Za ljubitelje svih vrsta knjiga

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

staradis

#76 Re: Za ljubitelje svih vrsta knjiga

Post by staradis »

Ponuda lagune isto kao u Mercatoru
Poezija

#77 Re: Za ljubitelje svih vrsta knjiga

Post by Poezija »

Ne treba ti usb stik ako imaš IPad ili nešto slično. Sigurno na desetine hiljada knjiga su dostupni na scribd-u, jučer sam gledao, a također ima stranica gdje plaćaš mjesećno 9.90 eura i imaš mislim još veći izbor knjiga, samo ne znam je li na naš jezik (sumnjam).

Džabe sve, bila je već diskusija u vezi toga, ja moram knjigu u ruci držati, old school, šta ćeš.

@Boateng

Gdje? U Mostaru nisam naišao niti na jednu. Ima na piku, ali korištene knjige skoro po istoj cijeni kao u Srbiji nove.
Boateng

#78 Re: Za ljubitelje svih vrsta knjiga

Post by Boateng »

Knjižara Kultura (Tuzla).
Poezija

#79 Re: Za ljubitelje svih vrsta knjiga

Post by Poezija »

Izađe mi prevoz više od same knjige. Ma nema veze, hvala ti za informaciju.
Boateng

#80 Re: Za ljubitelje svih vrsta knjiga

Post by Boateng »

Nisam znao da si iz Mostara, a s obzirom da si pitao, red je da ti odgovorim.
Poezija

#81 Re: Za ljubitelje svih vrsta knjiga

Post by Poezija »

Tebi hvala :thumbup:
Boateng

#82 Re: Za ljubitelje svih vrsta knjiga

Post by Boateng »

Nema na čemu. :)

Nego, čita li ko na mobitelu?
Ja sam čitao jedno vrijeme dok sam koristio smartfon (4.3") i nije toliko loše kad se čovjek navikne.
Mada, sve zavisi od ekrana (veličina, rezolucija, ppi, osvjetljenje).
Last edited by Boateng on 26/11/2014 12:16, edited 2 times in total.
Keiko

#83 Re: Za ljubitelje svih vrsta knjiga

Post by Keiko »

Boateng wrote:Nema na čemu. :)

Nego, čita li ko na mobitelu?
Ja sam čitao jedno vrijeme dok sam koristio smartfon (4.3"), i nije toliko loše kad se čovjek navikne.
Mada, sve zavisi od ekrana (veličina, rezolucija, ppi, osvjetljenje).
Za one koji žele da počnu, preporučio bih aplikaciju Kindle:
https://play.google.com/store/apps/deta ... zon.kindle :thumbup:
Ja imam Kindle App na telefonu i super je. Posto imam pretplate za dnevne novine imagazine i jos kamaru knjiga, ja fino citam na mobitelu kad negdje cekam kao na primjer kod frizera,zubara,...
Struja__

#84 Re: Za ljubitelje svih vrsta knjiga

Post by Struja__ »

KIndle je zakon, al ne aplikacija nego kindle citac, imao sam priliku da koristim kindle paperwhite i stvarno je odlican, ko god moze nek nabavi.
Đulbešećer

#85 Re: Za ljubitelje svih vrsta knjiga

Post by Đulbešećer »

Nikad mi nije palo na pamet da prebrojim knjige. Imam ih na policama, u ormarima, u paketima... Knjige, časopisi, edukativne brošure, programi koncerata, opisi predstava... imam i dosta kopija (uglavnom stručna literatura) - za studentski standard ta varijanta mi je bila jedina prihvatljiva, mada sam dosta toga posuđivala iz biblioteke ili čitala u čitaonici.
Kada kupujem knjige gledam izdavača i uvez; to mi je jako bitno. Volim stara izdanja.

Ne čitam e-knjige; članke iz časopisa mogu pročitati u tom formatu jer su kraći. (O e-knjigama bi se moglo na posebnoj temi).
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#86 Re: Za ljubitelje svih vrsta knjiga

Post by Truba »

pa kad si žensko zato ne brojiš :D većina žena nisu analni karakteri kad su u pitanju knjige stripovi... samo pare krpice i šminka :D te salvete u djetinjstvu :sax:
Đulbešećer

#87 Re: Za ljubitelje svih vrsta knjiga

Post by Đulbešećer »

:lol: Ma nije to, nisam ja u tom filmu. Ja sve pamtim, tako da uglavnom znam koje knjige imam. Ako ne znam koje imam, onda sigurno znam koje nemam. :-D Vjerovatno ću jednog dana sve i prebrojati, kada budem u prilici napraviti sobicu sličnu onoj sa slike iz prethodnih postova.
Poezija

#88 Re: Za ljubitelje svih vrsta knjiga

Post by Poezija »

Popis čisto da se ima na papiru. Tako sam ja imao nekih drugih stvari, svašta sam posuđivao i na kraju neke stvari nisam dobio nazad. Kada te jednom opekne onda uvijek paziš.
Keiko

#89 Re: Za ljubitelje svih vrsta knjiga

Post by Keiko »

Poezija wrote:Popis čisto da se ima na papiru. Tako sam ja imao nekih drugih stvari, svašta sam posuđivao i na kraju neke stvari nisam dobio nazad. Kada te jednom opekne onda uvijek paziš.
Knjige (vise) nikome ne posudjujem. Ako mi je neko posebno drag pa pita da posudi, radije mu kupim i poklonim zato sto mi nikad niko nije vratio posudjenu knjigu sto me strasno iritira.
Truba

#90 Re: Za ljubitelje svih vrsta knjiga

Post by Truba »

joj mene je panika uhvatila
od 430 knjiga (neke sam prebacio u spisak naslijeđe, pokloni, literatura, engleski, kopije, fakultet)
samo sam 170 pročitao
a oko 80 od 2.4. 2010.

zaista sporo čitam a brzo zaboravljam

i ne okreneš se prođe 10 godina vrijeme ponovo čitati neku knjigu a do tada nisi ostale pročitao nijednom
kandelabar

#91 Re: Za ljubitelje svih vrsta knjiga

Post by kandelabar »

ja volim spavati medju knjigama ono kad ih ima na policama poredano dosta pa bacim pogled na te stalaze ili rafe sad je moderno suncat se na plazi i citat knjigu jos napravit i neki selfie
Truba

#92 Re: Za ljubitelje svih vrsta knjiga

Post by Truba »

zatvori se i preporod kod BKCa?
a ranije je prodao onaj trokut na siranu

tako da se vraća odakle je i krenulo širenje na markale...
a nekad se obogatio s knjigama
Zastavnik_dzemo

#93 Re: Za ljubitelje svih vrsta knjiga

Post by Zastavnik_dzemo »

Gdje ima kupiti one knjige od 4,5 KM ... Svima dostupna knjiga ili tako nesto
Truba

#94 Re: Za ljubitelje svih vrsta knjiga

Post by Truba »

Uh nisam odavno kupio knjige...
u ovoj godini
samo
Ivo Andrić: Priča o vezirovom slonu 2014.
Zoran Jaksic: Severnjak 2014.
Borut Gersak: Pitajte nebo 2014.
Frederik Pol: Pijanceva setnja 2014.
Dzon Braner: Dela vremena 2014.
Bujold: Vorska igra 2014.

jedna u laguni... ostale preko pika... ako znate o cemu je rijec znat cete da su to male dzepne knjige skoro pa petparacka izdanja koja su na pijacama po marku dvije... slucajno skontao da mi fale u kolekcijama pa reko da popunim kolekciju

i bas jucer na onom sajmu ispred BBIa nadjem 2 knjige po 5 marki na snizenju

Bijeli šum: antologija priča o televiziji Goran Skrobonja
i
Viliam Gibson: Neuromant,,, ovu sam imao prije nekoliko godina procitao je i bila mi je zbunjola ne volim taj podzanr i zamijenim je za asimova staro izdanje sljunak na nebu :D zamijenio sam je s onim nasim umjetnikom sto je dobio posao da radi za americke strip kuce... :D
nebitno to... uglavnom ekstra rijetko izdanje od 300 jedinica medjutim KVRC dodjem kuci kad ono drugo izdanje :D aj ne patim od toga
i danas u lagunu kad ono dosao novi MARTIN ĐERĐ :D Lutajući vitez
:D vrijeme posta je završeno
još samo da je sve pročitati :D
Tesla10

#95 Re: Za ljubitelje svih vrsta knjiga

Post by Tesla10 »

Kod sebe imam puno knjiga. Raznih žanrova među njima ima, i ne, nisu sve pročitane nažalost. U zadnje vrijeme čitam knjige iz filozofije, sociologije te knjige koje se tiču historije :) .

Što se tiče "sukoba" između onih koji preferiraju fizičku kopiju knjige (među njima sam i ja) i onih koji vole elektronske knjige, tu mogu reći komotna da i jedna i druga verzija knjige ima svoje "mane" i prednosti :) . Tko će koju verziju čitati neka sam odluči.

I za kraj jedno pitanje. Koliko stranica dnevno čitate?
Keiko

#96 Re: Za ljubitelje svih vrsta knjiga

Post by Keiko »

Tesla10 wrote:I za kraj jedno pitanje. Koliko stranica dnevno čitate?
Zavisi sta citam. Na primjer, trenutno citam Orkanske Visove i bas mi je nekako teska knjiga za citanje. Ne mogu vizualizirati to sto citam, tako da ne uspijem vise od 20-tak stranica pred spavanje. Ako je neka knjiga koja mi je pravo zanimljiva (Jules Verne mi je sav takav) znam cijelu knjigu procitat' 'na dah'.
Truba

#97 Re: Za ljubitelje svih vrsta knjiga

Post by Truba »

ide li ko u BG na sajam :D baš sam nedavno bio gore... međutm neš me sajmovi više ne privlače :D previše ljudi i knjiga na jednom mjestu

moj rekord jed 120 stranica u 24 sata nekog od dijelova igre prestolja... mislim da je sudar kraljeva bila
inače oko 20 str. 2-3 različite knjige :D i oko 100-150 stranica stripa bole oči i nemam koncentracije :D
Praetorious

#98 Re: Za ljubitelje svih vrsta knjiga

Post by Praetorious »

U zadnje vrijeme sam i ja pojačao čitanje stripova, kako prevedenih skanlacija, tako i na Engleskom jeziku. Sa knjigama sam malo zapeo, jer me Steven Erikson i njegova Kuća Lanaca ubijaju u pojam ... Teška je knjiga, dobra epska fantastika, ali 1001 lik, nekoliko pralelnih radnji, pa nekoliko radnji u raznim vremenskim periodima ... U neka doba će se to sve sastaviti u jednu cjelinu, ali - teška knjiga za pratiti.
Elem, stripovi me vade. Količina varira, od 50-tak stranica do nekoliko stotina, zavisi od knjige koje se dohvatim (i ja čitam nekoliko istovremeno) i od kvalitete stripa.

BTW
Ljudi iz grupe Agarthy koji rade skanlacije počeli su postavljati neke svoje radove kod mene, pa ljubitelji stripa u digitalnoj formi neka navrate i razgledaju, možda nađu nešto što nemaju.

Ako ko ima kakvih zanimljivih (i rijetkih) digitalnih stripova neka se javi ... neću mu ništa, Tita mi :D
Mračajski proto

#99 Re: Za ljubitelje svih vrsta knjiga

Post by Mračajski proto »

Black swan wrote:ide li ko u BG na sajam :D baš sam nedavno bio gore... međutm neš me sajmovi više ne privlače :D previše ljudi i knjiga na jednom mjestu

moj rekord jed 120 stranica u 24 sata nekog od dijelova igre prestolja... mislim da je sudar kraljeva bila
inače oko 20 str. 2-3 različite knjige :D i oko 100-150 stranica stripa bole oči i nemam koncentracije :D
Možda odem; ako stignem. :D

Nego:

http://novovrijeme.ba/zimski-salon-knji ... ostojanja/
Truba

#100 Re: Za ljubitelje svih vrsta knjiga

Post by Truba »

ma mene zanima ona bobanova čudna knjižara oni imaju sve što me zanima... nije boban bio u sarajevu mislim 4 godine tad mi je donio svega :D

ostalo me možda sem VČa ne zanima a čujem neće izdati martija misteriju knjiga 2 tako da nije ni bitno

postao sam bezobrazan :D kupovat ću na zimskom salonu samo knjige na debelom sniženju
dakle oko 5 maraka :D
Post Reply