WTO

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dezze

#1 WTO

Post by Dezze »

Prije par dana mi je u ruke dosao tekst o Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) i clanstvu BiH u ovoj organizaciji.... Prema tom tekstu, ocekuje se da ce nasa zemlja u WTO uci do kraja ove godine, kao punopravna clanica.

Mene zanima vase misljenje o WTO.... Koliko je ova organizacija korisna a koliko nije.... jer mnoge zemlje teze clanstvu u WTO, mnoge su vec clanice, ali se opet brojne vlade bune zbog nekih pravila, a i nevladine organizacije WTO ne stede kada je kritikuju.... Koje su, dakle, prednosti i mane.... ja imam odredjeni stav po ovom pitanju, ali ga u ovom trenutku ne bih iznosio. Uradicu to kasnije :)
Goa

Post by Goa »

neznam koji ti je tekst dosao u ruke, ali Bosna je jos uvijek negdje na pocetku pregovora o clanstvu u WTO (iako je sve započeto jos davne 1999. godine. Jos uvijek sve sve tehnički pregovara (boga pitaj kako), al eto.

A wto ko wto, naklonjeni razvijenim i to je to. Od siromasnih se trazi da se ukine sve, dok bogati ni habera. Evo kolko se ganja da EU ukine subvencije na izvoz pa kilavo ide, a sa US nikako.

samo neznam ko ce reci nasim poljoprivrednicima da sa clanstvom u wto mogu zaboraviti na subvencije na koje su dosad navikli (subvencije po proizvodu)....

A sa druge strane negativni efekti wto su krivica uglavnom lidera manje razvijenih zemalja koji ne mogu/ne znaju da se izbore za povlastice.... kako li ce nasi proci... nemas se sta ni nadati... wto je nauka a nasi bajni politicari neznaju ni tablicu mnozenja
Deb's

Post by Deb's »

slažem se s prethodnim postom! wto radi na tome da ti onemogućava bilo kakvu zaštitu domaće proizvodnje, jer ak ti pokušaš nešto takvo oni to proglase kao " kršenje međunarodnih ugovora o slobodnoj trgovini" i tako si najebo!!!

uglavnom, treba imat hebenu privredu pa onda tek se učlanit tamo!

jer će jeftina i konkurentija roba pojest i ovo malo privrede što imamo :(
Post Reply