Za koga glasaju nepismeni?

hrle1976

#26 Re: Za koga glasaju nepismeni?

Post by hrle1976 »

putokaz1 wrote:
mO k3 wrote:
putokaz1 wrote:Nepismeni glasaju za sda
Ne mete da bidne , nepismenih ima 3 % , ali bas tih 3% je vladajuća " politička " elita
Osim toga koliko dobi sda glasova procentualno ?
pa da 3% nepismeni
3% slijepi
3%bolesni
3%stari
3%ucjenjeni
3%onih koji rade
3%nacionalista
...
i sabere se
A GRASovi vozaci?
Edin H.

#27 Re: Za koga glasaju nepismeni?

Post by Edin H. »

hAZNADAR wrote:U Maroku je to rjeseno na sljedeci nacin. Posto je mnogo nepismenih, posebno zena - na glasackom mjestu stoje slike kandidata na zidu. I zene pokazu na sliku koja im se svidja, dodirnu,.. a zaposleni tu upisu izbor.

Zakljucak - nepismeni glasaju za lijepe politicare.
Ne valja ti naravoucenije - i pismeni ce glasati prije za lijepe politicare.
modem33

#28 Re: Za koga glasaju nepismeni?

Post by modem33 »

Ja znam jednog mladog nepismenog , i gled cuda ... covjek je prvi covjek nacelnika neke opcine .... u FBiH .... tip ne zna napisati zahtjev. Mora zvati ljude da mu napisu. I to u SDP stranci , ne moram dalje elaborirati. :D :D :D :izet: :izet: :izet:

Taj je clank neke glavne komisije za nesto oko zemljista i katastar ....

Znaci nova generacija nepismenih ide u novi krug.
Fudo387

#29 Re: Za koga glasaju nepismeni?

Post by Fudo387 »

Cuj za koga?
Isto k'o i pismeni, za svoje.
mali_balon

#30 Re: Za koga glasaju nepismeni?

Post by mali_balon »

NIsma u toku na osnovu cega su doneseni rezultati, koji su bili kriteriji, sta znaci nepismen, definicija, jel to da ne znaju pisati, citati,....jesu li rezultati doneseni na osnovu podataka o zavrsenoj skoli, ko biva nisi zavrsio skolu i odma si nepismen.....koliko ja znam nema jasne definicije pismenosti...hebi ga danas se negdje smatra cojk nepismen ako se ne zna sluziti kompjuterom...

Dakle, da li je pismenost samo poznavanje pisma, umijece citanja i pisanja, ili je pismenost, uz umjece citanja i pisanja, razumjevanje prostih i prosirenih recenica i sastavljanje istih...kao sto neko rece imamo cinovnike na razim pozicijama koji znaju pitati i pisati ali ne znaju komunicirati.

Naravno sada ne treba prethjerivati i reci da se moraju znati tumaciti pravni akti itd itd, dakle neka minimalna razumljiva komunikacija..... mislim da je vaznije znati sta je pisac hotijo rijet nego sto mi znamo procitati sto je on to reko na 5 stranica.
Mislim da u BiH nema puno ljudi koju ne znaju citati pisati, ali ja zato ogromna vecina onih koji ne znaju tumaciti procitano....
putokaz1

#31 Re: Za koga glasaju nepismeni?

Post by putokaz1 »

pa zna se pred izbore dobiju koju zaostalu platu il obećanje i zna se
vade_mecum

#32 Re: Za koga glasaju nepismeni?

Post by vade_mecum »

hAZNADAR wrote:Zakljucak - nepismeni glasaju za lijepe politicare.
nije nego kako dzuvegija kaze da se glasa :roll:

zanimljiv video ali nekako i ocekivano jer nikada nismo ni bili zemlja znanja i nauke.
spreca

#33 Re: Za koga glasaju nepismeni?

Post by spreca »

ExNihilo wrote:Za iste kao i pismeni: SDA, HDZ, SNSD...
:thumbup:
GeeTnT

#34 Re: Za koga glasaju nepismeni?

Post by GeeTnT »

Ako je za pismenost dovoljan potpis ili nekoliko razreda, onda smo svi pismeni...ako nije, onda smo svi nadrljali jer u tom slucaju jedino dijaspora zna koliko vrijedi nas papir i nasa diploma..
Doduse od neki dan su svi koji su prije bolonje u BiH zavrsili fax magistri...cestitam.

Bas me zanima kako ce novopeceni BH magistri glasati na sledecim izborima....NS, DF, SDP ili ce kao rudari, stocari, selj0ci, dijaspora i ja glasati za SDA.
izgubljena dusa

#35 Re: Za koga glasaju nepismeni?

Post by izgubljena dusa »

A za koga glasaju mrtvi? :roll:
Na birackim spiskovima se nalazi puno onih koji odavno nisu zivi :-?
nemampojma0

#36 Re: Za koga glasaju nepismeni?

Post by nemampojma0 »

GeeTnT wrote:Ako je za pismenost dovoljan potpis ili nekoliko razreda, onda smo svi pismeni...ako nije, onda smo svi nadrljali jer u tom slucaju jedino dijaspora zna koliko vrijedi nas papir i nasa diploma..
Doduse od neki dan su svi koji su prije bolonje u BiH zavrsili fax magistri...cestitam.

Bas me zanima kako ce novopeceni BH magistri glasati na sledecim izborima....NS, DF, SDP ili ce kao rudari, stocari, selj0ci, dijaspora i ja glasati za SDA.
Nisi u toku, nije proslo to s magistrima.
Razlikujemo elementarnu nepismenost, funkcionalnu i politicku. Ti si primjer nepismenog glasača, politički nepismenog..dakako.
A možda i ne glasaš, jer dijaspora slabo glasa.
haos1

#37 Re: RE: Re: Za koga glasaju nepismeni?

Post by haos1 »

Mayhem wrote:valjda postoji razlika izmedju opšte pismenosti i kompjuterske pismenosti. mislim da se ovo drugo nigdje ne uzima u obzir (osim kad se vrše ta istraživanja)
Pa danas bez kompjuterske pismenosti se uopce ni ne mozes informirati sta se to tacno desava u svijetu. Osim ako nisi mislio na express, avaz i slicne tabloide.

Sent from my LG-H818 using Tapatalk
GeeTnT

#38 Re: Za koga glasaju nepismeni?

Post by GeeTnT »

nemampojma0 wrote: Nisi u toku, nije proslo to s magistrima.
Razlikujemo elementarnu nepismenost, funkcionalnu i politicku. Ti si primjer nepismenog glasača, politički nepismenog..dakako.
A možda i ne glasaš, jer dijaspora slabo glasa.
Pasa, nemoj se ti sikirat da li ja stignem biti glasac ...Nego gdje si procitao da postoji elementarna, funkcionalna i politicka NEpismenost.... :mrgreen:
Edin H.

#39 Re: Za koga glasaju nepismeni?

Post by Edin H. »

JThomas wrote:za svoje.
:oops:
putokaz1

#40 Re: Za koga glasaju nepismeni?

Post by putokaz1 »

Nepismeni odluče rezultate budu pravaga
Mayhem

#41 Re: RE: Re: Za koga glasaju nepismeni?

Post by Mayhem »

haos1 wrote:
Mayhem wrote:valjda postoji razlika izmedju opšte pismenosti i kompjuterske pismenosti. mislim da se ovo drugo nigdje ne uzima u obzir (osim kad se vrše ta istraživanja)
Pa danas bez kompjuterske pismenosti se uopce ni ne mozes informirati sta se to tacno desava u svijetu. Osim ako nisi mislio na express, avaz i slicne tabloide.

Sent from my LG-H818 using Tapatalk
ok, ali nije to pojam pismenosti koju podrazumijeva popis stanovistva. pismenost je poznavanje pisma u citanju i pisanju.

nije to tema svakako
Cohers

#42 Re: Za koga glasaju nepismeni?

Post by Cohers »

Statistika je đavolja rabota, naročito kada služi palim anđelima.
U BiH je elementarno nepismeno, barem, 50.01% populacije, zato što ne zna i ћирилицу и latinicu.
Edin H.

#43 Re: Za koga glasaju nepismeni?

Post by Edin H. »

Cohers wrote:Statistika je đavolja rabota, naročito kada služi palim anđelima.
U BiH je elementarno nepismeno, barem, 50.01% populacije, zato što ne zna i ћирилицу и latinicu.
Kod nas moze postati doktor nauka covjek koji se jos uvijek bori sa elementarnom gramatikom, a ti bi da ljudi koriste dva pisma kao u Tite. :D
Matzan

#44 Re: Za koga glasaju nepismeni?

Post by Matzan »

Nepismeni glasaju za SDP.
Misle ljudi da ovi imaju kakve veze sa komunistima ili socijaldemokratama.
MyTao

#45 Re: Za koga glasaju nepismeni?

Post by MyTao »

Mislim da nepismeni nisu problem, vec neinteligentni.
fridmann

#46 Re: Za koga glasaju nepismeni?

Post by fridmann »

GeeTnT wrote:Ako je za pismenost dovoljan potpis ili nekoliko razreda, onda smo svi pismeni...ako nije, onda smo svi nadrljali jer u tom slucaju jedino dijaspora zna koliko vrijedi nas papir i nasa diploma..

Svi sonjani glasaju za SDA a medju njima je hejbe onih koji prst zamoce u tintu. :izet:
madridist

#47 Re: Za koga glasaju nepismeni?

Post by madridist »

Umna elita strikes again :lol:
fridmann

#48 Re: Za koga glasaju nepismeni?

Post by fridmann »

Nemamo mi pismenih ljudi u politickom vrhu niti pismenih biraca.
Kako moze jedan pismeni politicar ili bilo ko dozvoliti da ima medju biracima toliki broj fukara?
Kako moze pismen politicar dozvoliti toliku nezaposleniost i najsiromasnije penzionere sirom evrope?
Kako moze pismen politicar biti ? vjernik a politicki i ekonomski se decenijama vrtjeti nu krug, nema tu pismenosti,
pismen politicar radi u interesu onih koji su mu poklonili povjerenje, u interesu svih gradjana ove drzave.

Mi takvih nemamo, mi imamo neznalice.
Cohers

#49 Re: Za koga glasaju nepismeni?

Post by Cohers »

Edin H. wrote:
Cohers wrote:Statistika je đavolja rabota, naročito kada služi palim anđelima.
Kod nas moze postati doktor nauka covjek koji se jos uvijek bori sa elementarnom gramatikom, a ti bi da ljudi koriste dva pisma kao u Tite. :D
:thumbup:
putokaz1

#50 Re: Za koga glasaju nepismeni?

Post by putokaz1 »

Izlaznost nepismenih na glasanje je 100%
Post Reply