Za naprednije citaoce...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Fair Life

#1 Za naprednije citaoce...

Post by Fair Life »

DIO PRVI:
[img]http://www.media-diversity.org/downloaded%20articles/Vreme%20604%20-%20Etnicke%20manjine%20u%20stampi%20Jugoistocne%20Evrope%20Isticanje%20razlika_files/vreme-logo.gif[/img] wrote:IZJAVE IZ 1991. I 1992. GODINE
Zabeleženo u nedeljniku Vreme

Srbi mogu da žive bez hleba, ali ne mogu bez države.
(Radovan Karadžić, kartograf)

U redovima ustaša bilo je i Židova.
(dr Franjo Tuđman, nesuđeni spretnik munjarstva)

Ja ipak verujem da ćemo to rešiti na miran i demokratski način.
(Milan Martić, predsednik "zelenih")

Srbina možeš ubiti samo ako mu pucaš u dušu.
(Brana Crnčević, portparol Instituta za nebeski narod)

Ćirilica je lepša i praktičnija za kompjutere od latinice.
(Danilo Ž. Marković, programer)

Kosovski junaci su mera za one koje Srpkinje još rađale nisu.
(Milovan Vitezović, dvorska luda)

Ako bude trebalo, napravićemo još lepši i stariji Dubrovnik.
(Božidar Vučurević, pacijent)

Politika je nestranački list.
(Živorad Minović, kolumnista)

Videli ste, sve je bilo pripremljeno spontano.
(Bratislava Buba Morina, udovica, tadašnja savetnica u republičkom SUP-u, posle beogradskog mitinga Pokreta žena za očuvanje Jugoslavije)

Ne vidim razloga da se Italiji ne vrati jadranska obala, koju je srpska vojska, u ime Jugoslavije, uzurpirala.
(Milan Paroški, mućkaroš)

Ako Miloševića smaknu s vlasti, ja ću da idem u šumu, u hajduke. Dok u meni ima mađarske krvi boriću se za njega Srbina, jer je sto posto u pravu. A ono što on radi dobro je za njega, a bogami i za mene.
(Mihalj Kertes, Paja Patak)

Ne treba iznositi laži, kao onu da se Savez komunista pretvorio u Socijalističku partiju.
(Zoran Anđelković, knjigovođa u SPS)

Lično sam se uverio u postojanje i sadržaj tajnog plana o razaranju srpske štampe.
(Slobodan Jovanović, glavni urednik "Politike ekspres", nosilac plakete "Dr Gebels" za životno delo)

Pošto smo završili s krastavcima i jabukama, možemo da pređemo na odlučivanje.
(Slobodan Unković, liberal)

Da smo znali ko će biti novi šef policije, ne bismo tražili da Bogdanović ode.
(Vuk Drašković, mesija)

Slovenija ne razbija jugoslovensku državu i ne ignoriše vrednosti i preporuke međunarodne zajednice.
(Dimitrije Rupel, alkoholičar)

Za svakog vojnika poginulog u Sloveniji srpske majke moraju roditi još stotinu vojnika.
(dr Rada Trajković, članica predsedništva prištinske "Postojbine", babica)

Hrvati nisu imali literature osim srpske literature.
(Milan Paroški, galamdžija, kandidat za Nobelovu nagradu za književnost)

Videvši da na čakavskom i kajkavskom ne mogu da konstituišu naciju, Hrvati su se dosetili i uzeli naš jezik.
(Antonije Isaković, trenutni)

Napuštanje skupštine od strane opozicije nam je podmetnuto.
(Vojislav Šešelj, pacijent)

Demokratija je ubačena među nas, sa strane, da prouzrokuje kod Srba novi raskol, tragičniji od ranijih raskola.
(Rastislav Petrović, ekspert za genocid)

A kako narod gleda na mene vidi se po tome što kad uđem u kafanu, odmah se isprazni devet stolova da ja sednem; i tako u svakoj kafani.
(Đorđe Božović Giška, pokojni)

Svetosavski kult baziran je na malom, beznačajnom i nikada kanonizovanom tzv. svetitelju kojeg je iz zaborava izvukao lično Cincarin Miloš Obrenović, jer mu je to trebalo protiv Turaka.
(Šime Đodan, gandijevac)

Srpsko more nikome ne damo.
(Vojislav Šešelj, pacijent, i dalje)

Vlada Republike Srbije, i pored brojnih, mahom nametnutih teškoća, uz pomoć naroda uspeva da odoli svim nedaćama sa kojima se suočio srpski rod, dok secesionisti pod patronatom država nekada moćnog austrougarskog carstva i ponovo nabujalih nemačkih mišica pokušavaju da u miru osvoje i okupiraju srpstvo. Mi ne smemo da odolevamo tim pritiscima, već da gradimo i stvaramo misleći na budućnost i novi milenijum koji dolazi.
(Danilo Ž. Marković, graditelj & stvaralac)

Iako ratnički narod, ljudima iz Crne Gore tokom istorije nikada nije bilo svojstveno da pljačkaju, proganjaju, maltretiraju i pale kuće.
(Momir Bulatović, logičar)

Ako Bog da, dogodine u ovo doba Dubrovnik će biti glavni grad Crne Gore, a letnje igre biće u Nikšiću.
(N. N. crnogorski rezervista, u okolini Dubrovnika)

Kod mene često dolaze finansijeri iz celog sveta, nude ulaganja svojih sredstava u srpsku privredu, tako da sa kapitalom ne bi smelo da ima problema.
(dr Dragutin Zelenović, humorista)

Još samo pederi nisu protiv Srba.
(dr Jovan Rašković, pokojni)

Srpski narod u svom genu nosi usađen osećaj za slobodu pravdu, mir i prijateljstvo.
(Miloš Bojović, genetičar)

Nema nam spasa od blokade, ali ćemo se nekako izvući.
(dr Dragutin Zelenović, bubnjar)

Ekonomske sankcije Evropske zajednice predstavljaju izazov za preduzetnike i preduzeća Srbije.
(Nikola Stanić, potpredsednik vlade Srbije & veletrgovac maglom)

Projektom brzih pruga suprotstavljamo se i merama koje takozvana kulturna Evropska zajednica preduzima prema malim narodima.
(dr Dragutin Zelenović, naš cenjeni sugrađanin, na svečanom otvaranju osam kilometara pruge Stara Pazova - Golubinci, u pravcu Zagreba)

Vojvoda predvojničke obuke gospodin Šešelj je genetski staljinista.
(dr Zoran Đinđić, Narcis (pogađajte ko je Zlatousti))

Neće nam biti prvi put da jedemo koprive.
(dr Radovan Karadžić, kuvarica)

Iskazati se ne može rečima ova tajna radost kad je sam Bog postao Čovek rodivši se kao Bogodete, kao "Bogić" ili "Božić - Bata" u staji kod Vitlejema judejskog. To beše pre dve hiljade leta, a kao da je juče bilo.
(Episkop Danilo Krstić, Božić-Bata)

Uzeli smo relej na Kozari, uzećemo sve releje koji smetaju da srpski narod dobije ravnopravnu informaciju. Hoćemo informaciju koja nam odgovara.
(predsjednik regionalnog odbora SDS Bosanske krajine Radislav Vukić, Sulcberger)

Gledajući vaša lica, braćo i sestre, ja vidim da ćete vi rješavati pitanje današnje Jugoslavije, pitanje Evrope i pitanje svijeta. Niko drugi do vi sami, zajedno sa Srpskom demokratskom strankom.
(predsjednik regionalnog odbora SDS Bosanske krajine Radislav Vukić, kosmopolita)

Pojava novih listova štampanih latinicom u vreme srpskog nacionalnog i kulturnog preporoda ima samo jedno semiotičko obeležje: antisrpstvo.
(prof. dr. Radmilo Marojević, analfabeta)

U centru nove Rusije, koja se rađa sporo ali neminovno, našao se narod koji je nestao iz vidika - kosmički srpski narod.
(akademik SANU Veselin Đuretić, kosmonaut)

U Srbiji štampa nije bila pripremljena da razvija mržnju prema drugom. U Srbiji sada deluje više sredstava informisanja koja su na platnom spisku stranih obaveštajnih službi.
(prof. dr. Budimir Košutić, hrišćanin)

Čitav svet želi na području današnje Srbije katoličku državu.
(Milorad Pavić, pojac)

Mi sasvim realno očekujemo da će se uskoro u Crnoj Gori pojaviti i Dalaj lama, pored biznismena iz Hong Konga.
(Momir Bulatović, ekolog)

Cela naša istorija je iskustvo iz odbrane. Mi smo se branili iz te odbrane i polazili posle u ofanzivu. Zato se i kaže da smo mi Srbi nepobedivi. Mislim u tom smislu zato što mi nismo napadački narod. Nismo narod takav.
(akademik Antonije Isaković, odbrambeni napadač)

Neće više u Hercegovini biti gladi, a Sarajevo da se gradi.
(predsjednik SAO Hercegovine Božidar Vučurević, šofer)

Posle člana 20 dodaje se novi član 20a koji glasi: "Zabranjeno je ispuštanje prašine u vazduh trešenjem tepiha u naseljima. Postojeća vratila za trešenje tepiha u naseljima ukloniće se u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovoga zakona.
(Batrić Jovanović, zakonodavac)

Ja mu onda kažem: Slobodane (Miloševiću) zar ti misliš da ja ne vidim dobrovoljce, rezerviste i Armiju koju ti finansiraš? Ne - kaže on - to se tebi samo tako čini.
(Stipe Mesić, grobar)

Svi crnogorski i jugoslovenski guslari treba da pođu na front i organizuju posebnu jedinicu koja će dejstvovati, ne samo naoružanjem, već i pjesmom uz gusle.
(predsjednik udruženja guslara "Sveti Petar Cetinjski" Milan Filipović, branilac)

Da, bio sam Srbin dok još nisam znao tačno ko sam i šta sam. Bio sam se poveo za starijom braćom, koji su bili opredeljeni kao Srbi, između dva rata. Ali kad sam malo razmislio, vidio sam da nisam ni Srbin, ni Hrvat, nego Musliman.
(Alija Izetbegović, Srbin)

O pruzi se počelo misliti još pre 105 godina. Dva puta smo je započinjali i ostavljali. Treći put Bog pomaže.
(dr. Dragutin Zelenović, železničar, na svečanom početku izgradnje pruge Valjevo - Loznica (uvek počinjane kad izbije rat)

Usmrćen, eto, bez metka i noža,
sad leži opružen k'o jagnjeća koža.

(dr. Radovan Karadžić, pesnik)

Dobar Srbin danas znači neko ko misli o celini, neko ko misli o srpstvu i neko ko zna da smo u opasnosti zbog konfesije, zbog toga što smo Srbi i da drugu krivicu nemamo. To je danas definicija.
(Brana Crnčević, čvarak)

Dobar Srbin, to je kategorija koja danas razmišlja ovako: treba učiniti nešto što je za srpstvo korisno, za srpstvo kao celinu, a ne nešto što bi u svakom trenutku bilo pravedno.
(Brana Crnčević, Justicije)

Srpski narod, u to sam uveren, spada u najčudesnije narode ovoga sveta, jer je sačuvao osnovna božija svojstva.
(kompozitor Enriko Josif, nebeski izaslanik)

Srbija je danas u osami velikog, surovog sveta, a narod koji je danas u osami jedno je od najvećih mogućih gorostasnih poslanja, koje se upravo uručuje Srbima.
(kompozitor Enriko Josif, gorostas)

Treba istrajati. Kosmička je samo još sekunda do onog velikog trenutka kada će i srpski i jevrejski narod vaskrsnuti iz ovog užasa. Što ih vise budu unižavali i pritešnjivali, oni će se sve više uspravljati, jer znaju da su na bedemima buduće istorije čovečanstva.
(kompozitor Enriko Josif, bedem)

Svi hoćemo u Evropu: a šta nam ta Evropa nudi, donosi? Nešto iznenađujuće i gnusno.
(slikar Milić od Mačve, europejac)

Oj, Srbijo, mala Ameriko,
Oj, Srbijo, ponose i diko,
Oj, Srbijo, moja majko mila.

(braća Bajić, amerikanci)

Jordanska vlada zabranila je svaki masovni miting, jer ovakvi skupovi ne izazivaju interesovanje javnosti.
(Dušan Čukić, demonstrant)

Udarim te maljem, pa te Savom šaljem,
nikad ne posustaše naša braća ustaše.

(Bora Čorba, mirotvorac)

Skinimo sa zida (SANU) slike predela sa prizorima Hijeronimusa Boša, sa vrbama na kojima vise Srbi, sa pozlaćenim ramom bratstva i jedinstva.
(slikar Mića Popović, deposovac)

Slobodanu Miloševiću:
Dični sine srpskog roda,
Ponos ti si svog naroda.
Tvoje reči - topovi.
Plaše ih se lopovi.

(jerej Đorđe J. Ilić, starešina hrama Sv.Save u Blažuju)

Situacija za Dubrovnik nije opasna. To je prostituisani grad hotelijera, gde dolaze američke babe, britanski pederi, glupi Francuzi i nemačke daktilografkinje. Jugoistočna Evropa je ionako napola kolonija nemačkih daktilografkinja.
(akademik dr. Radovan Samardžić, turista)

Nama saveznici ne trebaju, jer su SAD korumpirane, Englezi su glupi, Francuzi desničari, a Rusi siromašni.
(akademik dr. Radovan Samardžić, pregovarač)

Sada je šansa da se Srbija okrene sebi, da shvatimo, da smo najjači i najveći i da je to privilegija, a ne kompleks.
(Ljubivoje Ršumović, dete)

Predlažem da se na Svetosavskom platou napravi srpska kuća, koja nije potpuno razrušena, sa polomljenim prozorima i crkvom iza nje, koja će simbolizovati stradanje srpskog naroda. Takođe predlažem da pored te crkve uvek stoje po dva ratnika koji će držati stražu i biti svedoci teškog stradanja nedužnih ljudi.
(Radomir Smiljanić, baštovan)

Naravno da se zbog embarga nećemo vraćati u XIX vek, ali živeli su Srbi i bez nafte i bez gasa. Tad su čak bili najjači.
(Bata Živojinović, životinja)

E, sad kad se nađe neki matori mrsomud koji pokušava da kaže: deco, sve je to opasno, možda bi nekog trebalo da poljubimo u dupe da bismo bolje prošli, ja odgovaram onako kako bih odgovorio kao pisac: neću poljubiti svinju u dupe, pa makar nikad ne jeo čvaraka.
(Brana Crnčević, farmer)

Uskoro će Srbi biti gospodari sveta. Već sada Srbi raspolažu tajnim oružjem iz takozvanog Teslinog paketa, predatog 1943.g. ambasadoru Fotiću. Ako samo jedna bomba padne na Beograd - Vatikan, Beč, Bon i Zagreb biće potreseni iznutra silom formule V3=0. Kad se to desi Atlantiđani će se pojaviti i proglasiti Srbe imperijalnim narodom, koji će od tog časa u ime njih zavesti red na zemlji i zagospodariti svetom.
(Milić od Mačve, gospodar)

Dakle, Srbi su iz samog centra sveta, iz pupka indoevropskih naroda, a srpski jezik je prastari jezik kao pramajka sviju Indoevropljana. Zato nas iz ljubomore svi i mrze, osećaju da smo starešine sviju naroda od Himalaja do Pirineja. Pa samo zavijaju oko nas kao pregladneli psi. Gladni su primata. Šta im možemo kad su se pretvorili u guzno crevo. Materijalisti jedni.
(Milić od Mačve, guzni)

Da smo u Hagu imalo poklekli, sada bismo bili na kolenima, s glavom u prašini. Tek će vreme dokazati da je principijelno držanje u Hagu prva u nizu velikih pobeda Srbije.
(Aleksandar Berček, političar)

(Hrvate) treba polako, natenane, prvo Vukovar, pa Dubrovnik. Ja sam za njihovo "čišćenje". Oni nikad nisu osetili genocid i to im treba omogućiti. Ja sam za genocid nad Hrvatima.
(Mirko Jović, spori)

Srbi pritisnuti nepravdom sabiraju svoje snage za pobedonosni izlazak iz krize. Srpski narod je najjači kad je pod pritiskom i kad mu neko čini nepravdu.
(akademik Mihajlo Marković, pritisnuti)

Naša omladina nije bila psihološki pripremljena za rat. Mladi su udobno živeli, sanjajući budućnost kao u "Dinastiji" i sada je za njih šok činjenica da nema drugog izbora, već da se obuče uniforma, uzme oružje i ide da se bori.
(akademik Mihajlo Marković, omladinac)

Ustaše nisu birale sredstva samo da iz ove kasarne (u Šibeniku) izvuku što više vojnika i starešina (dezertiralo 162, ostalo 340). Pored ograde i glavne kapije žene su izvodile najodvratniji striptiz, odvratne scene od kojih bi se smučilo i ludaku.
("Narodna armija" o "ustaškom teroru ustaških zveri")

Mahale su ustaše svežnjevima fabrički pakovanih novčanica na čijim je omotima bila odštampana cifra od 10,000 DEM! Čak i da nisu otkrili da se u paketima ne nalaze prave novčanice, vojnici i starešine šibenskih kasarni pljuvali su u ustaške ponude i ostali verni zastavi pod kojom su se zakleli da će časno braniti Jugoslaviju (dezertiralo 162, ostalo 340).
("Narodna armija" o "ustaškom teroru ustaških zveri")

Ekonomski pritisak na Srbiju i Srbe, takođe, ne može da uspe. Evo i zašto: samo u Majdanpeku se pored bakra, kao nus-proizvod, godišnje izvadi 80 tona zlata. Pored toga, u Majdanpeku su konzervirana dva rudnika zlata koji se uopšte ne upotrebljavaju. Narod koji ima toliko zlata ne može da blokira nikakav Luksemburg ili Holandija, ili EZ. Šta su oni? Jedna grupa mangupa koja pravi lažne kokoške, neke frižidere, automobile...
(Mirko Jović, zlatar)

Bude li Srbija izlivala čistotu odlučnosti i svetost otpora, u šta ne sumnjam, izaći će iz ovog mrcvarenja kao Vaskrsli Pravednik i spasitelj preostalog čovečanstva.
(akademik Enriko Josif, Bog lično)

Propast Zapada je nezaustavljiva i bliži se kosmičkom istorijskom brzinom: za vekovima počinjene nepravde svim narodima sveta, svim vodama sveta, svem bilju sveta, svoj životinji sveta, svim kamenovima sveta.
(akademik Enriko Josif, prorok)

Ali se ispostavilo sasvim, karte se otkrivaju, sad je na stolu sve jasno: pa mi se čini, znate, postoje tri verske koncesije, ovaj, najjače: muslimanske, katoličanstvo i naše najlepše, kažu da Bog njega voli najviše, to je pravoslavlje, pa mi se čini da se sve čini, u stvari radi s namerom da se naš narod koji živi na ovim prostorima, pravoslavni narod, ne samo Srbi, jednostavno stera u mišiju rupu, da se on načini robljem, da se pošalje jednog dana na neka mora da veslaju galijama. To se neće dogoditi.
(poslanik Miloš Bojović, veslač)

Bilo bi nam mnogo lakše da je Jeljcin rekao da svi Rusi treba da žive u jednoj državi.
(Momir Bulatović, predsednik nečega)

Nismo mi ni hrabriji, ni humaniji, ni veći rodoljubi od drugih. Radi se o tome da su pravoslavni pevači malo dali i da je vreme da se probude. Pa neće valjda da pevaju Sloba, Šešelj i Arkan. Oni neka rade druge stvari, a mi ćemo da pevamo.
(pevač Zoran Kalezić, rodoljub)

Situacija u Jugoslaviji je katastrofalna sa tendencijom pogoršanja.
(premijer BIH Jure Pelivan, prorok)

Zahvaljujem narodnom heroju... izvinite, Bata Živojinović je odigrao tolike uloge u ratnim filmovima.
(Borivoje Petrović, bivši)
NASTAVAK SLIJEDI...
Last edited by Fair Life on 16/03/2005 07:35, edited 5 times in total.
sanjanin

Post by sanjanin »

Alijina izjava je frizirana! :D

Bosnjaci se jesu izjasnjavali kao Srbi ali zato sto su morali. I najveci broj Bosnjaka je toga bio svjestan. Toga da je bilo nametnuto.
Fair Life

Post by Fair Life »

Jasta je... frizirana !

Ostale nisu, jel' tako ?
sanjanin

Post by sanjanin »

Fair Life wrote:Jasta je... frizirana !

Ostale nisu, jel' tako ?
Od ranije mi je poznata cinjenica da si ti jedan od onih koji su isfrustrirani mnogim stvarima vezanim za bosanske muslimane iako im i sam pripadas. Ipak, pripadas jednoj manjoj grupaciji. Grupaciji koja ce evo npr. opravdati zlocine u Bosanskom Novom i protjerivanje 12 000 Bosnjaka 1992. godine jer se na lokalnom radiju pojavio jedan ugledni Bosnjak koji je pozivao gradjane da glasaju za nezavisnost (vrlo brzo iza toga je ubijen). Ja sam upoznao jednog Bosnjaka (koji sebe tako naravno ne naziva :) ) koji to vidi kao uzrok protjerivanja Bosnjaka sa tih prostora.
Takvih Bosnjaka je ipak jako malo. Ti, Korto_malteze i jos neki......tako na neki vrlo cudan nacin rezonujete neke stvari a ko zna kakve se frustracije kriju u pozadini.

Ne radi se o tome sta je istinito a sta ne. Fakat je da covjek koji je pisao Islamsku deklaraciju i dva puta u vrijeme SFRJ lezao u zatvoru, bio u partizanima i praktikovao vjeru od postanka do raspada SFRJ sigurno ne bi izvalio takvu glupost. Jos kad uzmemo u obzir cinjenicu da mu je pretke knez Mihajlo Obrenovic protjerao iz Beograda 1868. godine.....nema sanse da bi Alija razmisljao kao kretenoid iz Bosanskog Novog. Ono sto jeste istina je da su se Bosnjaci morali izjasnjavati kao Srbi ili Hrvati. Dugi niz godina nije postojala mogucnost izbora.
Tako da su se i Alija Izetbegovic, Skender Kulenovic, Mehmedalija Mak Dizdar, Mesa Selimovic i mnogi drugi izjasnjavali tako. Da se Mesa pobunio danas ne bismo citali Tvrdjavu i Dervis i smrt. I jos mnogo toga bi bilo drukcije...... Ali, sta je tu je. Tako je bilo u to vrijeme. Da se Mak pobunio, zamisli, ne bi bilo Kamenog spavaca. Ne bi bilo zemlje, posne i bose, hladne i gladne, i k tomu jos da prostis, prkosne od sna.
whatattitudeproblemjerk?

Post by whatattitudeproblemjerk? »

alijina izjaval je izvedena iz konteksta!
muslimani su se MORALI izjasnjavati ako srbi ili hrvati...
i on ovdje govori o tome da se on nije o tome previse mislio, vec je, kao njegova braca, jednostavno prihvatio tu cinjenicu kao neminovnost. dok se jednog dana nije poceo boriti za to da se moze izjasniti kao musliman...to ga ja na kraju dovelo u zatvor...ljudi to zaboravljaju, izbor je bio ili se izjasniti kao srbin ili hrvat, ili u zatvor!

jako je opasno kad masa koja nema sve potrebne cinjenice pocne stvari pojednostavljati i sve praviti ili crnim ili bijelim...

p.s. sam izvor informacije (VREME) govori dovoljno - to je srpska propaganda koja je za vrijeme rata uvjeravala beogradjane da po sarajevu pucaju muslimani!
Fair Life

Post by Fair Life »

Izmedju gluposti koje je izreklo pedesetak ljudi, vi se prikacite za jednu Alijinu, koja i nije glupost, vec istina. Tako je bilo i gotovo. To nije stvar propagande, nego jednostavno istina koja ce biti zabiljezena u njegovoj biografiji. To je najmanje sto bi mu se moglo zamjeriti...

I sta sad... kao da vas je neko silom ubo.

Uostalom... ne daj na se.
sanjanin

Post by sanjanin »

Fair Life wrote:Izmedju gluposti koje je izreklo pedesetak ljudi, vi se prikacite za jednu Alijinu, koja i nije glupost, vec istina. Tako je bilo i gotovo. To nije stvar propagande, nego jednostavno istina koja ce biti zabiljezena u njegovoj biografiji. To je najmanje sto bi mu se moglo zamjeriti...

I sta sad... kao da vas je neko silom ubo.

Uostalom... ne daj na se.
Kad se laz ponovi mnogo puta......znas frazu vec.....izlizana je......

A ti ocito vjerujes u to. Ko zna kakve su te frustracije navele na to da vjerujes u Draskovicevu teoriju o Turskom jeziku kao maternjem jeziku bosanskih muslimana, ili pradjedovskom Srpskom (film Noz).
Ona acena kad mali Alija u nekom selu kod Trebinja pita: "majko, a zasto mi govorimo Srpskim jezikom? zasto mi ne govorimo nasim jezikom? koji je nad jezik?" majka odgovara: "Turski sine, znao ga je djedo".

Fair, iskreno te zalim.

Sto se tice ostalih izjava ti isto ko da si otkrio toplu vodu. Za autenticne izjave najbolje ti je da konsultujes knjizevna djela mnogih cije su izjave postirane na ovoj temi.

Toplo preporucujem "Luda zemlja" pokojnog Jovana Raskovica.

Ne bi bilo lose da procitas sva djela Dobrice Cosica, Vuka Draskovica, Milovana Djilasa, "Gorski Vijenac" Petra Petrovica Njegosa, "Srpska crkva u ratu i ratovi u njoj"....zaboravio sam ime autora, a knjigu sam negdje deponovao....al mogu ti reci autora kasnije ukoliko si zainteresovan, zatim, sva djela Bogdana Bogdanovica, Mese Selimovica, Miroslava Krleze, Ive Andrica, Alekse Santica, Mehmedalije Maka Dizdara, a zasto da ne i Tina Ujevica :) , zatim, kako se zove onaj, bit ce da je Borisav Stankovic i njegova " Necista krv" :oops: , i tako, ima toga koliko hoces. Vecinu tih knjiga mozes nabaviti i ovdje u Sarajevu ali posto si ti u Australiji ne sumnjam da dole postoje Srpska udruzenja u kojima ces moci naci vecinu ovih djela.
Naravno, i Islamsku deklaraciju Alije Izetbegovica :( :D. Ne bi bilo lose da se onako usput pozabavis i djelima Ive Banca, Roja Gutmana, a da posebno obratis paznju na doktorsku disertaciju Hasana Balica. Ta knjiga bi ti mozda najvise i pomogla da se rijesis frustracija koje te ocito potresaju. Fenomenalna knjiga. Ni slucajno nemoj zaobici ni Milorada Ekmecica, kao i knjigu Titova nacionalna politika Esada Zgodica.

Ima tu jos knjiga, recimo sva djela Nde Klaic, putopisi Baseskije.........i jos mnoge knjige.......

Pa eto, kad procitas, javi nam jesi li korigovao stav. :roll: Ili te i dalje tresu frustracije. :roll: :(
Fair Life

Post by Fair Life »

Procitano jos prije 35 godina.

Ti se nisi mozda nalazio ni usnovima svog oca... u taj vakat.
sanjanin

Post by sanjanin »

Fair Life wrote:Procitano jos prije 35 godina.

Nemoguce. Veliki dio ovih knjiga napisan je mnogo poslije 1970. godine (vratio sam se 35 godina unazad :D ).

Da si procitao vecinu ovih djela ne bi imao takva razmisljanja i frustracije.
Fair Life

Post by Fair Life »

DIO DRUGI:
[img]http://www.media-diversity.org/downloaded%20articles/Vreme%20604%20-%20Etnicke%20manjine%20u%20stampi%20Jugoistocne%20Evrope%20Isticanje%20razlika_files/vreme-logo.gif[/img] wrote:IZJAVE IZ PERIODA 1991. - 1994. GODINE

Ako bude trebalo, napravićemo još lepši i stariji Dubrovnik.
Božidar Vučurević, 16. decembar 1991.

Neće nam biti prvi put da jedemo koprive.
Radovan Karadžić, 30. decembar 1991.

Narod ne treba da podnosi žrtve zbog samoljublja nijednog političara.
Slobodan Milošević, 13. januar 1992.

Svaka čitulja u novinama je jedan protivnik više SPS-u i politici srpskog rukovodstva.
Mila Štula, 27. januar 1992.

Ako Srbija ne prihvati prisajedinjavanje Krajine, stvorićemo vlastitu državu, jaču i od Srbije.
Lazar Macura, 10. februar 1992.

Svi znaju da je Hrvatska izgubila rat i da ga je Srbija dobila. Odnosno, Srbija nije bila u ratu, već srpski narod i JNA u Hrvatskoj, koji su pobedili u svim bitkama.
Mihajlo Marković, 24. februar 1992.

Srbima je konačno oduzeto ime srpsko, pretvoreni su u građane, na šta Srbi neće pristati.
Miroslav Toholj, 9. mart 1992.

Ne moramo nikad više da živimo sa Slovencima i Hrvatima. Ako treba da podignemo i Kineski zid do neba.
Dragan Kićanović, 30. mart 1992.

Kad se osvrnem i oko sebe vidim uniformisana lica, ja steknem osjećanje sigurnosti.
Biljana Plavšić, 6. april 1992.

Vi (Srbi) ste, i ne znajući, uvek bili biblijski narod, a sada ste prozvani i od neba, i od zemlje, da ste ušli u veliki, neuništivi biblijski narod. I od ovog trenutka više niste istorijski narod, vi ste od ovog trenutka nadistorijski narod.
Enriko Josif, 27. april 1992.

Ja bih vas molio da postavimo ova poslanička pitanja, pa da nas puštite da idemo doma.
Risto Vukčević, 6. jun 1992.

Oduvek sam bio general mira.
Ratko Mladić, 27. jul 1992.

Gospodin Milošević više nije značajan. Kažu da će otići do kraja godine. Mislim da će se povući u bankarstvo.
Radovan Karadžić, 24. avgust 1992.

Pošto čovek sanja šta bi sve imao da je na mom mestu, opredelio se za automate za kocku.
Radoman Božović, 14. septembar 1992.

Po pravilu, uvek kad sam nešto radio, to je uvek u tom trenutku bilo snažno napadano i osporavano. A onda se posle pokazalo sjajno. Tako će biti i ovog puta.
Milorad Vučelić, 16. novembar 1992.

Neka mi dozvole godinu dana u ministarskoj fotelji, pa ću od Srbije da napravim Svilajnac.
Dobrivoje Budimirović - Bidža, 8. mart 1993.

Amerikanci su sjajni ljudi, ali sasvim naivni, jer bukvalno veruju svemu što gledaju na TV i što čitaju.
Radovan Karadžić, 15. mart 1993.

Nema razloga za strah i ugroženost građana.
Zoran Sokolović, 22. mart 1993.

Jugosloveni su najjača sportska nacija na svetu, pa su svetski moćnici zato proveli rigorozne sankcije na naš ekipni sport.
Miljan Miljanić, 29. mart 1993.

Jebo mir! Dosadno.
Fadil, vojnik BiH, 4. april 1993.

Dok imamo hrane, svet nam ne može ništa.
Zoran Lilić, 5. april 1993.

Hoće Bog nešto veliko od ovog naroda, čim ga stavlja u žižu svetskih zbivanja.
Amfilohije Radović, 12. april 1993.

Stekli su se uslovi da ko god mrdne, ili krene sa štrajkom, ostane bez posla.
Nebojša Čović, 18. april 1993.

Da su Indijanci imali Miloša Obilića, ne bi sada služili za slikanje.
Radovan - Raka Radović, 19. april 1993.

Šta je, stoko jedna!
Dafina Milanović valjevskim štedišama, 26. april 1993.

Što se sankcija tiče, Srbi mogu živeti s komadom hleba i janjetom na ražnju, kako situacija zahteva.
General Života Panić, 3. maj 1993.

Naša nas je mudrost naučila da životu nikad nema kraja.
Momir Bulatović, 10. maj 1993.

Ovim odbrambenim ratom u Bosni Srbi su uzeli 70 odsto teritorije.
Radmilo Bogdanović, 17. maj 1993.

Mediji su moćna stvar, putuju brzinom od 300.000 kilometara na sat.
Radovan - Raka Radović, 21. jun 1993.

Samo kad smo se takvog bolesnog "otpadnika" otarasili.
Milić od Mačve o Dobrici Ćosiću, 28. jun 1993.

Dnevnik ćemo gledati kod komšije.
Penzioner Lj. Stojić, pošto je prodao televizor da bi imao za hranu, 2. avgust 1993.

U istorijskom smislu vreme se kreće ka 21. veku.
Mira Marković, 6. septembar 1993.

Osnovni uzrok bede u Srbiji je velika količina novca kojim građani raspolažu.
Borisav Jović, 13. septembar 1993.

Život je kratak. Ja to najbolje znam. Radio sam na groblju.
Tomislav Nikolić, 11. oktobar 1993.

Daleko, na vrelom pustinjskom pesku Somalije, vodi se bitka za Moskvu.
Mira Marković, 1. novembar 1993.

Bože, nisam znala da naš narod može tako nisko da padne zbog novca.
Zorica Kokar, vlasnica štedionice, po izlasku iz apsa, 12. novembar 1993.

Saznali smo da je Cvijetin Mijatović umro nekoliko dana pre nego što je sahranjen.
Večernje novosti, 15. novembar 1993.

Zabrana učešća našim sportistima na međunarodnim susretima je genocid prema mladim ljudima.
Zoran Bingulac, 29. novembar 1993.

Neki neodgovorni političari namerni su da proćerdaju krvlju i sankcijama stečene rezultate.
Goran Perčević, 6. decembar 1993.

Amerika i Kanada, to je vaša zadnja nada.
Reklama jedne turističke agencije, 27. decembar 1993.

Očekujem da će i SAD, kao najdosledniji branilac sankcija, promeniti svoju politiku, jer bi u protivnom oni došli u položaj koji su namenili nama i oni bi mogli biti izolovani od međunarodne zajednice.
Vladislav Jovanović, 6. mart 1994.

Uža Srbija se brani na 400 kilometara zapadno. A to je dokaz da je strategija ovog rata bila izvanredna.
Miloš Šobajić, 2. maj 1994.

Najveći hipik za koga znam je patrijarh Pavle.
Aleksandar Vulin, 9. maj 1994.

Neće nas Slobodan Milošević izdati nikada... Nema te žene koju on više voli od srpskog naroda da bi njojzi za ljubav nas izdao.
Božidar Vučurević, 4. jul 1994.

Otkriće godine! Kosovo 1389: Srbi pobedili Turke!
Vest na naslovnici Pogleda, 27. jul 1994.

Za ustanak Srba u Bosni bilo je više razloga nego za ustanak Karađorđa.
Vojislav Lubarda, 13. jun 1994.

Na Italiju mi računamo kao na susjednu državu.
Milan Martić, 20. jun 1994.

Da se kladimo da je šticungu odzvonilo i da će se marka na našem tržištu naći u nezavidnom položaju.
Dragoslav Avramović, 11. jul 1994.

Ne znam šta je ovom Karadžiću odjednom.
Anonimni građanin, povodom plana kontakt-grupe, 15. avgust 1994.

Trebalo je dušmane poraziti maštom.
Milić od Mačve, 22. avgust 1994.

Dužnost svakog Srbina koji živi u inostranstvu je da mladim Srbima obezbedi proteze.
Srpski dobrotvor u tv emisiji Baneta Vukašinovića, 5. septembar 1994.

Ne interesuje nas da li je to po zakonu ili ne. Važno je da donosi korist.
Mihalj Kertes, 26. septembar 1994.

Mislim da bi međunarodna zajednica morala zamoliti Jugoslaviju da s nama uspostavi ekonomske odnose.
Radovan Karadžić, 31. oktobar 1994.

Švajcarska je mnogo manje razvijena, a bogatija je od nas.
Momčilo Krajišnik, 14. novembar 1994.

Mi možemo "Čiča Tominu kolibu" da proturimo kao poslovnik, - a ne možete nam ništa.
Radovan - Raka Radović, 28. novembar 1994.
NASTAVAK SLIJEDI...
sanjanin

Post by sanjanin »

:D

Sjetio sam se. "Srpska crkva u ratu i ratovi u njoj" Milorad Domanic, Beograd 2001. godine.
Fair Life

Post by Fair Life »

sanjanin wrote:
Fair Life wrote:Procitano jos prije 35 godina.

Nemoguce. Veliki dio ovih knjiga napisan je mnogo poslije 1970. godine (vratio sam se 35 godina unazad :D ).
Da si procitao vecinu ovih djela ne bi imao takva razmisljanja i frustracije.
[color=red]CRVENO... JE PROCITANO PRIJE 30-TAK GOD.[/color] wrote:Ne bi bilo lose da procitas sva djela Dobrice Cosica, Vuka Draskovica, Milovana Djilasa, "Gorski Vijenac" Petra Petrovica Njegosa, "Srpska crkva u ratu i ratovi u njoj"....zaboravio sam ime autora, a knjigu sam negdje deponovao....al mogu ti reci autora kasnije ukoliko si zainteresovan, zatim, sva djela Bogdana Bogdanovica, Mese Selimovica, Miroslava Krleze, Ive Andrica, Alekse Santica, Mehmedalije Maka Dizdara, a zasto da ne i Tina Ujevica , zatim, kako se zove onaj, bit ce da je Borisav Stankovic i njegova " Necista krv" , i tako, ima toga koliko hoces. Vecinu tih knjiga mozes nabaviti i ovdje u Sarajevu ali posto si ti u Australiji ne sumnjam da dole postoje Srpska udruzenja u kojima ces moci naci vecinu ovih djela.
Naravno, i Islamsku deklaraciju Alije Izetbegovica . Ne bi bilo lose da se onako usput pozabavis i djelima Ive Banca, Roja Gutmana, a da posebno obratis paznju na doktorsku disertaciju Hasana Balica. Ta knjiga bi ti mozda najvise i pomogla da se rijesis frustracija koje te ocito potresaju. Fenomenalna knjiga. Ni slucajno nemoj zaobici ni Milorada Ekmecica, kao i knjigu Titova nacionalna politika Esada Zgodica.

Ima tu jos knjiga, recimo sva djela Nde Klaic, putopisi Baseskije.........i jos mnoge knjige...
Na naslovnoj stranici jedne od Gutmanovih knjiga mogao sam i sebe prepoznati. Imam je sa njegovom posvetom.

I... nemoj da me zalis !!

Meni je savrseno dobro.

PS__Nego da te pitam...
Pece li Jasko mesar jos uvijek jagnjetinu za prodaju ?
Gdje se kupas... Delica ili Carakovo ?

Najbolji su Bijeli brodovi... da znas.

PPS__Iznenadilo me je tvoje zavidno poznavanje knjizevnika srpske provinijencije... koje zelis meni u ruke "uvaliti".
Last edited by Fair Life on 07/03/2005 06:01, edited 1 time in total.
sanjanin

Post by sanjanin »

:D Nisam se nikad kupao ni na jednom ni na drugom mjestu. Ne znam o cemu pricas.
To crveno je samo mali djelic.

Cak ni Gorski Vijenac nije pocrvenio......daleko je Australija...... :( :D
Last edited by sanjanin on 07/03/2005 06:02, edited 1 time in total.
sanjanin

Post by sanjanin »

A ni Djlilas. Bogumi, i Milovan ostade tamne boje.
Fair Life

Post by Fair Life »

sanjanin wrote:A ni Djlilas. Bogumi, i Milovan ostade tamne boje.
U to vrijeme je Milovan bio "persona non grata", djecak... i moglo se citati ono sto je rezim o njemu pisao, ali ne i ono sto je on pisao.

1955. je stampao "Novu klasu" (The new class: An Analysis of the Communist System)... a vec 1956. god. zbog nje je zaglavio u zatvor devet godina...

Njega se citalo poslije, jer u to vrijeme djela disidenata nisu bila na cijeni.
Fair Life

Post by Fair Life »

DIO TRECI:
[img]http://www.media-diversity.org/downloaded%20articles/Vreme%20604%20-%20Etnicke%20manjine%20u%20stampi%20Jugoistocne%20Evrope%20Isticanje%20razlika_files/vreme-logo.gif[/img] wrote:IZJAVE NEDELJE ZA 1998. GODINU
Ovogodišnji šampion rubrike "Izjava nedelje" je Momir Bulatović. Plasman je izborio sa tri izjave, sve date u vreme dok je bio predsednik Crne Gore. Prošle godine se na drugoj poziciji našlo čak sedmoro, a ove godine vicešampionsko mesto dele četovoro govornika: Dragan Tomić, Kapetan Dragan, Radoje Kontić i Slobodan Milošević. Slobodan Milošević je za sto odsto bolji nego prošle godine. Tada je imao jednu izjavu, a ovoga puta dve. Dragutinu Zelenoviću, apsolutnom šampionu, tom Bobu Bimonu srpske retorike, i ove godine niko nije prišao na puškomet: 1991. je imao pet izjava nedelje; niko od konkurenata nije mu se približio, pa će uveliko zaboravljeni srpski premijer po svoj prilici biti ovenčan titulom izjavljivača decenije.

Januar
Naročito se petkom poturaju razne dezinformacije.
Dragan Tomić, generalni direktor Jugopetrola i predsednik Skupštine Srbije, u izjavi Radio Beogradu, a povodom pisanja nekih listova da će benzin poskupeti

U crnogorskom zakonodavstvu nigdje ne piše kakva su ovlašćenja predsjednika u procesu pomilovanja. A ako nema tih ovlašćenja, onda ne možete da utvrdite ni prekoračenja.
Momir Bulatović, predsednik Crne Gore, odgovarajući na primedbu višeg tužioca u Podgorici da je prekardašio sa pomilovanjima

Građani Jugoslavije su preinformisani.
Goran Matić, savezni sekretar za informacije

U Crnoj Gori ne sme pasti ni kap znoja, a kamoli li kap krvi.
Momir Bulatović, doskorašnji predsednik Crne Gore, pred početak mirnog protestnog mitinga u kome su u Podgorici povređena 44 policajca i osam civila.

Ovo nije domaći film!
Slogan pod kojim se na televiziji reklamira film "Zemlja policajaca".

Februar
Bez Kasandre i Ljovisne srpski narod će da svisne.
Predizborni slogan koalicije "Kasandra-Ljovisna" iz Kučeva, mesta u kojem je proletos više od hiljadu građana potpisalo peticiju za oslobođenje Kasandre, junakinje venecuelanske sapunske opere, iz tamnice u koju su je scenaristi bili strpali; na parlamentarnim izborima je Lista za Kasandru dobila 1408 glasova, a aktivisti iz ove homoljske palanke tvrde da je izborna komisija poništila još pet hiljada glasova.

U Crnoj Gori policija je potpuno instrumentalizovana u političke svrhe!
Momir Bulatović, bivši predsednik Crne Gore, sećajući se sa nostalgijom svrhe koju je policija imala za njegove vladavine i svrhe koju ima u Srbiji

Ja sam jedino ovlašćen za preduzimanje obaveza kada se tiče saradnje sa Haškim tribunalom.
Vukašin Jokanović, savezni državni tužilac

Odrekli su nas se, na našu veliku sreću.
Branislav Lainović Dugi, bivši komandant Srpske garde, govoreći o Srpskom pokretu obnove (Demokratija, 24. februar 1998)

Mart
Ni za živu glavu!
Šarmantno nasmejani Radoje Kontić, predsednik savezne vlade, na molbu novinara da komentariše događaje na Kosovu. Čuvši šta premijer zbori, rukovodilja SPS-a Gorica Gajević uskliknula je s ljubavlju: "To je odgovor!" (Naša Borba, 3. mart 1998)

Svet nije spreman na nove sankcije!
Živko Šokolovački, šef poslaničke grupe JUL-a, u jugoslovenskom parlamentu

Način na koji naša policija radi svoj posao trenutno je više nego efikasan.
Kapetan Dragan, u razgovoru o Kosovu, "Argument" (16. mart 1998)

Da Milošević nije sačuvao Srbiju, gde bi se sklonile tolike izbeglice.
Radmila Milentijević, u poslednjem intervjuu na mestu ministarke za informisanje ("Argument")

April
Na kraju ćemo završiti kao kršitelji romskih prava u Marinkovoj Bari.
Dušan Mihajlović, predsednik Nove demokratije, objašnjavajući zašto njegova stranka ne pravi društvo dr Ratku Markoviću dok čeka na sagovornike u Prištini

Istog je ranga kao pitanje da li ti roditelji znaju da si homoseksualac pa - šta god da odgovoriš - peder si.
Nenad Čanak, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, o pitanju na koje će građani odgovarati na referendumu

Čitava naša zemlja razvijaće se kao Novi Beograd.
Slobodan Milošević, povodom obeležavanja pola veka od izgradnje Novog Beograda u komunističkoj Jugoslaviji.

Ako do toga (sankcija) dođe, malom čoveku ostaće da se snalazi, a nama književnicima će naše nacionalne muke dati inspiraciju da pišemo nove lepe priče.
Antonije Isaković, akademik-književnik, koji je već u razgovoru o referendumu skrojio krasnu parabolu o glečeru i steni. Glečer je, dakako, Amerika, a stena će biti naš domaći monolit referendumskog porekla, monolit u koji će umetnik ugraditi i sebe, jer će izići na glasalište i reći "ne": "Kada sam pre deset godina putovao u Kinu, leteći iznad Himalaja, iz aviona sam video glečer kako se survava. Prva asocijacija na politiku SAD je taj glečer! Himalaje smo preleteli suviše brzo da bih video koja će biti sudbina onog glečera, ali ja znam da je njega neka stena morala zaustaviti!" (Dnevni telegraf, 21. april 1998)

Maj
Nije istina da ne govorimo engleski!
Milorad Dodik, predsednik vlade Republike Srpske, povodom krilatice da je njegova vlada jedina američka vlada u kojoj se ne govori engleski (intervju u NIN-u)

Sve činjenice, Povelja UN-a, međunarodno pravo i sam Bog na strani su Srbije.
Vuk Drašković, predsednik opozicione partije Srpski pokret obnove

Nadam se da će ove sankcije trajati kraće od prethodnih.
Radoje Kontić, savezni premijer, večito okrenut boljitku i progresu (reč i misao sa Međunarodnog sajma tehnike)

Kroz Ekspres govori moj narod koji ne mogu da ukrote!
Vaska Ždralević Joksimović, dopisnica Politike Ekspres iz Podgorice (intervju u Borbi)

Nisam završio fakultet jer nije valjao Zakon o univerzitetu.
Tomislav Nikolić, poslanik u srpskom parlamentu, visoki dužnosnik Srpske radikalne stranke (sednica Skupštine Srbije, 26. maja 1998)

Jun
Pobedismo!
Zoran Đinđić, lider DS-a, političar kojega je život učinio kadrim da se poraduje i tuđoj sreći; Podgorica, ponedeljak 1. jun; rano jutro u izbornom štabu koalicije "Da živimo bolje - Milo Đukanović".

Kod nas je hrana bolja nego što jedu prosečni Jugosloveni.
Trivun Ivković, upravnik Kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici (Borba, 8. juni 1988)

Pobjegli smo i od Šiptara i od Srba...
Sait Aljija, Rom iz sela Drenovca, kod Peći, sada izbeglica u Crnoj Gori

Jedini dobrovoljci na Kosovu su Albanci.
Kapetan Dragan, legenda Kninske Krajine

Jul
Ovaj dan je od istorijskog značaja, jer prvi put, na ovaj način, vlada kao osnivač bira rektore i dekane.
Jovo Todorović, ministar prosvete, prilikom svečanog puštanja u rad novoimenovanih dekana i rektora

Nismo bili spremni za turnirski sistem takmičenja.
Miljan Miljanić, predsednik Fudbalskog saveza Jugoslavije

Ako je emocija prirode vulkan, onda je emocija fudbala volej udarac.
Milojko Pantić, sportska legenda RTS-a

Danas mu partija ima kongres, a on je u pritvoru!
Dragoslav Ćetković, advokat, branilac bivšeg visokog funkcionera JUL-a Nenada Đorđevića, pritvorenog zbog sumnje da je kao direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Srbije oštetio zajednicu za više od deset miliona dolara

Avgust
Gde su lekari, gde je vojska, gde je policija koja gine, a ne prima plate!
Aleksandar Milutinović, potpredsednik gradske vlade, na konferenciji za štampu povodom štrajka vozača GSP-a, staleža od kojeg se ne očekuje pogibija (dapače), a koji je zapeo - plate pa plate

Slobodan Santrač je jako dobro obavio svoj posao.
Milan Živadinović, novoustoličeni selektor fudbalske reprezentacije Jugoslavije

Mojim venama teče fudbalska lopta.
Slobodan Santrač, bivši selektor i budući visoki dužnosnik u Kući fudbala

Morali bismo našim košarkašima da sagradimo po jednu kuću za ovo što su uradili, mada oni ne igraju za pare.
Jugoslav Kostić, savezni ministar bez portfelja

Matković Duško! Matković Duško!
Stotine navijača smederevskog Sartida, kluba poniklog iz pečuraka odgajanih u istoimenom metalurškom gigantu, nakon pobede Sartida u meču sa Crvenom Zvezdom od 1:0. U Beogradu se, dakle, posle duže pauze, ponovo klicalo jednom Miloševićevom mezimčetu (Marakana, 15. avgust)

Čak sam preko jedne organizacije u Londonu konkurisao u Papua Novoj Gvineji, svestan da se ni tamo ne bih obogatio, ali bih među ljudožderima možda našao životni mir. Nažalost, odbijen sam.
Maksimilijan Kopunović, agronom iz Subotice (Naša borba: Jesen stiže, a ja živim u Srbiji)

Septembar
Mene čuva Bog a ne imunitet!
Momčilo Krajišnik, član Predsedništva BiH iz Republike Srpske (Blic, 1. septembar 1998)

On znači mir!
Zasad anonimni šeret ovom rečenicom dopunio je postere Radovana Karadžića koji su se nedavno pojavili na Palama

Najsimpatičniji mi je Slobodan Milošević, ali me brine što je u poslednje vreme stalno tužan!
Jelena Karleuša, pevačica

Čuli smo za to sniženje, ali, kao što vidite, cene su iste.
Radnik "Pekabete", povodom odluke srbijanske vlade da se cene vrate na prvojulsku razinu (Demokratija)

Oktobar
Nema tog NATO-a ni pretnji koje nas mogu prisiliti da prihvatimo da Srbica postane Skenderaj!
Milan Božić, visoki rukovodilac Srpskog pokreta obnove, došao je spreman na nadmetanje "Koliko volite Kosovo?" (održano 28. septembra u formi zasedanja Skupštine Srbije)

Spremni smo da dočekamo i mnogo jači zemljotres!
Dragan Kojadinović, direktor Studija B

Sve do ove godine sam mislila da je izbor za mis namešten.
Jelena Jakovljević, mis Jugoslavije (Novosti)

Posmatrači mogu da ulaze u sve institucije na Kosovu, ali će im biti zabranjen ulazak u prostorije naše stranke.
Vojislav Šešelj, potpredsednik Vlade Srbije i predsednik Srpske radikalne stranke

Prvi sledeći (univerzitet) vam je u Tirani, pa možete otići i tamo da studirate svetsku književnost.
Radmilo Marojević, dekan Filološkog fakulteta u Beogradu, na tribini "Treba li nam svetska književnost?" održanoj u Domu omladine (Glas)

Novembar
Situacija na Kosovu i Metohiji ne predstavlja pretnju bilo kome, a najmanje miru i stabilnosti.
Živadin Jovanović, šef jugoslovenske diplomatije (Glas)

Savez žena bi obezbedio neophodan uređivački i novinarski kadar.
Iz pisma Saveza žena upućenog ambasadorima Velike Britanije, Austrije i Francuske. Rukovodstvo Saveza izrazilo je želju da u ovim zemljama emituje radio i TV program u svrhu širenja istine o Jugoslaviji.

Otkako sam postao ministar pravde, ne stižem da otvorim sve novoizgrađene objekte.
Dragoljub Janković, ministar pravde u Srbiji (Glas)

Na mobilni se nikad ne javlja, mada znam da je tu.
Biljana Jeftić, pevačica, o imitatoru Goranu Stojičeviću zvanom Karamela, kojega će možda tužiti zato što joj "skrnavi ime i karijeru" (Svet)

Decembar
Zdravstveno stanje je na višem nivou nego što su bila naša predviđanja.
Leposava Milićević, ministar zdravlja (iz izjave Radio Jugoslaviji)

Ja mislim da je to u skladu sa svim kretanjima koja su predviđena u ekonomiji.
Dragan Tomić, predsednik Skupštine Srbije, reč i misao povodom zakona o pravima i obavezama izabranih lica (Danas)

Nemam ništa za čim bih posebno žalio i savest mi je mirna.
Slobodan Milošević, predsednik SR Jugoslavije i bivši predsednik Srbije u intervjuu za Vašington post

Vijetnam i Jugoslavija su geografski dosta udaljeni, ali su idejno dosta povezani.
Petar Gračanin, član delegacije SPS-a, po povratku iz Azije gde je produbljavao idejne veze sa Komunističkom partijom Vijetnama.
NASTAVAK SLIJEDI...
sanjanin

Post by sanjanin »

Fair Life wrote:
sanjanin wrote:A ni Djlilas. Bogumi, i Milovan ostade tamne boje.
U to vrijeme je Milovan bio "persona non grata", djecak... i moglo se citati ono sto je rezim o njemu pisao, ali ne i ono sto je on pisao.

1955. je stampao "Novu klasu" (The new class: An Analysis of the Communist System)... a vec 1956. god. zbog nje je zaglavio u zatvor devet godina...

Njega se citalo poslije, jer u to vrijeme djela disidenata nisu bila na cijeni.
E pa bas zato si trebao procitati. I moglo se citati, moj dedo je drzao njegova djela ispod parketa. Njegova djela pokazuju neutemeljenost tvojih tvrdnji i frustracija.
Njegova djela su argument koji Bosnjaci mogu koristiti za mnogo toga.
Zadig

Post by Zadig »

fair, sicaj nastavak bog te mazo!

Ovi biseri su toliko dobri da je to opasno za citati.
Treba ih sve sacuvati da se zna jednog dana kako smijesni ljudi mogu da dodju na vlast!!

Fenomenalno!

Hvala i nastavi, daj jos!!

z.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

I prestani se Fair raspravljati sa onim sanjaninom!
Pardon!
Ili je kvazi-sanjanin ili ne zna plivati! Trece nema! :D
sanjanin

Post by sanjanin »

Vodenjak wrote:I prestani se Fair raspravljati sa onim sanjaninom!
Pardon!
Ili je kvazi-sanjanin ili ne zna plivati! Trece nema! :D
Pliva Sanjanin :D sva cetiri stila. :D
sanjanin

Post by sanjanin »

Ali izgleda da Fair cita pogresne stvari. :roll: :D
Fair Life

Post by Fair Life »

DIO CETVRTI:
[img]http://www.media-diversity.org/downloaded%20articles/Vreme%20604%20-%20Etnicke%20manjine%20u%20stampi%20Jugoistocne%20Evrope%20Isticanje%20razlika_files/vreme-logo.gif[/img] wrote:IZJAVE NEDELJE ZA 1997. GODINU
Prvo mesto po broju izjava nedelje dele sadašnji predsednik Srbije Milan Milutinović i Vuk Drašković, besmrtni kandidat za mesto predsednika. I nesuđeni i suđeni predsednik Srbije imaju po tri izjave, pri čemu su Milutinoviću bila potrebna svega dva meseca (novembar i decembar) da dostigne Draškovića koji se trudio tokom cele godine. Drugo mesto deli čak sedmoro govornika (Mira Marković, Zoran Đinđić, Radmila Milentijević, Buba Morina, Ivica Dačić, Stevan Mirković, Momir Bulatović i Dragan VD Tomić: tri žene i četiri muškarca, šest aktivnih i jedno penzionisano lice, ili, ako hoćete, šest civila i jedno vojno lice). Na prošlogodišnjem nivou - ili "veran sebi", ako to bolje zvuči - ostao je Slobodan Milošević (jedna izjava), dok je razočaranje sezone Vojislav Šešelj (bez ijedne izjave). Apsolutnom šampionu Dragutinu Zelenoviću, tom Bobu Bimonu srpske retorike, niko nije prišao na puškomet: brzoprugi je 1991. imao pet izjava nedelje; niko od konkurenata mu se nije približio, pa će uveliko zaboravljeni srpski premijer po svoj prilici biti ovenčan titulom izjavljivača decenije.

Januar
Danas su vaše ruke krvave i mi sa vama ne možemo da razgovaramo.
Odgovor odbora studentskog protesta Branislavu Ivkoviću, predsedniku SPS Beograda, na poziv da dođu kod njega na razgovor

Mimo zakona i propisa da radim ne mogu.
Zoran Sokolović, ministar policije, u razgovoru sa studentima Beogradskog univerziteta

Srbija je jedina zemlja u Evropi koja nije marionetska država.
Mirjana Marković, supruga predsednika SPS-a i predsednik Direkcije JUL-a, rekla je ovo, kako navodi "Naša borba", na zajedničkoj sednici vrhova dve bratske partije

Milošević će sa vlasti da padne zato što nije komunista.
Stevan Mirković, general u penziji i predsednik Saveza komunista Jugoslavije

Februar
Zamalo su me linčovali! Vikali su "svi u napad"...
Bratislava Morina, izbeglička pomajka, koja se prilikom vožnje službenim kolima našla u blizini demonstranata

Mira Marković: Serbian Opposition Does Not Understand Its Own People.
Mirjana Marković, supruga Slobodana Miloševića i direktorka JUL-a (reč iz "Duge", "Gardiana" i "Borbe")

Toliko je autogolova dao da nam ga je zbilja žao.
Zoran Đinđić, o Slobodanu Miloševiću

Osećaj za pravdu.
Slobodan Milošević, predsednik Srbije, na molbu bratskog novinara iz prijateljske Grčke da navede jednu od svojih nepoznatih ličnih crta

Mart
Uvek ima direktora-kukavica, udvorica i poltrona koji bi dali guzice samo da sačuvaju svoja mesta. Mene je onaj gospodin sa malom glavom i velikim stomakom, čiju smenu smo tražili sedamnaest puta, telefonski smenio, zato što sam tada bio uz svoje kolege.
Dragutin Furunović, čovek koji je bio direktor Srednje grafičke škole u vreme štrajka 1992.

Izbor za predsednika Upravnog odbora RTS-a isključivo je vezan za moju ličnost, a ne za posao koji obavljam...
Vukašin Jokanović, savezni ministar policije

Sam način na koji je BKT javnosti predstavila raskid ugovora i medijska kampanja koju vodi protiv RTS dovoljan su razlog za prekid poslovne saradnje.
Dragoljub Milanović, generalni direktor RTS-a

Samo vam još mi iz RS falimo! Ali, daće Bog, biće i to.
Dragan Kalinić, predsednik Skupštine Republike Srpske, nakon historijskog gostovanja u Skupštini Srbije, gde je bio očaran otvorenošću i "specifičnim šarmom".

Mnogo je teško biti na vlasti...
Dušan Matković, direktor "Sartida".

April
Iako to možda neverovatno zvuči, Crnu Goru volim više od Amerike. Moja ljubav prema crnogorskim pejzažima možda učini da formiram stranku da bi ambijent stvarno bio ekološki.
Ratko Knežević, doskorašnji crnogorski misionar u Americi

Nedovoljno poznajem ovaj narod da bih mogao da izreknem neki sud.
Dobrica Ćosić, demobilisani otac nacije, najčitaniji pisac u prošloj godini (izjava sa svečanosti upriličene tim povodom u Narodnoj biblioteci Srbije)

Dugo je bio u organima.
Gorica Gajević, generalna sekretarica SPS-a, povodom izbora Vlajka Stojiljkovića za ministra policije u Srbiji

Mi imamo svoje ciljeve, ne isključujem mogućnost da i papa u Vatikanu ima slične ciljeve.
Zoran Đinđić, povodom izjave Dušana Mihajlovića da Nova demokratija i Demokratska stranka imaju iste ciljeve

Maj
Ja zaista spadam u najmanje tašte i sujetne ljude na političkoj pozornici Srbije...
Vuk Drašković, lider SPO-a

Izbori u Velikoj Britaniji bili su pošteni.
Aleksandar Rastović, mladi socijalista, zvanični posmatrač iz Jugoslavije

Dojče vele nas je bombardovao.
Radmila Milentijević, srpski ministar za informisanje, objašnjava zašto su nam nepotrebne strane radio stanice

Moramo pritisnuti državu da izvrši pritisak na Ameriku.
Borka Vučić, direktor Beogradske banke o načinu na koji treba regulisati odnose sa međunarodnim finansijskim institucijama

Jun
Ako imaš dokumenta, rkni ih...
Bratislava Buba Morina, ministarka u Vladi Srbije, replicirala je Aleksandri Janković (SPO) na tribini "Žene i politika", na FPN

Za nas vlast nije cilj nego sredstvo.
Milorad Vučelić, potpredsednik SPS-a

Kupite dve istine, za dva dinara.
Slogan kolportera koji kod Đerma prodaje Borbu i Demokratiju

Lična je želja Slobodana Miloševića da ga bira narod.
Ivica Dačić, portparol SPS-a objašnjavajući inicijativu svoje partije da se promeni Ustav i predsednik SRJ bira na neposrednim izborima

Neviđena je sreća da se Hrist rodio u Jerusalimu.
Aleksandar Tijanić, eks ministar, kolumnist te glavni i odgovorni urednik lista Građanin

Jul
Nisam imao vremena da doživim lične osećaje, jer smo danas na dnevnom redu imali niz zakona.
Srđa Božović, novoizabrani v.d. predsednik Jugoslavije, odgovor na pitanje kako se oseća kao šef države

Gospodin Hadžić ima velika usta, velike uši i veliki džep.
Žak Klajn, administrator Sremskobaranjske oblasti

Ima dovoljno da ubijem tri demokrata.
Radmilo Bogdanović, republički poslanik SPS-a, vagajući paket amandmana na izborne zakone, odgovara na pitanje koliko amandmana ima u tom paketu

U sredu 23. jula, kada predsednik Milošević bude polagao zakletvu, desiće se sve.
Dragan Tomić, predsednik skupštine Srbije i budući v.d. predsednik Srbije, odgovor na pitanje šta će se desiti kad Milošević bude položio zakletvu

Avgust
Momo, ofarbaj se i ti u žuto!
Poruka Momiru Bulatoviću upućena sa transparenta na mitingu u organizaciji "Građanskog pokreta otpora" prilikom posete delegacije SPS-a frakciji DPS-a koju predvodi Bulatović

Večeras sam ušao u ovu kuću bez jaja.
Vuk Drašković, predsednik Srpskog pokreta odnove, 3. avgusta kao gost "TV Bastilje" u emisiji "Razgovor s povodom".

Tužio sam gradonačelnika jer me naterao da ga bijem.
Bratislav Mitić Lule, niški poslastičar, o sukobu sa gradonačelnikom Zoranom Živkovićem

Imam snažan osećaj i uverenje da smo mi već pobedili, iako izbori još nisu održani.
Momir Bulatović, šef crnogorske države i osporavani predsednički kandidat, u besedi na Trećem kongresu DPS-a

Dve sobe imaju velika, četvorokrilna vrata koja se mogu otvoriti tako da se dobije veliki prostor u kome mogu da radim i da primam goste, ne za svoje uživanje, nego za dobrobit Srbije i njenih građana.
Radmila Milentijević, ministarka informisanja u vladi Srbije, o svom još nerenoviranom, od Vlade dobijenom četvorosobnom stanu u Čika-Ljubinoj ulici. ("Blic", 26. avgusta 1997.)

Septembar
Mislim da nije loše ni onima koji su me postavili, ni meni samom...
Milovan Bojić, direktor Kardiovaskularnog instituta "Dedinje", poslanički kandidat leve koalicije ("Borba", 2. septembar)

Albanaca na Kosovu i nema onoliko koliko se uvek govorilo.
Dragan Tomić, vršilac dužnosti predsednika Srbije i većeg broja drugih dužnosti ("Blic", 9. IX 1997)

Na zahtev većeg broja građana [!] koji nisu na vreme ili uopšte nisu stigli na posao, a deca u škole, Vlada Srbije stavila je na raspolaganje jedan broj autobusa Vojske Jugoslavije, Ministarstva unutrašnjih poslova...
(Radio Beograd RTS, 15.9.1997)

Šta je ovom narodu, ne znam.
Milan Komnenić, potpredsednik SPO-a ("Dnevni telegraf", 22. 9. 1997)

Oktobar
Čekamo predlog Demokratske stranke za novog gradonačelnika Beograda.
Anđelko Trpković, portparol Vuka Draškovića

Naš predsednički kandidat dobio je 210.000 glasova više nego u prvom krugu, dok su za Šešelja glasali simpatizeri svih opozicionih partija, a dobio je samo jedan odsto više!
Ivica Dačić, portparol SPS-a, kome je malo falilo pa da izjavi - u stilu sovjetske štampe - kako je Lilić po broju glasova zauzeo drugo mesto, a Šešelj pretposlednje

Vratila sam se psihijatriji, jer je stanje tamo zdravije.
Aleksandra Janković, psiholog, doskorašnji (isključeni) član Glavnog odbora Srpskog pokreta obnove

Otud ide jeroplan, ja u rovu stojim sam, Uzmem pušku, dignem gajku, Pa mu skrešem švapsku majku.
Refren (nagrađivan aplauzom na otvorenoj sceni) sa svečane priredbe povodom godišnjice oslobođenja Beograda (izvođač: Hor i orkestar Doma Jugoslovenske armije, Sava centar, 20. oktobar 1997)

Novembar
Tito je Isus Hrist dvadesetog veka.
Stevan Mirković, general u penziji i predsednik novog Saveza komunista Jugoslavije (SKJ) (Demokratija)

Ne ostvaruje se ni predviđeni nivo prihoda...
Vlada SRJ, obrazlažući zašto taksa na izlazak iz zemlje - neverovatni domaći izum - neće, ne može, ne sme i ne treba da bude ukinuta, sve dok ne budu premašena opravdana očekivanja saveznih planera

Mi smo spasli narod i državu! Imamo odgovor na sva pitanja! Nemojte očekivati od mene da u narednih 28 dana ja sve to objasnim narodu i idem iz mesta u mesto. To neću!
Milan Milutinović, predsednički kandidat levice, prilikom susreta sa opštinskim glavešinama SPS-a (Blic, 10. novembar 1997)

A: "Treba odmah zaustaviti ganjanje seljaka za isplatu poreza, jer država na to nema pravo, sve dok seljacima ne isplati preuzetu letinu.

B: "Ako to obezbediš, imaćeš 400 hiljada seljačkih glasova i postaćeš predsednik Srbije već u prvom izbornom krugu".
Milan Milutinović & Mihalj Braca Kertes (na proširenoj sednici Pokrajinskog odbora SPS-a)

Sve građane koji su socijalno ugroženi, država, između ostalog, mora osloboditi plaćanja kirije, struje, TV i radio pretplate, prevoza u gradskom i drumskom saobraćaju, plaćanja lekarskih pregleda i lekova.
Vuk Drašković, predsednički kandidat; beseda u pančevačkom okrugu

Decembar
Ono što me je prijatno iznenadilo to je što narod postavlja sasvim normalne zahteve.
Milan Milutinović, savezni ministar inostranih poslova i predsednički kandidat (intervju Rojteru)

Sada ćemo moći, sa stanovišta zakona i ustavnog postupka, da kontrolišemo Podgoricu. To je četvrtina teritorije i potencijala Crne Gore.
Momir Bulatović, predsednik Republike Crne Gore, povodom smenjivanja podgoričkog gradonačelnika

Do sada vas nisam ugnjetavao, sad ću da počnem!
Petar Panić, telohranitelj, u besedi članovima novinarske ekspedicije koja je pohodila rodnu kuću njegovog šefa Vojislava Šešelja u Marevoj Ljuti (predstavnicima sedme sile isključio je grejanje; dva dana docnije, Panić je nokautirao i umereno išutirao B.M.-a, građanina Zemuna; potonji je, poravnavajući zemljište pred kućom, reklo bi se svesno podrio temelje budućeg Panićevog kioska)

Trijumfu Milutinovića je, svakako, doprineo i on sam.
Borislav Lalić (Večernje novosti, 22.XII 1997, rubrika "Direktno", str. 2)
NASTAVAK SLIJEDI...
nebi

Post by nebi »

sanjanin wrote: E pa bas zato si trebao procitati. I moglo se citati, moj dedo je drzao njegova djela ispod parketa. Njegova djela pokazuju neutemeljenost tvojih tvrdnji i frustracija.
Ma hajde?Eto,ja sam citao,pa mi pojasni kakve veze ima Djilasov privatni mali rat (sa Titom) sa nama bosnjacima,Bosancima,Muslimanima,Alijom....?
Vodenjak

Post by Vodenjak »

nebi wrote:
sanjanin wrote: E pa bas zato si trebao procitati. I moglo se citati, moj dedo je drzao njegova djela ispod parketa. Njegova djela pokazuju neutemeljenost tvojih tvrdnji i frustracija.
Ma hajde?Eto,ja sam citao,pa mi pojasni kakve veze ima Djilasov privatni mali rat (sa Titom) sa nama bosnjacima,Bosancima,Muslimanima,Alijom....?
Cekaj da podigne dedin parket...

:zzzz:
Zadig

Post by Zadig »

Fair, hvala iskreno!
Post Reply