Tebi svaka cast... Prihvatio si samar i ular kao da si se s njima rodio... Zivis ko konj, placaju te ko svabu, zar ima nesto iznad tih svetinja...axele wrote:Zivim odlicno, radim ko konj za Svabu al me i placa ko Svabu. Meni je draze ovako, makar nas zvali njemackom kolonijom, radije cvrsta (ali fer i postena) njemacka cizma, nego "cigansko bratstvo i jedinstvo".
yugoslavia
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- nosara
#76 Re: yugoslavia
-
eukaliptus
#77 Re: yugoslavia
Ne znam da li taj zakon vrijedi jos i danas ali 91 je bio na snazi . Njemacki zakon o povratku po kome svima ciji su preci rodeni prije 31 na podrucju reicha daje se njemacko drzavljanstvo . Moj pradjed hugo kellner roden je u berlinu prije 31 ali ja nisam nikada niti cu zatraziti njemacko drzavljanstvo !
-
axele
#78 Re: yugoslavia
Mozda sam trebao onda drugacije formulirat recenicu, detaljnije opisati sto tocno radim i za kolike pare, prezentirati imovinsku karticu al za to nema potrebe. Bolje mi je 10 puta nego sta bi mi u Jugi bilo sigurno. Nema tu ni samara ni ulara ni sl, cisti kapitalizam. Za sposobne i skolovane otvorena su sva vrata EU. Za neradnike i ljencine, ne ostaje nista drugo nego analiza njihove bijede i nostalgija za sistemom u kojem je sve bilo dzaba (kad te drugi financira). Al cak im ni to nije bilo dobro... uzivajte u sjecanjima samo ne gledajte kroz prozor, jer vani je stvarnost.
- nosara
#79 Re: yugoslavia
I ja sam cuo da je njemacka zob najkvalitetnija...axele wrote:Mozda sam trebao onda drugacije formulirat recenicu, detaljnije opisati sto tocno radim i za kolike pare, prezentirati imovinsku karticu al za to nema potrebe. Bolje mi je 10 puta nego sta bi mi u Jugi bilo sigurno. Nema tu ni samara ni ulara ni sl, cisti kapitalizam. Za sposobne i skolovane otvorena su sva vrata EU. Za neradnike i ljencine, ne ostaje nista drugo nego analiza njihove bijede i nostalgija za sistemom u kojem je sve bilo dzaba (kad te drugi financira). Al cak im ni to nije bilo dobro... uzivajte u sjecanjima samo ne gledajte kroz prozor, jer vani je stvarnost.
- nosara
#80 Re: yugoslavia
skonto wrote: a najbolji dokaz je putovanje u Evropu sa osobnom kartom,sportski uspjesi,članstvo u EU i NATO,a tko žali za nesvrstanim eto mu ih.
Kad ova bijeda krene na put po Evropi "samo sa osobnom"...brrrr...Veliki izvještaj o novom siromaštvu
U Hrvatskoj je siromašna trećina stanovništva, a bit će ih sve više. Novo siromaštvo pogodilo je radno aktivne, koji su zbog krize izgubili posao u posljednje dvije godine. Posljedice za gospodarstvo i cijelo društvo bit će velike, upozoravaju domaći znanstvenici i analitičari
-
eukaliptus
#81 Re: yugoslavia
neka samo on sljaka po njemackoj . ja kao porjeklom nijemac nebi nikada tamo . poznam ih u dusu .
-
DougHeffernan
#82 Re: yugoslavia
axele wrote:Za neradnike i ljencine, ne ostaje nista drugo nego analiza njihove bijede i nostalgija za sistemom u kojem je sve bilo dzaba (kad te drugi financira)
- shiljak
#83 Re: yugoslavia
ja ne znam kako je bilo u jugoslaviji, ali dok sam isao u skolu, pogotovo osnovnu, neki ucitelji/nastavnici su se i dalje ponasali kao da jos nije demokratija dosla 
-
eukaliptus
#84 Re: yugoslavia
ja sam 1976 i sjecam se da sam svake godine isao na more i na skijanje .
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#85 Re: yugoslavia
Da, moj @eukaliptus,
Od 1976 si svake godine isao na more i na skijanje. Ali, opet, život nije samo more i skijanje. Jugoslavija ti je bila i:
1. Kosovo;
2. Četnička i ustaška emigracija, i sila akcija koje su oni izveli;
3. Nacionalno nepovjerenje (ne kažem netrpeljivost, ali je nepovjerenja bilo, ihaha);
4. Državna nelikvidnost (nema deterdženta, šećera, ulja, kafe, benzin par-nepar);
5. I zadnje, ali ne i nevažno: Nije je niko, brate, pretjerano ni volio... pa nije niko pretjerano ni plakao kad je mandrknula
Nejse, da je valjala - ostala bi
Od 1976 si svake godine isao na more i na skijanje. Ali, opet, život nije samo more i skijanje. Jugoslavija ti je bila i:
1. Kosovo;
3. Nacionalno nepovjerenje (ne kažem netrpeljivost, ali je nepovjerenja bilo, ihaha);
4. Državna nelikvidnost (nema deterdženta, šećera, ulja, kafe, benzin par-nepar);
5. I zadnje, ali ne i nevažno: Nije je niko, brate, pretjerano ni volio... pa nije niko pretjerano ni plakao kad je mandrknula
- nosara
#86 Re: yugoslavia
Od njenih 45 godina ti si izdvojio 10 posljednjih koje su opet bile bolje nego ove 22 otkako je nestala...Woody wrote:Da, moj @eukaliptus,
1. Kosovo;
Ova recenica na kraju se ne odnosi na BiH...!?
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#87 Re: yugoslavia
Ma, kakvi, moj dobri @nosara. Da je bar bilo zadnjih deset godina od postojanja, eeeh... Al, hajde da krenemo od:
1. Kosovo - od 1956-e aktivno žarište;
2. Četnička i ustaška emigracija - odmah od 1945-e;
3. Nacionalno nepovjerenje - opet odmah od 1945-e;
4. Državna nelikvidnost, od 1960-ih, odnosno kad su se potrošile pare od ratne reparacije;
5. Niko nije volio YU još od 1918-e, pa sve do njenog kolapsa (čitaj implozije, ako ne znaš šta je to vidi u rječniku, i ja sam isto)
A, BiH: da je valjala - ostala bi. Živi bili pa vidjeli, iliti: dabogda šćeri da te paša uzme, a cigani se oko kuće motaju...
4. Državna nelikvidnost, od 1960-ih, odnosno kad su se potrošile pare od ratne reparacije;
5. Niko nije volio YU još od 1918-e, pa sve do njenog kolapsa (čitaj implozije, ako ne znaš šta je to vidi u rječniku, i ja sam isto)
A, BiH: da je valjala - ostala bi. Živi bili pa vidjeli, iliti: dabogda šćeri da te paša uzme, a cigani se oko kuće motaju...
- nosara
#88 Re: yugoslavia
Drzava bez problema ne postoji... Pobrojano je nista u odnosu na ono sta imamo danas:Woody wrote:Ma, kakvi, moj dobri @nosara. Da je bar bilo zadnjih deset godina od postojanja, eeeh... Al, hajde da krenemo od:
1. Kosovo - otvoreno pitanje potpuno nefunkcionalne "drzave",
2. Cetnici, ustase i ostala klero-naci bagra su mainstream u "drzavama" nasljednicama,
3. Nacionalno nepovjerenje - Treba li komentirat...?
4. Drzavna nelikvidnost - Sve "drzave" nasljednice bi, uz svoj naziv trebale dodat "nelikvidno smece bez suvereniteta - duzni za narednih 10 generacija - reciklirat!!!"
5. Ne slazem se, iako je ljubav iracionalna kategorija, SFRJ je nestala iz sasvim drugih razloga koji sa mrznjom nemaju veze...
Spomenuo sam BiH... Mogao sam Spaniju, Belgiju, V: Britaniju i da ne nabrajam dalje...
-
eukaliptus
#89 Re: yugoslavia
da smo duzni , duzni smo . u jugoslaviji su uvedene redukcije kada je dug narastao na 20 milijardi dollara . danas je svaka drzava za sebe vise duzna . 
- Gojeni H
#90 Re: yugoslavia
@ perjanico svih jugo-nostalgicaranosara wrote:Od njenih 45 godina ti si izdvojio 10 posljednjih koje su opet bile bolje nego ove 22 otkako je nestala...Woody wrote:Da, moj @eukaliptus,
1. Kosovo;
Nejse, da je valjala - ostala bi![]()
Ova recenica na kraju se ne odnosi na BiH...!?
mahsuzile sam se logovao samo da glasam NE.
Da je bilo dobro kao sto govoris, ja se ne slazem i to smo vec precesljali vise puta. Pa valjda je sada jasno da SR BiH nisu cinili samo SA, TZ, ZE, i Mostar. Ali ne bih dalje o tome.
Mene vezu relativno dobre uspomene za SFRJ. Bio sam mlad, radio ono sto rade mladi.
Wake-up call se desio onog trenutka kada sam shvatio kakve je monstrume ta ista zemlja odgojila i uredno odskolovala. Pomenimo samo neke: Slobodan Milosevic, Blagoje Adzic, Ratko Mladic, Veljko Kadijevic, itd, itd.
Trenutak kada 95% sugradjana ne spomene ni jednu rijec o predstojecem napadu a na hiljade ucestvuje u pogromu svojih komsija u prva 2 mjeseca rata, podstakao me je na razmisljanje i zakljucak da sam s vecinom naroda kojem pripadam bio ovca, a da su vukovi citavo vrijeme bili spremni...samo je bilo plaho mnogo tornjaka kojih su se plasili.
Drustvo koje egzistenciju temelji na strahu nije nikada moglo i nece moci opstati.
- nasa
#91 Re: yugoslavia
Ja ne kontam da li vi koji branite bivsu nam drzavu zalite za komunizmom,mladoscu,boljim zivotom,sve zajedno
ili...
Bila je to OK drzava ali da je mogla prezivjeti ,tesko,da li ce se ponovo roditi neka takva ideja ,u bliskoj buducnosti sumnjam!
Znaci o toj drzavi se moze pricati samo iz historijske perspektive!
Ja mislim da je bivsa Jugoslavija imala i pozitivnih i negativnih posljedica za BiH.Licno nisam nesto za tu nametnutu jednakost jer vjerujem da je suzivot moguc samo kada prihvatimo razlicitosti,ali ne vidim kakvo je rjesenje postojalo za BiH,sta su bile opcije...narocito u 2 s.r. meni je to mozda najsvjetliji dio historije KPJ,a i BiH je priznata u svojim historijskim granicama kao ravnopravna federalna jedinica!
Bila je to OK drzava ali da je mogla prezivjeti ,tesko,da li ce se ponovo roditi neka takva ideja ,u bliskoj buducnosti sumnjam!
Ja mislim da je bivsa Jugoslavija imala i pozitivnih i negativnih posljedica za BiH.Licno nisam nesto za tu nametnutu jednakost jer vjerujem da je suzivot moguc samo kada prihvatimo razlicitosti,ali ne vidim kakvo je rjesenje postojalo za BiH,sta su bile opcije...narocito u 2 s.r. meni je to mozda najsvjetliji dio historije KPJ,a i BiH je priznata u svojim historijskim granicama kao ravnopravna federalna jedinica!
- nosara
#92 Re: yugoslavia
Meni iz bivse drzave najvise nedostaje "drzava-haleca krpa", po kojoj su uzduz i poprijeko spartali strani placenici, vojnici drugih drzava, "eksperti" kojima su se domaci funkcioneri klanjali do poda, iako su ovi koji su dolazili na nivou pomocnika sekretarice zamjenikovog sure...nasa wrote:Ja ne kontam da li vi koji branite bivsu nam drzavu zalite za komunizmom,mladoscu,boljim zivotom,sve zajednoili...
Nedostaju mi ustase i cetnici, tajkuni, ratni profiteri i izdajnici, trezorski pacovi-clanovi predsjednistva, opsta nesigurnost, svakodnevne pucnjave po gradu, maloljetnici naoruzani do zuba, jeftina, losa droga na svakom cosku, svakodnevna samoubistva i ubistva, korumpirana policija i sudstvo, strane banke, kamate do neba, plate koje kasne ili ih nema nikako, gladni i obespravljeni penzioneri, delozirani borci i njihove porodice, sportski neuspjesi, medjunacionalna mrznja na ivici rata, uvezeno gmo smece... itd itd itd...
Sve to i jos mnogo drugih stvari mi nedostaje iz bivse drzave i bivseg sistema...
- poznanik
#93 Re: yugoslavia
Da nisi šta pio prije nego si ovo pisao? Pa sve ovo navedeno što ti nedostaje - imaš upravo danas, u ovoj državinosara wrote:Meni iz bivse drzave najvise nedostaje "drzava-haleca krpa", po kojoj su uzduz i poprijeko spartali strani placenici, vojnici drugih drzava, "eksperti" kojima su se domaci funkcioneri klanjali do poda, iako su ovi koji su dolazili na nivou pomocnika sekretarice zamjenikovog sure...nasa wrote:Ja ne kontam da li vi koji branite bivsu nam drzavu zalite za komunizmom,mladoscu,boljim zivotom,sve zajednoili...
Nedostaju mi ustase i cetnici, tajkuni, ratni profiteri i izdajnici, trezorski pacovi-clanovi predsjednistva, opsta nesigurnost, svakodnevne pucnjave po gradu, maloljetnici naoruzani do zuba, jeftina, losa droga na svakom cosku, svakodnevna samoubistva i ubistva, korumpirana policija i sudstvo, strane banke, kamate do neba, plate koje kasne ili ih nema nikako, gladni i obespravljeni penzioneri, delozirani borci i njihove porodice, sportski neuspjesi, medjunacionalna mrznja na ivici rata, uvezeno gmo smece... itd itd itd...![]()
Sve to i jos mnogo drugih stvari mi nedostaje iz bivse drzave i bivseg sistema...
- Gojeni H
#94 Re: yugoslavia
nosara wrote:Meni iz bivse drzave najvise nedostaje "drzava-haleca krpa", po kojoj su uzduz i poprijeko spartali strani placenici, vojnici drugih drzava, "eksperti" kojima su se domaci funkcioneri klanjali do poda, iako su ovi koji su dolazili na nivou pomocnika sekretarice zamjenikovog sure...nasa wrote:!
S ovim se slazem. Postade zemlja svacija djedovina. Al' sto se naginju i klanjaju... ni Japanci im nisu ravni.
Najdrazi klanjac mi je onaj Ahmetovic.
-
mostar036
#95 Re: yugoslavia
Jugoslavija je bila država,ovo što danas imamo nažalost nije ni d od države.
- nosara
#96 Re: yugoslavia
Stvarno...!?Re: yugoslavia
Postby poznanik on 08/10/2012 19:12
nosara wrote:
nasa wrote:Ja ne kontam da li vi koji branite bivsu nam drzavu zalite za komunizmom,mladoscu,boljim zivotom,sve zajednoili...
Meni iz bivse drzave najvise nedostaje "drzava-haleca krpa", po kojoj su uzduz i poprijeko spartali strani placenici, vojnici drugih drzava, "eksperti" kojima su se domaci funkcioneri klanjali do poda, iako su ovi koji su dolazili na nivou pomocnika sekretarice zamjenikovog sure...
Nedostaju mi ustase i cetnici, tajkuni, ratni profiteri i izdajnici, trezorski pacovi-clanovi predsjednistva, opsta nesigurnost, svakodnevne pucnjave po gradu, maloljetnici naoruzani do zuba, jeftina, losa droga na svakom cosku, svakodnevna samoubistva i ubistva, korumpirana policija i sudstvo, strane banke, kamate do neba, plate koje kasne ili ih nema nikako, gladni i obespravljeni penzioneri, delozirani borci i njihove porodice, sportski neuspjesi, medjunacionalna mrznja na ivici rata, uvezeno gmo smece... itd itd itd...
Da nisi šta pio prije nego si ovo pisao? Pa sve ovo navedeno što ti nedostaje - imaš upravo danas, u ovoj državi![]()
- nosara
#97 Re: yugoslavia
Sigurnost...? Jadna nam majka...Gojeni H wrote:nosara wrote:Meni iz bivse drzave najvise nedostaje "drzava-haleca krpa", po kojoj su uzduz i poprijeko spartali strani placenici, vojnici drugih drzava, "eksperti" kojima su se domaci funkcioneri klanjali do poda, iako su ovi koji su dolazili na nivou pomocnika sekretarice zamjenikovog sure...nasa wrote:!
S ovim se slazem. Postade zemlja svacija djedovina. Al' sto se naginju i klanjaju... ni Japanci im nisu ravni.
Najdrazi klanjac mi je onaj Ahmetovic.
- nasa
#98 Re: yugoslavia
nosara wrote:Meni iz bivse drzave najvise nedostaje "drzava-haleca krpa", po kojoj su uzduz i poprijeko spartali strani placenici, vojnici drugih drzava, "eksperti" kojima su se domaci funkcioneri klanjali do poda, iako su ovi koji su dolazili na nivou pomocnika sekretarice zamjenikovog sure...nasa wrote:Ja ne kontam da li vi koji branite bivsu nam drzavu zalite za komunizmom,mladoscu,boljim zivotom,sve zajednoili...
Nedostaju mi ustase i cetnici, tajkuni, ratni profiteri i izdajnici, trezorski pacovi-clanovi predsjednistva, opsta nesigurnost, svakodnevne pucnjave po gradu, maloljetnici naoruzani do zuba, jeftina, losa droga na svakom cosku, svakodnevna samoubistva i ubistva, korumpirana policija i sudstvo, strane banke, kamate do neba, plate koje kasne ili ih nema nikako, gladni i obespravljeni penzioneri, delozirani borci i njihove porodice, sportski neuspjesi, medjunacionalna mrznja na ivici rata, uvezeno gmo smece... itd itd itd...![]()
Ali vecinu toga bih imali i da je bivsa drzava opstala jer nisu to pojave koje su karakteristicne za ovaj prostor,a politicari , to je druga tema da ne mjesamo s historijom
Nadam se da me necete shvatiti pogresno,nemam nista protiv toga da neko smatra da je Juga bila super,nego nekako mi je to preromanticarski,nismo mi mogli spasiti tu drzavu i da smo pokusavali jer je mnogi drugi nisu zeljeli!
Onda kakve svrhe danas braniti bivsi sistem kad nema nikakve sanse za njegovim povratkom...
Cesto to cujem kod nasih ljudi,pa pripisem jadnoj sadasnjosti svih nas:-D inace je malo cudno slaviti mrtvog covjeka i drzavu.....
Historijski,moglo bi se o tom periodu reci svasta pozitivno,cak mi je i malo zao da se niko nije u temi dotakao ZAVNOBiHa,NoBa,suzivota na prostoru BiH,i sl.Da budem iskrena bilo je i loseg....ali dovoljno ste vec napisali!
- poznanik
#99 Re: yugoslavia
Bi, ali na Golom otoku, u Lepoglavi i Zenici, tamo gdje im je i mjesto, a ne po ulicama i javnim funkcijamanasa wrote:Ali vecinu toga bih imali i da je bivsa drzava opstala...nosara wrote:Nedostaju mi ustase i cetnici, tajkuni, ratni profiteri i izdajnici, trezorski pacovi-clanovi predsjednistva, opsta nesigurnost, svakodnevne pucnjave po gradu, maloljetnici naoruzani do zuba, jeftina, losa droga na svakom cosku, svakodnevna samoubistva i ubistva, korumpirana policija i sudstvo, strane banke, kamate do neba, plate koje kasne ili ih nema nikako, gladni i obespravljeni penzioneri, delozirani borci i njihove porodice, sportski neuspjesi, medjunacionalna mrznja na ivici rata, uvezeno gmo smece... itd itd itd...![]()
Last edited by poznanik on 08/10/2012 20:39, edited 1 time in total.
-
mostar036
#100 Re: yugoslavia
Kladim se da se većina vas koja ovdje pljuje po Jugoslaviji i naziva je "tamnicom nesrba" ili "Srboslavija" zalažete za multietničku BiH.