Za knjigovođe-Sredstva u pripremi

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
DD_ASD

#1 Za knjigovođe-Sredstva u pripremi

Post by DD_ASD »

Pozdrav knjigovođe,

Da li neko zna da li je obavezno svaku nabavku stalnog sredstva provozati kroz sredstva u pripremi (grupa konta 025*) ili se neka, koja se nabavljaju i odmah stavljaju u upotrebu mogu knjižiti direktno na konto nabavke SS (npr. 022*)?

Ako DA, molio bih član u MRS ili zakonu gdje se to nalazi.

Hvala unaprijed!
Last edited by DD_ASD on 14/12/2011 13:04, edited 1 time in total.
insertdelete

#2 Re: Za knjigovođe-Sredstva u pripremi

Post by insertdelete »

Kolko se sjecam moras, al sad ti je novi kontni plan, da li su ostala ista konta i da li su sta mijenjali ne znam :D
DD_ASD

#3 Re: Za knjigovođe-Sredstva u pripremi

Post by DD_ASD »

insertdelete wrote:Kolko se sjecam moras, al sad ti je novi kontni plan, da li su ostala ista konta i da li su sta mijenjali ne znam :D
Hvala na odgovoru. Da li znas gdje je to definisano (standard, zakon itd)?

BTW, mislim da se ova konta nisu mijenjala...
insertdelete

#4 Re: Za knjigovođe-Sredstva u pripremi

Post by insertdelete »

Knjiga 'Finansijsko racunovodstvo' - Mehmed Jahic
Stalna sredstva su moze se rec pocetak knjige..koji je broj standarda i to, stvarno ne znam, da ne bubam bezveze. :D
Ricken

#5 Re: Za knjigovođe-Sredstva u pripremi

Post by Ricken »

DD_ASD wrote:Pozdrav knjigovođe,

Da li neko zna da li je obavezno svaku nabavku stalnog sredstva provozati kroz sredstva u pripremi (grupa konta 025*) ili se neka, koja se nabavljaju i odmah stavljaju u upotrebu mogu knjižiti direktno na konto nabavke SS (npr. 022*)?

Hvala unaprijed!
Pitanje aktiviranja definira MRS 16 (mrsko mi tražit tačku), koji kaže da se imovina aktivira kada je na mjestu i stanju u kojem je uprava namjerava koristiti. Ako je imovina prilikom nabavke odmah u takvom stanju, nema prepreke da od tog datuma (datuma nabave) počne i amortizacija.
DD_ASD

#6 Re: Za knjigovođe-Sredstva u pripremi

Post by DD_ASD »

Ricken wrote:
DD_ASD wrote:Pozdrav knjigovođe,

Hvala unaprijed!
Pitanje aktiviranja definira MRS 16 (mrsko mi tražit tačku), koji kaže da se imovina aktivira kada je na mjestu i stanju u kojem je uprava namjerava koristiti. Ako je imovina prilikom nabavke odmah u takvom stanju, nema prepreke da od tog datuma (datuma nabave) počne i amortizacija.
OK, hvala.
Post Reply