj i ovakvoj nakaradnoj drzavi, vojska, realno, uopste ne postoji. Ovo sto mi imamo je sve, same na vojska. Ali, vojska se moze napraviti ako se hoce, da bude kako treba, a onda i taj obavezni vojni rok od 12 mjeseci, i to bez ikakvih mogucnosti odlaganja - cim se zavrsi srednja i napuni 18, pravac kasarna, i to po dijagonlai od kuce.
Takodjer, ja bih uveo i ORA-e, i to kao obavezno "stivo" za sve zavrsne razrede srednje skole, 3 ili 4, pa po okoncanju skole imas mjesec dana da odradis na nekom autoputu ili pruzi ili, ciscenju i sadjenju suma, ciscenju slivova rijeka, a ne da izgledaju kako izgledaju, sa vise kesa, flasa i konzervi na obalama nego vode koja protice... Tad i i svaki roditelj i te kako razmislio da li da baci nesto u rijeku, jer bi znao da ce mu dijete sutra to ici da cisti.

Uveo bih i drakonske kazne za dilere, i to po automatizmu, bez sudjenja (zajebi njegova ljudska prava, a on unistio X zivota) - mali diler (onaj s ceste i oko skola = 10 godina), njegov snabdjevac 15, a "gazda" 30. Naravno, i ovo je nemoguce ovdje jer su "gazde" medju vodecim politicarima, a snabdjevaci su opet neki njihovi. Za "ulicare" ih ionako zaboli, oni su potrosna roba.

Svasta bih ja jos nesto uveo u zakon i izveo iz njega...ali... Ja sutra da se kandidujem i ovo ovako kazem, masa bi rekla - vidi ove budaletine, hoce da sjebe nas Bosnjak/Srbe/Hrvate. Cak bi i pola ljudi na ovom forumu imalo istu percepciju, iako je ni sami sebi ne bi znali i mogli objasniti i obrazloziti....
Drugi primjer je zdravstvo. Tada ti doktor napise recept, odes fino u apoteku i dobijes lijek. Danas ti hladno znaju reci ovaj lijek nije na listi i on se placa. Ajde sto ga ja moram platiti ali sto ga mora platiti onaj penzioner sa 200-300 KM. Prije se razbolim, knjizicu u ruke i kod doktora bez ikakvog narucivanja i klinaca palaca, ako treba dobijem uputnicu za specijalistu i odmah pravo kod specijaliste. Danas taj zdravsteni fond pola stvari placa a pola ne a meni se i dalje odbija li odbija od plate. Dakle nije nista dzaba jer mi se odbija od plate ali ako se vec odbija koji klinac opet moram da placam. U ono vrijeme placao nisam a sada placam duplo i zato je ono besplatno a ovo nije.
Upravo tako. Ja o ovome trubim na sve strane, pa i ovdje, vec godinama...ali...
Da ne govorimo o tome da smo svi mi onda znali za sta placamo, a danas nemamo pojma. Placamo duplo vise za sve i svasta, a nemamo blage veze za sta u stvari placamo...
Last edited by Dozer on 25/07/2014 11:57, edited 1 time in total.
Dr. Kuca

#523 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by Dr. Kuca »

Toliko su sposobni ljudi iz bivseg sistema bili sposobni da se prvo raspala ta drzava, a drugo da su se raspale i da zivotare sve drzave bivseg sistema. :run:
madner

#524 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by madner »

Dakle hoces da kazes da nisu bili sposobni, nego da im je sistem bio dobar.

Ovi trolovi bas kubure ponekad sa logikom. :D
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#525 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by Zviz »

Ljudi ja cu vama iznjeti par cinjenica na stol a vi vidite kako cete se dogovoriti, da li sam 99% ili 100% upravu...

Slovenci i dan danas sanjaju o toj nekoj Svicraskoj 2 ili Skandinaviji 2 standardu, a u zdanjih nekoliko godina i ako su od svih ex.YU naroda bili i skolovaniji i otmeniji i bogatiji i sta vec, su propali, a po najvise su politicki propali, mozda politicki najnestabilnija drzava od svih sa tih prostora tj. trenutno. Kad su unisli u EU bili su najjaca drzava iz "istocnog" bloga, a danas po brojnim pitanjima spadaju medju najslabije.

Kod njih se najbolje da vidjeti da sistem u SFRJ je napravio od ljudih - ljude koji su jednostavno naucili, da se moze zajebavati i dobro zivjeti - to je u SFRJ izgleda moguce bili i dostupno siroj masi, a to danas nije ni blizu tako. Ljudi su naucili da nepotizam i prevara drzave je izlas i normalno itd. a sad se upitatjet kako je moguce postici standard jedne Svicarske ili neke od Skandinavskih drzava ako bar nemate mentalitet i politiku kao te drzave? Zbog mentaliteta ti prostori nece nikada biti nista bolje nego sto je Slovenija bila u periodi 2000 do 2006 godine to je vrhunac bio uspjeha sa tih prostora. Sve dok svrc-komrez radi u ljudima nema tu nista. Jednostavno SFRJ mentalitet je stvorjio kokosinjac, a isti se prenosi sa koljena na koljeno. Jedini koji su se odvikli tog kokosinjac mentaliteta su oni koji 20 ili vise godina zive van tih prostora te njihova djeca itd. ostali ste i dan danas u kokosinjac mentalitetu sano sto SFRJ nema.
Post Reply