Xenon je "Ruski rulet" za auto!?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

aerosa

#26 Re: Xenon je "Ruski rulet" za auto!?

Post by aerosa »

vnm wrote:pisao sam vec u nekoj temi ali da ponovim.
moj jaran kad je uzeo nov renault clio odmah nabacio kineske xenone. ja mislim da ih je prije 2 godine platio nesto manje od 200KM. uglavnom, dno ponude sto se tice cijene. nakon oko 12 mjeseci je jedna sijalica popustila, ali ne do te mjere da ne radi nego da se okom primjetilo da malo treperi. druga radi dan danas.
znaci auto koje se obicno spominje u kontekstu kao problematicno sto se tice elektrike i elektronike dosad nikakvih problema u 2+ godine koristenja kinoberskih xenona.

da se bolje vidi s njima, nema dileme. vozio sam dosta puta ispred njega, a i kad mu idem u susret ne klepaju u oci, jer ih je majstor tako namjestio i jer on farove drzi uvijek oborene sa onim prekidacem sto ima 3 stepena.

ja ih sebi nikad ne bi montirao, jer smatram da mi ne trebaju a i ne zelim peglanciju na tehnickom/granici ili da me zezaju drotovi.
Peglanje na granici imaš mahom kod xenona 10 000 > pošto u stvari oni i nisu upotrebljivi iz razloga za koji su u stvari i namjenjeni odnosno poboljšanju vidljivosti nego čisto nekom kretenskom "šminkanju" auta.
Ja i ne znam koliko sam puta prešao preko granice sa svojim xenonima 6000k, sigurno preko 70 puta i nikad ni na jednoj nisam imao čak ni upit za njih a kamoli neko peglanje oko toga...
vnm

#27 Re: Xenon je "Ruski rulet" za auto!?

Post by vnm »

ma ne zelim da im pruzim bilo kakvu priliku da mi prigovaraju, dovoljno mi je sto sam osisan na nulu i sto me svaki put protjeraju kroz bazu podataka interpola. :D
salihh

#28 Re: Xenon je "Ruski rulet" za auto!?

Post by salihh »

johntra wrote:ja bi zakonom zabranio sve ove aftermarket xenone što ubijaju iz suprotnog smjera....fakat oslijepiš na nekoliko sekundi...valjda će se i to regulisati ovom homologacijom, pošto od tehničkih pregleda nema nikakve fajde po tom pitanju...
upravo tako, ja upravo htio postaviti temu o ovome, ne znam da li ovi na tehnickim pregledima provjeravju svjetla, cini mi se da to ne rade iako bi trebalo biti obavezno...
ja da se pitam sva bih vozila s divljim xenonima (propisao bih certificiranje) automatski iskljucio iz saobracaja kao tehnicki neispravna vozila... covjece, kada u gradu vozim u mali mozak mi bodu svjetla s kojekakvih gtd 2, seat ibiza i ostalih "tunera"... idioti
Nazif_Gljiva

#29 Re: Xenon je "Ruski rulet" za auto!?

Post by Nazif_Gljiva »

Xenon nema nikakve veze sa motorom od brisaca...
atko

#30 Re: Xenon je "Ruski rulet" za auto!?

Post by atko »

Nazif_Gljiva wrote:Xenon nema nikakve veze sa motorom od brisaca...
Osim ako dundjer majstori, iz nekog razloga, ne preklemaju preko istog instalaciju, prilikom fuserizacije kineskih xenona u auto koje za to nije predvidjeno :D
kurajber

#31 Re: Xenon je "Ruski rulet" za auto!?

Post by kurajber »

Nazif_Gljiva wrote:Xenon nema nikakve veze sa motorom od brisaca...
Argumentuj nam ako vec znas da nema veze...
kurajber

#32 Re: Xenon je "Ruski rulet" za auto!?

Post by kurajber »

emko1234 wrote:kurajber* ja imam xenone na svom audiju eo sad ce na ljeto haman 3 godine i nikad nisam imao nikakav problem :D :D ,znas zasto?zato sto je taj bixenon s pranjem fara kostao 2700km neke davne 2007 na ljeto al ja sam ga dobio u s line paketu :D djaba..i dan danas savrseno rade i nemam ni jedan jedini problem..sto se tice tih divljih xenona znam milion ljudi koji su ih stavili i nisu imali problema..samo kod nas kad je neko papaak papak je pa uzimaju one najjace od 8000k..to kad sretnes na cesti dobijes trenutno sljepilo par sekundi..to je neko napisao gore..pravi fabriciki xenon kratko svjetlo nema sanse da te zaslijepi jer je tako podesen..osim toga pogledaj kakav snop baca divlji xenon na cesti po mraku..bukvalno imas bijelu mrlju prvih 15metara ispred auta a ostalo se rasipa bezveze..jedno dakle obicno sranje koje ja nikad ne bi stavio na svoje auto..prije bi uzeo dobru h7 sijalicu nego to divlje smece..i ko to ugradjuje danas te sijalice profesionalno?ko podesi snop poslije toga?jest skupo u startu kad kupujes auto dat sad od 1000 pa do 3000 milje za fabricke xenone..al eto tebi je isto moglo bit stete oko 1000 il vise da je sprzen neki drugi procesor..a fabricka leca na tom tvom audiju bi stajala pravo..jesi probo naci polovne farove s xenonima?il mozes preko neta narucit al prave
emko1234 druze, naravno, to je cijena koju placas ako hoces da to fabricki bude tip top i potpuno podrzavam originalnu opremu u autu. Ja tada nisam ni obracao paznju na xenon. Gledao sam farove sa lecama, definitivno najbolje i tacno usmjeren svjetlosni snop, koji baca tamo gdje treba, na cestu, a ne po trotoaru ili u nebo, medjutim originalne farove sa lecama za moj auto je skoro nemoguce naci polovne, postoje tu neke replike al tu pogotovo nisam htio rizikovat da se uvalim 1000 KM i opet dozivim ovu glupost. Ako znas da negdje neko ima, javi!
kurajber

#33 Re: Xenon je "Ruski rulet" za auto!?

Post by kurajber »

johntra wrote:ja bi zakonom zabranio sve ove aftermarket xenone što ubijaju iz suprotnog smjera....fakat oslijepiš na nekoliko sekundi...valjda će se i to regulisati ovom homologacijom, pošto od tehničkih pregleda nema nikakve fajde po tom pitanju...
Slazem se i sa ovim, nasa raja svasta stavlja i stvarno djeluje iritantno u vecini slucajeva, ja sam bio stavio 5000k, znaci to je boja sunceve svjetlosti, veoma ugodna kako za vozaca tako i za one koji dolaze u susret, a i zakonom je propisana u EU. Originalni fabricki xenon dolazi sa tom nekom jacinom, ne preko. Moji farovi, iako bez leca su veoma dobri, uopste nije bilo nikakvog bljestavila jer posjeduju tzv.sesiric koji sprijecava nepotrebnu disperziju svijetla, odnosno koliko toliko usmjeravaju svijetlo gdje treba, da su mi farovi bili losi ne bi ni pokusao stavit.
kurajber

#34 Re: Xenon je "Ruski rulet" za auto!?

Post by kurajber »

salihh wrote:
upravo tako, ja upravo htio postaviti temu o ovome, ne znam da li ovi na tehnickim pregledima provjeravju svjetla, cini mi se da to ne rade iako bi trebalo biti obavezno...
ja da se pitam sva bih vozila s divljim xenonima (propisao bih certificiranje) automatski iskljucio iz saobracaja kao tehnicki neispravna vozila... covjece, kada u gradu vozim u mali mozak mi bodu svjetla s kojekakvih gtd 2, seat ibiza i ostalih "tunera"... idioti
Kod nazalost kada bi se pravo gledala tehnička ispravnost vozila kao sto nazalost nije slucaj, 40% vozila bi po mom misljenju trebalo biti iskljuceno iz saobracaja permanentno. Xenon je jos i najmanji problem kad znas da iza tebe frajer fura s makinom koja se ne moze ni zaustavit kako treba a ne nesto drugo, ovo je sasvim neko novo poglavlje o kojem se moze prodiskutovat.
Discball

#35 Re: Xenon je "Ruski rulet" za auto!?

Post by Discball »

Samo da znate ja lično gledao kako vraćaju sa slovenske granice vozilo s divljim xenonima.

Naime, prema trenutno važećem zakonu u EU vozilo koje ima xenon sijalice mora imati projektor (to je ona leća što se vidi), sistem za pranje farova i automatsko podešavanje visine snopa.

Pod podešavanjem visine snopa se ne podrazumijeva kotačić pored volana sa par stepeni, nego sistem koji u svakom trentku zavisno od neravnina na cesti ili opterećenosti vozila drži liniju svjetlosnog snopa na istoj visini.

Iz gore navedenih razloga i jeste skuplji fabrički xenon far...jer pored sijalice ima i projektor koji ima elektromotor za nivelaciju, sistem za pranje kao i senzore položaja vozila kod zadnjih točkova...naravno all inclusive u cijenu xenona :D :D :D .
spreca

#36 Re: Xenon je "Ruski rulet" za auto!?

Post by spreca »

Discball wrote:Samo da znate ja lično gledao kako vraćaju sa slovenske granice vozilo s divljim xenonima.

Naime, prema trenutno važećem zakonu u EU vozilo koje ima xenon sijalice mora imati projektor (to je ona leća što se vidi), sistem za pranje farova i automatsko podešavanje visine snopa.

Pod podešavanjem visine snopa se ne podrazumijeva kotačić pored volana sa par stepeni, nego sistem koji u svakom trentku zavisno od neravnina na cesti ili opterećenosti vozila drži liniju svjetlosnog snopa na istoj visini.

[b]Iz gore navedenih razloga i jeste skuplji fabrički xenon far...jer pored sijalice ima i projektor koji ima elektromotor za nivelaciju, sistem za pranje kao i senzore položaja vozila kod zadnjih točkova...naravno all inclusive u cijenu xenona :D :D :D .[/b]

evo od prije mjesec dana novi zakon u rusiji vezano za xenon oduzimanje vozacke dozvole od 6mj.do dvije godine onim vozacima koji imaju xenon a nemaju na autu opciju kao sto je ono boldirano
mobbarley

#37 Re: Xenon je "Ruski rulet" za auto!?

Post by mobbarley »

ovako ja sam se bavio prodajom i ugradnjom xenona preko 3 godine...nikad nisam htio da ugradim xenone na auta sa can busom upravo iz razloga sto izazivaju kvarove kao opste poznati kvar na golfu 5 motoric brisaca..postoji vise nacina ''varanja'' can busa tj. vise setova od kojih se meni niti jedan nije ucinio 100% pouzdan da bih to stavio...osnovni problem je taj sto xenoni trose manje struje 35W od halogene sijalice 55W i to stvara probleme pored ostaloga..a sto se tice vrsta i marki xenon setova slobodno vam mogu reci da su to sve kineski proizvodi drugacije upakovani i skuplje placate samo kutiju istina imaju klase xenona kada ih kupujete kod nas vecinom prodavci uzimaju najslabiju klasu...
xenon je po meni odlicna stvar stvarno ima puno prednosti to sto su ljudi seljaci pa podignu farove i smetaju drugima to je druga stvar, to se fino moze podesiti da ne smeta i na farovima bez sociva...
a sto se tice lagalnosti toga mislim da je ovo neka kako treba drzava pa ajde ali ovako puno veci problem predstavljaju truhlovine raspadnute od nekog auta sa xenonima...slazem se da trebaju neki propisi vezano za xenone ali stvarno mislim da ima puuuno precih problema u saobracaju i oko ispravnosti vozila u saobracaju...
aerosa

#38 Re: Xenon je "Ruski rulet" za auto!?

Post by aerosa »

Najveći je problem sa delegatima koji (mahom na dvojkama ) skinu i sjenilo i metalni poklopac xenon sijalice koji dolazi na H4 bi-xenon pa to šljašti da ti oči ispadnu, bio on iza tebe ili ti išao u susret...
Image
za_sada_bez_dobrog_nicka

#39 Re: Xenon je "Ruski rulet" za auto!?

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Da dodam bilo koja Škodina vozila (Oktavija, Fabija...) koja jednostavno imaju toliko disperzivne farove da HID na takvim vozilima ubi one koji idu u susret...
emko1234

#40 Re: Xenon je "Ruski rulet" za auto!?

Post by emko1234 »

aerosa* nemoj me ruzit :D :D nisam znao da se ti brojevi odnose na boju snopa..mislio sam da se radi o nekoj snazi il cemu vec a iskreno nikad me nije previse zanimalo da bi sam provjerio..to sam cuo..al eto hvala na ispravci,primljeno k znanju..
kurajber* drug mi je za b6 a4 narucivao neke farove iz njemacke i jednom je donio ovdje neke farove od hella-e za golfa 3 gti s lecama tj s angel eyes..tako da mislim da na netu mozes naci milion tih stranica...sad koliko je to stvarno hella nemam pojma ..
naztee

#41 Re: Xenon je "Ruski rulet" za auto!?

Post by naztee »

Pošto vidim da je dosta šaroliko poimanje o HID/Xenon svjetlima, evo da razjasnimo par stvari...
Standardni HID kitovi daju oko 2500 lumena svjetlosti. To je "jačina". Obične halogene sijalice daju oko 700 lumena. Druga stvar, koja se gleda kod HID lampi je temperatura bijele boje, koja nema ništa (specijalno) sa intenzitetom svjetlosti. Druga stvar je što svjetlost kako ide prema plavom spektru, postaje slabije vidljiva za ljudsko oko, tako da UV svjetlost i ne vidimo uopšte.
Fabrička HID svjetla su u principu između 4300K (standard) i 6000K (recimo Mini).

Problem koji je imao originalni poster je u tome što HID kit nije bio predviđen za ugradnju na CAN bus auta, već je na postojeći balast dodato par sklopova da bi se samo zavarao CAN bus da je tu još uvijek prisutna halogena sijalica.
Prema mom iskustvu (prodao sam možda 3-4 palete HID kitova), potreban je balast, koji je namijenjen za CAN bus auta. Ugradio sam lično desetak kom (Golf 5, Volvo S40, S60, Audi A6, Mercedes ML i još par) i nije bilo problema.
Problem koji se tu desio je zbog toga što je sklop za svjetla u istom krugu kao i motor brisača, tako da je majstor u pravu kada je rekao da je to do Xenon kita, ali tvrdnji da je kit opasan za auto i nema baš previše mjesta, ako se naravno poštuju pravila ugradnje.

Što se tiče mog iskustva sa kitovima, Xenon / HID kit je ODLIČAN izbor za auta koja fabrički imaju leće (Clio 2 Ph1, Megane 2, Punto, Alfa Romeo 145,146, Audi, Volvo itd). Kod običnih, "reflektorskih" farova, bez leće, pitanje je pokušaja i promašaja. Na nekim autima "legne" i super izgleda, a na većini napravi gore sranje nego bez toga.
Problem je u vrsti i položaju izvora svjetlosti, jer je halogena lampa tačkasti izvor svjetlosti (sva svjetlost dolazi iz jedne "tačke"), a HID ampula svijetli kompletna, tj. izvor svjetlosti je lučni (izvor svjetlosti je električni luk/eng. arc).

A što se ostalog tiče, čuo sam razne gluposti, pa i od majstora "iz struke", kao npr da Xenon svjetla "vuku više struje", pa treba bolji akumulator itd :)
shin

#42 Re: Xenon je "Ruski rulet" za auto!?

Post by shin »

atko wrote:Ti xenoni su inace ubleha jedna ... to su proizvodjaci ubacili da te sijalica ne bi kostala 1 ili 5 ili 10 KM nego 150 :-)

Mozda jesu za nijansu bolji ... ali onome ko dolazi iz suprotnog smjera za nijansu vise i smetaju :-) ... ja nemam problema sa obicnim sijalicama ... a da imam onda bih pregledo jel sve u redu sa njima ili sa mojom grafickom :D

A to fuserjasko ugradjivanje mega ultra cool kit-ova iz cajne :-) ... ne kontam fakat ... ili ja mozda previse tehnicki gledam na stvari ... mozda sam zaosto malo al za mene je auto prevozno srdstvo od A do B a svjeltla sluze ako je izmedju A i B mrak :D

... jah zaboravih ... a podanu sluze da ne platis 40 kermi :D

Xenoni su za likove kojima je izlazak u grad pljeskavica na m.dvoru uz raspravu koliko audi A4 tdi moze povuc drugom.
respo

#43 Re: Xenon je "Ruski rulet" za auto!?

Post by respo »

shin wrote:

Xenoni su za likove kojima je izlazak u grad pljeskavica na m.dvoru uz raspravu koliko audi A4 tdi moze povuc drugom.
a sva nova auta su pravljena da bi ljudi isli na pljesku na m.dvoru :-)
izmedju ostalog koji vise ne postoji (mislim na gril kod tramvajske stanice)
Qler

#44 Re: Xenon je "Ruski rulet" za auto!?

Post by Qler »

ovo protiv xenona me podjsjeti sad kada sam prodavao auto, dodje lik, kcerka mu polozila i hoce joj auto. kaze dobro je sve, samo steta sto ima servo! reko sta!?!? ma kaze servo ti je boze sacuvaj, zacas izgubis kontrolu, znam ja sta je servo, imao ga ja. Reko svaka ti cast, sve sam cuo, ali ti si prvi sa servom.
Neelix

#45 Re: Xenon je "Ruski rulet" za auto!?

Post by Neelix »

shin wrote:

:D :lol: :thumbup:
johntra

#46 Re: Xenon je "Ruski rulet" za auto!?

Post by johntra »

joj, sad kad vam se emko javi..... :D
respo

#47 Re: Xenon je "Ruski rulet" za auto!?

Post by respo »

johntra wrote:joj, sad kad vam se emko javi..... :D
i nejgovim audijem a4 cini mi se i on ima full opremu sa fabrickim xenonima i golfa i nabraja covjek sve u autu sto nema veze sa datom temom :D
sodom

#48 Re: Xenon je "Ruski rulet" za auto!?

Post by sodom »

Qler wrote:ovo protiv xenona me podjsjeti sad kada sam prodavao auto, dodje lik, kcerka mu polozila i hoce joj auto. kaze dobro je sve, samo steta sto ima servo! reko sta!?!? ma kaze servo ti je boze sacuvaj, zacas izgubis kontrolu, znam ja sta je servo, imao ga ja. Reko svaka ti cast, sve sam cuo, ali ti si prvi sa servom.
možda voli tvrđe :D
citroen

#49 Re: Xenon je "Ruski rulet" za auto!?

Post by citroen »

Jel valja ili ne valja ugradjivati te xenone,ev ja vec godinu razmisljam o ugradnji xenona al nikako da ugradim :D :D :D
amba

#50 Re: Xenon je "Ruski rulet" za auto!?

Post by amba »

imam xenon na autu i do sada no sikiriki, nebih htijeo auto kupiti bez xenon svijetala, kao prvo lijepo izgleda kao drugo bolje se vidi!
Post Reply