Za BiH geto, drugima sloboda putovanja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
black

#1 Za BiH geto, drugima sloboda putovanja

Post by black »

ne znam da li je vec neko postavio, ako jeste moderator neka brise..
odlichan potez sa ovim videom

Od ponoći 19. decembra građanima Srbije, Crne Gore i Makedonije nisu potrebne vize za ulazak u zemlje Evropske Unije, no Bosancima i Hercegovicima taj san o Evropi bez viza i dalje je ostao neispunjen. Na takvu odluku reagovao je Sarajlija Sanel Gluhović koji je snimio kratki 'film' i postavio ga na video servis YouTube tačno u ponoć 19. decembra.

Razočaran odlukom Vijeća ministara unutarnjih poslova i pravosuđa Evropske unije o liberalizaciji viznog režima i ukidanju viza građanima Srbije, Crne Gore i Makedonije, Sanel Gluhović je snimio kratki 'film', pod nazivom "European Ghetto", koji predstavlja njegovu reakciju na trenutna dešavanja u Bosni i Hercegovini.

Sanelov uradak je postavljen na video servis YouTube tačno u vrijeme kada su se prvi građani susjednih zemalja zaputili na svoje prvo putovanje u EU i to samo sa novim biometrijskim pasošima.

"European Ghetto je moja reakcija na trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini. Bosanci i Hercegovci su okruženi bodljikavom žicom, ne mogu izvan nje, dok ostali nesmetano prolaze, pa čak i ratni zločinci. Film je snimljen sa bužetom od svega 65 konvertibilnih maraka, tačnije sa onoliko novca koliko nam je trebalo da kupimo video kasete i bodljikavu žicu", kazao je Gluhović za Sarajevo-x.com.
http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/091219023
8. sekretar SKOJ-a

#2 Re: Za BiH geto, drugima sloboda putovanja

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

..
Last edited by 8. sekretar SKOJ-a on 19/12/2009 21:28, edited 2 times in total.
mayab

#3 Re: Za BiH geto, drugima sloboda putovanja

Post by mayab »

Mogu samo reci, da svako ko se osjeca razocaran i getoiziran time sto ne moze putovati bez vize, a oni tamo mogu, neka se obrati onima koje je zaokruzio kako na posljednjim, tako i prijasnjim izborima.
Dobar tek :|
8. sekretar SKOJ-a

#4 Re: Za BiH geto, drugima sloboda putovanja

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

mayab wrote:Mogu samo reci, da svako ko se osjeca razocaran i getoiziran time sto ne moze putovati bez vize, a oni tamo mogu, neka se obrati onima koje je zaokruzio kako na posljednjim, tako i prijasnjim izborima.
Posljednje i sve prijašnje izbore su odlučili oni ''koji nisu imali za koga da glasaju'', pa nisu ni dolazili na glasačko mjesto.

Inače, slažem se sa @mayab-om da su izbori demokratsko dostignuće, legalna smjena vlasti. Ljudi još nisu izmislili nešto što je demokratskije.
triton

#5 Re: Za BiH geto, drugima sloboda putovanja

Post by triton »

da izbori mogu nesto promijenuti ne bi ni postojali

izbori su mazanje ociju i lazni privid slobode
ultima_palabra

#6 Re: Za BiH geto, drugima sloboda putovanja

Post by ultima_palabra »

mayab wrote:Mogu samo reci, da svako ko se osjeca razocaran i getoiziran time sto ne moze putovati bez vize, a oni tamo mogu, neka se obrati onima koje je zaokruzio kako na posljednjim, tako i prijasnjim izborima.
:thumbup: Jedino što je gore od evropskog licemjerja je naš mentalitet samosažalijevanja. Trebao je tu bodljikavu žicu poslati Špiriću, Sadoviću i sličnima
Soul_Sista

#7 Re: Za BiH geto, drugima sloboda putovanja

Post by Soul_Sista »

ultima_palabra wrote:
:thumbup: Jedino što je gore od evropskog licemjerja je naš mentalitet samosažalijevanja. Trebao je tu bodljikavu žicu poslati Špiriću, Sadoviću i sličnima
Ovo sto je uradio je puno bolje. Sad samo moze iskopati negdje na netu njihove E-mail adrese i poslati svoj film sve i jednom parlamentarcu i ministru od reda.
To bi bila jedna od pozitivnih strana danasnje globalizacije :D i nacina komuniciranja sa politicarima :D

:thumbup:
JThomas

#8 Re: Za BiH geto, drugima sloboda putovanja

Post by JThomas »

mi smo getoizirani prvo platama, pa tek onda viznim režimom. onaj ko ima repa da putuje, on se i snađe za vizu. a gdje će u qrac, da izvinete, prosječni bosanac sa prosječnom platom i da mu danas ukinu vize?
Last edited by JThomas on 22/12/2009 10:30, edited 1 time in total.
Kopenhagen

#9 Re: Za BiH geto, drugima sloboda putovanja

Post by Kopenhagen »

Hrvatima u BiH nikad nisu ni bile potrebne vize,Srbi iz BiH već uveliko vade pasoše Srbije tako da je problem samo sa Bošnjacima(trenutno).Iz EU obećavaju liberalizaciju od 1.7.2010.Ostaje da vidimo
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#10 Re: Za BiH geto, drugima sloboda putovanja

Post by ladyblue18 »

JThomas wrote:mi smo getoizirani prvo platama, pa tek onda viznim režimom. onaj ko ima repa da putuje, on se i snađe za vizu. a gdje će u qrac, da izvinete, prosječni bosanac sa prosječnom platom i da mu danas ukinu vize?
:thumbup:
To je sva pamet koja je potrebna za ovo.
Svi hoce ukidanje, a opet kad se ukinu putovat ce oni koji su i dalje putovali, svojoj rodbini po evropi najcesce.

Ja ostajem ovdje, nejmam nikoga u majci Evropi, a nit imam para za kojekakva putovanja.
Kao i vecina naroda pretpostavljam.
Vragolan

#11 Re: Za BiH geto, drugima sloboda putovanja

Post by Vragolan »

ma ja ovom nasem hajvanu od naroda ne bi dao da makne iz svoje avlije a kamo li u kakav grad ili ne daj Boze drzavu,
nek crkne fukara,
i sad MZ kriva sto smo postali geto, eeeeeeee ovce moje
hvala Bogu mogu potovati bez viza, crkni fukaro
and

#12 Re: Za BiH geto, drugima sloboda putovanja

Post by and »

od koga mi očekujemo ukidanje viza?
od onih koji su nijemo posmatrali kako im se pred njihovim očima dešavaju najveći zločini poslije drugog svjetskog rata,a oni ni prstom nisu mrdnuli da ih zaustave.ili malo jesu,legalnoj vladi su nametnuli embargo,da se ne može braniti,a oni su dopremali nešto hrane,da ljudi ne bi gladni umirali.
one koje su podržavali u ratu,podržavaju i danas.hrvatska je nakon oluje ispunila sve uslove za bezvizni režim?pa ni danas nemaju biometrijske pasoše.
ne valjaju naši političari?ok.oni bi nam trebali biti primjer.oni lošem političaru,pored kojeg su prolazili tenkovi iz srbije za srebrenicu i koji je ubjeđivao da se zločin u srebrenici neće desiti,daju da predsjedava evropskom unijom.baš su nam svijetao primjer.
bih ne valjaju zakoni,ne valja država...ali to nije problem da otvaraju banke,zarađuju i lihvare po bosni,ali problem je da neko otputuje bez vize?
meni samo nije jasno ako imamo vizni režim zašto i njima ne trebaju vize za bih?
blue_sky

#13 Re: Za BiH geto, drugima sloboda putovanja

Post by blue_sky »

Neko logicno pojasnjenje obicnom covjeku bi bilo to da nasi nesposobni i kretenoidni politicari nisu ispunili sve postavljene uslove za bezvizni rezim.I to naravno nije neistina,i za ovo i dosta drugih "nasih jada" su oni "zasluzni".
Ali,danas dok gledam i slusam vijest o tome kako je Srbija predala aplikaciju za ulazak u EU.......e tu su prestala sva moja logicna razmisljanja,nazalost mi se na momenat i ovi nasi kvazi-politicari ucinise NEkrivim,bar u pogledu ispunjenja kljucnih uslova.Zapitah se sta ono bi Srbiji uslov? gdje su Hadzic i Mladic? Ma,zapitah se svasta nesta,izmedju ostalog mi proelti kroz glavu "lijepa nagrada (pa makar to bila i samo aplikacija,jer ne sumnjam u prijem-nazalost) za jednu agresorsku zemlju,cijim tlom slobodno setaju dva najveca ratna zlocinca".Ovo je samo jos jedan dokaz kakvi politicki delitanti vode ovu zemlju,a s druge strane kako se pravda shvata i tumaci u Evropi.Sto ti je rec' Evropa......
KENJAC

#14 Re: Za BiH geto, drugima sloboda putovanja

Post by KENJAC »

and wrote:od koga mi očekujemo ukidanje viza?
od onih koji su nijemo posmatrali kako im se pred njihovim očima dešavaju najveći zločini poslije drugog svjetskog rata,a oni ni prstom nisu mrdnuli da ih zaustave.ili malo jesu,legalnoj vladi su nametnuli embargo,da se ne može braniti,a oni su dopremali nešto hrane,da ljudi ne bi gladni umirali.
one koje su podržavali u ratu,podržavaju i danas.hrvatska je nakon oluje ispunila sve uslove za bezvizni režim?pa ni danas nemaju biometrijske pasoše.
ne valjaju naši političari?ok.oni bi nam trebali biti primjer.oni lošem političaru,pored kojeg su prolazili tenkovi iz srbije za srebrenicu i koji je ubjeđivao da se zločin u srebrenici neće desiti,daju da predsjedava evropskom unijom.baš su nam svijetao primjer.
bih ne valjaju zakoni,ne valja država...ali to nije problem da otvaraju banke,zarađuju i lihvare po bosni,ali problem je da neko otputuje bez vize?
meni samo nije jasno ako imamo vizni režim zašto i njima ne trebaju vize za bih?
Vidi sefe, Srbiju je bombardovao NATO, EU im stavila sankcije- razvalila privredu, uzeli im dio zemlje i dali ... znas i ti kome ! I sta su uradili, podvili rep ,rekli "jebi ga jaci ste" i pristali na njihova pravila igre! Vidili da nema selameta od cetnika Nikolica nego izabrali , kako god tebi to zvucalo, Evropskog politicara Tadica! On opet pomirio Srbiju Milosevicevu i ovu modernu stavlajuci Dacica za ministra policije, uhapsio Radovana i to je to! Mogli su i oni plakat nad sudbinom - urota Teherana, Vatikana, imperijalista... ali nisu! Probaj i ti glasat za Bosanskog Tadica (ako ga ima jer sva Bosanska pamet je u Torontu, Sydneju, Londonu....) pa onda cemo da pricamo o licemjernosti Svijeta. Do tada razmisljaj kako ces ljetos na more jer Hrvatska ce uvest mngo stroziji rezim na granici. A Hrvati su nam bili saveznici (saveznici ????) !!! Toliko o licemjernosti nekih tamo !
and

#15 Re: Za BiH geto, drugima sloboda putovanja

Post by and »

KENJAC wrote:
Vidi sefe, Srbiju je bombardovao NATO, EU im stavila sankcije- razvalila privredu, uzeli im dio zemlje i dali ... znas i ti kome ! I sta su uradili, podvili rep ,rekli "jebi ga jaci ste" i pristali na njihova pravila igre! Vidili da nema selameta od cetnika Nikolica nego izabrali , kako god tebi to zvucalo, Evropskog politicara Tadica! On opet pomirio Srbiju Milosevicevu i ovu modernu stavlajuci Dacica za ministra policije, uhapsio Radovana i to je to! Mogli su i oni plakat nad sudbinom - urota Teherana, Vatikana, imperijalista... ali nisu! Probaj i ti glasat za Bosanskog Tadica (ako ga ima jer sva Bosanska pamet je u Torontu, Sydneju, Londonu....) pa onda cemo da pricamo o licemjernosti Svijeta. Do tada razmisljaj kako ces ljetos na more jer Hrvatska ce uvest mngo stroziji rezim na granici. A Hrvati su nam bili saveznici (saveznici ????) !!! Toliko o licemjernosti nekih tamo !
92 je bih imala i normalne zakone i političare sigurno bolje od tadića,pa što evropa ne stade iza bih?
nije mi jasno šta to ne štima i ne valja sa ustavnim rješenjima koja su njihovo maslo?
srbiju je bombardovala,uvela embargo amerika.što se evrope tiče oni su 93 mogli u eu.čast izuzecima.
karl bilt nakon svih sramotnih djelovanja predsjedava eu.pametnom dosta.
mi nikad nismo imali političara koji je kao ministar odbrane krio u vojnim objektima optuženog za genocid.to su valjda birači prepoznali,a i ovi iz eu.a nikog i ne krijemo,pa valjda zato ne možemo dobiti olakšice ako nekog isporučimo.
a na more,probraću.kad imaš pare svugdje si dobrodošao.sa vizom ili bez.uglavnom gdje budem htio.
Šaner

#16 Re: Za BiH geto, drugima sloboda putovanja

Post by Šaner »

ma ja srbija je primjer evrope i kulture,a u sarajevo svi bradonje,islamski teroristi,teheran,ubise sve nemuslimanko i bacaju lavovima...nekome je srebrenica bila dosta da shvati sta je srbija,evropa i politika a neko ne zeli da shvati.zao mi je sto je svijet ovakav,dok sam mlad bio vjerovao sam i ja da je sve bajno,demokratija,prava,sloboda ali ovo je sve smjesno...da evropa valja nebi dopustili da se ovo sve desi u ratu,nebi carl bildt bio jedan od glavnih,nebi milorad dodik sve blokirao u drzavi uz pomoc te iste evrope..nasi politicari su losi,ali u svemu ovome nose manji dio krivice..
spreca

#17 Re: Za BiH geto, drugima sloboda putovanja

Post by spreca »

KENJAC wrote:
Vidi sefe, Srbiju je bombardovao NATO,ZASTO EU im stavila sankcijeZASTO- razvalila privreduKOJU_NEPOSTOJECU(kolika je ono u njih bila novcanica), uzeli im dio zemlje i daliZASTO ... znas i ti kome ! I sta su uradili, podvili rep ,rekli "jebi ga jaci ste" i pristali na njihova pravila igre! Vidili da nema selameta od cetnika Nikolica nego izabrali , kako god tebi to zvucalo, Evropskog politicaraSALONERA Tadica! On opet pomirio Srbiju Milosevicevu i ovu modernu stavlajuci Dacica za ministra policije, uhapsio Radovana i to je to! Mogli su i oni plakat nad sudbinom - urota Teherana, Vatikana, imperijalista... ali nisu! Probaj i ti glasat za Bosanskog Tadica (ako ga ima jer sva Bosanska pamet je u Torontu, Sydneju, Londonu....) pa onda cemo da pricamo o licemjernosti Svijeta. Do tada razmisljaj kako ces ljetos na more jer Hrvatska ce uvest mngo stroziji rezim na granici VELIKA STETA ALI NEZNAM KOME. A Hrvati su nam bili saveznici KADA (saveznici ????) !!! Toliko o licemjernosti nekih tamo !
samo malo

#18 Re: Za BiH geto, drugima sloboda putovanja

Post by samo malo »

Meni su najbolji ovi sto kukumacu kako evropa mrzi muslimane.

Meni se cini da saff ekipi ta konstrukcija i odgovara, oni ionako nebi u Evropu, vec na bliski istok. Pa se sad koristi situacija i podgrijava antievropsko raspolozenje u bosnjackom narodu.

Eno gore covjek citirao sta bih mora uraditi da dobije bezvizni rezim, rijesiti problem supljih granica, rijesiti problem ilegalnih stanovnika, rijesiti problem odnosa drzavnih institucija prema organizovanom kriminalu, ostvariti saradnju policijskih organa na medjuentitetskom nivu (dakle ne mora se transformisati policija, dovoljno je da saradjuju jedni sa drugima) pa bujrum, neka ovi sto ste glasali za njih zavrnu rukave i na posao.
and

#19 Re: Za BiH geto, drugima sloboda putovanja

Post by and »

samo malo wrote:Meni su najbolji ovi sto kukumacu kako evropa mrzi muslimane.

Meni se cini da saff ekipi ta konstrukcija i odgovara, oni ionako nebi u Evropu, vec na bliski istok. Pa se sad koristi situacija i podgrijava antievropsko raspolozenje u bosnjackom narodu.

Eno gore covjek citirao sta bih mora uraditi da dobije bezvizni rezim, rijesiti problem supljih granica, rijesiti problem ilegalnih stanovnika, rijesiti problem odnosa drzavnih institucija prema organizovanom kriminalu, ostvariti saradnju policijskih organa na medjuentitetskom nivu (dakle ne mora se transformisati policija, dovoljno je da saradjuju jedni sa drugima) pa bujrum, neka ovi sto ste glasali za njih zavrnu rukave i na posao.
te probleme ni eu nije riješila.koliko kod njih ima ilegalnih stanovnika?samo iz srbije 80 000.ima organizovanog kriminala,ljudi koji djevojke drže zarobljene u kući po 15 godina,osnovaca što rafalaju po školama.......
kada spomenu odnos državnih institucija prema organizovanom kriminalu,pade mi crna gora na pamet.
generalno,glupo mi je uopšte uvođenje viza za putovanje i postavljanje sad milion nekih uslova da bi čovjek negdje otputovao bez vize.hajde da su to uslovi za pristupanje eu ili članstvu u nato-u,nego obična sloboda kretanja.još mi je smješnije ono kad kao ukinu vize carinik na ulasku u eu ti može tražiti pozive,rezervacije hotela,ispitivati te....
onaj ko hoće da imigrira on i danas imigrira i živi i radi u eu pored svih njihovih zakona i organizovanosti.
palermo

#20 Re: Za BiH geto, drugima sloboda putovanja

Post by palermo »

A zašto bi BH Hrvati uopšte htjeli ukidanje viza. Pa njima ovo stanje apsolutno odgovara kao neka vrsta ucjene u poltičkim pregovorima. Zašto bi BH Srbi tražili ukidanje viza kada imaju put kako da im ni sada ne trebaju vize.I oni ovo stanje koriste kao adut u pregovorima.
i šta znači priča o tome kako nismo uspjeli ispuniti 11 uslova kad jednostavno postoje čitave grupe, odnosno narodi kojima ovo nije uopšte problem, niti ga moraju rješavati.
.Mislim koga prozivate uopšte......jasno je k'o dan da su ovdje samo Bošnjaci diskriminirani.....ne mislim da je to zbog nekakve antimuslimaske histerije, ali su to jednostavno činjenice.Sviđale se nama ili ne.
Klodovik

#21 Re: Za BiH geto, drugima sloboda putovanja

Post by Klodovik »

samo malo wrote:Meni su najbolji ovi sto kukumacu kako evropa mrzi muslimane.

Meni nije jasan taj "problem" sa šupljim granicama. Ako neka sumnjiva osoba uđe u BiH kroz našu "šuplju" granicu, to znači i da nam susjedi imaju podjednako šuplje granice (jer su te iste osobe morale prvo ući u nama susjedne zemlje kroz njihove granice kontrolirane prema EU standardima). Izuzetak su, naravno, osobe koje dolaze avionom direktno u BiH.

Procjene kažu da u EU svake godine uđe oko pola miliona ilegalnih imigranata. Naravno, pravo EU je da postavlja uvjete za ulazak.
KENJAC

#22 Re: Za BiH geto, drugima sloboda putovanja

Post by KENJAC »

spreca wrote:
KENJAC wrote:
Vidi sefe, Srbiju je bombardovao NATO,ZASTO EU im stavila sankcijeZASTO- razvalila privreduKOJU_NEPOSTOJECU(kolika je ono u njih bila novcanica), uzeli im dio zemlje i daliZASTO ... znas i ti kome ! I sta su uradili, podvili rep ,rekli "jebi ga jaci ste" i pristali na njihova pravila igre! Vidili da nema selameta od cetnika Nikolica nego izabrali , kako god tebi to zvucalo, Evropskog politicaraSALONERA Tadica! On opet pomirio Srbiju Milosevicevu i ovu modernu stavlajuci Dacica za ministra policije, uhapsio Radovana i to je to! Mogli su i oni plakat nad sudbinom - urota Teherana, Vatikana, imperijalista... ali nisu! Probaj i ti glasat za Bosanskog Tadica (ako ga ima jer sva Bosanska pamet je u Torontu, Sydneju, Londonu....) pa onda cemo da pricamo o licemjernosti Svijeta. Do tada razmisljaj kako ces ljetos na more jer Hrvatska ce uvest mngo stroziji rezim na granici VELIKA STETA ALI NEZNAM KOME. A Hrvati su nam bili saveznici KADA (saveznici ????) !!! Toliko o licemjernosti nekih tamo !
Sjooo jarane, ti si nesto pogrijesio. Nismo mi u situaciji da ista pricamo i ikakve komentare dajemo. Ako ti treba Evropa ponasaj se po njihovim pravilima, a ako ne .. Aferim. Kome ce bit steta ako ti ne odes u 'Rvatcku na more ? Sigurno 'Rvatckoj! Bez dileme!
Post Reply