Za koga glasati da bi Bosna usla u EU ?
- probuseni $
#1 Za koga glasati da bi Bosna usla u EU ?
Jedna od preporuka BiH od strane EU za njeno clanstvo je uspostava gradjanskog drustva. Sve drzave EU imaju jasno definisano unutarnje uredjenje koje je i garancija funkcionalne i pravne drzave. BiH je poslije Dejtona jedina drzava u Evropi koja nema jasno definisano unutarnje uredjenje. Zato je njen danasnji sluzbeni naziv Drzava BiH. To moze da znaci sve i svasta , od plemenski organizovanog drustva , pa do nekakve utopijske zajednice.
Za razliku od Bosne sve ostale bivse republike pa cak i Kosovo je zadrzalo gradjasko drustvo, odnosno republike su, sto im je otvorilo i otvara vrata ka EU.
Mnogim bosancima je brada pala do zemlje kad su shvatili da ce i agresori na BiH biti primljeni u clanstvo EU prije njih, a malo od njih zna sta je razlog tome. Razlog je upravo nepostojanje unutarnjeg uredjena.
Kao sto znamo gradjansko drustvo, Republika BiH je "pala" u Dejtonu . Zna se i ko je kumovao tome.
Oni koji zele stabilnu i zdravu drzavu, oni koji zele da Bosna udje u drustvo normalnih nece nikad glasati za one koji to sprjecavaju , za one koji su oteli pravo da njihova djeca uzivaju slobodu kakva se uziva u EU.
Pola miliona bosanaca svih vrsta vec zivi u drzavama EU i nisam cuo da se iko zali ni ekonomski ni po pitanju licnih sloboda. Naprotiv, dobro im je i dobro su se snasli. To direkto pokazuje da bosanci znaju sta je drzava prava i slobode .
Zato glasajte za one politicke partije koje ce vas uvesti u Evropu, za one koje u svom programu imaju izgradju gradjanskog drustva u Bosni sto je i putokaz za EU.
Za razliku od Bosne sve ostale bivse republike pa cak i Kosovo je zadrzalo gradjasko drustvo, odnosno republike su, sto im je otvorilo i otvara vrata ka EU.
Mnogim bosancima je brada pala do zemlje kad su shvatili da ce i agresori na BiH biti primljeni u clanstvo EU prije njih, a malo od njih zna sta je razlog tome. Razlog je upravo nepostojanje unutarnjeg uredjena.
Kao sto znamo gradjansko drustvo, Republika BiH je "pala" u Dejtonu . Zna se i ko je kumovao tome.
Oni koji zele stabilnu i zdravu drzavu, oni koji zele da Bosna udje u drustvo normalnih nece nikad glasati za one koji to sprjecavaju , za one koji su oteli pravo da njihova djeca uzivaju slobodu kakva se uziva u EU.
Pola miliona bosanaca svih vrsta vec zivi u drzavama EU i nisam cuo da se iko zali ni ekonomski ni po pitanju licnih sloboda. Naprotiv, dobro im je i dobro su se snasli. To direkto pokazuje da bosanci znaju sta je drzava prava i slobode .
Zato glasajte za one politicke partije koje ce vas uvesti u Evropu, za one koje u svom programu imaju izgradju gradjanskog drustva u Bosni sto je i putokaz za EU.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#2 Re: Za koga glasati da bi Bosna usla u EU ?
Ja sam uvjeren da je to SDP i da su oni sposobni da nas povedu u EU, pa ću za njih i glasati zajedno sa ukućanima. X-iće ću staviti pored imena kandidata SDP koji imaju 45 ili manje godina života sa ponekim izuzetkom.
Ne želim da živim u EU, u nekoj stranoj zemlji, nego u mojoj BeHa-ri kao članici EU.
Drugo je pitanje, hoću li ja to doživjeti.
Nije da nemam primjedbi na rad ove moje SDP stranke/partije, ali nisam član, pa ću da ih odšutim.
Ne želim da živim u EU, u nekoj stranoj zemlji, nego u mojoj BeHa-ri kao članici EU.
Drugo je pitanje, hoću li ja to doživjeti.
Nije da nemam primjedbi na rad ove moje SDP stranke/partije, ali nisam član, pa ću da ih odšutim.
- Armadaa
#3 Re: Za koga glasati da bi Bosna usla u EU ?
PipiDugaDevetka wrote:Ja sam uvjeren da je to SDP i da su oni sposobni da nas povedu u EU, pa ću za njih i glasati zajedno sa ukućanima. X-iće ću staviti pored imena kandidata SDP koji imaju 45 ili manje godina života sa ponekim izuzetkom.
nisu oni jedina opcija...nacionalne stranke svakako ne.
Imamo dalje: LDS, BPS, GDS, Nasu stranku
a da ce nas ijedna od njih uvest u EU sumnjam. Primice nas kad im bude ceif
- ReD aka Socijalista
- probuseni $
#5 Re: Za koga glasati da bi Bosna usla u EU ?
posto sam i ja socijaldemokrata nekakve Evropske orijentacije i ja cu glasati za SDP. Vjerujem da su oni ti koji Bosnu mogu izvesti na pravi put.
Kod bosanskog SDP-a mi se ne svidja prvo sto boluju od kulta licnosti. Zlaja treba da ode jer je previse eksponiran i ima ruzne repove iza sebe. Mozda je dobar teoreticar , ali kao front figura zamara.
Druga stvar koja mi se ne svidjas u SDP je sto traze mjesto u vlasti pod svaku cjenu sto ih moze kostati puno. Prije svega Bosna kao drzava jos nije zrela da je vodi jedna partija tipa SDP i slicnih jer ne postoji struktura u kojoj bi ta politika mogla djelovati i dati prave vrijednosti. Nasa drzava jos nije unutra konstituisana i funkcionise na principu prije vremena Francuske Burzoaske Revolucije. Bosna je jos uvijek samo "zemlja" a ne drzava. Ona nema unutarnje uredjenje jer entiteti i kantoni su samo nuzno zlo drustveno politickih zajednica , tek da bi se mogle formirati administrativne strukture i nista vise. U takvim uslovima SDP nema sta da trazi . SDP i Drzava Bosna su dva razlicita standarda. Zato mislim da je bolje da SDP &CO ostanu u opoziciji jer tu mogu dati puno vise. Ruke im nebi bile vezane zbog toga sto moraju voditi primitivnu administraciju, kad bi bili na vlasti.
SDP ustvari treba djelovati na jednom drugom frontu, a to je unutarnje konstituisanje drzave, izgradja unutarnjeg uredjenja . Oni bi trebali biti inicijatori za saziv Bosanskog Sabora gdje bi se ustanovio politicki narod Bosne , jer sad ne postoji, i gdje bi se prvo i primarno proglasila Bosanska nacija od koje sve i pocinje. Ja vec vodim jednu diskusiju o tome na jednoj drugoj temi pa necu ovdje da vas zamaram. Kad bi SDP bila ta koja bi konstituisal unutarnju Bosnu dobila bi i sansu da kasnije uzme vlast i da Bosna krene ka EU.
Kod bosanskog SDP-a mi se ne svidja prvo sto boluju od kulta licnosti. Zlaja treba da ode jer je previse eksponiran i ima ruzne repove iza sebe. Mozda je dobar teoreticar , ali kao front figura zamara.
Druga stvar koja mi se ne svidjas u SDP je sto traze mjesto u vlasti pod svaku cjenu sto ih moze kostati puno. Prije svega Bosna kao drzava jos nije zrela da je vodi jedna partija tipa SDP i slicnih jer ne postoji struktura u kojoj bi ta politika mogla djelovati i dati prave vrijednosti. Nasa drzava jos nije unutra konstituisana i funkcionise na principu prije vremena Francuske Burzoaske Revolucije. Bosna je jos uvijek samo "zemlja" a ne drzava. Ona nema unutarnje uredjenje jer entiteti i kantoni su samo nuzno zlo drustveno politickih zajednica , tek da bi se mogle formirati administrativne strukture i nista vise. U takvim uslovima SDP nema sta da trazi . SDP i Drzava Bosna su dva razlicita standarda. Zato mislim da je bolje da SDP &CO ostanu u opoziciji jer tu mogu dati puno vise. Ruke im nebi bile vezane zbog toga sto moraju voditi primitivnu administraciju, kad bi bili na vlasti.
SDP ustvari treba djelovati na jednom drugom frontu, a to je unutarnje konstituisanje drzave, izgradja unutarnjeg uredjenja . Oni bi trebali biti inicijatori za saziv Bosanskog Sabora gdje bi se ustanovio politicki narod Bosne , jer sad ne postoji, i gdje bi se prvo i primarno proglasila Bosanska nacija od koje sve i pocinje. Ja vec vodim jednu diskusiju o tome na jednoj drugoj temi pa necu ovdje da vas zamaram. Kad bi SDP bila ta koja bi konstituisal unutarnju Bosnu dobila bi i sansu da kasnije uzme vlast i da Bosna krene ka EU.
-
Frankyee
- NightSkyWalker
#7 Re: Za koga glasati da bi Bosna usla u EU ?
Ovo je davno izlizano. Bas kao sto je izlizano da je SDP za obicnog gradjanina.Armadaa wrote:nacionalne stranke svakako ne.
-
bierkof
#8 Re: Za koga glasati da bi Bosna usla u EU ?
grohotom se smijem, sto bi reko djuro!Frankyee wrote:SNSD
-
sammo
- Tranquilizer
#10 Re: Za koga glasati da bi Bosna usla u EU ?
Treba razmisliti i ne praviti oduzimanje glasova glasajuci za marginalne stranke, tipa kokuza, LDS, GDS itd...
a ostalo nije toliko bitno jer sta mogu te malo stranke u suštini

a ostalo nije toliko bitno jer sta mogu te malo stranke u suštini
- wickerman
#11 Re: Za koga glasati da bi Bosna usla u EU ?
Danas nes kontam i skontam slijedece
:
Posliej WWI BiH usla u Kraljevinu SHS i koliko sam ucio nije bas bilo idila
i onda otrpilike vise manje proslo oko 20 godina i onda dodjose komunisti i bogami ljudi(kako sam ucio po poslijeratnim knjigama) zivjeli lijepo ! Vidim sada od 1990 proslo 20 godina pa mi nekako sve to mirise na ponovnu izgradnju drzave i neki deja vu !
Posliej WWI BiH usla u Kraljevinu SHS i koliko sam ucio nije bas bilo idila
-
sammo
#12 Re: Za koga glasati da bi Bosna usla u EU ?
Drzavljani BIH koji imaju i hrvatske putovnice ce postati ulaskom HR u EU i drzavljani EU. I jos nesto, BIH nece u naredne 4 godine u EU, ne ide to tako brzo. Najvise proeuropska je NSRZB ( prioritet na ekonomiji ), druga bi bila SDP ( prioritet na socijali, ali socijala nije sad trend u EU...trosak za drzavu ), nacionalne stranke imaju EU kao cilj negdje zapisan, ali njima je samo bitno da ostanu na vlasti, a malim strankama je cilj uzeti dio kolaca i probiti se u parlament ( mozda i kroz neku koaliciju )...znaju da nemaju neki veci uticaj...
- probuseni $
#13 Re: Za koga glasati da bi Bosna usla u EU ?
To su samo crtice iz stava pojedinih politickih partija koje sluze u predizbornoj kampanji. Ja trazim politicku partiju koja se zalaze za izgradnju gradjanskog drustva, uspostavu bosanske nacije, sto je i glavni poreduslov za ulazak Bosne u Evropu. Ovakva drzava koja nema definisano unutarnje uredjenje iz tehnickih razloga ne moze biti dio EU. U Bosni se krse parva manjina. Dovoljno je pogledati izborni zakon i zakljuciti da samo tri naroda imaju pravo da participiraju u drzavnu administraciju. Kako ce EU saradjivati sa RS kad ona zagovara politiku druge drzave ili kako suradjivati sa kantonima sa hrvatskom vecinom kad oni takodje vode politiku susjedne matice. Sta sa bosnjackim djelom gdje ne postoji kontrola protoka financija kroz IZ koja aktivno suradjuje sa muslimanskim drzavama , prima donacije, sredstva bez ikakve drzavne kontrole. EU jednostavno tehnicki ne moze suradjivati sa Bosnom.sammo wrote:Drzavljani BIH koji imaju i hrvatske putovnice ce postati ulaskom HR u EU i drzavljani EU. I jos nesto, BIH nece u naredne 4 godine u EU, ne ide to tako brzo. Najvise proeuropska je NSRZB ( prioritet na ekonomiji ), druga bi bila SDP ( prioritet na socijali, ali socijala nije sad trend u EU...trosak za drzavu ), nacionalne stranke imaju EU kao cilj negdje zapisan, ali njima je samo bitno da ostanu na vlasti, a malim strankama je cilj uzeti dio kolaca i probiti se u parlament ( mozda i kroz neku koaliciju )...znaju da nemaju neki veci uticaj...
-
sammo
#16 Re: Za koga glasati da bi Bosna usla u EU ?
Kad bude isti cilj u RS i FBIH, ce se lakse moci nesto dobro napraviti za cijelu zemlju. Svi samo pricaju o EU, a ne poduzimaju nista. Treba prvo promjeniti ustav, da su bar formalne sanse za nesto. Sve ovisi od politike. Mozda bi se politiku nesto prisililo referendumom o ulasku u EU, tad bi politika imala obavezu...probuseni $ wrote:To su samo crtice iz stava pojedinih politickih partija koje sluze u predizbornoj kampanji. Ja trazim politicku partiju koja se zalaze za izgradnju gradjanskog drustva, uspostavu bosanske nacije, sto je i glavni poreduslov za ulazak Bosne u Evropu. Ovakva drzava koja nema definisano unutarnje uredjenje iz tehnickih razloga ne moze biti dio EU. U Bosni se krse parva manjina. Dovoljno je pogledati izborni zakon i zakljuciti da samo tri naroda imaju pravo da participiraju u drzavnu administraciju. Kako ce EU saradjivati sa RS kad ona zagovara politiku druge drzave ili kako suradjivati sa kantonima sa hrvatskom vecinom kad oni takodje vode politiku susjedne matice. Sta sa bosnjackim djelom gdje ne postoji kontrola protoka financija kroz IZ koja aktivno suradjuje sa muslimanskim drzavama , prima donacije, sredstva bez ikakve drzavne kontrole. EU jednostavno tehnicki ne moze suradjivati sa Bosnom.sammo wrote:Drzavljani BIH koji imaju i hrvatske putovnice ce postati ulaskom HR u EU i drzavljani EU. I jos nesto, BIH nece u naredne 4 godine u EU, ne ide to tako brzo. Najvise proeuropska je NSRZB ( prioritet na ekonomiji ), druga bi bila SDP ( prioritet na socijali, ali socijala nije sad trend u EU...trosak za drzavu ), nacionalne stranke imaju EU kao cilj negdje zapisan, ali njima je samo bitno da ostanu na vlasti, a malim strankama je cilj uzeti dio kolaca i probiti se u parlament ( mozda i kroz neku koaliciju )...znaju da nemaju neki veci uticaj...
-
(ne)forumas
#17 Re: Za koga glasati da bi Bosna usla u EU ?
Do sada su sve politicke partije pokazale da su nesposobne da iznesu do kraja i jedan ozbiljniji projekt. Dokazali su to da ce parlamentu, vladi ili bilo gdje glasat' protiv "protivnika" cak i ako je u njihovu korist zabijajuci sami sebi autogolove. Dosadasnjom politikom necemo ni do 2020. hidzretske uci u EU.
- tranquil
#18 Re: Za koga glasati da bi Bosna usla u EU ?
Po nominalnim programima stranaka, svi su za EU. Pravo pitanje je: za koga glasati ako ste euroskeptik?
-
joeaziz
#19 Re: Za koga glasati da bi Bosna usla u EU ?
nisu jedina opcija, ali su jedina relevantna politicka partija koja se moze suprotstaviti ovom ludilu.Armadaa wrote:PipiDugaDevetka wrote:Ja sam uvjeren da je to SDP i da su oni sposobni da nas povedu u EU, pa ću za njih i glasati zajedno sa ukućanima. X-iće ću staviti pored imena kandidata SDP koji imaju 45 ili manje godina života sa ponekim izuzetkom.
nisu oni jedina opcija...nacionalne stranke svakako ne.
Imamo dalje: LDS, BPS, GDS, Nasu stranku
a da ce nas ijedna od njih uvest u EU sumnjam. Primice nas kad im bude ceif
sto se tice nase stranke, oni bi, onako patriotski, mogli i trebali uci u postizbornu koaliciju sa sdp-om bez suvisnih uslovljavanja. ako su patriotska stranka, ako nisu....
bps, lsd.... kurca-graha.
-
joeaziz
#20 Re: Za koga glasati da bi Bosna usla u EU ?
tranquil wrote:Po nominalnim programima stranaka, svi su za EU. Pravo pitanje je: za koga glasati ako ste euroskeptik?
ako ste euroskeptik onda glasati za stranku koja ce obezbjediti referendum gradjana bosne i hercegovine o ulasku u EU. pa ti onda na referendumu glasaj protiv.
sto se tice nominalnih programa.... pa ni jedna stranka nece u svom programu navesti da su antievrospka, anticivilizacijska, lopovsko-mafijaska, korupcionaska, klerofasisticka, retardirana, ljigava, veleizdajnicka, tajkunska, antinarodna, militantna i ko zna kakva, a takve stranke su na vlasti. trebam li ih nabrojati?
sda, sbih, hdz, hdz666, snsda
-
ha-ha
#21 Re: Za koga glasati da bi Bosna usla u EU ?
Dlja SibirFrankyee wrote:SNSD
-
ha-ha
- probuseni $
#23 Re: Za koga glasati da bi Bosna usla u EU ?
Moze sve i jedna stranka u svom programu napisati da je Mjesec treci bosanski entitet ali niko ne pravi raketu da odleti do Mjeseca. ...tranquil wrote:Po nominalnim programima stranaka, svi su za EU. Pravo pitanje je: za koga glasati ako ste euroskeptik?
Preduslov za ulazak u EU je gradjansko drustvo a o tome ne zbori ni jedna politicka partija, o ustavnom preuredjenju drzave. R Srbija i R Hrvatska imaju tu predpostavku, ali ne i Bosna. Bosna nije republika, gradjansko drustvo. Nije nista. Bosna je samo komad zemlje u Evropi podjeljena na tri vjersko-etnicke zajednice koje se koskaju izmedju sebe.
- poznanik
#24 Re: Za koga glasati da bi Bosna usla u EU ?
Ne možeš tako tvrditi jer GDS upravo propagira i zagovara građansko društvo.probuseni $ wrote:...Preduslov za ulazak u EU je gradjansko drustvo a o tome ne zbori ni jedna politicka partija, o ustavnom preuredjenju drzave...
-
ibizza
#25 Re: Za koga glasati da bi Bosna usla u EU ?
Clan predsjednistva -Haris Silajdzic
stranka na drzavnom nivou-SDP
za federalni parlament-Dzemal Aganovic(SDU)
Kanton Sa-SDP
stranka na drzavnom nivou-SDP
za federalni parlament-Dzemal Aganovic(SDU)
Kanton Sa-SDP