Za muslimane preporučljivi samo halal proizvodi

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Ahmmed

Post by Ahmmed »

Bosanac sa dna kace wrote: Mene samo brine to sto sam cuo o proizvodnji ''halal'' proizvoda prije rata u Vojvodini, kad oni dodju u kontrolu sve je OK, medjutim cim zamaknu iza prvog coska sve je po starom...

Mene ne brine, ne jedem halal proizvode iz Vojvodine :D
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Ahmmed wrote:
Bosanac sa dna kace wrote: Mene samo brine to sto sam cuo o proizvodnji ''halal'' proizvoda prije rata u Vojvodini, kad oni dodju u kontrolu sve je OK, medjutim cim zamaknu iza prvog coska sve je po starom...

Mene ne brine, ne jedem halal proizvode iz Vojvodine :D
pa dobro nejma vise halal proizvoda iz Vojvodine, al me brine da i ovi nece opet isto radit! :roll:
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Ahmmed wrote:Zeno, ne sporim, naravno, potrebu Islamske zajednice da i u oblasti o kojoj raspravljamo, da svoj doprinos. Samo, nikako da sredimo i odredimo prioritete..... :) Slažem se da ja da bi dobrostojeći muslimani vjerovatno odgovorili na takvu fetvu u stilu u kojem si ti navela....Ali, svejedno, volio bih vidjeti jednu takvu fetvu....Ona bi puno govorila o odnosu Islamske zajednice prema muslimanima u ovoj zemlji....I bio bi to dokaz da se Islamska zajednica počela miješati u svoj posao....pa ma kakvi rezultati takve fetve bili!

Hananah, prvi put od tebe čujem da Islamska zajednica BiH, plaća pokrivanje žena....Imaš li,molim te,konkretan primjer.....Ko,gdje, kada,koliko para, koliko često se vrše isplate....
Islamska zajednica ne treba izdavati fetvu (iako kako sam i u ranijem postu rekla...bilo bi mi drago da je izdaju jer kako ti rece govorilo bi o odnosu IZ prema nama) za nesto sto je muslimanima naređeno Kur'anom

Uzviseni kaze: Udjeljujte iz onoga sto vam On stavlja na raspolaganje (El-Hadid, 7.)

O vjernici, udjeljujte od lijepih stvari koje sticete i od onoga sto vam Mi iz zemlje dajemo... ( El-Bekare: 267)

jer nema te fetve koja je jaca od ovoga, ...prije bi rekla bih sistemski trebalo napraviti raspored...sadasnja IZ za to nema snage, (nerijetko ni volje), ali stvari se pomicu...sporo, ali se krecu u dobrom pravcu...

...a ovo za pokrivanje...mozda nisi tada bio ovdje, ali je predlozeno davno da i nama da info gdje to ona kupi pare, pa da i mi naplatimo :D ... ja cak mislila moci ce i retroaktivno pa da se obogatim :D od tada ni habera... sto ce reci :D onaj koji se stidi svoga porijekla misli da je pljuvanje po istom nacin da ga se prihvati... negdje na planeti Mars :-? ...ljudima zeljnim reklame, i incidenti, vrijeđanje su reklama... ali ne treba trositi puno rijeci...moze se insan ogrijeshiti...
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

Kao prvo u gradu Sarajevu posto zivim tu ne mogu se naci dvije-tri mesare koje prodaju svinjsko meso i svinjske proizvode prema tome reis nastavlja samo ono sto je zapoceo u ratu a to je totalna dominacija u svakom pogledu pa i na mesnim proizvodima. Taj isti reis je poznat po svom sranju kad je u ratu naredio da se iz svih mesara izbace svinjski proizvodi jer boze moj to vrijedja vjerska osjecanja muslimana.
Taj isti reis bi trebao da zna da u Kuranu svinjsko meso nije zabranjeno iz vjerskih razloga nego iz prakticnih i nije zabranjeno nego se ne preporucuje. To sto svi mjenjaju poruke vjerskih knjiga kako im cejf to je vec neka druga stvar. Kako se onda dozvoljava svinjska mast kad su u pitanju zdravstvene svrhe. I kome vise svi ti rejsovi, svestenici i popovi sole pamet? Sole ovim novokomponovanim primitivcima. Njemu je naravno vazniji halal certifikat nego sve one pare koje je pokrala IZ tokom svih ovih godina. kako ne moze da shvati prvo reis pa onda i njegovi sljedbenici da ovdje nikada ali bas nikada nece biti zemlja slicna niti jednoj Islamskoj zemlji i da ovdje sva ta preseravanja su kratkoga daha i samo prave neprijateljstva. A sto se tice halala vec odavno je ovaj narod halal od svega sto je normalno u svijetu, normalnog zivota, zaposlenja, normalnih primanja, krova nad glavom.
Pa izvoli Rejse izdaj certifikat da niti jedan Bosnjak ne smije biti bez posla i krova nad glavom, da niti jedno Bosnjacko dijete ne smije umrijeti od teskih bolesti jer nema para da se izlijeci, da sva Bosnjacka djeca imaju da jedu svaki dan pa makar i te tvoje halal prozivode, da im roditelji rade i posteno zarade svoju marku a onda kad sve to ostvaris mozes pricati i o halal mesu.
Halal bilo onom ko ti je podario pamet!!!!
Vodenjak

Post by Vodenjak »

hrasno38 wrote:Kao prvo u gradu Sarajevu posto zivim tu ne mogu se naci dvije-tri mesare koje prodaju svinjsko meso i svinjske proizvode prema tome reis nastavlja samo ono sto je zapoceo u ratu a to je totalna dominacija u svakom pogledu pa i na mesnim proizvodima. Taj isti reis je poznat po svom sranju kad je u ratu naredio da se iz svih mesara izbace svinjski proizvodi jer boze moj to vrijedja vjerska osjecanja muslimana.
Taj isti reis bi trebao da zna da u Kuranu svinjsko meso nije zabranjeno iz vjerskih razloga nego iz prakticnih i nije zabranjeno nego se ne preporucuje. To sto svi mjenjaju poruke vjerskih knjiga kako im cejf to je vec neka druga stvar. Kako se onda dozvoljava svinjska mast kad su u pitanju zdravstvene svrhe. I kome vise svi ti rejsovi, svestenici i popovi sole pamet? Sole ovim novokomponovanim primitivcima. Njemu je naravno vazniji halal certifikat nego sve one pare koje je pokrala IZ tokom svih ovih godina. kako ne moze da shvati prvo reis pa onda i njegovi sljedbenici da ovdje nikada ali bas nikada nece biti zemlja slicna niti jednoj Islamskoj zemlji i da ovdje sva ta preseravanja su kratkoga daha i samo prave neprijateljstva. A sto se tice halala vec odavno je ovaj narod halal od svega sto je normalno u svijetu, normalnog zivota, zaposlenja, normalnih primanja, krova nad glavom.
Pa izvoli Rejse izdaj certifikat da niti jedan Bosnjak ne smije biti bez posla i krova nad glavom, da niti jedno Bosnjacko dijete ne smije umrijeti od teskih bolesti jer nema para da se izlijeci, da sva Bosnjacka djeca imaju da jedu svaki dan pa makar i te tvoje halal prozivode, da im roditelji rade i posteno zarade svoju marku a onda kad sve to ostvaris mozes pricati i o halal mesu.
:thumbup:
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

hrasno38 wrote:Kao prvo u gradu Sarajevu posto zivim tu ne mogu se naci dvije-tri mesare koje prodaju svinjsko meso i svinjske proizvode prema tome reis nastavlja samo ono sto je zapoceo u ratu a to je totalna dominacija u svakom pogledu pa i na mesnim proizvodima. Taj isti reis je poznat po svom sranju kad je u ratu naredio da se iz svih mesara izbace svinjski proizvodi jer boze moj to vrijedja vjerska osjecanja muslimana.
jel ti to ugrozen sto nemas kupit seb dje krmetine u Sarajevu?
gdje to pise da se svinjetina samo ne preporucuje? :? :shock:
znas, nemoras cekat na Rejza i ostalu klapu iz IZ da otvore fabrike, radna mjesta i ostalo, otvori nam ti i tebi slicni, to ionako nije posao IZ, vjeri je mjesto u vjerskim objektima kako neki rekose na ovom forumu!
danas

Post by danas »

Bosanac sa dna kace wrote: jel ti to ugrozen sto nemas kupit seb dje krmetine u Sarajevu?
a jes' ti to ugrozen sto ima krmetine jos ponegdje da se nadje?
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

Bosanac sa dna kace wrote:
jel ti to ugrozen sto nemas kupit seb dje krmetine u Sarajevu?
gdje to pise da se svinjetina samo ne preporucuje? :? :shock:
znas, nemoras cekat na Rejza i ostalu klapu iz IZ da otvore fabrike, radna mjesta i ostalo, otvori nam ti i tebi slicni, to ionako nije posao IZ, vjeri je mjesto u vjerskim objektima kako neki rekose na ovom forumu!
Jel ti to pokusavas biti duhovit :))) ili opravdavas naziv svoga nicka. A gdje pise da se zabranjuje i to iz vjerskih razloga?????? I koji bi to vjerski razlog trebao da bude??? A ne preporucuje se zbog podneblja odakle je dosao Kuran i zbog velikih vrucina i masnoce svinjskog mesa. Ali uopste to nije bitno, bitno je sto reis radi sve ono sto mu nije posao a njegov posao je upravo gdje si i naveo, u vjerskim objektima. Ja da mogu da otvaram ja bih otvarao budi siguran ali bi i zatvarao sve one sto guraju noseve gdje im nije mjesto.
Vingo

Post by Vingo »

Da li je uopste moguce odvojiti raspravu o halal hrani od krmetine? Ili je krmetina jedino sto nije halal?
Od halal mesa preko krmeta do ugrozenosti....s reisom u lightmotivu

Ja fakat vise ne vidim hljeba ovdje....
papak_eliminator

Post by papak_eliminator »

Vingo wrote:Da li je uopste moguce odvojiti raspravu o halal hrani od krmetine? Ili je krmetina jedino sto nije halal?
Od halal mesa preko krmeta do ugrozenosti....s reisom u lightmotivu

Ja fakat vise ne vidim hljeba ovdje....
a ti kupi kruh...
:D
opusti se Vingo, dok mi se poboljsa konekcija s metlom, bice sve po PS :D
Vingo

Post by Vingo »

A da Seada uleti dok si ti nemocan? :D
papak_eliminator

Post by papak_eliminator »

danas wrote:
Bosanac sa dna kace wrote: jel ti to ugrozen sto nemas kupit seb dje krmetine u Sarajevu?
a jes' ti to ugrozen sto ima krmetine jos ponegdje da se nadje?
:lol:
sta se gadjate kmrcima, jos nije Bozic :D

e posto ste temu ukakili ko svinjac, ja je moram zakljucat...
Locked