YU-kolaps

Post Reply
libertyBiH

#1 YU-kolaps

Post by libertyBiH »

Jugoslavija je nakon titove smrti,4.5.1980 usla u ekonomsku krizu,te se morala zaduziti kod medjunarodnog monetarnog fonda.
svi mi znamo,,da MMF svoje kredite uvjetuje jako strogim pravilima.Ti su uvjeti
poslije jugoslaviju primorali na jos vece zaduzivanje,i nasuprot kapitalistickom modelu decentralizacije,namjerno su
uzrokovali sve jacu i jacu centralizaciju drzave,na stetu ostalih republika,kako bi uzrokovali njihove zahtjeve za
autonomijom,i nakraju odcijepljenjem od maticne drzave.to je izgledalo otprilike ovako:Medjunarodni Monetarni fond je
iskoristio titovu smrt,i preuzeo ekonomsku politiku u svoje ruke, namećući nekoliko veoma dobro poznatih šok terapija:
devalvacija dinara, smrzavanje placa i dekontrola cijena.Dok se ekonomija stezala od ovog šoka, prihodi centralnoj vladi su
pali, što je započelo pritisak od MMf-a da podigne poreze da bi uravnotežila budžet.onda su naravno hrvatska i slovenija
odbile da im sredstva budu iscrpljena za potrebe siromašnijih provincija.
Treba napomenuti,da su bas pocetkom 80-ih,"EKONOMSKI MADJIONICARI"digli interesne takse na kredite(cak i do 20%)te su na taj
nacin "NEKE" banke i financijske institucije zabiljezile ogromne prihode,sto je naravno potpuno unistilo slabije zemlje.
dakle,pokoravajuci se MMf-u,i njegovim kasnijim "savjetima"o devalvaciji,kako bi se sacuvala nasa konkurentnost,nasa je
situacija izgledala ovako:tecaj dinar/dolar (1985)270.2 dinara za 1 dolar,(1986)379.2 ,(1987) 737.0 ,(1988)2,522.6 ,
(1989)5,557.7 .sta to znaci? to znaci:to znaci da je osim puno vecih kamata koje su nas dotukle,trebalo nadoknaditi i
tecajnu razliku,sto je jednostavno bilo nemoguce.drugim rijecima:mega-galakticka prevara.
Izracunato je da su zemlje koje su sudjelovale u programu strukturnog regulisanja MMF-a,izmedju 1984 i 1990 godine uplatile
u kase zapadnih banaka 178 milijardi dolara.ovo je bila izjava direktora svjetske banke:"Još od srednjeg vijeka kada su
evropski osvajaci opljačkali Latinsku Ameriku, svijet još nije doživio takav priliv bogatstva u tom pravcu što ga
danas vidimo."a nasa situacija je izgledala ovako:vanjski dug jugoslavije koji je bio 2 milijarde dolara 1970,popeo se
na 6 milijardi dolara 1975. Do 1980, dug je iznosio 20 milijardi dolara, što je predstavljalo preko četvrtinu nacionalne
zarade, dok je otplata duga zauzimala nekih 20% zarade od izvoza.
MMF je govorio svim zemljama u programu:izvozite sto vise!!!no dok su zemlje dužnici sve više izvozile robu, pretežno
neprerađene sirovine;cijena te robe na svjetskim trzistima je sve vise padala,dok su cijene njihovih uvoza iz
industrijalizovanih zemalja i njihove kamatne stope,odnosno interesne takse sve vise rasle.
digger

#2 Re: YU-kolaps

Post by digger »

libertyBiH wrote:Jugoslavija je nakon titove smrt usla u ekonomsku krizu,te se morala zaduziti kod medjunarodnog monetarnog fonda.
....Medjunarodni Monetarni fond je iskoristio titovu smrt i preuzeo ekonomsku politiku u svoje ruke, namec´uc´i nekoliko veoma dobro poznatih sˇok terapija: devalvacija dinara, smrzavanje placa i dekontrola cijena. Dok se ekonomija stezala od ovog sˇoka ...Dakle, pokoravajuci se MMf-u,i njegovim kasnijim "savjetima" o devalvaciji....to znaci da je osim puno vecih kamata koje su nas dotukle, trebalo nadoknaditi i tecajnu razliku sto je jednostavno bilo nemoguce. Drugim rijecima: mega-galakticka prevara.
LibertyBiH, ovo je klasican primjer gdje prljavi imperijalizam iskoristava sirote zemlje. Naslusao sam se ovoga i preko glave.

Nazalost, sve stoji: ko nema para treba da se zaduzi, onda kamate pa problemi...itd.

Kako je sa mnom i s tobom, tako je i sa drzavom. Ako se zaduzis, plati kasnije. Besplatan obrok ne postoji i ako ti ga ponude, vjeruj kostace te kasnije.

Kada je pocetkom 80-tih Regan preuzeo Ameriku sa inflacijom i problemima, i kada je Amerika pocela sa "reganomics", moja hipoteka na kucu u Kanadi je otisla sa 9.5% na 22%! Zasto u Kanadi? Zato kada Amerika kihne, Kanada ide bolesna u krevet obzirom da smo toliko usko ekonomski povezani.

Kada sam ja u to doba dolazio u posjetu jugi--i putovao na budzet--mnogi od mojih prijatelja su "kupovali" (citaj: zaduzivali se) cak i za drugi auto: "Pa, za djecicu."

Da li je IMF kriv za isto? Nije, nego vlada koja nije imala petlje da nametne unutarnje visoke kamate i zaustavi odliv novca. Valjalo je odrzati prividan socijalni red i mir.

To sto kako ti kazes da je IMF iskoristio Titovu smrt, ne stoji. Mozda je ranije IMF imao povjerenja u Tita pa je davao kredite, a ne onima koji su ga naslijedili. Ali, IMF NIJE DOBROTVORNO DRUSTVO. Mi smo se prezaduzili a nismo mogli da vratimo obaveze prodajuci vani nase usluge i proizvode. Koliko li je samo ostalo nenaplaceno u sarajevskom Energoinvestu ili Hidrogradnji oko arapskih i africkih projekata kao sto su bili Sadamovi bunkeri?

Problem je bio da mi ni dobre proizvode nismo mogli izvesti jer nas nivo kvaliteta proizvoda nije odgovarao zapadnom (a odatle konvertibilna lova dolazi), a nerazvijene zemlje su mogle samo da rade sa nama u zamjenu (po barteru): ti meni masinu, a ja cu tebi kakao i kikiriki.

A imam osjecaj da je uz "kikiriki" stara juga takodjer dobila "ovoliki!"
Kazimoglu

Post by Kazimoglu »

LibertyBiH, ovo je klasican primjer gdje prljavi imperijalizam iskoristava sirote zemlje. Naslusao sam se ovoga i preko glave.
Digni glavu i pocni ih fatati bar po Sarajevu.
Post Reply