citroen xm wrote: ↑29/09/2024 15:15
Ja ne mogu baš toliko da robujem stvarima. Imao RN8, jedan od povoljnijih telefona na tržištu. Punio ga bez ikakve pažnje sa čim sam stigao(punjači svoji, tuđi, preko kompa, preko transmitera u autu...) i izdržala baterija pune 4 godine. Vala sasvim dovoljno. Onda se naduvala. Zamjenio je, platio 40 KM i telefon poklonio skoro kao nov. Znači 4 godine bez ikakvog robovanja me koštalo 40 KM.
Napomena: MIUI nema podešavanje, aplikaciju, za limit punjenja (da se namjesti da kada se baterija napuni do željenog nivoa, obično 80 % da prekine punjenje). Ima li HyperOS? Punjenje na manje od 100 %, kao i ne potpuno pražnjenje (ne manje od 20%) produžavaju vijek baterije.
Moj Note 7 ima da pošanje notifikaciju kada baterija padne na 20 % (zatim 10 % i 5 %) i ima automatski prekid punjenja kada bateriju napuni na 100 %. Ali nema da se namjesti automatski prekid punjenja na željenom nivou (između 80 i 90 %)
Nema ni aplikacija na Goole Play ili F-Droid koje limitiraju. Zapravo, ima ih nekoliko, ali telefon mora biti rootovan.
Oni koji stavljaju telefon na punjenje tokom noći dok spavaju, a imaju brze punjače, uzrokuju da se baterija pregrijava, šta joj smanjuje životni vijek.
Rješenje je staviti bateriju/telefon na sporo punjenje, slabiji punjač, ispod 18 W za telefone sa 18 do 33 W, recimo 10 W ili i slabiji (ili odgovarajući za telefone sa jačim punjačima, recimo 18 ili 33 W za telefone koji mogu puniti bateriju sa 120 W punjačem). To će smanjiti grijanje baterije. Hoće produžiti vrijeme punjenja, ali kako se puni dok spavamo, svejedno je hoće li bateriju do 100 % puniti u rasponu 30 minuta do 2 sata ili u rasponu 5 do 6 sati.