Xsara Picasso - Nova i lijepa tema

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

O'zone
Globalni moderator

#76 Re: Xsara Picasso - Nova i lijepa tema

Post by O'zone »

arman1 wrote:Smiješno je da nakon 6-7 godina kako imam ovu vozilicu odgovorno tvrdim da ju je jeftinije održavati nego njegovo veličanstvo GII. Ovih dana pazario još jednu. Nadam se da nije mačak u vreći.
Neka je sa srećom :thumbup:
madner wrote: Pa svaki auto servis radi tako, prodaje manje vise opskurno znanje.
S tim da nece niko popraviti tipku, nego ce ti naplatiti novi kljuc. :D
Znam. Zato sam bio primoran naučiti popravljati toliko toga sam. Ali mi opet nije jasno...bolje cvaja u ruci nego mušterija koja je otišla preko vrata...jbga ne kontam ja te poslovne rizike : D
Seyfo

#77 Re: Xsara Picasso - Nova i lijepa tema

Post by Seyfo »

Ja ti imam isto iskustvo sa ključem, auto nije identično ali se radi o PSA grupaciji.

Znači,daljinski ključ kao da ima rok trajanja i jednostavno crkne. Međutim, dohako sam mu tako što sam ugradio novi, potpuno neovisan sistem alarma i daljinskog zaključavanja, kao da nikad to nije ni imao, za 180 KM. Od tad (prošlo pet godina) sve fercera ko da je nov - a i inače je ;-)

Zanimljivo, prije dvije godine mu je i ključ za paljenje crk'o. Tu nije bilo pomoći nego da se preko servisa i broja šasije izvadi za 150 KM novi (kao da hoću dupli ključ).
O'zone
Globalni moderator

#78 Re: Xsara Picasso - Nova i lijepa tema

Post by O'zone »

Seyfo wrote:Ja ti imam isto iskustvo sa ključem, auto nije identično ali se radi o PSA grupaciji.

Znači,daljinski ključ kao da ima rok trajanja i jednostavno crkne. Međutim, dohako sam mu tako što sam ugradio novi, potpuno neovisan sistem alarma i daljinskog zaključavanja, kao da nikad to nije ni imao, za 180 KM. Od tad (prošlo pet godina) sve fercera ko da je nov - a i inače je ;-)

Zanimljivo, prije dvije godine mu je i ključ za paljenje crk'o. Tu nije bilo pomoći nego da se preko servisa i broja šasije izvadi za 150 KM novi (kao da hoću dupli ključ).
Ma ima i ta opcija ali je ja iskreno pokušava da izbjegne jer Citroën ne voli petljanje po elektronici i bilo kakva ugradnja "stranih komponenti" može napraviti pometnju u BSI-u pa onda pošto nemamo kvalitetnog dijagnosticara i servisa za Citroën da te glava boli.

U Picassa je veći problem brava paljenja nego ključevi jer sva struja ide preko nje čak i za klimu pa se zna pregrijati i istopit a daljinci im isto koliko vidim po forumima znaju ispustit dušu
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#79 Re: Xsara Picasso - Nova i lijepa tema

Post by arman1 »

O'zone wrote:
Seyfo wrote:Ja ti imam isto iskustvo sa ključem, auto nije identično ali se radi o PSA grupaciji.

Ma ima i ta opcija ali je ja iskreno pokušava da izbjegne jer Citroën ne voli petljanje po elektronici i bilo kakva ugradnja "stranih komponenti" može napraviti pometnju u BSI-u pa onda pošto nemamo kvalitetnog dijagnosticara i servisa za Citroën da te glava boli.

U Picassa je veći problem brava paljenja nego ključevi jer sva struja ide preko nje čak i za klimu pa se zna pregrijati i istopit a daljinci im isto koliko vidim po forumima znaju ispustit dušu
Upravo to
Meni je veliki problem napravio daljinski + alarm ugrađen naknadno. Ne bi ni znao nego mi majstor kod kojeg sam prešao objasnio 2+2.
Sad samo fabričke kerefeke, nikakve improvizacije ako ne treba.
O'zone
Globalni moderator

#80 Re: Xsara Picasso - Nova i lijepa tema

Post by O'zone »

arman1 wrote:
O'zone wrote:

Upravo to
Meni je veliki problem napravio daljinski + alarm ugrađen naknadno. Ne bi ni znao nego mi majstor kod kojeg sam prešao objasnio 2+2.
Sad samo fabričke kerefeke, nikakve improvizacije ako ne treba.
E SAD kad smo kod toga da ponovim pitanje: Majstor elektronicar koji bi mogao-zelio da pregleda elektroniku za daljinski u ključu i eventualno je popravi, prelemi, zamjeni dijelove koji su eventualno crkli?
O'zone
Globalni moderator

#81 Re: Xsara Picasso - Nova i lijepa tema

Post by O'zone »

Nema ga jel' da? Sad svratio do Icindica u Butmir kaže nema niko u gradu ko se bavi sa tim :roll: Još jedno deficitarno zanimanje.
Ned071

#82 Re: Xsara Picasso - Nova i lijepa tema

Post by Ned071 »

otidji u komel, oni se time bave... kljucevima, alarmima i slicno... ja imam dobra iskustva sa h&a elektricarima na kosevskom pa probaj i kod njih...
O'zone
Globalni moderator

#83 Re: Xsara Picasso - Nova i lijepa tema

Post by O'zone »

A mislio danas svratit u Komel al mi se nešto ne dade. Haj nekad u toku ove sedmice ću do njih svratit a za te druge na Kosevskom nisam iskreno ni čuo
Ned071

#84 Re: Xsara Picasso - Nova i lijepa tema

Post by Ned071 »

O'zone wrote:A mislio danas svratit u Komel al mi se nešto ne dade. Haj nekad u toku ove sedmice ću do njih svratit a za te druge na Kosevskom nisam iskreno ni čuo
h&a su ti ispod one kruzne garaze na kosevskom brdu...
O'zone
Globalni moderator

#85 Re: Xsara Picasso - Nova i lijepa tema

Post by O'zone »

Sad svratio i do ASC Servisa rade ljudi elektroniku ali ne daljince jer im je to presitno :sad:
530i

#86 Re: Xsara Picasso - Nova i lijepa tema

Post by 530i »

Ako već skidate glavu onda barem promijenite i antifriz i ulje, da ne kažem i komplet remenje...
O'zone
Globalni moderator

#87 Re: Xsara Picasso - Nova i lijepa tema

Post by O'zone »

530i wrote:Ako već skidate glavu onda barem promijenite i antifriz i ulje, da ne kažem i komplet remenje...
Ulje već zamjenili prije 2xxx km al nema veze može opet :mrgreen: Ma jarane 1000 KM mislim da pokrije sve :lol: i onda miran sljedećih 120 000 km do novog velikog servisa (male ne računam).
O'zone
Globalni moderator

#88 Re: Xsara Picasso - Nova i lijepa tema

Post by O'zone »

Danas skontam nakon evo skoro dva mjeseca da na autu ne svjetli lampica ulja pri davanju kontakta i nako usput svratim i kupim par sijalica za trideset sekundi iščupam instrument tablu (volim Picassa zbog toga :mrgreen: ) zamjenim sijalicu dam kontakt-opet ništa, zamjenim grla sa lampice koja sigurno radi - opet ništa. Sad čitam po forumima ima toga kod francuza koliko hoš. Ne pali se lampica ulja kad daš kontakt nego tek kad pritisak ulja spadne na kritični nivo...e i to da vidim u životu :lol:
arman1

#89 Re: Xsara Picasso - Nova i lijepa tema

Post by arman1 »

O'zone wrote:Danas skontam nakon evo skoro dva mjeseca da na autu ne svjetli lampica ulja pri davanju kontakta i nako usput svratim i kupim par sijalica za trideset sekundi iščupam instrument tablu (volim Picassa zbog toga :mrgreen: ) zamjenim sijalicu dam kontakt-opet ništa, zamjenim grla sa lampice koja sigurno radi - opet ništa. Sad čitam po forumima ima toga kod francuza koliko hoš. Ne pali se lampica ulja kad daš kontakt nego tek kad pritisak ulja spadne na kritični nivo...e i to da vidim u životu :lol:
Obavezno provjeri kako ti radi kompresor klime, ima li zvukova koji nisu normalni.
O'zone
Globalni moderator

#90 Re: Xsara Picasso - Nova i lijepa tema

Post by O'zone »

arman1 wrote: Obavezno provjeri kako ti radi kompresor klime, ima li zvukova koji nisu normalni.
Samo onaj klasični "klik" kad se pokrene. Nikakvih drugih zvukova nisam primijetio.
arman1

#91 Re: Xsara Picasso - Nova i lijepa tema

Post by arman1 »

O'zone wrote:
arman1 wrote: Obavezno provjeri kako ti radi kompresor klime, ima li zvukova koji nisu normalni.
Samo onaj klasični "klik" kad se pokrene. Nikakvih drugih zvukova nisam primijetio.
Onda je OK
O'zone
Globalni moderator

#92 Re: Xsara Picasso - Nova i lijepa tema

Post by O'zone »

Transpondera na ključu napokon napravljen onako kako sam i govorio cijelo vrijeme. Ključevi prijavljeni na auto sa transponderom kupljenim za 1,99$ na E-bay-u trajalo ukupno 5 minuta i da ipak je uradjeno u Hudinyu nakon pronalaska stela :mrgreen: SAD ostaje još daljinsko da se sredi odnosno elektronika ključa
Ned071

#93 Re: Xsara Picasso - Nova i lijepa tema

Post by Ned071 »

eto sad kad si ga otkljucao, probaj upalit i provozat pa nam reci impresije :mrgreen:
O'zone
Globalni moderator

#94 Re: Xsara Picasso - Nova i lijepa tema

Post by O'zone »

Ned071 wrote:eto sad kad si ga otkljucao, probaj upalit i provozat pa nam reci impresije :mrgreen:
Evo vozam već 40-ak kilometara sa novim ključem a isto ko i sa starim :lol:

Gledao sam Textar ali brate preskupi iskreno :skoljka: diskovi 115 KM disk pločice 90 KM. Valeo je Diskovi 88 a disk pločice 57 dok je Ferodo 156 komplet.
Ned071

#95 Re: Xsara Picasso - Nova i lijepa tema

Post by Ned071 »

sve sto valja skupo je...
direstraits0078

#96 Re: Xsara Picasso - Nova i lijepa tema

Post by direstraits0078 »

O'zone wrote:
Ned071 wrote:eto sad kad si ga otkljucao, probaj upalit i provozat pa nam reci impresije :mrgreen:
Evo vozam već 40-ak kilometara sa novim ključem a isto ko i sa starim :lol:

Gledao sam Textar ali brate preskupi iskreno :skoljka: diskovi 115 KM disk pločice 90 KM. Valeo je Diskovi 88 a disk pločice 57 dok je Ferodo 156 komplet.
Valeo nije smece, to je OE proizvodjac.
O'zone
Globalni moderator

#97 Re: Xsara Picasso - Nova i lijepa tema

Post by O'zone »

direstraits0078 wrote:
Valeo nije smece, to je OE proizvodjac.
Nije niko rekao da je smeće. Odakle ti to :? Dolazilo je nekog fuša Valea čini mi se iz Turske (barem je tako navođeno po regionalnim forumumima) pa je bilo nekih problema sa setovima kvačila ali za diskove i disk pločice nije bilo problema koliko ja znam.
direstraits0078

#98 Re: Xsara Picasso - Nova i lijepa tema

Post by direstraits0078 »

Vise kao komentar na ono da sve sto valja mora biti i skupo.
Post Reply