Za muslimane preporučljivi samo halal proizvodi
-
Kwaheri
...ne zachatavaj...to nije tema ove temePrenj wrote:A da se prvo neko pobrine da je sva hrana koju jedemo ispravna?
nego sta vas smeta u halal certifikatu? to sto nije prvo proslo provjeru cega...da nije GMO ili sta? ako postoji nesto sto je moje pravo koje ne ugrozava vase pravo, sta vas smeta da ga ja ostvarim?
...
-
Kwaheri
Prenj, argument ti je beton...Prenj wrote:Nikad mi pameti necemo doci, uvijek se nadje neko ko ce preokrenuti prioritete, sad ce 10, 20 strana rasprave o halal hrani, dok ljudi u naseljima juzno od Jablanice nemaju vode za pice, jer je neko otrovao Neretvu
Uvijek ce biti prece od preceg...al se ovdje i dalje vode rasprave...na milijun i jednu temu...i kafanu...
- seljak_cojek
I sad će njima biti bolje ako ja ne insistiram da jedem halal hranu ili kupujem u prodavnici gdje se ne prodaje svinjetina. (Stav Islama o svinjetini je poznat i pticama na grani. )Prenj wrote:Nikad mi pameti necemo doci, uvijek se nadje neko ko ce preokrenuti prioritete, sad ce 10, 20 strana rasprave o halal hrani, dok ljudi u naseljima juzno od Jablanice nemaju vode za pice, jer je neko otrovao Neretvu
A druga stvar forum i jeste mjesto za razmjenu mišljenja, raspravljanje, učenje, ....ne znam da je i jedna tema na ovom forumu postigla da bilo kome u državi bude bolje.
Last edited by seljak_cojek on 03/03/2006 11:21, edited 1 time in total.
- Drvosjeca iz Dejcica
Mirci, mislim da nisi bas najbolje skontala. Nece IZ zabranjivati prodaju svinjskog mesa vec ce one mesare i prodavnice koje to budu htjele, uz postovanje posebne procedure, ce moci dobiti halal certifikat. Dakle sve je na dobrovoljnoj osnovi...ho's, ne's Banglades...mIRCerka wrote:godinama u sarajevu postoje HALAL mesnice i prodavnice, i nikom ne smeta...ali da IZ naredi u Livnu zabranu prodaje svinjskog mesa???sahan wrote:Moze u citavom svijetu ali ovdje je odmah problem!?
http://www.preporod.com/tekst_detaljnije.asp?id=36
pa ni Tito nije bio takav, a kakite po njemu non stop kako je bio diktator...
Pozdrav
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 03/03/2006 11:24, edited 2 times in total.
-
Prenj
Naravno da nece, ali prioriteti se moraju znati!seljak_cojek wrote:I sad će njima biti bolje ako ja ne insistiram da jedem halal hranu ili kupujem u prodavnici gdje se ne prodaje svinjetina. (Stav Islama o svinjetini je poznat i pticama na grani. )Prenj wrote:Nikad mi pameti necemo doci, uvijek se nadje neko ko ce preokrenuti prioritete, sad ce 10, 20 strana rasprave o halal hrani, dok ljudi u naseljima juzno od Jablanice nemaju vode za pice, jer je neko otrovao Neretvu
Za pocetak, znas li kakvu vodu pijes? Ko kontrolise njen kvalitet?
-
Kwaheri
Hoce bolan...kako ne mozes uociti vezu te dvije stvari... Inace, bilo sta da hoces...ima nesto prece..seljak_cojek wrote:I sad će njima biti bolje ako ja ne insistiram da jedem halal hranu ili kupujem u prodavnici gdje se ne prodaje svinjetina. (Stav Islama o svinjetini je poznat i pticama na grani. )Prenj wrote:Nikad mi pameti necemo doci, uvijek se nadje neko ko ce preokrenuti prioritete, sad ce 10, 20 strana rasprave o halal hrani, dok ljudi u naseljima juzno od Jablanice nemaju vode za pice, jer je neko otrovao Neretvu
-
jusuff
ti prenj, kao da si od jucer na forumu... otvoris temu kvalitete vode u slivu neretve i cekas zainteresirane...Prenj wrote:Nikad mi pameti necemo doci, uvijek se nadje neko ko ce preokrenuti prioritete, sad ce 10, 20 strana rasprave o halal hrani, dok ljudi u naseljima juzno od Jablanice nemaju vode za pice, jer je neko otrovao Neretvu
popusti se demagogije
- seljak_cojek
Nema sumnje, samo mi nije jasno kako mi na forumu možemo uticati na prioritete.Prenj wrote:Naravno da nece, ali prioriteti se moraju znati!seljak_cojek wrote:I sad će njima biti bolje ako ja ne insistiram da jedem halal hranu ili kupujem u prodavnici gdje se ne prodaje svinjetina. (Stav Islama o svinjetini je poznat i pticama na grani. )Prenj wrote:Nikad mi pameti necemo doci, uvijek se nadje neko ko ce preokrenuti prioritete, sad ce 10, 20 strana rasprave o halal hrani, dok ljudi u naseljima juzno od Jablanice nemaju vode za pice, jer je neko otrovao Neretvu
Za pocetak, znas li kakvu vodu pijes? Ko kontrolise njen kvalitet?
-
Crni_Leptir
Polako ljudi....
u ostalim zemljema euvrope gidjesu krscani vecinaom ima HALAL test. Kad njima nesmeta, nemora ni nama u BiH.
Samo neka se niko nemijesa sta ce ko jesti. Posto u ovoj drzavi ima dovoljno ljudi koji nemaju sta da jedu....
u ostalim zemljema euvrope gidjesu krscani vecinaom ima HALAL test. Kad njima nesmeta, nemora ni nama u BiH.
Samo neka se niko nemijesa sta ce ko jesti. Posto u ovoj drzavi ima dovoljno ljudi koji nemaju sta da jedu....
- manijak1
Oks
sve se okrene na politički sadržaj 
- SiSaJuMe
Halal test industriskih proizvoda???? Jel to neka Bajka. Kao sad ce mesnice ritualno po serijetskom zakonu to odradjivat i stitit svoje kupce od nehalalskih proizvoda. 50 godina klopam i sad ce mi rec da grijesim jer nije sa halal etiketom. Ja tu vidim poturanje vjerskih zakona nad drzavnim. Zalosno je vidjet jednu evropsku drzavu koja tone i tone i tone, da nekazem ode u PM. Upalis Tv a ono neki glavonja prebire vjerske zakone iz davnih stoljeca i gura nas da tako zivimo.

- Baghira
I ja tako skontah.komi wrote:koliko sam shvatio u halal mesnici ne smije biti svinjetine???
to je meni sasvim OK
I ne procitah nigdje da neko nekog tjera da iskljucivo konzumira halal proizvode, vec da je data mogucnost onima koji tome pridaju vaznost, istu konzumiraju.
Nikakvo koristenje u religiozne ili politicke svrhe, vec jednostavno mogucnost izbora.
-
the_stick
eto sta se desi kad komunista tumaci demokratiju... krsenje osnovnih ljudskih prava nam je definitivno viza za buducnost!
sto ti je to sega... svi silni sto zagovaraju razne slobode i koji su (samoproglaseno) pogodni za napredak ovog drustva uvijek se na isti kamen spotaknu... 'gdje ces u bosnu islamsko bankarstvo? gdje ces u bosnu halal obiljezje na hranu? sta vi od bosne pravite iran?' a na 'vlaskom' zapadu sve to isto postoji.. al' neeeeee... ako mi to uvedemo, mi idemo ma sta 500, ma 1000 godina unazad!
sto ti je to sega... svi silni sto zagovaraju razne slobode i koji su (samoproglaseno) pogodni za napredak ovog drustva uvijek se na isti kamen spotaknu... 'gdje ces u bosnu islamsko bankarstvo? gdje ces u bosnu halal obiljezje na hranu? sta vi od bosne pravite iran?' a na 'vlaskom' zapadu sve to isto postoji.. al' neeeeee... ako mi to uvedemo, mi idemo ma sta 500, ma 1000 godina unazad!
- Baghira
Pa ne moraju svi taj test praviti, nego onaj ko hoceSiSaJuMe wrote:Halal test industriskih proizvoda???? Jel to neka Bajka. Kao sad ce mesnice ritualno po serijetskom zakonu to odradjivat i stitit svoje kupce od nehalalskih proizvoda. 50 godina klopam i sad ce mi rec da grijesim jer nije sa halal etiketom. Ja tu vidim poturanje vjerskih zakona nad drzavnim. Zalosno je vidjet jednu evropsku drzavu koja tone i tone i tone, da nekazem ode u PM. Upalis Tv a ono neki glavonja prebire vjerske zakone iz davnih stoljeca i gura nas da tako zivimo.
![]()
![]()
-
vratnik
Tema naravno postoji, vidi pod ekologija.jusuff wrote:ti prenj, kao da si od jucer na forumu... otvoris temu kvalitete vode u slivu neretve i cekas zainteresirane...Prenj wrote:Nikad mi pameti necemo doci, uvijek se nadje neko ko ce preokrenuti prioritete, sad ce 10, 20 strana rasprave o halal hrani, dok ljudi u naseljima juzno od Jablanice nemaju vode za pice, jer je neko otrovao Neretvu
popusti se demagogije
Ili tebe ne interesuje sto ce neko dobiti rak, bitno je da umre sit?
-
vratnik
Izvinjavam se zbog petljanja u temu, ali rekoh ako neko jos nije vidio temu Eko katastrofa u Neretvi.
Uglavnom, koga interesuje kad PCB ubija (kad kazem ubija ne mislim na pomor ribe, posto do istog NECE doci, vec o kronicnom / kancerogenom (negativnom) djelovanju, evo podataka:
Slatkorjecne ribe: 0,2 mg / kg
Plodovi mora: 0,08 mg / kg
Mlijeko: 0,04 mg / kg
jaja: 0,02 mg / kg
Meso (ukljucujuci perad, onu koju NestoH51 ne ubije...) 0,008 mg / kg
voda nije za pice, strogo izbjegavati bilo kakav kontakt s istom.
sorry.
Uglavnom, koga interesuje kad PCB ubija (kad kazem ubija ne mislim na pomor ribe, posto do istog NECE doci, vec o kronicnom / kancerogenom (negativnom) djelovanju, evo podataka:
Slatkorjecne ribe: 0,2 mg / kg
Plodovi mora: 0,08 mg / kg
Mlijeko: 0,04 mg / kg
jaja: 0,02 mg / kg
Meso (ukljucujuci perad, onu koju NestoH51 ne ubije...) 0,008 mg / kg
voda nije za pice, strogo izbjegavati bilo kakav kontakt s istom.
sorry.
-
orca
Oštro i na prvu....
Ako grupa ljudi (ma kolika ona bila) želi da jede hranu koja je proizvedena na specifičan način,onda ja tu ne vidim problem.To je njihovo pravo.
Što se tiče te mesnice treba malo više detalja...
npr. ko je vlasnik,da li u njoj prodaju halal proizvode,šta znači traženo itd.Sve to treba znati da bi mogli komentarisati događaj.
Ako grupa ljudi (ma kolika ona bila) želi da jede hranu koja je proizvedena na specifičan način,onda ja tu ne vidim problem.To je njihovo pravo.
Što se tiče te mesnice treba malo više detalja...
npr. ko je vlasnik,da li u njoj prodaju halal proizvode,šta znači traženo itd.Sve to treba znati da bi mogli komentarisati događaj.
-
orca
Hmmm Leptiru,Leptiru....Crni_Leptir wrote:Polako ljudi....
-
tempora
Ja sam za prodaju halal hrane, koliko sam isto za prodaju svinjskih proizvoda,prodaju proizvoda za dijabeticare, prodaju bioloskih proizvoda i tako dalje i tako redom. Trziste se svuda u svijetu prilagodjava potrebama ljudi i mislim da je to sasvim ispravno. No, povlaci se pitanje, kao sto i sam Prenj rece, kontola istoga? A zatim,sta su negativni efekti?
Te naravo, sta su i prioriteti u jednoj zemlji kao sto je BiH?
U Holandiji u kojoj se zaista vodi racuna o toj "halal" ishrani, ljudi mahom kupuju zivotne namirnice u prodavnicama Turaka ili Marokanaca, no da li je to zaista halal hrana ( u sto se apsolutno ne razumijem) za mene je upitno? I ko vrsi kontrolu te halal hrane?
No iz prakse znam, da ljudi itekako pretjeruju. U firmi u kojoj ja radim, koja se bavi edukacijom odraslih, postoji restoran u kojem se definitivno vodi racuna o tome da ljudi koji ne jedu svinjetinu jedu recimo piletinu ili Hindusi koji ne jedu govedinu jedu ribu i sl. Za Holandjane koji se hrane u tom istom restoranu ne moze se naci komad svinjeceg mesa jer eto vecina ne jede svinjetinu.
Onda ti isti ucenici pocnu da zanovjetaju o tome kako im povrce treba biti halal i kako nasa firma to treba da im pruzi. Na ustrb drugih naravno.A restoran je skoro pa besplatan i na kraju krajeva nije obavezno jesti u njemu.
I iako im se djeca prezderavaju u Mc-u gdje im nije upitno je li nesto halal ili nije, ovdje moramo postovati njihove zahtjeve. ( vele)
Koji idu sve dalje i dalje. Pa dodju do toga, da moje ucenice ne zele sjediti sa kolegom u vozilu ili ne zele da im predaje muska osoba jer im to vjera ne dozvoljava!!! Primjera u ovom stilu ne manjka.
I koliko se o takvim stvarima vodi racuna i koliko smo svi "shenuli" pokazuje i primjer svedskog stola na univerzitetu u Roterdamu, gdje pratim odredjena predavanja i gdje na jednoj od tacni sa sendvicima pise "muslimanski sendvici"
Te naravo, sta su i prioriteti u jednoj zemlji kao sto je BiH?
U Holandiji u kojoj se zaista vodi racuna o toj "halal" ishrani, ljudi mahom kupuju zivotne namirnice u prodavnicama Turaka ili Marokanaca, no da li je to zaista halal hrana ( u sto se apsolutno ne razumijem) za mene je upitno? I ko vrsi kontrolu te halal hrane?
No iz prakse znam, da ljudi itekako pretjeruju. U firmi u kojoj ja radim, koja se bavi edukacijom odraslih, postoji restoran u kojem se definitivno vodi racuna o tome da ljudi koji ne jedu svinjetinu jedu recimo piletinu ili Hindusi koji ne jedu govedinu jedu ribu i sl. Za Holandjane koji se hrane u tom istom restoranu ne moze se naci komad svinjeceg mesa jer eto vecina ne jede svinjetinu.
Onda ti isti ucenici pocnu da zanovjetaju o tome kako im povrce treba biti halal i kako nasa firma to treba da im pruzi. Na ustrb drugih naravno.A restoran je skoro pa besplatan i na kraju krajeva nije obavezno jesti u njemu.
I iako im se djeca prezderavaju u Mc-u gdje im nije upitno je li nesto halal ili nije, ovdje moramo postovati njihove zahtjeve. ( vele)
Koji idu sve dalje i dalje. Pa dodju do toga, da moje ucenice ne zele sjediti sa kolegom u vozilu ili ne zele da im predaje muska osoba jer im to vjera ne dozvoljava!!! Primjera u ovom stilu ne manjka.
I koliko se o takvim stvarima vodi racuna i koliko smo svi "shenuli" pokazuje i primjer svedskog stola na univerzitetu u Roterdamu, gdje pratim odredjena predavanja i gdje na jednoj od tacni sa sendvicima pise "muslimanski sendvici"