Xenoni

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

relax11

#1 Xenoni

Post by relax11 »

E raja ima li neko iskustva sa ovim svijetlima dali su bolja ili gora od obicnih zutih :), ima li kakve razlike.. kakva je vidljivost kod xenona? :D
sorcerer

#2 Re: Xenoni

Post by sorcerer »

odlicna su to svjetla ,posebno ako stavis u obicni far... smetas svima koji ti idu u susret
kupuj odma ima da budes sminka ocam
johntra

#3 Re: Xenoni

Post by johntra »

ne trebaju ti duga svjetla, možeš odmah te sijalice izbaciti i staviti dodatne plave ledice...
relax11

#4 Re: Xenoni

Post by relax11 »

sorcerer wrote:odlicna su to svjetla ,posebno ako stavis u obicni far... smetas svima koji ti idu u susret
kupuj odma ima da budes sminka ocam

Znaci smece?
sorcerer

#5 Re: Xenoni

Post by sorcerer »

xenoni su ok samo ako ih je fabrika ugradila tj ako imas ogovarajuci far ,ostalo nula bodova ...
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#6 Re: Xenoni

Post by mk ultra »

ako budes stavljao stavi i u maglenke, onda jos vise smetas 8)
emko1234

#7 Re: Xenoni

Post by emko1234 »

ne znam za koje auto pitas, al postoje dobre xenon lampe i farovi koji se mogu naci na trzistu il preko interneta i koje su u 5 deka sa fabrickim.
naravno fabricka instalacija je najbolja i najbolje izgleda, al mislim da se moze naci adekvatna zamjena pogotovo ako se radi o autu na kojem su se mogli fabricki narucit ksenon farovi.
Qler

#8 Re: Xenoni

Post by Qler »

Sumnjam da momak hoce da se izvali cca 600KM za dobre farove plus neke dobre normalne sijaloce. Osim toga ostaje pitanje automatske nivelacije snopa svjetlosti i prskalica fariva, koje su ja misli obavezne uz xenon farove. Xenon je 35W dok je obicna halogena 55W, sto znaci da npr. kada padne snijeg sijalica nije dovoljno jaka, ili ti toplada ugrije far da ga otopi, nego snijeg ostaje na faru i na kraju balade nista ne vidis :)
preludezalude

#9 Re: Xenoni

Post by preludezalude »

U svakom slucaju xenon svjetla daleko bolje osjetljavaju cestu od obicnih halogenih sijalica. Druga je stvar sto obicni farovi bez leca previse rasprskavaju svjetlost pa smetaju drugim ucesnicima u saobracaju. Ali to nema veze sa farom vec sa sijalicom. Postoje xenon sijalice predvidjene za takve farove, ali niko i ne pomislja da se malo potrudi i nabavi bas te sijalice.
Odgovor na tvoje pitanje: xenoni su daleko bolji i razlika je ogromna.
emko1234

#10 Re: Xenoni

Post by emko1234 »

Qler wrote:Sumnjam da momak hoce da se izvali cca 600KM za dobre farove plus neke dobre normalne sijaloce. Osim toga ostaje pitanje automatske nivelacije snopa svjetlosti i prskalica fariva, koje su ja misli obavezne uz xenon farove. Xenon je 35W dok je obicna halogena 55W, sto znaci da npr. kada padne snijeg sijalica nije dovoljno jaka, ili ti toplada ugrije far da ga otopi, nego snijeg ostaje na faru i na kraju balade nista ne vidis :)
pa dobro, nije rekao nista konkretno tako da mu se ne moze dati ni neki konkretniji odgovor. ja mu uopsteno kazem da mu je to jedna od opcija. ako ima 100 maraka samo za sijalice, i ako mu je cilj da ubija ljude navecer kad izadje s autom, onda nek ih ne stavlja.
relax11

#11 Re: Xenoni

Post by relax11 »

emko1234 wrote:
Qler wrote:Sumnjam da momak hoce da se izvali cca 600KM za dobre farove plus neke dobre normalne sijaloce. Osim toga ostaje pitanje automatske nivelacije snopa svjetlosti i prskalica fariva, koje su ja misli obavezne uz xenon farove. Xenon je 35W dok je obicna halogena 55W, sto znaci da npr. kada padne snijeg sijalica nije dovoljno jaka, ili ti toplada ugrije far da ga otopi, nego snijeg ostaje na faru i na kraju balade nista ne vidis :)
pa dobro, nije rekao nista konkretno tako da mu se ne moze dati ni neki konkretniji odgovor. ja mu uopsteno kazem da mu je to jedna od opcija. ako ima 100 maraka samo za sijalice, i ako mu je cilj da ubija ljude navecer kad izadje s autom, onda nek ih ne stavlja.
Ma kakvih 600KM.. te od 100-150km sam kontao..

To mi nije cilj da smetam nekome u saobracaju u opste.. znaci nista od toga :)

Hvala vam na odgovorima :P
sorcerer

#12 Re: Xenoni

Post by sorcerer »

ako vec zelis da poboljsas svjetla ,ima kupiti standardnih sijalica h4 ali su 90/100w,ugrade se 2 relea i miran si
M@RKO

#13 Re: Xenoni

Post by M@RKO »

Zar imaju standardne H4 sijalice te jacine?
Imaju one neke pijacarske i sl...
Kako bi to sve uopste izgledalo s tim sijalicama.. Da li bi smetalo drugim vozacima?
zobb

#14 Re: Xenoni

Post by zobb »

Xenoni su neprikosnoveni sto se tice svjetlosti!!Treba naci odgovarajuce xenone cija zarna tacka sijanja odgovara tacki standardnih h7 sijalica.Ima tu lista proizvodjaca hid setova,ali treba paziti na kvalitet prije svega!Dugorocno se xenon ispalti,ali ima svojih musica kao sto je crkavanje balasta,kostanje xenonki sijalica koje su oko 100km ili vise po komadu(a crkavaju i one kao i h7) i nesigurnost.Imao sam priliku da dozivim da mi se igase xenoni u mrkloj noci na putu(fabricki original) i to oba fara.Uh koji shok bi.Auto u kraj i ponovo upalio farove.Navodno u servisu rekose da je jedna od sijalica pregorila da je to opteretilo balaste i izbacilo oba fara :roll: .Mac sa dvije ostrice.Ipak bi ostao na standardima kao sto su h7 ili ove osramove night breaker ili philips, al ja sve to kosta ko i xenon :wink: .ali svako zna najbolje sta mu pase,tako da samo sugerisem na neke stvari.
sorcerer

#15 Re: Xenoni

Post by sorcerer »

M@RKO wrote:Zar imaju standardne H4 sijalice te jacine?
Kako bi to sve uopste izgledalo s tim sijalicama.. Da li bi smetalo drugim vozacima?

naravno da imaju ,standardne sijalice H4 ,ja sam kupio na benzinskoj nekoj ,hella ,osjetno bolje svjetle,a mislim da sam negdje vidio da imaju philips ili osram ...ne znam tacno.zasto mislis da bi smetalo drugim vozacima?nije to sad 50% bolje svjetlo vec mozda 15%
respo

#16 Re: Xenoni

Post by respo »

preludezalude wrote:U svakom slucaju xenon svjetla daleko bolje osjetljavaju cestu od obicnih halogenih sijalica. Druga je stvar sto obicni farovi bez leca previse rasprskavaju svjetlost pa smetaju drugim ucesnicima u saobracaju. Ali to nema veze sa farom vec sa sijalicom. Postoje xenon sijalice predvidjene za takve farove, ali niko i ne pomislja da se malo potrudi i nabavi bas te sijalice.
Odgovor na tvoje pitanje: xenoni su daleko bolji i razlika je ogromna.
osim kad je mokra cesta i kisno vrijeme pa makar iz nase izasli
M@RKO

#17 Re: Xenoni

Post by M@RKO »

sorcerer wrote:
M@RKO wrote:Zar imaju standardne H4 sijalice te jacine?

naravno da imaju ,standardne sijalice H4 ,ja sam kupio na benzinskoj nekoj ,hella ,osjetno bolje svjetle,a mislim da sam negdje vidio da imaju philips ili osram ...ne znam tacno.zasto mislis da bi smetalo drugim vozacima?nije to sad 50% bolje svjetlo vec mozda 15%
Nisam naisao na klasicne sijalice.. samo one neke pijacarske te jacine pa zato pitam.. A dobro, sto se jacine tice u pravu si, mozda sam previse ocekivao pa pitam za druge vozace :lol:
hopi

#18 Re: Xenoni

Post by hopi »

a viđao sam na nekim autima ispadne ok i ovaj divlji kesnon, ako se dobro uradi a valjda i ovisi od fara, auta itd. Ako već hoćeš imaš osramove sijalice xenon look h4 i h7 obične su sijalice a daju valjda neku bijelo-plavu svjetlost kao xenon, provjerena firma, 2 komada oko 40KM.
respo

#19 Re: Xenoni

Post by respo »

ne zajebajite
svi se nesto ovdje kurce fabricko najbolje a ppola ih nema fabricko na sebi
ne umanjujem ja znacaj fabrickih xenona al mogu reci da i ovi od 100-150 se mogu staviti a da apsolutno ne smeta drugim vozacima
druga je prica sto ih ja stavim i boli me neka stvar
a potpuno suprotna kad ih stavim pa odem na stelovanje svjetala kod odgovarajuceg "mehanicara" pa xenon onda baca tamo i gdje fabricki
koliko je prednost xenona u odnosu na halogen tako ima i mana
prvo od toga sto navede vec neko gore do ovoga sto ja rekoh vidljivost na kisi po magli da ne govorim
M@RKO

#20 Re: Xenoni

Post by M@RKO »

Ja bih licno uzeo sebi xenon, ali nit je isao nit ide fabricki. Na stranu to, da opet ima nesto normalno u ponudi pa ok, nego svi prodaju neka kineska sranja.. Niko vise ne prodaje 4300k bixenon, fina bijela svjetlost, fino nastiman snop i ok bi trebalo biti.. Sve sad ona plava govna... koja crkavaju nakon 3-4 mjeseca..
zLatk0

#21 Re: Xenoni

Post by zLatk0 »

5000K su bijela, 4300 su halogene cini mi se...
M@RKO

#22 Re: Xenoni

Post by M@RKO »

4300k su fabricki, eventualno 5000k (to je vec malo plavkasto).. A 3200 cini mi se su halogene..
preludezalude

#23 Re: Xenoni

Post by preludezalude »

sorcerer wrote:ako vec zelis da poboljsas svjetla ,ima kupiti standardnih sijalica h4 ali su 90/100w,ugrade se 2 relea i miran si
I za par mjeseci far iznutra izgori i konektori na sijalicama izgore. A ako slucajno stavi te sijalice bez releja onda i jos dodatno izgori prekidac.
preludezalude

#24 Re: Xenoni

Post by preludezalude »

M@RKO wrote:Ja bih licno uzeo sebi xenon, ali nit je isao nit ide fabricki. Na stranu to, da opet ima nesto normalno u ponudi pa ok, nego svi prodaju neka kineska sranja.. Niko vise ne prodaje 4300k bixenon, fina bijela svjetlost, fino nastiman snop i ok bi trebalo biti.. Sve sad ona plava govna... koja crkavaju nakon 3-4 mjeseca..
4300 vuku na zutu svjetlost i ima ih kupiti.
5000 je kristalno bijela, a 6000 je bijela svjetlos sa proimjesom plavkaste. Plava svjetlost je 8000k.
preludezalude

#25 Re: Xenoni

Post by preludezalude »

preludezalude wrote:
M@RKO wrote:Ja bih licno uzeo sebi xenon, ali nit je isao nit ide fabricki. Na stranu to, da opet ima nesto normalno u ponudi pa ok, nego svi prodaju neka kineska sranja.. Niko vise ne prodaje 4300k bixenon, fina bijela svjetlost, fino nastiman snop i ok bi trebalo biti.. Sve sad ona plava govna... koja crkavaju nakon 3-4 mjeseca..
4300 vuku na zutu svjetlost i ima ih kupiti.
5000 je kristalno bijela, a 6000 je bijela svjetlost sa proimjesom plavkaste. Plava svjetlost je 8000k.
Post Reply