Xiaomi mobiteli

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
agent_zero

#5326 Re: Xiaomi mobiteli

Post by agent_zero »

PlusSA wrote:
agent_zero wrote:
tnt-tunja wrote:Je li ima neko sličan problem sa Xiaomi Redmi 5 plus, dolazi do neočekivanog gašenja uredjaja. Nije u pitanju reset nego se samo ugasi pa je potrebno ponovo pokrenuti uredjaj.
Kao da ti baterija negdje gubi kontakt.
Gdje popravljate xiaomi mobitele?
IQ, Genelec jel ko popravljao kod njih?

Da budem spreman za ne daj Boze :D
Hvala Bogu, do sada nisam imao niti jedan kvar, pa ti ne bih znao reći šta bi i kako bi.
pepeljara

#5327 Re: Xiaomi mobiteli

Post by pepeljara »

adv.K wrote:
AhmetShabo wrote:Na aliexpresu note 5 4/64 konacno ispod 300 KM!
Crni je jos uvijek preko, ali zlatni je trenutno 297 KM

https://ru.aliexpress.com/item/-/328594 ... 61b5bbf9e6
Računaju se i troškovi dostave, pa treba paziti da sveukupni plaćeni iznos bude manji od 300 KM.

a jel se carina ta placa za iznos > 300 km, il 301 pa ti bubne carinu za 301 km a ne na 1km :D
adv.K

#5328 Re: Xiaomi mobiteli

Post by adv.K »

Ako je artikal i dostava zajedno preko 300 KM placa se carina i PDV na cjelokupan iznos, a ne na razliku od 300. Ima sve detaljno na PDF Carina u BIH.
tnt-tunja

#5329 Re: Xiaomi mobiteli

Post by tnt-tunja »

agent_zero wrote:
tnt-tunja wrote:Je li ima neko sličan problem sa Xiaomi Redmi 5 plus, dolazi do neočekivanog gašenja uredjaja. Nije u pitanju reset nego se samo ugasi pa je potrebno ponovo pokrenuti uredjaj.
Kao da ti baterija negdje gubi kontakt.
Čestitke, izgledala baterija nije dobila pravi kontakt. Kada ga malo od ruku tresnem odmah se ugasi.
Nakon sto pritisnem sa zadnje strane odprilike na mjesto gdje je baterija spojena na matičnu, toga nema...
PlusSA

#5330 Re: Xiaomi mobiteli

Post by PlusSA »

E ovako raja treba mi savjet.

pacomoby (Sarajevo)

hustel (Sarajevo)

Xiaomi mobitel imaju oba u ponudi ista cijena godina garancije. Kod kojeg naruciti mobitel?
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#5331 Re: Xiaomi mobiteli

Post by konektovan »

PlusSA wrote:E ovako raja treba mi savjet.

pacomoby (Sarajevo)

hustel (Sarajevo)

Xiaomi mobitel imaju oba u ponudi ista cijena godina garancije. Kod kojeg naruciti mobitel?
Svejedno je.....
Humljanin

#5332 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Humljanin »

Po kojem to tečaju gledaš?
Zapravo svejedno koji mi gledamo, zanima me po kojem tečaju računaju ovi naši iz carine?
Jer ovo meni djeluje "u dlaku" pa da ne bude "E izvini momak tečaj ti je 1,70 pa si premašio 300KM, haj sad plati još 90KM" :izet:
pepeljara

#5333 Re: Xiaomi mobiteli

Post by pepeljara »

Humljanin wrote:

Zapravo svejedno koji mi gledamo, zanima me po kojem tečaju računaju ovi naši iz carine?
Jer ovo meni djeluje "u dlaku" pa da ne bude "E izvini momak tečaj ti je 1,70 pa si premašio 300KM, haj sad plati još 90KM" :izet:
Dodaj ktome i sto uzme banka proviziju za kurs :) mwhahaha :D na tu cifru 1-2-3 markice :)
choxnox

#5334 Re: Xiaomi mobiteli

Post by choxnox »

Humljanin wrote:

Po nepovoljnijem :D
dadoka84

#5335 Re: Xiaomi mobiteli

Post by dadoka84 »

Ja kupio u pacomoby zapakovan telefon bio. u hustelu otpakovan.
PlusSA

#5336 Re: Xiaomi mobiteli

Post by PlusSA »

dadoka84 wrote:Ja kupio u pacomoby zapakovan telefon bio. u hustelu otpakovan.
Kad si kupovao mob?
dadoka84

#5337 Re: Xiaomi mobiteli

Post by dadoka84 »

U hustelu 4x prosle godine a 5+ kod pacomoby nedavno.
Humljanin

#5338 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Humljanin »

choxnox wrote: Po nepovoljnijem :D
Ako gledaju po najnepovoljnijem domacem tečaju, onda Note 5 4/64GB još nije ispod 300KM...
choxnox

#5339 Re: Xiaomi mobiteli

Post by choxnox »

Humljanin wrote:
Ako gledaju po najnepovoljnijem domacem tečaju, onda Note 5 4/64GB još nije ispod 300KM...
Ma kurs kursne liste je tu najmanji problem. Kupis ti mobitel na sajtu X po cijeni A. Kada mobitel stigne u BIH ako skontaju da je paket otprilike dimenzija kao onaj u kojem bi se mogao naci mobitel (ili tablet ili neka druga vrijedna elektronicka roba), onda se paket otvara, gleda koji je model i slijedi guglanje cijene. Po pravilu ce carinici naci takav isti mobitel na sajtu Y po cijeni B (koja je u vecini slucajeva veca od cijene A odnosno one koju si ti platio, jer svaki prodavac sebi zaracunava razlicitu marzu) i onda stavi da je vrijednost mobitela B i po tome carini. Svako ko iole redovno kupuje na internetu za da cijene mobitela na razlicitim sajtovima mogu da se razlikuju i vise nego duplo za apsolutno isti model.

Eh onda slijedi natezanje da saljes fakturu sa pravim iznosom, ali zakon je takav da cariniku daje za pravo da robu procijeni skupljom bez obzira koja mu dokaze dostavis.
choxnox

#5340 Re: Xiaomi mobiteli

Post by choxnox »

dadoka84 wrote:Ja kupio u pacomoby zapakovan telefon bio. u hustelu otpakovan.
Zavisi sve od mobitela. Ja prije par mjeseci u Hustelu za isti dan kupio Note 4 i Note 4X. Jedan bio u celofanu, drugi otpakovan (jer ga je Kinez prebacio sa China na Global ROM). Ja svoj Mi 5 prije godinu i po kupio na AliExpressu i tamo prodavac imao dvije opcije: China ROM zapakovan u celofanu i Global ROM bez celofana.
Humljanin

#5341 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Humljanin »

choxnox wrote:
Humljanin wrote:
Ma kurs kursne liste je tu najmanji problem. Kupis ti mobitel na sajtu X po cijeni A. Kada mobitel stigne u BIH ako skontaju da je paket otprilike dimenzija kao onaj u kojem bi se mogao naci mobitel (ili tablet ili neka druga vrijedna elektronicka roba), onda se paket otvara, gleda koji je model i slijedi guglanje cijene. Po pravilu ce carinici naci takav isti mobitel na sajtu Y po cijeni B (koja je u vecini slucajeva veca od cijene A odnosno one koju si ti platio, jer svaki prodavac sebi zaracunava razlicitu marzu) i onda stavi da je vrijednost mobitela B i po tome carini. Svako ko iole redovno kupuje na internetu za da cijene mobitela na razlicitim sajtovima mogu da se razlikuju i vise nego duplo za apsolutno isti model.

Eh onda slijedi natezanje da saljes fakturu sa pravim iznosom, ali zakon je takav da cariniku daje za pravo da robu procijeni skupljom bez obzira koja mu dokaze dostavis.

Onda po tome nema smisla kupovati mobitele iz Kine dok svi ili bar debela većina prodavača ne spusti cijenu ispod 300KM, jer nema smisla kupiti u najjeftinijeg ako ti caeina može po "diskrecijskom" pravu procijeniti mobitel kao skuplji.
Čemu služe računi, fakture, izvodi sa banke ili PayPala?

Ima li netko na forumu da se odvažio i kupio mobitel koji je "na granici" sa cijenom?
Evo zanima me konkretno je li suludo kupovati XIAOMI REDMI NOTE 5 4/64GB preko interneta i ima li ikakvih iskustava zasad?
dadoka84

#5342 Re: Xiaomi mobiteli

Post by dadoka84 »

choxnox wrote:Zavisi sve od mobitela. Ja prije par mjeseci u Hustelu za isti dan kupio Note 4 i Note 4X. Jedan bio u celofanu, drugi otpakovan (jer ga je Kinez prebacio sa China na Global ROM). Ja svoj Mi 5 prije godinu i po kupio na AliExpressu i tamo prodavac imao dvije opcije: China ROM zapakovan u celofanu i Global ROM bez celofana.
Evo recimo ovaj 4x je bio na kineskom i prebacen na global te otpakovan. Dok je 5+ global rom zapakovan.
diablobih

#5343 Re: Xiaomi mobiteli

Post by diablobih »

Ma pusti to, nikad mi carinik nije po svom nekom cejfu ocijenio kolika je cijena. Uvijek sam dostavljao fakturu i po njoj i odrade.
choxnox

#5344 Re: Xiaomi mobiteli

Post by choxnox »

diablobih wrote:Ma pusti to, nikad mi carinik nije po svom nekom cejfu ocijenio kolika je cijena. Uvijek sam dostavljao fakturu i po njoj i odrade.
Sta "ma pusti to"? Hoces da kazes da bezveze pricam? Pricam iz licnog iskustva, to sto ti nisi imao takav problem ne znaci da problem ne postoji.
choxnox

#5345 Re: Xiaomi mobiteli

Post by choxnox »

dadoka84 wrote:
choxnox wrote:Zavisi sve od mobitela. Ja prije par mjeseci u Hustelu za isti dan kupio Note 4 i Note 4X. Jedan bio u celofanu, drugi otpakovan (jer ga je Kinez prebacio sa China na Global ROM). Ja svoj Mi 5 prije godinu i po kupio na AliExpressu i tamo prodavac imao dvije opcije: China ROM zapakovan u celofanu i Global ROM bez celofana.
Evo recimo ovaj 4x je bio na kineskom i prebacen na global te otpakovan. Dok je 5+ global rom zapakovan.
Samo kazem da sve zavisi od modela, a ne od nasih divljih shopova (ne skidaju im oni celofan). Na ovom koji sam ja kupio i sa kojeg je skinut celofan na kutiji je pisalo samo na kineskom jeziku (sto znaci da je bio za njihovo trziste sa China ROM-om), a ovom koji je ostao u celofanu na kutiji je pisalo na engleskom (originalno fabricki sa Global ROM-om).
valjuga

#5346 Re: Xiaomi mobiteli

Post by valjuga »

choxnox wrote:
diablobih wrote:Ma pusti to, nikad mi carinik nije po svom nekom cejfu ocijenio kolika je cijena. Uvijek sam dostavljao fakturu i po njoj i odrade.
Sta "ma pusti to"? Hoces da kazes da bezveze pricam? Pricam iz licnog iskustva, to sto ti nisi imao takav problem ne znaci da problem ne postoji.
Da i mene su jednom zaklali carinom na Leeco le max2 al tad nisam znao da mogu vratiti na ponovno carinjenje.Doduše ni sad ne znam kako bi to izveo u pošti.
Znači nikakav izvod mi nisu tražili,samo me zvali da dođem u poštu po mobitel. :bih:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#5347 Re: Xiaomi mobiteli

Post by konektovan »

choxnox wrote:
Kakav problem, carina radi svoj posao, to nije problem... :mrgreen:
diablobih

#5348 Re: Xiaomi mobiteli

Post by diablobih »

choxnox wrote:
Meni kada god su imali nedoumica oko cifre su me pozvali da donesem izvod.
friskyoreo

#5349 Re: Xiaomi mobiteli

Post by friskyoreo »

Gledam sada cijene za MI8, kosta 470 eura, u saturnu samsung s8 isto 470 eura... Sada da kupujem novi telefon, ne ynam da bih se odlucio u ovom slucaju xiaomi. Imao sam s8, MI8 nisam vidio uzivo, ali slutim da je s8 i dalje bolji izbor od mi8. Tako da mi je upitna prica da je xiaomi best buy...
exampLe.

#5350 Re: Xiaomi mobiteli

Post by exampLe. »

friskyoreo wrote:Gledam sada cijene za MI8, kosta 470 eura, u saturnu samsung s8 isto 470 eura... Sada da kupujem novi telefon, ne ynam da bih se odlucio u ovom slucaju xiaomi. Imao sam s8, MI8 nisam vidio uzivo, ali slutim da je s8 i dalje bolji izbor od mi8. Tako da mi je upitna prica da je xiaomi best buy...
Sad kad te dileja napadne donji si. :lol:
Post Reply