YTONG
Moderator: anex
- Filter
#2 Re: YTONG
kao pregradni zidovi vjerovatno jesu, kao nosivi... sumnjam.alma_ wrote:Molim Vas za savjet vezano za YTONG blokove za gradnju kuće, da li su priblizno dobri kao sto ih opisuju na stranici...
blok koji mozes rezati pilom bez problema meni nije materijal izbora.
- Tranquilizer
#3 Re: YTONG
dobri...skupi...
- zonna
#4 Re: YTONG
otkud ti to da su skupi??
cijena tih blokova za kucu od 120 kvadrate je 8 000 KM. jako brzo se zidaju samo koliko sam mogla vidjeti po hrvatskim forumima nije bas da su neka izolacija ako se na vanjske zidove jos nesto ne stavi... to treba jos provjeriti...
cijena tih blokova za kucu od 120 kvadrate je 8 000 KM. jako brzo se zidaju samo koliko sam mogla vidjeti po hrvatskim forumima nije bas da su neka izolacija ako se na vanjske zidove jos nesto ne stavi... to treba jos provjeriti...
- Tranquilizer
#5 Re: YTONG
ima tu pored blokova i ostalih kerefeka koje su potrebne za zgradu tu odu pare najviše...
-
Hadzi Lojo
#6 Re: YTONG
Nisu zdravi, zrace i isparavaju i dalje, pored svih reklamnih trikova kako su te mane otklonjene.
Cigla i ciglarski blokovi (Ciglane Visoko najjeftinije) su najzdraviji i neprevazidjeni.
Cigla i ciglarski blokovi (Ciglane Visoko najjeftinije) su najzdraviji i neprevazidjeni.
-
alma_
#7 Re: YTONG
Hvala svima... Moram priznati da su me pravo zainteresovali, tim svim reklamama... Ipak cini se da je "cigla " i ostale "stare" metode najbolji izbor za gradjenje
-
kemal21
#8 Re: YTONG
Kad zidaš ytong blokom, neteba ti špagica
,nezz bolji su hiljadu puta od opeke i cigle, a i brže se zida sa njima, lako se obrađuju, buše,tešu, uklapaju se jedan u drugi, samo gledam nešto na skladištu u tuzli, velika količina je proizvedena, a samo povećaju zalihe, valjda im slabo ide prodaja

-
staradis
#9 Re: YTONG
Gledao sam njihov katalog cini mi se odlicno.
Mislim da je nasa raja skepticna u skandijavijskim zemljala se zida na ovaj nacin ili na nacin montaznih kuca vec 50 godina a znamo koliko tamo ima snijega tako da moraja biti nosive.
Prednost ovih pred montaznim kucama je da traju duze.
Mislim da je nasa raja skepticna u skandijavijskim zemljala se zida na ovaj nacin ili na nacin montaznih kuca vec 50 godina a znamo koliko tamo ima snijega tako da moraja biti nosive.
Prednost ovih pred montaznim kucama je da traju duze.
-
breuer
#10 Re: YTONG
ovo iznad nije tačno
zid je nosiv kod takvih objekata dok serklaži služe kao ukrute, odnosno ramovi istih! serklaži nisu stupovi 
a ytong je beton, pjenasti beton i u ponudi su blokovi koji se koriste za zidanje nosivih zidova
p.s. i sad da su baš kancirogeni, ne bi ih cijela evropa koristila
a ytong je beton, pjenasti beton i u ponudi su blokovi koji se koriste za zidanje nosivih zidova
-
Hadzi Lojo
#11 Re: YTONG
Slazem se da su sljakobetonski obicno smece, ali Ytong, siporeks ili plinobeton se nikada ne moze porediti sa ciglom ili ciglarskim blokovima. U Njemackoj su cigla blokovi najvise u primjeni.
-
Hadzi Lojo
#12 Re: YTONG
Ne koristi ih cijela evropa, sve zavisi od investitora, koliko para toliko muzike, za one sa plicim novcanikom moze Ytong, zato sto je vrijeme izgradnje brze a rad na zapadu najvise kosta.breuer wrote:ovo iznad nije tačnozid je nosiv kod takvih objekata dok serklaži služe kao ukrute, odnosno ramovi istih! serklaži nisu stupovi
- NIN
#13 Re: YTONG
Siporeks k'o siporeks!
-
Aldin26
#14 Re: YTONG
Ne bih se bas slozion stobom... Kuca napravljena prije 20 godina, siporexom gradjena nije ovaj sadasnji Ytong koji najmanje pet miliona puta bolji od siporexa, stubovi betonski a ne sjecam se da sam u ovih 20 godina vidio vlagu (da napomenem na kucu nije postavljen stiropor, cisto malterisanje i fasada).patakdaca wrote:breuer wrote:ovo iznad nije tačnozid je nosiv kod takvih objekata dok serklaži služe kao ukrute, odnosno ramovi istih! serklaži nisu stupovi
Zavisi jel praktikujes Dejtonsku građevinu (čitaj fušeraj) ili građevinu kako bog zapovjeda. A kako to bogati prave danasnje zgrade i objekte koji vise samo na stubovima i naglašavam "nosivim gredama" a ne serklažima, jer nije isto kad ti dejtonski majstor stavi stubove samo na kraj kuće i ploču nasloni na zid sa 5-10 cm serklaža, ili kad stavljaš stub svako max. 4m i radiš nosivu gredu od min. 20 cm debljine. U tom se slučaju prijatelju moj kuća može napraviti bez ijednog jedinog zida.
A sad za ytong, ako se njime zida, onda se moraju koristiti posebni blokovi koji su namjenjeni za stubove, jer se ne smije izljevati klasicni stub salovanjem, zato sto ce kad tad taj isti stub izazvati pojavu vlage u prostoru. I ako hoces da imas maximalno iskoristenje ytong materijala, onda moras koristiti sve njihove proizvode za gradnju kuce!
Da se vratim na temu Ytong tu se ne vrijedi raspravljati, svabe nece svasta proizvoditi. Dovoljno je samo uzeti jedan giter blok i jedan blok Ytonga i potopiti ih preko noci u vodu, ujutru iste prerezati/razbiti i vidjeti koji uvlaci vlagu, pokusajte ja sam se zacudio kad sam to vidio...
Sad kad bi pravio kucu vanjski zid Ytong 30 - 40 cm bez pola minute razmisljanja.
-
staradis
#15 Re: YTONG
zasto se baviti stubovima?
ja zivim u kuci od 50 godina u kojoj je prije 5 godina sve uradjeno sada je kuca na novim izlebenim gredama stubovima i plocama.nema zidova koji nose.Cigla stara kvalitetna bla bla ima i kao neka fasadica.Znam samo da smo renovirali pola godine skrsili bruku para dobili smo malo vece prostorije eto kao sigurniju kucu mogucnost premjestanja zidova kako hocemo ali zato je opet hladno zimi toplo ljeti.ocekuje nas fasada od jedno 10 hiljada km.
Danas kontao sto brate nismo sve srusili stavili ove blokove i uzivali.
ja zivim u kuci od 50 godina u kojoj je prije 5 godina sve uradjeno sada je kuca na novim izlebenim gredama stubovima i plocama.nema zidova koji nose.Cigla stara kvalitetna bla bla ima i kao neka fasadica.Znam samo da smo renovirali pola godine skrsili bruku para dobili smo malo vece prostorije eto kao sigurniju kucu mogucnost premjestanja zidova kako hocemo ali zato je opet hladno zimi toplo ljeti.ocekuje nas fasada od jedno 10 hiljada km.
Danas kontao sto brate nismo sve srusili stavili ove blokove i uzivali.
- %tacno*
#16 Re: YTONG
Pravio kucu 2005 god. Ytong blokovima 20/25/60 cm. Brza gradnja, laka obrada, jednostavno uklapanje...ako trebas prosirenje otvora fino pilom rezes...sve pohvale. Ne znam sada kakva im je cijena ali tada je bila +- 90 KM/m3.
Ove zime sam boravio mjesec dana u toj kuci bez fasade i imao sam osjecaj da je mogu sa svijecama zagrijati.
Ove zime sam boravio mjesec dana u toj kuci bez fasade i imao sam osjecaj da je mogu sa svijecama zagrijati.
-
iamia
#17 Re: YTONG
Vidim pravi se ova neka Ytong kuca ispred BBI od aprila 9.. Zna li ko kako se krecu cijene po m3?
-
mido_Hz
#18 Re: YTONG
ljudi mozel mi neko odgovoriti jel duzina jytong bloka 60cm, a duzina strandarnog crvene cigle 20...logicno je da je bolje uzeti ytong koji je tri puta veci a cijena je 2.4 a bloka 0.80 jesam li u pravu, posto sam ja kontao okolo uraditi standardnim blokovima a pregrade sve uraditi ytongom, jesam li bio upravu za duzine blokova..pozz
-
funky_baby
#20 Re: YTONG
koliko se ja sjecam duzina bloka je 62,5mido_Hz wrote:ljudi mozel mi neko odgovoriti jel duzina jytong bloka 60cm, a duzina strandarnog crvene cigle 20...logicno je da je bolje uzeti ytong koji je tri puta veci a cijena je 2.4 a bloka 0.80 jesam li u pravu, posto sam ja kontao okolo uraditi standardnim blokovima a pregrade sve uraditi ytongom, jesam li bio upravu za duzine blokova..pozz
-
Kralj Tvrtko I.
#21 Re: YTONG
Sta ako nisam u mogucnosti malterisati jednu stranu zida koja je uradjena sa Ytong blokom? (zid na balkonu)
Hoce li biti puno problema sa vlagom?
Hoce li biti puno problema sa vlagom?