za dijasporce i one koji žele otići...

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
melb26sa

#1 Re: za dijasporce i one koji žele otići...

Post by melb26sa »

Ja sam tek odnedavno dijasporasica ili kako se to vec zove, koja 4 mjeseca. Razlog - muz mi je amerikanac (nije nas sa US drzavljanstvom vec amer amer) i kad mu se posao zavrsio u Bosni bilo je vrijeme za ici (on nakon 3,5 godine u BiH) ali vec kuka da hoce nazad - za sada nam je plan za 5 godina u Evropu ako ne mognemo u BiH.
Ja sam ostavila divan posao u BiH a ovdje mi je trebalo 13 sedmica da nadjem novi, slican starom.
Kako mi je bilo kad sam dosla? Cudno u prvu ruku i polako se privikavam ali da cu ovo zvati svojom kucom umjesto prebivalistem ikada cisto sumnjam - previse je razlika. Za sada se najbolje slazem sa onima koji imaju nekog medjunarodnog iskustva, bilo da su samo otisli van amerike na odmor - ili cak radili u BiH ili regionu :D
Za sve je kriv moj muz a i ja sto ga poslusah :D Gdje ces slusati musko?
Smartex

#2 Re: za dijasporce i one koji žele otići...

Post by Smartex »

Mislim da je otici sam inostrnstvo dalego teze nego kada odes sa porodicom. Ne mislim ovde lakse/teze sto se papira tice, nego samog zivota. Na kraju krajeva u bijelom svijetu jako je vazna podrska porodice muza ili zene. E sada u tvom slucaju, pokusaj da odes nemas sta da izgubis i pored toga sto ce te sobzirom na godine uvijek pratiti nostalgija i stici te kad tad zelja da se vratis! Neces biti ni prva ni posljednja koja je u tim godinama iz BiH :run:
pirmin

#3 Re: za dijasporce i one koji žele otići...

Post by pirmin »

melb26sa wrote:Ja sam tek odnedavno dijasporasica ili kako se to vec zove, koja 4 mjeseca. Razlog - muz mi je amerikanac (nije nas sa US drzavljanstvom vec amer amer) i kad mu se posao zavrsio u Bosni bilo je vrijeme za ici (on nakon 3,5 godine u BiH) ali vec kuka da hoce nazad - za sada nam je plan za 5 godina u Evropu ako ne mognemo u BiH.
Ja sam ostavila divan posao u BiH a ovdje mi je trebalo 13 sedmica da nadjem novi, slican starom.
Kako mi je bilo kad sam dosla? Cudno u prvu ruku i polako se privikavam ali da cu ovo zvati svojom kucom umjesto prebivalistem ikada cisto sumnjam - previse je razlika. Za sada se najbolje slazem sa onima koji imaju nekog medjunarodnog iskustva, bilo da su samo otisli van amerike na odmor - ili cak radili u BiH ili regionu :D
Za sve je kriv moj muz a i ja sto ga poslusah :D Gdje ces slusati musko?
Ehh sto ti je ljubav ... http://youtube.com/watch?v=Oif35qkNRNE

:D
ljubav_aha

#4 Re: za dijasporce i one koji žele otići...

Post by ljubav_aha »

melb26sa wrote:Cudno u prvu ruku i polako se privikavam ali da cu ovo zvati svojom kucom umjesto prebivalistem ikada cisto sumnjam - previse je razlika.
ma ne brini,tako su svi govorli,pa su se navikli ;-)

ma nisi ti samo slusala muza,slusala si i sebe,zar ne ;-)
BRCAK27

#5 Re: za dijasporce i one koji žele otići...

Post by BRCAK27 »

Selam i Pozdrav svima

Evo posto se nadžoh u temi uzeh da napisem par redaka,,inace sada zivim u Bosni tj u svom gradu ,,u svojoj kuci ,,nažalost ,kazem nažalost okusih gorcinu hljeba dijasporskog i zelim ovim putem da svima izrazim divnju i hvalu koji su to mogli izdrzati i koji to i dan danas rade tj zive i rade u dijaspori . Ja sam sticajem okolnosti 2004 god dobio useljenicku vizu za U.S.A. ,koa sto rekoh nakon kraceg vremane sam i otputovao smjestajuci sav svoj zivot u jedan poveci kofer ,taj dan dok zivim zivotom necu moci zaboraviti ,,ta tegoba ,,pritisak ,,a da negovorim da sam i poletio i sletio pod silom sedativa ,,jer drukcije nebih mogao izdrzati ....Sav moj put do Amerike ,mi je ostao u blijedom sjecanju ,,ispunjen tugom dosao sam a u Bosni ostavio sve sto sam imao,,,necu vas gusiti mojim zivotom tamo ,,ionako je trajao 7 mjeseci dok nisam poplacao obaveze prema državi ,,kartu itd,,
Dani su bili kao god ,,nisam bio sretan ,gubio sam smisao za zivot,razmisljao o suicidu ,patio za famelijom ,,i odlucio da idem nazad ,,ja sebe jednostavno nisam nalazio u tom drustvu,,samo da naglasim da sam dobio lijep stan ,,kupio auto ,,dobar posao ,,sve sam tamo imao, ali sam bio prazan i svaki momenat sam provodio na telefonu
Uglavnom kada covjek sabere i oduzme sta ima ,sta dobija i sta gubi ,,shavati gdje mu je mjesto ,tesko je se uklopiti tamo ,,oni koji su vec duze vrijem iseljeni su i asimilirani ,,nevole kada patite za Bosnom ,,nerazumiju sta nama fali tamo Bosansko kada Amer vec uvozi Argetu i Bh Dane ,,nerazumiju oni ,sto je i normalno jer su otisli davno,,vec naviknuti na GOOD MORNING AMERICA i naravno OPRAH
Vidjeh da neide ,,da cu poluditi ja sam jedan dan na pola radnog vremena ,,rasterecen duga prema U.S.A. ustao i dovezao se kucu ,kupio kartu i kroz tri dana pio kahvu sa svojom porodicom
Nekajem se ni sekunde ,nije islo ,nisam mogao ,neka bude kako hoce ,navikao sam dan i komad sa pet neplaceni računa u ladici ,,to je moj zivot i ja ga takvim biram , i kako rece pjesma SVAKA TUĐA ZEMLJA TUGA JE GOLEMA
Selam i Pozdrav svima mojim zemljacima gdje god da ste ,,zelim vam ugodan booravak ,,manje tuge i nostalgije ,,vise slobodnih dana u Bosni i naravno sto brzi povratak !
ljubav_aha

#6 Re: za dijasporce i one koji žele otići...

Post by ljubav_aha »

BRCAK27,zar si cijelo vrijeme bio sam,bez poznanstva nasih ljudi,da li si imao papire za rad :?:

good morning america je odlicna emisija uz jutarnju kafu :-D
dogfartbig

#7 Re: za dijasporce i one koji žele otići...

Post by dogfartbig »

Ma sve je do tebe.....sta zelis u zivotu......ja sam bio malo u svedkoj i bilo je ok...ljudi su ok ....lova je ok.....sve je ok........ali ja nisam mogao bez carsije, moje kafe sa rajom, mog ribolova i rostilja sa ekipom, ako nemas taj sentiment idi vani...ako volis gore navedeno zajebi vani ako imas ovdje pristojan zivot....gore nema spontanih kafa, ekipe, cevapa ima...i nisu loshi....ali....nije to taj feeling.....
ljubav_aha

#8 Re: za dijasporce i one koji žele otići...

Post by ljubav_aha »

dogfartbig wrote:Ma sve je do tebe.....sta zelis u zivotu......ja sam bio malo u svedkoj i bilo je ok...ljudi su ok ....lova je ok.....sve je ok........ali ja nisam mogao bez carsije, moje kafe sa rajom, mog ribolova i rostilja sa ekipom, ako nemas taj sentiment idi vani...ako volis gore navedeno zajebi vani ako imas ovdje pristojan zivot....gore nema spontanih kafa, ekipe, cevapa ima...i nisu loshi....ali....nije to taj feeling.....

"ako volis gore navedeno zajebi vani ako imas ovdje pristojan zivot"

ovo je upravo srz teme
BRCAK27

#9 Re: za dijasporce i one koji žele otići...

Post by BRCAK27 »

Ma jarane imao sam tamo i poznanika i raje iz cijele Bosne i Hecegovine ali kako ti rekoh ,,nerazumiju oni tu patnju ,,vec su dugo tamo,,vec su navikli na taj sistem zivota,,imao sam useljenicku vizu, sa kojom sam normalno mogao raditi ,dobio prvi posao u trznom centru WAL MART a nakon mjesec dana poceo raditi u banci ,,stvarno pruzaju covjeku sansnu za nadogradnju ,,to se nemoze osporiti tko zeli i moze izdrzati ok je ,,ima se raditi i lijepo zivjeti ,,ali eto po drugi put kazem meni je to sve bilo dzaba ,i one utakmice nedeljom kada se skupimo i onja rostilj i americki klonirani pilici koji nemaju ukus i sva ta čuda koja su bila na dohvat ruke ,sve je to dzaba, drazi je meni maslenjak i glavica luka ,,Senad Hadžifejzovic nego Oprah , Dobro jutro Distrikte nego GOOD MORNING AMERICA i jos sto sta ,,bar nerazmisljam hoce li me tko u down town-u upucat zbog nike patika ( mala sala) Selam i Pozdrav :bih: :bih: :bih: :bih:
ahuseino

#10 Re: za dijasporce i one koji žele otići...

Post by ahuseino »

BRCAK27 wrote:Ma jarane imao sam tamo i poznanika i raje iz cijele Bosne i Hecegovine ali kako ti rekoh ,,nerazumiju oni tu patnju ,,vec su dugo tamo,,vec su navikli na taj sistem zivota,,imao sam useljenicku vizu, sa kojom sam normalno mogao raditi ,dobio prvi posao u trznom centru WAL MART a nakon mjesec dana poceo raditi u banci ,,stvarno pruzaju covjeku sansnu za nadogradnju ,,to se nemoze osporiti tko zeli i moze izdrzati ok je ,,ima se raditi i lijepo zivjeti ,,ali eto po drugi put kazem meni je to sve bilo dzaba ,i one utakmice nedeljom kada se skupimo i onja rostilj i americki klonirani pilici koji nemaju ukus i sva ta čuda koja su bila na dohvat ruke ,sve je to dzaba, drazi je meni maslenjak i glavica luka ,,Senad Hadžifejzovic nego Oprah , Dobro jutro Distrikte nego GOOD MORNING AMERICA i jos sto sta ,,bar nerazmisljam hoce li me tko u down town-u upucat zbog nike patika ( mala sala) Selam i Pozdrav :bih: :bih: :bih: :bih:
Pa drzi se ti onda kahve i prosperiteta u svojoj najmilijoj domovini.
Ovdje u Americi i djeca imaju pistolje i pucaju po prolaznicima u down townu :wink: . Tamo kuci ni ne znaju sta je to :-) :lol: :lol: .

Ne razmisljas? :? Stvarno??? :? :? :?

Kako ko, kako kome...

Meni samo treba familija (sva uza mi je ovdje). Asfalt mogu posjetiti kad god hocu. Sto bi rekla moja nana: 'gledaj oceg' se zivi'.

P.S. Sta ti bogati znace dupli zarezi?
BRCAK27

#11 Re: za dijasporce i one koji žele otići...

Post by BRCAK27 »

Heheheh jarane dupli zarez znaci da sam dva puta razmislio prije nego sto sam napisao,,heheh sala mala ,,zaista nemam pojma sta znaci ali ih uvijek stavljam ,,valjda da budem prepoznatljiv po necemu ako ne po promptnom povratku iz Obecane zemlje!
Selam

#12 Re: za dijasporce i one koji žele otići...

Post by location »

Brcak, svako je to prosao od nas. Neko manje neko vise. Tvoj je problem sto si gledao Good Morning America a nisi uzimao Prozac.
BRCAK27

#13 Re: za dijasporce i one koji žele otići...

Post by BRCAK27 »

Hahahah jarane ponijo sam ja bio apurina kituijicu al mi sve uzeli na ulazu ,,hebga sledeci put idem uz prozac pa sta bude!
vee-jay

#14 Re: za dijasporce i one koji žele otići...

Post by vee-jay »

Brcak, razumijem te. Ja sam u Njemackoj, djevojka mi je Njemica. Da sam sam, mislim da bi se vec vratio -> cak mozda u rodnu BL. Al ovako, ne mere. *ebiga ga. Karma.
:skoljka:
MA DAJ...

#15 Re: za dijasporce i one koji žele otići...

Post by MA DAJ... »

dogfartbig wrote:Ma sve je do tebe.....sta zelis u zivotu......ja sam bio malo u svedkoj i bilo je ok...ljudi su ok ....lova je ok.....sve je ok........ali ja nisam mogao bez carsije, moje kafe sa rajom, mog ribolova i rostilja sa ekipom, ako nemas taj sentiment idi vani...ako volis gore navedeno zajebi vani ako imas ovdje pristojan zivot....gore nema spontanih kafa, ekipe, cevapa ima...i nisu loshi....ali....nije to taj feeling.....

ili u prevodu,ti si izgubljen tip...lezihljebovic,sto bi se reklo!
ahuseino

#16 Re: za dijasporce i one koji žele otići...

Post by ahuseino »

:sad: Dok ima 'vakog razmisljanja - s kafe na kafu :roll: , tako che nam i i bit' u domovini :-? .

Da ne spominjem duple zareze... :-)

:run:
ljubav_aha

#17 Re: za dijasporce i one koji žele otići...

Post by ljubav_aha »

vee-jay wrote:Brcak, razumijem te. Ja sam u Njemackoj, djevojka mi je Njemica. Da sam sam, mislim da bi se vec vratio -> cak mozda u rodnu BL. Al ovako, ne mere. *ebiga ga. Karma.

ona je samo tvoja djevojka,sta ako sutra pukne veza,vracas li se u BL :mrgreen:
BornInHell

#18 Re: za dijasporce i one koji žele otići...

Post by BornInHell »

ljubav_aha wrote:
vee-jay wrote:Brcak, razumijem te. Ja sam u Njemackoj, djevojka mi je Njemica. Da sam sam, mislim da bi se vec vratio -> cak mozda u rodnu BL. Al ovako, ne mere. *ebiga ga. Karma.

onda ce da trazi bosanku ali sa papirima hehe
be highirly

#19 Re: za dijasporce i one koji žele otići...

Post by be highirly »

mica je sto nas covjek ima prevelika ocekivanja prije nego se zaputi u 'svijet' ...pa kada ga se dokopa slijedi
samarcina ...ja kada sam odlazio razmisljo sam da cu biti sretan ako mogu skromno ziviti od svog rada tj da pokrijem
osnovne troskove zivljenja i bicu na konju ...na zalost u bosni nisam mogao ziviti od svog rada i to je bio razlog odlaska te se ne ubrajam u dijasporu nego u gastarbajtere :D posto sam razgulio prije cetiri godine :)
BRCAK27

#20 Re: za dijasporce i one koji žele otići...

Post by BRCAK27 »

Sto se tiče duplih zareza dragi kolega AHUSEINO stavljam ih da bi po necemu bio autentican ,to sigurno nije odraz mog nepoznavanja gramatike i pravopisa, za vasu informaciju zavrsio sam sto se moglo zavrsiti od skola u okviru svojih mogucnosti , no i sa time sam prezadovoljan ,,imam znanje ,,fin posao i sretnu porodicu ...
Veoma mi je poznato i tko je Schopen ili Lajoš Zi još mnogo njih koji su svjetske i historijske poznate ličnosti ,a zamisli sve sam to ucio pod kisom granata,,cudno da i kako rekoste " lezihljebovici " znaju za knjizevnost, ili ozbiljnu muziku , vjerovatno smo to naucili na pecanju ,kahvenisanju ili ti nekoj drugoj razbibrigi,,vemoa cudno sto ne zgulismo u EUROPU prvim konvojem ,,pa bi sad bili emancipovani i imali pasose ,pljuvali po nasoj naciji i omalovazavali one koji su odlučili ostati u BOSNI

Aferim vam jarani ,,nema sta!!!
vee-jay

#21 Re: za dijasporce i one koji žele otići...

Post by vee-jay »

ljubav_aha wrote:

nego od ljubavi, ljubavi, ljubaviiii: ako ti odlucno podjes sa mnom, sve je moguce ;)
ljubav_aha

#22 Re: za dijasporce i one koji žele otići...

Post by ljubav_aha »

vee-jay wrote:
ljubav_aha wrote:

nego od ljubavi, ljubavi, ljubaviiii: ako ti odlucno podjes sa mnom, sve je moguce ;)
u BL,neka hvala :lol:

razumijem,mnoge osobe nisu imale snage i hrabrosti otici u sareni svijet sami,ponosna sam na sebe :razz:
Last edited by ljubav_aha on 23/05/2008 14:40, edited 1 time in total.
ljubav_aha

#23 Re: za dijasporce i one koji žele otići...

Post by ljubav_aha »

be highirly wrote:mica je sto nas covjek ima prevelika ocekivanja prije nego se zaputi u 'svijet' ...pa kada ga se dokopa slijedi
samarcina ...ja kada sam odlazio razmisljo sam da cu biti sretan ako mogu skromno ziviti od svog rada tj da pokrijem
osnovne troskove zivljenja i bicu na konju ...na zalost u bosni nisam mogao ziviti od svog rada i to je bio razlog odlaska te se ne ubrajam u dijasporu nego u gastarbajtere :D posto sam razgulio prije cetiri godine :)

na zalost u bosni nisam mogao ziviti od svog rada i to je bio razlog odlaska te se ne ubrajam u dijasporu nego u gastarbajtere

zasto je to uopce vazno,molim te obrazlozi
ahuseino

#24 Re: za dijasporce i one koji žele otići...

Post by ahuseino »

BRCAK27 wrote:Sto se tiče duplih zareza dragi kolega AHUSEINO stavljam ih da bi po necemu bio autentican ,to sigurno nije odraz mog nepoznavanja gramatike i pravopisa, za vasu informaciju zavrsio sam sto se moglo zavrsiti od skola u okviru svojih mogucnosti , no i sa time sam prezadovoljan ,,imam znanje ,,fin posao i sretnu porodicu ...
Veoma mi je poznato i tko je Schopen ili Lajoš Zi još mnogo njih koji su svjetske i historijske poznate ličnosti ,a zamisli sve sam to ucio pod kisom granata,,cudno da i kako rekoste " lezihljebovici " znaju za knjizevnost, ili ozbiljnu muziku , vjerovatno smo to naucili na pecanju ,kahvenisanju ili ti nekoj drugoj razbibrigi,,vemoa cudno sto ne zgulismo u EUROPU prvim konvojem ,,pa bi sad bili emancipovani i imali pasose ,pljuvali po nasoj naciji i omalovazavali one koji su odlučili ostati u BOSNI

Aferim vam jarani ,,nema sta!!!
... a na persi smo...
Nemojte se vi meni Brcak vrijedjati, nisam ja rekao "lezihljebovici", meni samo zapete bodu ochi...
Bitno je biti sretan u zivotu, a hebo spellovanje imena kompozitora i duplih zareza (iako nekima eto smeta :D ).

Sto bi rek'o Branimir - standard kvari ljude...
Nemam vremena filozofirati a mog'o bi bas na ovu temu, pravo.

The Mexican Fisherman
A boat docked in a klix Mexican village. An American tourist complimented the Mexican fisherman on the quality of his fish and asked how long it took him to catch them.
"Not very long," answered the Mexican.
"But then, why didn't you stay out longer and catch more?" asked the American.
The Mexican explained that his small catch was sufficient to meet his needs and those of his family.
The American asked, "But what do you do with the rest of your time?"
"I sleep late, fish a little, play with my children, and take a siesta with my wife. In the evenings, I go into the village to see my friends, have a few drinks, play the guitar, and sing a few songs...I have a full life."
The American interrupted, "I have an MBA from Harvard and I can help you!
"You should start by fishing longer every day. You can then sell the extra fish you catch. With the extra revenue, you can buy a bigger boat. With the extra money the larger boat will bring, you can buy a second one and a third one and so on until you have an entire fleet of trawlers.
"Instead of selling your fish to a middleman, you can negotiate directly with the processing plants and maybe even open your own plant. You can then leave this little village and move to Mexico City, Los Angeles, or even New York City! From there you can direct your huge enterprise."
"How long would that take?" asked the Mexican.
"Twenty, perhaps twenty-five years," replied the American.
"And after that?"
"Afterwards? That's when it gets really interesting," answered the American, laughing. "When your business gets really big, you can start selling stocks and make millions!"
"Millions? Really? And after that?"
"After that you'll be able to retire, live in a klix village near the coast, sleep late, play with your children, catch a few fish, take a siesta, and spend your evenings drinking and enjoying your friends!"

Sta ce nam standard, kahva (pecanje) je Tito i Jovanka :wink: :( :( .
BRCAK27

#25 Re: za dijasporce i one koji žele otići...

Post by BRCAK27 »

Ma kratak je ovaj život da bih ga proveo u raspravi ,a Poslanik reče da rasprava vodi u džehenem ,pri tome naravno nemislim na forum ,ipak ovdje komentarisem , hocu reći ovaj kolega ALHUSEINO ,mongo ste mi dragi i simpaticni ,mani te se ćorava posla i bujrum na kahvu ,,pa posle na pecanje !! heheh selam iz Brckog
Last edited by BRCAK27 on 23/05/2008 15:20, edited 1 time in total.
Post Reply