jao, jao, sta napisa, pa bolju biografiju ima Ejub Ganic.hrasno38 wrote:Nije ni priblizno isto a evo iz zasto:krvava wrote:Drinski wrote:Ma kakav zakon, princip je bio isti, ostalo su bile nijanse.
Isto kao sto je tada Salko poslao Zlatka tako i Ejub danas šalje Eminu u inostranstvo.![]()
![]()
![]()
Salko Lagumdzija
Rođen 1921. u Vlasenici, umro 1973. godine. Završio Srednju ekonomsku školu i studirao na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Učesnik je NOB-a od 1943. godine. Nakon oslobođenja zemlje radi u Ministarstvu industrije i rudarstva Bosne i Hercegovine, gdje obavlja odgovorne dužnosti. Glavni je direktor Glavne direkcije metalne industrije BiH, direktor Tvornice žica i eksera - Ali-pašin Most, te direktor Fabrike željezničkih vozila "Vaso Miskin Crni". Biran je za predsjednika Općine Centar i gradonačelnika Sarajeva. Bio je i poslanik Republičke skupštine te veoma angažiran u društvenom, privrednom i političkom životu Sarajeva.
Tito je vodio racunima o svojim borcima a Alija samo o svom sinu i svojoj porodici!!! Da bogdo danasnja vlast omoguci djeci boraca, pogotovo onih koji su dali zivot za ovu zemlju, makar dio onoga sto je Tito dao svojim partizanima!!!!
Za one koji su Titu zivog zapamtili..
-
Drinski
#451 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..
- madner
#452 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..
Pa nije sve crno ni bijelo. Jugoslavija je prije komunista bila ekonomska crna rupa Evrope. Tako gledano, razmak je smanjen. Sto se tice ekonomske krize, to je bio vece igre slamanja Sovjetskog Saveza.
- Gojeni H
#453 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..
Sve pobrojane zemlje osim Peste i Praga su ti gromade. Nekad si mogao za vegetu dobiti pola rumunske radnje sad ne mozes. Za 3 crvene si mogao g.ziti Poljakinje, sad ne mozes. Ljudi napustili socijalizam i zdravo.hrasno38 wrote:Madjarska, Rumunija, Bugarska, Poljska, Cehoslovacka, Rusija......svjetlosnu godinu bile iza YU!!! Sve sam to obisao u tom mracnom dobu sa crvenim pasosem i pokojom "crvenom":) U Rusiji si za vegetu, najlonske carape i karmin mogao dobiti koga hoces i sta hoces.dobojlija81 wrote:hehe,poljaci su u ono doba za črvenu bili spremni i guzice dati,samo sto tad nije bilo moderno biti gayrealna do boli wrote:Na kraju srednje isli na maturalac u Lenjingrad, Moskvu i Kijev.....
za 1.Maj isla u Francusku a u Italiju po farmerke kad mi se cefne....U Poljskoj nas tada gledali ko bogatase, za 100 Eura mogli pitati posto radnja....u Madzarsku u soping po klopu...
Za kriminalce po mjeri one drzave nije me ni bila briga..kamara naseg naroda radila po Evropi..s pasosima naravno ....
-
palermo
#454 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..
Dobiješ na lutriji milion makara, i onda deset godina hadžijaš. Te putovanja, te koke, te klopa, piće, odjeća ova, ojdća, ona, auta se mijenjaju, i onda nakon deset godina kad sve potrošiš, vratiš se u svoju svakodnevicu. I onda skupiš unuke, i pričaš im, eee, u kakvom je vremenu vaš dedo živio, svega se imalo, i koka, i cuge i ćevapa vakjih, i ćevapa nakih, i auta se mijenjala, a sad ništa ne valja.hrasno38 wrote:kao sto pise naslov teme......"Za one koje su Tita zivog zapamtili" a ne za one koji su citali danasnje istorijske (ne)fakte o tadasnjem vremenu:
1. Besplatno skolovanje od 01 razreda osnovne do zavrsenog fakulteta
2. Besplatno zdravstveno osiguranje bez zakazivanja termina za 6 mjeseci do kada si vjerovatno vec mrtav
3. Bezbroj radnih mjesta, fabrika i drugih preduzeca
4. Kada se zaposlis ides automatski na listu za dobivanje stana
5. Zagarantovana prava radnika koje niko nije smio ruzno pogledati
6. Bezbroj sportskih terena gdje su djeca mogla sticati svoje prve sportske korake i gdje je bilo nezamislivo da se dzamija ili crkva ili zgrada napravi na djecijem igralistu.
7. Besplatno obdaniste
8. PASOS SA KOJIM SI MOGAO ICI GDJE HOCES!!! Upravo ovako kako sam napisao!!
9. Nezamislivo je bilo da drzava ne stoji iza sporta i kulture!
10. Izgradjeno hiljade kilometara cesta i pruga koje se i dan danas koriste
11. Vojna sila!
12. Sportska velesila
13. Ta predivna sloboda koja je podrazumjevala da si mogao u svko doba dana i noci prenociti na bilo kojoj livadi ne strahujuci za svoj zivot.
14. Kriminalci su bili tamo gdje im je i mjesto.
15. Milicija je bila nesto sto si morao postovati
16. Krize su se dogadjale ali su se dogadjale i u svim ostalim coskovima svijeta
17. Poljoprivrednik se cijenio i drzava je imala svo sto joj je trebalo od domace proizvodnje
18. Oni koji su jeli govna protiv drzave zavrsvali su tamo gdje im je i mjesto...U ZATVORU!
19. Mogao si biti vjernik ali nisi mogao biti i vjernik i komunista jer su to dvije nespojive ideologije. Islo se i u dzamiju i crkvu ali ne sa partijskom knjizicom. Danas su sve bivsi veliki komunisti postali najveci vjernici!!!!
20. Svake godine bez ikakvih problema sto porodicno sto kao student godisnji odmor na plavom Jadranu. kao student si imao mogucnost da radis preko studentskog servisa i da zaradis toliko da ti je bilo dovoljno da spicis 15-tak dana na more.
21. Nacionalizima ni na mapi!!!!! (dok je Tito bio ziv)
22. Od plate obican radnik dakle srednja klasa je mogla kupiti automobil
23. Penzioneri su zivjeli dostojanstveno sa vise nego dobrim primanjima
24. Zeljo igrao u polufinalu kupa UEFA protiv Videotona a Sarajevo u cetvrtfinalu protiv Manchestera, Bosna bila prvak Evrope.
25. Svaka porodica srednje klase je mogla kupiti zemlju i sagraditi vikendicu, ne mislim na vilu nego na vikendicu.
26. Tajkun nepoznata rijec!!!!
27. Jugoslavija je bila zaduzena 14,6 milijardi eura a Hrvatska je jos 2008 bila duplo vise zaduzena, Slovenija kao YU, BiH 5-6 milijardi eura..... S tim da je ona drzava postojala 45 godina a ove jedva 20. Sa politikom bivse YU naravno dok je bio Tito BiH bi sa ovolikim zaduzenjem bila ispartana autoputevima, prugama, fabrikama a ne hacijendama politicara.
28. Niko od Titove porodice poslije njegove smrti nije nista hajrovao niti je on ista sa sobom odnio u grob.
29. BiH je bila industrijski najjaca republika.
30. Yu je proizvodila vozove, automobile, vojne avione, helikoptere, tenkove, kamione, traktore, kombajne, tekstil, obucu, prehrambene prozivode ama bas sve sto se moglo proizvoditi da se ne bi moralo uvoziti.
I onda nam neko uplali svijetlo jebo li ga otac ko je da je!!!!!!
Napravljen je neodrživi ekonomsli sistem u kojem se na račun kredita balahalo dobrih dvadesetak godina, i onda kad je došlo vrijeme na naplatu.....onda smo se pobili.
Pa valjda bi ti trebalo biti jasno da ne postoji besplatno školovanje, besplatan vrtić, dobre penzije koje ne koštaju, besplatni stanovi.....ne postoji, iako nas ovdje neki ubjeđuju da je bilo vrijeme kada je to postojalo. Nije postojalo, samo nam niko nije rekao da trošimo pare dobijene na lutriji i da ćemo ih jednom potrošiti.
By the way, meni je krasno bilo u titovo doba....hajrovao i ja od njega, ali nemojte boga vam, učiti djecu nečemu što nije bilo.
Reci te im, halalaite djeco, umjesto vas ja sam balahao
- madner
#455 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..
Dobra analogija, jos da je ispravna. 
- Gojeni H
#456 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..
Da ne bih odgovarao na sve pojedinacno kao kolega Drinski, hajd' malo gore iznad i vidi na jednom mom postu ko je sve bio u tom Savezu Komunista. Nasi drugovi su onu zemlju rasturili. Nacionalizma je uvijek bilo.hrasno38 wrote: 21. Nacionalizima ni na mapi!!!!! (dok je Tito bio ziv)
I ja se volim prisjecati dana kad sam bio mlad, lijep, bez brige i bez pameti. I ja se sjecam brzbriznih dana, ali tada nisam imao ni kuceta ni maceta pa ni o cemu nisam ni razmisljao.
Ali drug stari je sebi izgradio carstvo koje je trajalo za njegovog zivota. Njegovi saradnici i omladinci su je pokopali.
- Dozer
#457 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..
Sve tacno od A do ZYXhrasno38 wrote:kao sto pise naslov teme......"Za one koje su Tita zivog zapamtili" a ne za one koji su citali danasnje istorijske (ne)fakte o tadasnjem vremenu:
1. Besplatno skolovanje od 01 razreda osnovne do zavrsenog fakulteta
2. Besplatno zdravstveno osiguranje bez zakazivanja termina za 6 mjeseci do kada si vjerovatno vec mrtav
3. Bezbroj radnih mjesta, fabrika i drugih preduzeca
4. Kada se zaposlis ides automatski na listu za dobivanje stana
5. Zagarantovana prava radnika koje niko nije smio ruzno pogledati
6. Bezbroj sportskih terena gdje su djeca mogla sticati svoje prve sportske korake i gdje je bilo nezamislivo da se dzamija ili crkva ili zgrada napravi na djecijem igralistu.
7. Besplatno obdaniste
8. PASOS SA KOJIM SI MOGAO ICI GDJE HOCES!!! Upravo ovako kako sam napisao!!
9. Nezamislivo je bilo da drzava ne stoji iza sporta i kulture!
10. Izgradjeno hiljade kilometara cesta i pruga koje se i dan danas koriste
11. Vojna sila!
12. Sportska velesila
13. Ta predivna sloboda koja je podrazumjevala da si mogao u svko doba dana i noci prenociti na bilo kojoj livadi ne strahujuci za svoj zivot.
14. Kriminalci su bili tamo gdje im je i mjesto.
15. Milicija je bila nesto sto si morao postovati
16. Krize su se dogadjale ali su se dogadjale i u svim ostalim coskovima svijeta
17. Poljoprivrednik se cijenio i drzava je imala svo sto joj je trebalo od domace proizvodnje
18. Oni koji su jeli govna protiv drzave zavrsvali su tamo gdje im je i mjesto...U ZATVORU!
19. Mogao si biti vjernik ali nisi mogao biti i vjernik i komunista jer su to dvije nespojive ideologije. Islo se i u dzamiju i crkvu ali ne sa partijskom knjizicom. Danas su sve bivsi veliki komunisti postali najveci vjernici!!!!
20. Svake godine bez ikakvih problema sto porodicno sto kao student godisnji odmor na plavom Jadranu. kao student si imao mogucnost da radis preko studentskog servisa i da zaradis toliko da ti je bilo dovoljno da spicis 15-tak dana na more.
21. Nacionalizima ni na mapi!!!!! (dok je Tito bio ziv)
22. Od plate obican radnik dakle srednja klasa je mogla kupiti automobil
23. Penzioneri su zivjeli dostojanstveno sa vise nego dobrim primanjima
24. Zeljo igrao u polufinalu kupa UEFA protiv Videotona a Sarajevo u cetvrtfinalu protiv Manchestera, Bosna bila prvak Evrope.
25. Svaka porodica srednje klase je mogla kupiti zemlju i sagraditi vikendicu, ne mislim na vilu nego na vikendicu.
26. Tajkun nepoznata rijec!!!!
27. Jugoslavija je bila zaduzena 14,6 milijardi eura a Hrvatska je jos 2008 bila duplo vise zaduzena, Slovenija kao YU, BiH 5-6 milijardi eura..... S tim da je ona drzava postojala 45 godina a ove jedva 20. Sa politikom bivse YU naravno dok je bio Tito BiH bi sa ovolikim zaduzenjem bila ispartana autoputevima, prugama, fabrikama a ne hacijendama politicara.
28. Niko od Titove porodice poslije njegove smrti nije nista hajrovao niti je on ista sa sobom odnio u grob.
29. BiH je bila industrijski najjaca republika.
30. Yu je proizvodila vozove, automobile, vojne avione, helikoptere, tenkove, kamione, traktore, kombajne, tekstil, obucu, prehrambene prozivode ama bas sve sto se moglo proizvoditi da se ne bi moralo uvoziti.
I onda nam neko uplali svijetlo jebo li ga otac ko je da je!!!!!!
Ah, da - i ja kamaram familiju ovim "osvjetljivacima" i za dobro jutro, i dobar dan i laku noc.
A ovo:
Je = nigdje veze.@palermo
Dobiješ na lutriji milion makara, i onda deset godina hadžijaš. Te putovanja, te koke, te klopa, piće, odjeća ova, ojdća, ona, auta se mijenjaju, i onda nakon deset godina kad sve potrošiš, vratiš se u svoju svakodnevicu. I onda skupiš unuke, i pričaš im, eee, u kakvom je vremenu vaš dedo živio, svega se imalo, i koka, i cuge i ćevapa vakjih, i ćevapa nakih, i auta se mijenjala, a sad ništa ne valja.
Napravljen je neodrživi ekonomsli sistem u kojem se na račun kredita balahalo dobrih dvadesetak godina, i onda kad je došlo vrijeme na naplatu.....onda smo se pobili.
Pa valjda bi ti trebalo biti jasno da ne postoji besplatno školovanje, besplatan vrtić, dobre penzije koje ne koštaju, besplatni stanovi.....ne postoji, iako nas ovdje neki ubjeđuju da je bilo vrijeme kada je to postojalo. Nije postojalo, samo nam niko nije rekao da trošimo pare dobijene na lutriji i da ćemo ih jednom potrošiti.
By the way, meni je krasno bilo u titovo doba....hajrovao i ja od njega, ali nemojte boga vam, učiti djecu nečemu što nije bilo.
Reci te im, halalaite djeco, umjesto vas ja sam balahao
Recimo, besplatno skolovanje, vrtic, zdravstvo i sl. je do jucer postojalo i u Libiji (a onda Ameri rekose - to je dikatutra, i sve sjebase).
Juga nije dobila nikakve pare na lutriji, to je valjda jasno, nego se zaduzila. Ali, tim parama za koje se zaduzila, tj. za koje nas je sve Tile zaduzio, Juga je GRADILA stvari od kojih se onda stvarala NOVA VRIJEDNOST kojom su se ti krediti vracali. Nazalost, Tile je umro, a onda su njegovi pioniri razjebali sve sto je on napravio.
Sta su napravili ovi sad?
A da to nije bilo tako, i da je Juga o(p)stala, danas bi svi ti krediti vec bili vraceni, masa toga dodatno izgradjena, i puno vise ljudi na ovim prostorima bi zivjelo puno bolje nego sto zivi.
Ovako...imamo sacicu Titovih pionira koji su sve raskrcmili medjusobno i dogovorno, a na bazi nacionalizma, tj. etno-vjerskog-nacionalizma, a u sustini - kriminalnog fasizma.
Zakljucak - narod na ovim prostorima bivse YU je natprosjecno neinteligentan.
Last edited by Dozer on 24/07/2014 14:29, edited 2 times in total.
-
palermo
#458 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..
Jah, eto nije....madner wrote:Dobra analogija, jos da je ispravna.
Svakako nije bitno, to je prošlo vrijeme.....
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#459 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..
Nije ni priblizno isto a evo iz zasto:
Salko Lagumdzija
Rođen 1921. u Vlasenici, umro 1973. godine. Završio Srednju ekonomsku školu i studirao na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Učesnik je NOB-a od 1943. godine. Nakon oslobođenja zemlje radi u Ministarstvu industrije i rudarstva Bosne i Hercegovine, gdje obavlja odgovorne dužnosti. Glavni je direktor Glavne direkcije metalne industrije BiH, direktor Tvornice žica i eksera - Ali-pašin Most, te direktor Fabrike željezničkih vozila "Vaso Miskin Crni". Biran je za predsjednika Općine Centar i gradonačelnika Sarajeva. Bio je i poslanik Republičke skupštine te veoma angažiran u društvenom, privrednom i političkom životu Sarajeva.
Tito je vodio racunima o svojim borcima a Alija samo o svom sinu i svojoj porodici!!! Da bogdo danasnja vlast omoguci djeci boraca, pogotovo onih koji su dali zivot za ovu zemlju, makar dio onoga sto je Tito dao svojim partizanima!!!![/quote]
I danas je kao i u tom sistemu iz plata izdvaja za zdrvastveno, skolstvo itd itd ali kad hoces da upises fakultet mimo onih 30 redovnih placas 2000 KM po godini. E pa tad su bili svi redovni ali ti to ne mozes znat skoro sam pa siguran. O zdravstvu necu ni da pricam i koliko samo jadni penzioneri danas daju za lijekove i kako im se zakazuju termini za preglede a kad ih nesto udari (mozdani udar ili infarkt) onda gledaju da ih sto prije otpuste da bi umrli kuci jer boze moj skup je dan lezanja u bolnici.
Salko Lagumdzija
Tito je vodio racunima o svojim borcima a Alija samo o svom sinu i svojoj porodici!!! Da bogdo danasnja vlast omoguci djeci boraca, pogotovo onih koji su dali zivot za ovu zemlju, makar dio onoga sto je Tito dao svojim partizanima!!!![/quote]
Drinski koliko imas godina????? I nije poenta biografija nego ovo sto je boldirano!!!!! Mrsko mi da ti odgovaram na one nebuloze koje si napisao kao odgovor ali cu dati odgovor na jednu....Drinski wrote:jao, jao, sta napisa, pa bolju biografiju ima Ejub Ganic.
I danas je kao i u tom sistemu iz plata izdvaja za zdrvastveno, skolstvo itd itd ali kad hoces da upises fakultet mimo onih 30 redovnih placas 2000 KM po godini. E pa tad su bili svi redovni ali ti to ne mozes znat skoro sam pa siguran. O zdravstvu necu ni da pricam i koliko samo jadni penzioneri danas daju za lijekove i kako im se zakazuju termini za preglede a kad ih nesto udari (mozdani udar ili infarkt) onda gledaju da ih sto prije otpuste da bi umrli kuci jer boze moj skup je dan lezanja u bolnici.
- madner
#460 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..
Pa nije, to je povrsna analiza koja polazi od rezultata (bankrota) a ne gleda siru sliku. Taj ekonomski recept zaduzivanja nije Jugoslavija izmislila ni patentirala, to je malo starije. Zato su sada sve napredne drzave puno zaduzenije nego BiH.
Prava analogija bi bila, uzeo kredit, pokreno biznis, odmah kupio stan i auto no nije pratio trziste i biznis upao u krizu a kredit nije bio fiksan.
Umjesto da se pozabavi tim problemima, dedo poceo kockat i samarat onog jednog podstanara koji nije imao svoj sprat. Nakon toga dosao do zakljucka da ce ga biznis krenuti kada se rjesi prosperitetne djece koji mu nabijaju suhvu i nece da idu sa njim u crkvu. Onda pocela rasprava oko imovinsko pravnih odnosa i dedo poceo divljat.
Prava analogija bi bila, uzeo kredit, pokreno biznis, odmah kupio stan i auto no nije pratio trziste i biznis upao u krizu a kredit nije bio fiksan.
Umjesto da se pozabavi tim problemima, dedo poceo kockat i samarat onog jednog podstanara koji nije imao svoj sprat. Nakon toga dosao do zakljucka da ce ga biznis krenuti kada se rjesi prosperitetne djece koji mu nabijaju suhvu i nece da idu sa njim u crkvu. Onda pocela rasprava oko imovinsko pravnih odnosa i dedo poceo divljat.
-
palermo
#461 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..
a, to misliš, pa dobro može se naravno dublje ići....ok...madner wrote:Pa nije, to je povrsna analiza koja polazi od rezultata (bankrota) a ne gleda siru sliku. Taj ekonomski recept zaduzivanja nije Jugoslavija izmislila ni patentirala, to je malo starije. Zato su sada sve napredne drzave puno zaduzenije nego BiH.
Prava analogija bi bila, uzeo kredit, pokreno biznis, odmah kupio stan i auto no nije pratio trziste i biznis upao u krizu a kredit nije bio fiksan.![]()
ja sam samo htio reći da priče o besplatnom školovanju, vrtićima,stanovima u nekom dvanom vremenu jednostavno nisu tačne....
- hrasno38
#462 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..
Drug stari je izgradio carstvo u kojoj je velikoj vecini bilo dobro osim onima koji su voljeli da se zovu nacionalistima. I znas koliko bi me danas zabolila cuna sta ima Bakir i Zlatko kad je i meni dobro. U svakoj drzavi drzavnici imaju vise nego prosjecni gradjani a jedan jedini primjer koji je suprotan ovome je Jose Mujica. Mislis da Angela Merkel nema vise od njemackog radnika????? Ali ti je sistem obezbjedio da imas i ti. Onaj sistem je meni obezbjedio da imam sasvim normalan zivot i da mi nista ne fali. A ovom Drinskom samo da kazem da sam poceo raditi davne 86 godine i cim sam prosao pripravnicki staz stavljen sam u Energoinvestu na listu za stan. Naravno cekao bih ja na stan ali kad se necemu sasvim izvjesnom nadas onda ni cekanje nije tesko. I rekao sam na prvom svom citatu da nikako o ovoj temi ne mogu pricati oni koji nisu zivjeli u tom sistemu a ponajmanje oni sto tvrde da im je zabranjeno bilo ici u dzamije i crkve.Gojeni H wrote:Da ne bih odgovarao na sve pojedinacno kao kolega Drinski, hajd' malo gore iznad i vidi na jednom mom postu ko je sve bio u tom Savezu Komunista. Nasi drugovi su onu zemlju rasturili. Nacionalizma je uvijek bilo.hrasno38 wrote: 21. Nacionalizima ni na mapi!!!!! (dok je Tito bio ziv)
I ja se volim prisjecati dana kad sam bio mlad, lijep, bez brige i bez pameti. I ja se sjecam brzbriznih dana, ali tada nisam imao ni kuceta ni maceta pa ni o cemu nisam ni razmisljao.
Ali drug stari je sebi izgradio carstvo koje je trajalo za njegovog zivota. Njegovi saradnici i omladinci su je pokopali.
- hrasno38
#463 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..
Palermo u odnosu na danasnji sistem jesu 100% tacne...ne 100% nego 1.000.000%. Imao si doprinose kroz plate kao sto ih imas i danas i to je to. Ali ta drzava kroz ta zaduzenja nije sebi pravila vikendice na Poljinama nego infrastrukturu drzave, skolovanje kadrova itd itd. Besplatno za isao u vrtic, osnovnu, srednju skolu i fakultet i samo sam morao kupovati knjige koje su opet bile u odnosu na danasnje cijene i danasnja prosjecna primanja smijesne.palermo wrote:a, to misliš, pa dobro može se naravno dublje ići....ok...madner wrote:Pa nije, to je povrsna analiza koja polazi od rezultata (bankrota) a ne gleda siru sliku. Taj ekonomski recept zaduzivanja nije Jugoslavija izmislila ni patentirala, to je malo starije. Zato su sada sve napredne drzave puno zaduzenije nego BiH.
Prava analogija bi bila, uzeo kredit, pokreno biznis, odmah kupio stan i auto no nije pratio trziste i biznis upao u krizu a kredit nije bio fiksan.![]()
ja sam samo htio reći da priče o besplatnom školovanju, vrtićima,stanovima u nekom dvanom vremenu jednostavno nisu tačne....
-
Drinski
#464 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..
Jel de, da si ti živčo?hrasno38 wrote: Drinski koliko imas godina????? I nije poenta biografija nego ovo sto je boldirano!!!!! Mrsko mi da ti odgovaram na one nebuloze koje si napisao kao odgovor ali cu dati odgovor na jednu....
ma ja, dzaba profesori radili na fakultetu i skoli, sve dzabe bilo, dzaba i doktori radili, nije tada bio običaj da se doktor časti i sl.I danas je kao i u tom sistemu iz plata izdvaja za zdrvastveno, skolstvo itd itd ali kad hoces da upises fakultet mimo onih 30 redovnih placas 2000 KM po godini. E pa tad su bili svi redovni ali ti to ne mozes znat skoro sam pa siguran. O zdravstvu necu ni da pricam i koliko samo jadni penzioneri danas daju za lijekove i kako im se zakazuju termini za preglede a kad ih nesto udari (mozdani udar ili infarkt) onda gledaju da ih sto prije otpuste da bi umrli kuci jer boze moj skup je dan lezanja u bolnici.
A odakle crpiš samo priču da nije bilo vanrednih studenata? Jesi li ti ikada recimo cuo za "učenje na radu, iz rada i uz rad" ili pojam "osnovno obrazovanje odraslih"? E sve to potiče iz iste glave.
I kada si ga dobio? I uopće jesu li svi radnici u Eneregoinvestu dobili stanove?hrasno38 wrote: A ovom Drinskom samo da kazem da sam poceo raditi davne 86 godine i cim sam prosao pripravnicki staz stavljen sam u Energoinvestu na listu za stan.
- Dozer
#465 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..
Pa naravno da nisu bukvalno tacne. Ne psotoji nista sto je bukvalno besplatno, ali - tadasnja drzava je brinula o tome.
Danasnjoj, ili danasnjima, najbitnije pitanje u obrazovanju jeste da li ce i koliko djece ici na vjeronauku jer su i te kako svjesni da je to nesto sto ce zaglupiti djecu i od njih napraviti poslusne etno-nacionalisticke glasace za buducnost.
U onoj drzavi i vremenu, kako je vec receno, nisi mogao biti u partiji i dzamiji/crkvi i sl, istovremeno. Ali, istovremeno nikome nije ni branjeno da ide u dzamiju/crkvu ili manastire/medrese i sl.
Takodjer, zato se, u isto to vrijeme, na pedagogoiju nije mogao upisati niko ko iz srednje nije izasao sa minimalnim prosjekom 4,5 (odlican), a danas se tamo upisuju oni koji nisu uspjeli nigdje drugo, a nerijetko sa prosjekom 3,0.
Mislim...hajde da budemo realni i zaboravimo budalastine koje se danas plasiraju iz etno-vjersko-nacionalistickih centara moci i da budemo bar malo posteni...
Neka ovi koji brane danasnje stanje i sistem navedu samo jednu jedinu pozitivnu stvar koju su za proteklih 23 godine, dakle od dolaska na vlast, napravili ili uradili ovi koji jesu...
Eto, samo jednu jedinu...
Danasnjoj, ili danasnjima, najbitnije pitanje u obrazovanju jeste da li ce i koliko djece ici na vjeronauku jer su i te kako svjesni da je to nesto sto ce zaglupiti djecu i od njih napraviti poslusne etno-nacionalisticke glasace za buducnost.
U onoj drzavi i vremenu, kako je vec receno, nisi mogao biti u partiji i dzamiji/crkvi i sl, istovremeno. Ali, istovremeno nikome nije ni branjeno da ide u dzamiju/crkvu ili manastire/medrese i sl.
Takodjer, zato se, u isto to vrijeme, na pedagogoiju nije mogao upisati niko ko iz srednje nije izasao sa minimalnim prosjekom 4,5 (odlican), a danas se tamo upisuju oni koji nisu uspjeli nigdje drugo, a nerijetko sa prosjekom 3,0.
Mislim...hajde da budemo realni i zaboravimo budalastine koje se danas plasiraju iz etno-vjersko-nacionalistickih centara moci i da budemo bar malo posteni...
Neka ovi koji brane danasnje stanje i sistem navedu samo jednu jedinu pozitivnu stvar koju su za proteklih 23 godine, dakle od dolaska na vlast, napravili ili uradili ovi koji jesu...
-
Drinski
#466 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..
Pa eto, vidi kakve je ocjene imao Fahro pa opet stekao zvanje nastavnika likovnog. Namjerno ti navodim ovaj primjer jer je javnosti lako provjerljiv, a da ne pričamo o ostalim kadrovima iz Čačka ili Prištine.Dozer wrote: Takodjer, zato se, u isto to vrijeme, na pedagogoiju nije mogao upisati niko ko iz srednje nije izasao sa minimalnim prosjekom 4,5 (odlican), a danas se tamo upisuju oni koji nisu uspjeli nigdje drugo, a nerijetko sa prosjekom 3,0.
Last edited by Drinski on 24/07/2014 14:43, edited 1 time in total.
-
palermo
#467 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..
Ko ti brani sadašnje stanje, dobri čovječe. Ali sadašnje stanje je između ostalog produkt onog vremena za kojim se ovdje plače. Direktna posljedica.....Dozer wrote: Neka ovi koji brane danasnje stanje i sistem navedu samo jednu jedinu pozitivnu stvar koju su za proteklih 23 godine, dakle od dolaska na vlast, napravili ili uradili ovi koji jesu...
-
Drinski
#468 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..
A koga to pitas?Dozer wrote: Neka ovi koji brane danasnje stanje i sistem navedu samo jednu jedinu pozitivnu stvar koju su za proteklih 23 godine, dakle od dolaska na vlast, napravili ili uradili ovi koji jesu...
-
detroit-mercy
#469 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..
Sta mislis na bazi licno vidjenog, koliko vidim sredjnu sam zavrsio prije tebe, bio sam u JNA i jako dobro se sjecam te drzave jer sam veliki dio svoje mladosti proveo u toj zemlji.Dozer wrote:Islo se, islo, i te kako se islo i prije '91.detroit-mercy wrote:Zar srednje u Jugi nisu imalu obavezu da prave ekskurzije samo u Jugi, ali posto vidim da se radi o 91oj, onda se je islo u inostranstvo jer Juga je vec bila otisla u materinuDozer wrote:'91 Masinska M.Dvor isla u Italiju, Andoru, Spaniju...![]()
YU pasos bio NAJCJENJENIJI pasos na planeti (i na najvisoj cijeni na crnom trzistu). S tim pasosem smo mogli gdje, kad i kako smo htjeli, a viza nam, koliko se sjecam, nije trebala ni za jednu zemlju, ukljucujuci i USA.
Uh...nemojte me na ovakve teme... prvo me uhvati plac kad se sjetim sta smo i kako smo imali, a onda pogledam i vidim gdje smo sad...
A onda me uhvati tolika huja da bih najradije napravio politicarski masakr.... Tako da tu pricu kako se islo sa skolama u inostranstvo, okaci macku o rep.
Za USA ti je uvijek trbala vizai drugo ta prica o najvrednijem pasosu u svijetu please. Dzabe ti pasos kad velika vecina raje nije isla nigdje izvan zemlje. Ko je to turisticki isao u instranstvo, jedino ako pod turizmom ne smatras odlazak u Trst po farmerice ili u Horgos po sir i salame
.
De malo odvadite. Ipak smo mi bili kokuzi za turistickih putovanja po svijetu, nase je bilo dobacit izmedju Zaostroga i Makarske i to je bilo otprilike to.
Uz YU pasos nije trebala viza za USA, bar ne do '88. Provjereno.
Masa moje raje, ukljucujuci i mene i moje, sa starcima su isli na odmor u Grcku, Italiju i Spaniju. To sto mozda ti i tvoje okruzenje niste, ipak ne znaci da niko nije. Ali, to se moze mjeriti na isti nacin kao i danas - koliko procentualno ljudi danas ide vani (osim HR i CG, jasno) na odmor? Ne vise od 10-15%. Isto je tako bilo i u YU, a vecina tih koji su isli vani je bila iz BG, ZG, SA, LJ, TG i SK, dakle velikih gradova.
A YU pasos je i te kako bio vrijedan, upravo zato jer za njega nigdje nije trebala viza. Ali, vidim da pricas ofrlje, onako kako ti mislis da je bilo ili nije bilo, a ne na bazi licno vidjenog, pa je onda i nebitno
To tvoje kako si ti putovao a za vecinsku populaciju BiH to nije bilo moguce, ti je nesto kao danas kad jedan procenat opet putuje vani a za ostale ih boli kurac. Ja kada pisem, posebno na temu bivse drzave, pokusava da budem realistican i kritican. Znaci da pohvalim ono sto je dobro a podcrtam ono sto je lose, valjda mi neko iskustvo zivota dolle a i kasnijeg odmaka od zivota dole i rada u realnim ekonomijama i svjetskim firmama daje neku referencu da o nekim stvarima mogu pisati. Te price o silnim putovanjima vani ne stoje, velika vecina raje nije putovala ni po Jugi (osim skolskih ekskurzija) a kamoli vani, uzmi udio ruralne populacije u kompletnoj drzavi i da velika vecina tih ljudi je makla iz kruga od 20km tek kada su polazili u vojsku. Naravno da je bilo razlika, Sloevnija i Sjeverozapadna Hrvatska su bili drugi svijet za nas. Onda imas glavne gradove republika gdje si opet (kao i danas) imao dosta drzavnog-administrativnog aparata koji je u svakom sistemu dobro zivio ali ostatak nije bio tako roze kako ga ti pripisujes, pa cak ni za vecinu zitelja Sarajeva. Odlazak na to famozno more, halo, more je od Sarajeva i pola Bosne udaljeno oko 200km zracne linije
Komunisti su odradili dobar posao na pocetku, industrijalizacija, elektrifikacija, polaganje infrastrukture i sl. i taj uspon je trajao do neke 65 godine, vec od tih godina pocinje stagnacija. 60tih/70tih 2 miliona radno sposobnog stanovnistva napusta zemlju i odlazi da radi na Zapad, ne zbog toga sto je nas pasos bio jak nego sto smo koristili priliku da je zapadu trebala radna snaga, na istoku je bila zeljezna zavjesea. Znaci ko je ostao, Grci, Turci, mi, Italijani i Portugalci.
O famoznim stanovima necu da pisem, jer rahatluk je trajao jedno 10 tag godina i dozivi je svoj pea polovinom 70tih i od tada nasupa stagnacija. Moje licno misljenje je da smo mi tih nekih 20tak godina rahatluka na neki nacin dobro pretplatili i da nam je kasnije sve doslo na naplatu. Medjutim, vecina ljudi se vodi onim tad mi je bilo dobro za ostalo me boli kurac ne uzimajuci u obzir razloge i cinjenice.
Opet ovo sto danas imamo/nemamo je prica za sebe.
- hrasno38
#470 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..
Citas li ti sebe boga ti. halo ba i profesori na fakultetu i doktori su radili za platu kao i svi ostali!!! Cuj nije bio obicaj da se doktor casti!!!!! kakve to vez ima sa ovom pricom ....do tebe je hoces li doktora castiti ili ne ali nije pisalo u zakonu da je obaveza doktora castiti. I ne odgovori mi koliko imas godina????? Nemoj mi prepricavati necije price. Ja sam u tom sistemu zivio 27 godina, iskolovao se i zaposlio i nemoj mi onda pricati bajke danasnjih pripovjedaca kojima u onom sistemu nista nije valjalo a jos uvijek negdje u ormarima duboko ispod garderobe cuvaju svoje partijske knjizice koje su stekli kao casni i veliki komunisti a sad su najveci pljuvaci svega toga.Drinski wrote:Jel de, da si ti živčo?hrasno38 wrote: Drinski koliko imas godina????? I nije poenta biografija nego ovo sto je boldirano!!!!! Mrsko mi da ti odgovaram na one nebuloze koje si napisao kao odgovor ali cu dati odgovor na jednu....ma ja, dzaba profesori radili na fakultetu i skoli, sve dzabe bilo, dzaba i doktori radili, nije tada bio običaj da se doktor časti i sl.I danas je kao i u tom sistemu iz plata izdvaja za zdrvastveno, skolstvo itd itd ali kad hoces da upises fakultet mimo onih 30 redovnih placas 2000 KM po godini. E pa tad su bili svi redovni ali ti to ne mozes znat skoro sam pa siguran. O zdravstvu necu ni da pricam i koliko samo jadni penzioneri danas daju za lijekove i kako im se zakazuju termini za preglede a kad ih nesto udari (mozdani udar ili infarkt) onda gledaju da ih sto prije otpuste da bi umrli kuci jer boze moj skup je dan lezanja u bolnici.
A odakle crpiš samo priču da nije bilo vanrednih studenata? Jesi li ti ikada recimo cuo za "učenje na radu, iz rada i uz rad" ili pojam "osnovno obrazovanje odraslih"? E sve to potiče iz iste glave.
I kada si ga dobio? I uopće jesu li svi radnici u Eneregoinvestu dobili stanove?hrasno38 wrote: A ovom Drinskom samo da kazem da sam poceo raditi davne 86 godine i cim sam prosao pripravnicki staz stavljen sam u Energoinvestu na listu za stan.
-
Drinski
#471 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..
Boga mi, ja pomislio ako je sve bilo besplatno, da su onda i oni radili dzabe....hrasno38 wrote: Citas li ti sebe boga ti. halo ba i profesori na fakultetu i doktori su radili za platu kao i svi ostali!!!
HINT: ti ne mozes da shvatis da se sve plaćalo, samo je pitanja ko je to i kako plaćao.
Ni sada ne piše, ali se to danas zove korupcija. Tebi je to očito tada bilo normalno, zar ne?Cuj nije bio obicaj da se doktor casti!!!!! kakve to vez ima sa ovom pricom ....do tebe je hoces li doktora castiti ili ne ali nije pisalo u zakonu da je obaveza doktora castiti.
Moze, ali kada mi kazes kada si dobio stan i jesu li svi radnici dobili stan?I ne odgovori mi koliko imas godina????? Nemoj mi prepricavati necije price. Ja sam u tom sistemu zivio 27 godina, iskolovao se i zaposlio i nemoj mi onda pricati bajke danasnjih pripovjedaca kojima u onom sistemu nista nije valjalo a jos uvijek negdje u ormarima duboko ispod garderobe cuvaju svoje partijske knjizice koje su stekli kao casni i veliki komunisti a sad su najveci pljuvaci svega toga.
Last edited by Drinski on 24/07/2014 14:51, edited 1 time in total.
- hrasno38
#472 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..
Ma hajde opet jos jedan filozof koji je sticao znanje citajuci djela Dzemaludina Latica. Moj otac nikad nije bio u komunistima kao ni majka kao sto nisam bio ni ja, a nisam ni danas iciji "clan", a dobi stan od firme nakon 15-tak godina rada. Zasto pricate o necemu o cemu nemate vlastito iskustvo. Da bi bili pametni??? Ili da bi branili likove i djela danasnjih vlastodrzaca???krvava wrote:jesu ali podobniDrinski wrote:
i ne samo u energoinvvestu nego u svim drugim firmama uzoriti članovi partije su dobijali stanove, kuće, vikendice, a broj im je zavisio od količine "ljubavi" prema partiji i veličine Titine slike u dnevnom boravku vezene na goblenu!
- hrasno38
#473 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..
Ajde se ti jos malo skoluj i onda napravi anketu medju ljudima koji su zivjeli u onom sistemu ali prije svega toga odrasti pa cemo mozda nas dvojica nastaviti ovu konverzaciju. Hahahahah cuj ko im je placao...kuku majko moja svako danas ima racunar!!!Drinski wrote:Boga mi, ja pomislio ako je sve bilo besplatno, da su onda i oni radili dzabe....hrasno38 wrote: Citas li ti sebe boga ti. halo ba i profesori na fakultetu i doktori su radili za platu kao i svi ostali!!!
HINT: ti ne mozes da shvatis da se sve plaćalo, samo je pitanja ko je to i kako plaćao.Ni sada ne piše, ali se to danas zove korupcija. Tebi je to očito tada bilo normalno, zar ne?Cuj nije bio obicaj da se doktor casti!!!!! kakve to vez ima sa ovom pricom ....do tebe je hoces li doktora castiti ili ne ali nije pisalo u zakonu da je obaveza doktora castiti.
Moze, ali kada mi kazes kada si dobio stan i jesu li svi radnici dobili stan?I ne odgovori mi koliko imas godina????? Nemoj mi prepricavati necije price. Ja sam u tom sistemu zivio 27 godina, iskolovao se i zaposlio i nemoj mi onda pricati bajke danasnjih pripovjedaca kojima u onom sistemu nista nije valjalo a jos uvijek negdje u ormarima duboko ispod garderobe cuvaju svoje partijske knjizice koje su stekli kao casni i veliki komunisti a sad su najveci pljuvaci svega toga.
-
Drinski
#474 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..
Znaci, da rezmiramo, ti si 1986.godine stavljen na listu i poslije 15 godina dobijes stan, to je dakle 2001.godine, a da ti nisi Branković?hrasno38 wrote:kao sto nisam bio ni ja, a nisam ni danas iciji "clan", a dobi stan od firme nakon 15-tak godina rada.?
Nemoj, prvo napravi anketu koliko ko ima godina.Ajde se ti jos malo skoluj i onda napravi anketu medju ljudima koji su zivjeli u onom sistemu ali prije svega toga odrasti pa cemo mozda nas dvojica nastaviti ovu konverzaciju. Hahahahah cuj ko im je placao...kuku majko moja svako danas ima racunar!!!
-
Trebam te
#475 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..
hrasno38 wrote:Drug stari je izgradio carstvo u kojoj je velikoj vecini bilo dobro osim onima koji su voljeli da se zovu nacionalistima. I znas koliko bi me danas zabolila cuna sta ima Bakir i Zlatko kad je i meni dobro. U svakoj drzavi drzavnici imaju vise nego prosjecni gradjani a jedan jedini primjer koji je suprotan ovome je Jose Mujica. Mislis da Angela Merkel nema vise od njemackog radnika????? Ali ti je sistem obezbjedio da imas i ti. Onaj sistem je meni obezbjedio da imam sasvim normalan zivot i da mi nista ne fali. A ovom Drinskom samo da kazem da sam poceo raditi davne 86 godine i cim sam prosao pripravnicki staz stavljen sam u Energoinvestu na listu za stan. Naravno cekao bih ja na stan ali kad se necemu sasvim izvjesnom nadas onda ni cekanje nije tesko. I rekao sam na prvom svom citatu da nikako o ovoj temi ne mogu pricati oni koji nisu zivjeli u tom sistemu a ponajmanje oni sto tvrde da im je zabranjeno bilo ici u dzamije i crkve.Gojeni H wrote:Da ne bih odgovarao na sve pojedinacno kao kolega Drinski, hajd' malo gore iznad i vidi na jednom mom postu ko je sve bio u tom Savezu Komunista. Nasi drugovi su onu zemlju rasturili. Nacionalizma je uvijek bilo.hrasno38 wrote: 21. Nacionalizima ni na mapi!!!!! (dok je Tito bio ziv)
Tako je
Tito je bio drzavnik svi su imali, danas je 80% gladnog naroda, problem je sto su mase gladne a manjina ima jesti. Dok je za Tite sasvim obratno bilo