za koga ce glasati dijaspora 2010
-
drenmajster
#1 za koga ce glasati dijaspora 2010
Mada u ovom trenutku ne izgleda pretjerano bitno za konacan ishod izbora(radi relativno malog broja registrovanih za glasanje u inostranstvu-ili nam to lazu) interesuje me vase misljenje o tome ko ce hapiti glasove dijaspore-do sada je to obicno islo u kos nacionalnih stranaka. Po dosadasnjim glasanjima ispada da su najveci borci za nacionalne stranke upravo ljudi iz dijaspore(izvinjavam se ako podatak nije tacan)- pisem iz iskustva -ovdje se jos uvijek zivi u periodu 1992-1995 godine(mozda mi je utisak varljiv sto bi rekao Zoran Radmilovic).Ako neko ima podatke kako je dijaspora glasala svih ovih godina molio bih da ih objavi cisto da razbijem vlastite iluzije ili da potvrdim cinjenice.Torbari glasova i skupljaci para su vec davno prije izbora obisli svoje aktiviste (obicno su to klubovi i nekakva vjerska udruzenja i ispostave) a formirani su i neoficijelni izborni stabovi na cijem celu su obicno ljudi koji su i prije bili duboko inkorporirani u vlast ili bili aktivisti i u BiH.Ja licno svoju opciju svih ovih godina znam a to je crvena boja ali me interesuje i vase misljenje a nadam se da ce se poceti javljati u diskusije jos ljudi osim nekolicine koji su poceli daviti maltene slati jaranske poruke jedan drugom preko foruma i od
kojih mnogi ljudi vjerovatno nece ni da ucestuje na forumu( da ga ne bi neko doceko iz zasjede sa prepametnom recenicom ili citatom sa vikipedije).Ako sam i ja jedan od njih ja necu ni rijec napisati o ovoj temi-naravno ako me neko argumentovano prozove. Interesuje me i misljenje o kojekakvim SVJETSKIM SAVEZIMA DIJASPORE ,STRANKI DIJASPORE BiH -ko su ti ljudi u stvari a koji govore u ime svih koji su vani(uz neozobilaznu posjetuHarisa Silajdzica).Interesuju me obicno misljenje a ne visoka skola lingvistickog i filozofskog marifetluka.
kojih mnogi ljudi vjerovatno nece ni da ucestuje na forumu( da ga ne bi neko doceko iz zasjede sa prepametnom recenicom ili citatom sa vikipedije).Ako sam i ja jedan od njih ja necu ni rijec napisati o ovoj temi-naravno ako me neko argumentovano prozove. Interesuje me i misljenje o kojekakvim SVJETSKIM SAVEZIMA DIJASPORE ,STRANKI DIJASPORE BiH -ko su ti ljudi u stvari a koji govore u ime svih koji su vani(uz neozobilaznu posjetuHarisa Silajdzica).Interesuju me obicno misljenje a ne visoka skola lingvistickog i filozofskog marifetluka.
-
sandoz11
#2 Re: za koga ce glasati dijaspora 2010
Ovih 30 000 glasova, iz cijele dijaspore, koja ima pola miliona glasaca,
danas vise nikom nisu interesantni,
jer niti se dijaspora prijavila na izbore, niti ce maksuz ici dole da glasa,
jer vecina ih vise i nema odgovarajuce Bosanske dokumente..
-
drenmajster
#3 Re: za koga ce glasati dijaspora 2010
Apsolutno se slazem sa tobom i ja tako otprilike mislim ali opet covjek misli-svaki glas je vazan pa se nada da se moze nesto promijeniti a da ne bude na licu mjesta(pesimisticki jeste ali dajmo malo i optimizma).Ako je 30 000 onda to i nije bas mala cifra-da se svasta nesta uraditi sa tim glasovima akoo se daju u vjeste ruke-majstori mraka i magle to vec nekako podebljaju.sandoz11 wrote:Ovih 30 000 glasova, iz cijele dijaspore, koja ima pola miliona glasaca,
-
michio
#4 Re: za koga ce glasati dijaspora 2010
Pa izvini se sad jer podatak nije tacan.Po dosadasnjim glasanjima ispada da su najveci borci za nacionalne stranke upravo ljudi iz dijaspore(izvinjavam se ako podatak nije tacan)-
Na izbori.ba bi trebao naci statistiku.
2006 je 20 000 glasalo postom iz dijaspore. Uvijek iste price da je neko drugi kriv
-
drenmajster
#5 Re: za koga ce glasati dijaspora 2010
Izvinjavam se ako je tvoj podatak tacan-provjericu na izbori.ba-mada bas nesto nisam siguran da je atko ali hajd etomichio wrote:Pa izvini se sad jer podatak nije tacan.Po dosadasnjim glasanjima ispada da su najveci borci za nacionalne stranke upravo ljudi iz dijaspore(izvinjavam se ako podatak nije tacan)-
Na izbori.ba bi trebao naci statistiku.
2006 je 20 000 glasalo postom iz dijaspore. Uvijek iste price da je neko drugi kriv
- Edin H.
#6 Re: za koga ce glasati dijaspora 2010
Proces registracije za dijasporu je previse birokratiziran i komplikovan.
Plus zahtjevaju informacije koje ih se ne bi trebale ticati, npr. koji status imas u trecoj zemlji.
Sta ako npr. neko boravi u trecoj zemlji ilegalno?
Zasto je to problem Izborne komisije?
Izborna komisija bi samo trebala provjeravati da li ili ne neko ima pravo glasati, a ostaviti trecoj zemlji da se brine kakav status tamo neko ima ili ne.
Plus zahtjevaju informacije koje ih se ne bi trebale ticati, npr. koji status imas u trecoj zemlji.
Izborna komisija bi samo trebala provjeravati da li ili ne neko ima pravo glasati, a ostaviti trecoj zemlji da se brine kakav status tamo neko ima ili ne.
-
uvijek dobar post
-
drenmajster
#8 Re: za koga ce glasati dijaspora 2010
Sada razmisljam o tih 30 000 glasova-koje ce neko vec pobrati-iz ove perspektive gledano mada to neki minoriziraju-mnogi politicari bi dali g.....e za taj broj- tek da je postupak registracije i nacin glasanja laksi ko zna sta bi bilo-koliko bi se ljudi prijavilo i glasalo.Zamislite situaciju da neko da trideset hiljada glasova politicaru NN- onako-bez suvisnog pricanja-mitinga troskova za propagandu itd-pa on treba da pjeva koliko je dobro prosao.Nakon ove kolumne mi je mozda malo jasnije sto se toliko zanemaruju glasovi iz inostranstva-Ma pusti -ti glasovi nisu vise nikom bitni (satro)-a u malim opcinama se bori za nekakav nivo od par hiljada glasova (mislim da je Lagumdzija nesto takvo izjavio u Jablanici ili Kalesiji nisam siguran).Mozda je tu bitan i politicki momenat-ako se vec bori za promjene volio bih da i dijaspora ucestvuje u tome koliko toliko.uvijek dobar post wrote:http://column.blogger.ba
-
drenmajster
#9 Re: za koga ce glasati dijaspora 2010
Mora biti neka ujdurma-pogotovo ako se moze glasati postom-znaju oni sta rade jako dobrodrenmajster wrote:Sada razmisljam o tih 30 000 glasova-koje ce neko vec pobrati-iz ove perspektive gledano mada to neki minoriziraju-mnogi politicari bi dali g.....e za taj broj- tek da je postupak registracije i nacin glasanja laksi ko zna sta bi bilo-koliko bi se ljudi prijavilo i glasalo.Zamislite situaciju da neko da trideset hiljada glasova politicaru NN- onako-bez suvisnog pricanja-mitinga troskova za propagandu itd-pa on treba da pjeva koliko je dobro prosao.Nakon ove kolumne mi je mozda malo jasnije sto se toliko zanemaruju glasovi iz inostranstva-Ma pusti -ti glasovi nisu vise nikom bitni (satro)-a u malim opcinama se bori za nekakav nivo od par hiljada glasova (mislim da je Lagumdzija nesto takvo izjavio u Jablanici ili Kalesiji nisam siguran).Mozda je tu bitan i politicki momenat-ako se vec bori za promjene volio bih da i dijaspora ucestvuje u tome koliko toliko.uvijek dobar post wrote:http://column.blogger.ba
- Edin H.
#10 Re: za koga ce glasati dijaspora 2010
Ovo je stvarno skandalozno da se ne moze glasati u ambasadamauvijek dobar post wrote:http://column.blogger.ba
- mofo33
#11 Re: za koga ce glasati dijaspora 2010
ja mislim da je nepravedno birati vladu drzave u kojoj se ne zivi
ne moze se sjediti na dvije stolice...
- pustopoljina
#12 Re: za koga ce glasati dijaspora 2010
ko kaze da se sjedi na dvije stolice?mofo33 wrote:ja mislim da je nepravedno birati vladu drzave u kojoj se ne zivi
ogranicen si.
hoces li zabraniti svim ljudima koji se na vizama nalaze u inostranstvu da glasaju? svim ljudima koji imaju radne ugovore na odredjeno vrijeme? svim studentima? svim supruznicima nekih tamo stranaca?
ko si ti da zabranis glasanje nekome kome je sve u bosni, sva imovina i sva porodica? ko si ti da zabranis glasanje covjeku koji sam samcat izdrzava uzu i dobar dio sire porodice u bosni? ili nekome ko sav svoj rad ulaze u to da se na kraju vrati u bosnu?
posto tebi pod avatarom pise da si u pogresnoj drzavi- onda bi mozda bilo najkorisnije da nas ti postedis svog glasa.
edit: ah, drug dijasporas- pa eto, tvoj problem je rijesen. jos samo da kliknes x gore desno na saxu.
ako si se ti odrodio- nisu svi.
-
melb26sa
#13 Re: za koga ce glasati dijaspora 2010
Gdje traze status u trecoj zemlji? Fino pise kopija pasosa (BIH) ili licne karte - mora biti vazeci. Ako nemas vazeci pasos ili licnu, mogao si poslati kopiju licne zemlje u kojoj si. Nigdje nema pitanja o statusu u trecoj zemlji.Edin H. wrote:Proces registracije za dijasporu je previse birokratiziran i komplikovan.
- Edin H.
#14 Re: za koga ce glasati dijaspora 2010
U pravu si djelomicno, kada sam ponovo pogledao.melb26sa wrote:Gdje traze status u trecoj zemlji? Fino pise kopija pasosa (BIH) ili licne karte - mora biti vazeci. Ako nemas vazeci pasos ili licnu, mogao si poslati kopiju licne zemlje u kojoj si. Nigdje nema pitanja o statusu u trecoj zemlji.Edin H. wrote:Proces registracije za dijasporu je previse birokratiziran i komplikovan.
Traze da deklarises status, ali ne i da ga dokazes dokumentima, sto sam ja mislio da je slucaj.
http://www.izbori.ba/documents/2008/Obr ... iH-bos.pdf
- desperate housewife
#15 Re: za koga ce glasati dijaspora 2010
jbg zaboravila se registrovat za glasanje na daljinu 
- Vares City
#16 Re: za koga ce glasati dijaspora 2010
MoRe bitdesperate housewife wrote:jbg zaboravila se registrovat za glasanje na daljinu
-
BornInHell
#17 Re: za koga ce glasati dijaspora 2010
ja vec glaso iz dijaspore za ivanica, murselovica i nasu stranku 
- mofo33
#18 Re: za koga ce glasati dijaspora 2010
heoooooo, sta ti bi, bolan?pustopoljina wrote:ko kaze da se sjedi na dvije stolice?mofo33 wrote:ja mislim da je nepravedno birati vladu drzave u kojoj se ne zivi
ogranicen si.
hoces li zabraniti svim ljudima koji se na vizama nalaze u inostranstvu da glasaju? svim ljudima koji imaju radne ugovore na odredjeno vrijeme? svim studentima? svim supruznicima nekih tamo stranaca?
ko si ti da zabranis glasanje nekome kome je sve u bosni, sva imovina i sva porodica? ko si ti da zabranis glasanje covjeku koji sam samcat izdrzava uzu i dobar dio sire porodice u bosni? ili nekome ko sav svoj rad ulaze u to da se na kraju vrati u bosnu?
posto tebi pod avatarom pise da si u pogresnoj drzavi- onda bi mozda bilo najkorisnije da nas ti postedis svog glasa.
edit: ah, drug dijasporas- pa eto, tvoj problem je rijesen. jos samo da kliknes x gore desno na saxu.
ako si se ti odrodio- nisu svi.
ja izjavih sta mislim, gdje to ti vidis rijec zabrana u mojem komentaru?
ako je glasacima vidik "demokratski" kao sto je tvoj... vala, nece bosna uskoro iz mraka izaci