Za novopridošle Sarajlije

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
1sarajlija

#1 Za novopridošle Sarajlije

Post by 1sarajlija »

Već je dosta toga rečeno - ali nikad nije zgoreg sumirati razmišljanja drugih.

Ukratko: Nismo mi protiv pridošlica u Sarajevu, naprotiv, ali pod uvjetom da ti ljudi prihvate vrijednosti Sarajeva i urbanog življenja.

Neka pravila:

1. Obucite se pristojno i decentno - kao normalni ljudi bez narodnjačkih detalja (Jelena Karleuša, Šemsa i Koke nisu modni uzori)

2. Pokušajte naučiti naš akcenat (zaboravite friiiiiiiiiiiiizer i proooooooooooooogram izgovor)

3. Poštujte druge i pozdravljate se na bosanski način i na maternjem jeziku (dobro jutro, dan i večer) bez povišenog tona sa livada i čobanske komunikacije - svi čujemo dobro

4. Kupajte se barem 1 dnevno - kod nas se ljudi ne pale (posebno cure NE!) na smrad znoja.

5. Nemojte bojati kosu i praviti narodnjačke ili neke čudne frizure i ne nastojte biti nešto što niste

6. Ponašajte se u skladu sa vašim obrazovnim i materijalnim statusom i ako imate osnovnu školu ili zanat ne glumite doktore i profesore i ne pričajte o stvarima u koje se ne razumijete jer ste nam smiješni. Budite veliki koliko i vaše znanje i školska sprema - koji su vrlo mali.

7. Ne pokušavajte da mijenjate okolinu da biste je prilagodili svojim seoskim standardima i nipošto ne namećite svoje moralne i političke ideje nama Sarajlijama i ne glumite vjerske i političke turbopatriote - prokuženi ste.

Ako se nemožete pridržavati barem ovih pravila - MOLIMO vas ne dolazite u Sarajevo.

Molim ostale da dodaju svoja zapažanja.
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

Ti ko sveti Petar:
7 Zapovjedi.....

A jel se ti cuvas ti zapovjedi.?
Vingo

Post by Vingo »

I ne zaboravite...
Arbeit macht frei...
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

...ako su prijasnje Sarajevo i sarajevski duh bili u stanju dati ovakve kretenoide i moralne abortuse, onda nikakav seljak ne moze napraviti goru stetu...
sanda29

#5 Re: Za novopridošle Sarajlije

Post by sanda29 »

Ako se nemožete pridržavati barem ovih pravila - MOLIMO vas ne dolazite u Sarajevo.

u cije ime ti MOLIS, svega ti?!
p. s. "nemozete", odvoji negaciju, zdravlja ti, sarajlijo!
novalic

Post by novalic »

ja sutra mogu u sarajevo.. ako se samo to zahtijeva...
elle

Post by elle »

Vingo wrote:I ne zaboravite...
Arbeit macht frei...
I meni tako zvuci ...

SVASTA !!!! odnosno JA BUDALE !!!!!
senada

#8 Re: Za novopridošle Sarajlije

Post by senada »

1sarajlija wrote:Već je dosta toga rečeno - ali nikad nije zgoreg sumirati razmišljanja drugih.

Ukratko: Nismo mi protiv pridošlica u Sarajevu, naprotiv, ali pod uvjetom da ti ljudi prihvate vrijednosti Sarajeva i urbanog življenja.

Neka pravila:

1. Obucite se pristojno i decentno - kao normalni ljudi bez narodnjačkih detalja (Jelena Karleuša, Šemsa i Koke nisu modni uzori)

2. Pokušajte naučiti naš akcenat (zaboravite friiiiiiiiiiiiizer i proooooooooooooogram izgovor)

3. Poštujte druge i pozdravljate se na bosanski način i na maternjem jeziku (dobro jutro, dan i večer) bez povišenog tona sa livada i čobanske komunikacije - svi čujemo dobro

4. Kupajte se barem 1 dnevno - kod nas se ljudi ne pale (posebno cure NE!) na smrad znoja.

5. Nemojte bojati kosu i praviti narodnjačke ili neke čudne frizure i ne nastojte biti nešto što niste

6. Ponašajte se u skladu sa vašim obrazovnim i materijalnim statusom i ako imate osnovnu školu ili zanat ne glumite doktore i profesore i ne pričajte o stvarima u koje se ne razumijete jer ste nam smiješni. Budite veliki koliko i vaše znanje i školska sprema - koji su vrlo mali.

7. Ne pokušavajte da mijenjate okolinu da biste je prilagodili svojim seoskim standardima i nipošto ne namećite svoje moralne i političke ideje nama Sarajlijama i ne glumite vjerske i političke turbopatriote - prokuženi ste.

U svih sedam tacaka opisao si jednog prosjecnog sarajliju.
Last edited by senada on 23/01/2006 17:14, edited 1 time in total.
Schulz

#9 Re: Za novopridošle Sarajlije

Post by Schulz »

1sarajlija wrote:Već je dosta toga rečeno - ali nikad nije zgoreg sumirati razmišljanja drugih.

Neka pravila:

I mene ovo zanima. Ko si ti da govoriš u ime većine, i ako govoriš u ime više vas ko ste onda vi?! Samo toliko.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

novalic wrote:ja sutra mogu u sarajevo.. ako se samo to zahtijeva...
:roll: Eeeee, .... nije samo to. :oops: Ti moras na prijemni ispit. :oops:
Saian

Post by Saian »

ovdje treba jedna solidna "Borba protiv serorizma" :D :D :D
rumenko

Post by rumenko »

1sarajlija ti ako si pravi sarajlija morao bi znati sta znaci......

"jeko te ciopr dok je fontele ciozvr"...
rasta

Post by rasta »

ima nesto u ovome sto on kaze ali ja predpostavljam da ga je nesto razbijesnilo sto je povezano s ovom temom pa je istu i otvorio...
medjutim momak...mozes se prestati nadati da ces prilagoditi nekoga ko nece da se prilagodi jer ljudi o kojima ti govoris su vecina trenutno u sarajevu tako da od nekog sarajevskog duha i sarajevske raje su ostali rijetki "ljudski endemi"....
novalic

Post by novalic »

pape wrote:
u vidu cega 8-)
novalic

Post by novalic »

pa meni to nije strano.. ipak sam ja nekada zivjela u sarajvu.. ne dugo.. ali se pamti...
pape

Post by pape »

novalic wrote:
pape wrote:
u vidu cega 8-)
:roll: Pa ono, .... da vidimo .... kako stojis sa dzidzi-midzi, ... jesi li raja i tako to. :-) Onda, ... moras malo korigirati svoj stav o Titu, .... NOB-u, ... pa ... kakva si u pichu, ... koliko mozes podnijeti. :-)
Sve u svemu, ... ako se potrudis, ... mislim da bi mogla proci. :) :wink: :kiss:
stidljiv

Post by stidljiv »

Jos jedan pacijent izgubljenog identiteta...majko moja...
Saian

Post by Saian »

chekajte da li ovo znachi da dok nije bilo novopridoslih, nije bilo ni ovih sedam pojava u Sarajevu, iz posta se da zakljuchiti da to odgovara istini, na sto ja onda kazhem "auuuuuuu losheeeeeeeeeee", evo chitam opet ovo i uvijek dodjem do 3. 4. "zapovijedi" kad me od prepotentnosti i seroristichkog tona autora uhvati jeza i pomislim na neke toplije krajeve, palme i more da me spasi
taxi_driver

Post by taxi_driver »

jebote,neki koji umisljaju da su sarajlije misle da su s time boga za uda uhvatili.stvarno ja nisam sreo vise ufuranog svijeta nego papaka iz sarajeva.
i jos nesto predlozio bih svakom da ode malo iz sa u neki iole veci grad,i onda ce skontati da je sarajevo obicna selendra
felichi

Post by felichi »

zar jos uvijek nekoga tangira
'ko je sarajlija a ko nije'

iako, mora se priznati, duhovito je to napisano
rasta

Post by rasta »

felichi wrote:zar jos uvijek nekoga tangira
'ko je sarajlija a ko nije'

iako, mora se priznati, duhovito je to napisano
kad bi zamjenio "sarajlija" sa "papak" dobio bi odgovor koji i nije nesto duhovit...
elle

Post by elle »

taxi_driver wrote:jebote,neki koji umisljaju da su sarajlije misle da su s time boga za uda uhvatili.stvarno ja nisam sreo vise ufuranog svijeta nego papaka iz sarajeva.
i jos nesto predlozio bih svakom da ode malo iz sa u neki iole veci grad,i onda ce skontati da je sarajevo obicna selendra
Covjece dragi ja volim tu selendru jer je to moja selendra !!!!

JASNO !!!!! :x
klif

#23 Re: Za novopridošle Sarajlije

Post by klif »

1sarajlija wrote: Nismo protiv pridošlica, naprotiv, ali pod uvjetom da prihvate vrijednosti urbanog življenja.

1. Obucite se pristojno i decentno

3. Poštujte druge i pozdravljate se na maternjem jeziku (dobro jutro, dan i večer) bez povišenog tona

6. Ponašajte se u skladu sa vašim statusom.

7. Ne pokušavajte da mijenjate okolinu da biste je prilagodili svojim standardima i ne namećite svoje moralne i političke ideje
Mozda si mislio nesto u ovom smislu?
pape

Post by pape »

taxi_driver wrote:jebote,neki koji umisljaju da su sarajlije misle da su s time boga za uda uhvatili.stvarno ja nisam sreo vise ufuranog svijeta nego papaka iz sarajeva.
:D Eh, .... onda nisi upoznao banjalucane. :oops: :zzzz:
Panasonic

Post by Panasonic »

Nisam Sarajlija, ali je ovo pretjerano.
Post Reply