www.sudbih.gov.ba

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Svemirski-Jebach

#1 www.sudbih.gov.ba

Post by Svemirski-Jebach »

sta mislite?
manijak1

Post by manijak1 »

Daleko je istina :oops: a nezavisno sudstvo još dalje . :oops:
car-x

Post by car-x »

puno gresaka u firefox-u - neprofesionalno uradjeno
Svemirski-Jebach

pojasni mi...izuzetno me zanima stručno mišljenje.

ja sam laik a zanima me gdje je problem jer znam lika koji je radio ovo...
daduli_sa

Post by daduli_sa »

Moje misljenje - osmisljeno prigodno ustanovi cija je stranica, jako mi se dopada zaglavlje stranice. Idejno raspored i navigacija dobro osmisljena. Odabir boja odlican! Ostavlja dojam ozbiljnosti.
Kritika/uputa za doradu - popraviti izgled menia sa lijeve strane, ne bi smjelo se da preklapaju vizuelno razliciti linkovi, mislim da bi trebali biti padajuci meniji po horizontali, ne po vertikali pogotovo sto tako "istiskuju" sve one ispod sebe i prave efekat stalnog titranja, pri tome se sami od sebe ne zatvaraju priliko napustanja tog menija, centralni dio gdje se nalaze podaci realizovati sa frejmovima a ne da je potrebno skrolati stranicu (50% ljudi nikada ne skrola stranicu do kraja), i najbitnije - posjetilac ne zna na kojem se jeziku trenutno nalazi, treba napraviti uvodnu stranicu gdje ce se vidjeti svi jezici, a ne da je Bosanski kao uvijek, a nigdje ga nema tek kada odes na Srpski ili Hrvatski vidis da postoji... Drugo, obiljezja BiH malo maknuti sa margine...

Ko je inace radio stranicu?! Ovako neoznacena i "potpisom" nezasticena je "super" za kopiranje - poraditi na tome!
Svemirski-Jebach

zanimljivo...

lično me zanima šta ljudi misle jer je ipak ovo stranica vrlo značajne institucije...
car-x

Post by car-x »

Svemirski-Jebach wrote:pojasni mi...izuzetno me zanima stručno mišljenje.

ja sam laik a zanima me gdje je problem jer znam lika koji je radio ovo...
navigacija je lose uradjena.. osim sto se dosta linkova preklapa sa onim ispod ili iznad, ni poravnanje nije dobro.. osim toga, ako neki meni ima vise menija, a posjetilac naklikne na neki drugi koji nema, onaj prvi ostane otvoren, sto je totalno pogresna informacija..

na stranici nema nit kontakt, nit imprint podataka.

predmeti pred sudom / statistika stoji "u izgradnji".. jedan od 10 smrtnih grijehova kod pravljenja web stranice.. ili izuzeti tacku dok ne bude materijala, ili ne postavljati stranicu online, dok je bilo koji dio "u izgradnji".

najcesca pitanja o sudu "u izgradnji" - vidi tacku iznad..

kod slika sudnice, za one sa losijom konekcijom (80% korisnika u BiH) trebalo bi postaviti umanjene slike tzv. thumbnails, i tek klikom na neki od njih otvoriti veliku sliku (eventualno u popup pendzeru).

pod "linkovi", linkovi na eksterne stranice bi trebalo da se otvaraju u extra pendzeru..

http://www.izbori.ba je "mrtav" link.

(ne ulazeci u u raspravu kakve veze imaju izbori, vanjskotrgovinska komora, itd, sa sudom BiH, a jos manje ministarstvo vanjskih poslova.. mogli su jos i link na sda.ba stavit)..

to je kod nas haman hit, kad pravis stranicu za drzavnu instituciju, da se poredaju linkove na sve druge drzavne institucije koje imaju svoj web site..

mijenjanje mjesta linkovima za jezike je zbunjujuce, a nedostatak prikzaivanja aktuelnog jezika je neko vec pomenuo..

"адресу пошиљаоца." adresu posaljioca valjda..

"Поднесци би требали бити написани на једном од језика" - ovo romanticno zvuci.. hrvatski na cirilici.. sad se njofra u grobu okrece..

i jos par sitnijih gresaka glede sadrzaja i to, ali to nije tehnicki dio stranice, i vjerovatno je neko drugi odgovoran za to.. sve u svemu, pohvalno je da se malo pomalo drzavne institucije bude glede novih tehnologija i medija..

sto se tice ovog ko je radio stranicu, porucio bi mu, u slucaju da se ozbiljnije bavi ovim poslom, ili da se kani ozbiljnije bavit, da u svakom slucaju, prije pustanja u produkcije pregleda stranicu u svim dostupnim browserima (firefox vec koristi oko 25% korisnika, opera ima isto svoj udio.. safari mozda u BiH nije toliko rasprostranjen, ali sigurno jesu starije verzije IE (5.01 i 5.5) koje i imaju najvise "bubica" glede prikazivanja stranice).. jednostavno, radi poslovnosti, ozbiljnosti itd..
Svemirski-Jebach

bice preneseno...

nadam se da ce glas naroda imati odjeka. eto, mozda prvi put. a mozda i ne. :)

u svakom slucaju, hvala na komentaru...
car-x

Post by car-x »

Svemirski-Jebach wrote:bice preneseno...

nadam se da ce glas naroda imati odjeka. eto, mozda prvi put. a mozda i ne. :)

u svakom slucaju, hvala na komentaru...
samo pazi, web dizajneri, koji se u zadnje vrijeme ubrajaju u umjetniku su poprilicno sujetni ljudi i zato oprezno, da ti jaran ostane jaran.. ;)
daduli_sa

Post by daduli_sa »

Pa nadat se da hoce inace zaista nece biti svrhe davati komentare na slicne teme... :bih:
Svemirski-Jebach

nije mi jaran... :D

zato mogu slobodno da ga kritikujem.
Svemirski-Jebach

mislim mogu sugerisati ali sta ce biti...ko zna. stvarno bi bilo lijepo da nas najbolji sud ima najbolju stranicu...
Post Reply