Pozdrav knjigovođe,
Da li neko zna da li je obavezno svaku nabavku stalnog sredstva provozati kroz sredstva u pripremi (grupa konta 025*) ili se neka, koja se nabavljaju i odmah stavljaju u upotrebu mogu knjižiti direktno na konto nabavke SS (npr. 022*)?
Ako DA, molio bih član u MRS ili zakonu gdje se to nalazi.
Hvala unaprijed!
Za knjigovođe-Sredstva u pripremi
Moderator: anex
-
DD_ASD
#1 Za knjigovođe-Sredstva u pripremi
Last edited by DD_ASD on 14/12/2011 13:04, edited 1 time in total.
- insertdelete
#2 Re: Za knjigovođe-Sredstva u pripremi
Kolko se sjecam moras, al sad ti je novi kontni plan, da li su ostala ista konta i da li su sta mijenjali ne znam 
-
DD_ASD
#3 Re: Za knjigovođe-Sredstva u pripremi
Hvala na odgovoru. Da li znas gdje je to definisano (standard, zakon itd)?insertdelete wrote:Kolko se sjecam moras, al sad ti je novi kontni plan, da li su ostala ista konta i da li su sta mijenjali ne znam
BTW, mislim da se ova konta nisu mijenjala...
- insertdelete
#4 Re: Za knjigovođe-Sredstva u pripremi
Knjiga 'Finansijsko racunovodstvo' - Mehmed Jahic
Stalna sredstva su moze se rec pocetak knjige..koji je broj standarda i to, stvarno ne znam, da ne bubam bezveze.
Stalna sredstva su moze se rec pocetak knjige..koji je broj standarda i to, stvarno ne znam, da ne bubam bezveze.
- Ricken
#5 Re: Za knjigovođe-Sredstva u pripremi
Pitanje aktiviranja definira MRS 16 (mrsko mi tražit tačku), koji kaže da se imovina aktivira kada je na mjestu i stanju u kojem je uprava namjerava koristiti. Ako je imovina prilikom nabavke odmah u takvom stanju, nema prepreke da od tog datuma (datuma nabave) počne i amortizacija.DD_ASD wrote:Pozdrav knjigovođe,
Da li neko zna da li je obavezno svaku nabavku stalnog sredstva provozati kroz sredstva u pripremi (grupa konta 025*) ili se neka, koja se nabavljaju i odmah stavljaju u upotrebu mogu knjižiti direktno na konto nabavke SS (npr. 022*)?
Hvala unaprijed!
-
DD_ASD
#6 Re: Za knjigovođe-Sredstva u pripremi
OK, hvala.Ricken wrote:Pitanje aktiviranja definira MRS 16 (mrsko mi tražit tačku), koji kaže da se imovina aktivira kada je na mjestu i stanju u kojem je uprava namjerava koristiti. Ako je imovina prilikom nabavke odmah u takvom stanju, nema prepreke da od tog datuma (datuma nabave) počne i amortizacija.DD_ASD wrote:Pozdrav knjigovođe,
Hvala unaprijed!