World Press Photo - jos jedna godina istorije nasilja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zoka

#1 World Press Photo - jos jedna godina istorije nasilja

Post by zoka »

Svaki put kad pogledam galeriju World Press Photo duboko se uzrujam. Slazem se da istina je najbitnija...
Image
... i slazem se da su fotografije pobjednice World Press Photo genuine art ali eto prodje 50 godina kako se dodjeljuje World Press Photo nagrada i jeli svjet ista bolji?

50 godina ratovanja od kojih 5 vidjeh sam svojim ocima... vidjeh i te svetske protuhe koje promarshirase Bosnom u potjeri za slavom, slikajuci vodjeni jednim jedinim ciljem a prizor sto je uzhasniji to bolji i ako je dovoljno uzhasan moze se i ispuniti san svakog fotografa da dobije tu prokletu World Press Photo
Image
Chris Hondros, USA, Getty Images.
Young girl grieves her parents killed by US patrol, Tal Afar, Iraq, 18 January

Neko je postao slavan, nista se promjenilo nije osim sto je djete zauvjek ostalo bez onoga sto je mu najvrjednije... sjeme zla se sije ovom planetom a smisao World Press Photo se ozbiljno dovodi u pitanje.

Iskreno u meni nema dovoljno ironije da uputim cestitke pobjednicima.

Originalno napisano na zoka
Macuser

Post by Macuser »

Grozno, jadna djevojcica. Zaista grozno. Uzasno. Uzasno.
kekec

Post by kekec »

Ironija zivota. :(
Necija patnja, najtezi, najbolniji trenuci, nekom drugom
donose nagradu. Mozda je bolje reci: "nagradu". :-?
The_Fluid

Post by The_Fluid »

treba pregledati sve fotografije, i vidjeti sta je obiljezilo 2005.godinu:
pentijum

Post by pentijum »

S jedne strane si upravu Zoka, ali ipak trebaju ove i ovakve slike. Treba da se vidi ovo, i da ostane zabilježeno. A dodijeljivanje nagrade jeste apsurdno.
zoka

Post by zoka »

Ja se slazem sa vama, Fluid moj dobri, pogledao sam ja sveslike... iskreno zaplakah eto sta da ti dalje pricam?

Fotografije su shokantnetehnicki izvedene jako dobro i pokazuju trenutak o kojem se izvjestava savrseno... recimo fotografija:
Image
Andrew Testa, United Kingdom, Panos Pictures for The New York Times.
Reburial of Srebrenica massacre victims' bodies, Potocari, Bosnia, 11 July

Ova fotografija je nesto sto mi shvatamo i duboko u dushi osjecamo bol samo pitam se ovi lovci na kadrove koliko su iskreni i koliko suosjecaju se sa zrtvama? I na kraju sta se promjenilo?
zoka

Post by zoka »

Evo revimo ovoa fotografija:
Image
Mike Wells, United Kingdom.
Karamoja district, Uganda, April 1980. Starving boy and a missionary.

Jeli ista manje gladnih u Africi? Da i jos da dodam na to u zadnjih 25 godina natovario im se na vrat i AIDS.
VR6

Post by VR6 »

Ne znam sta bi ti rekao druze na ovo.

Istina je to sto pises, no opet, mozda svi ti fotografi i nisu dosli sami zato sto to zele, nego su tu poslani poslom. I oni ponekad rizikuju svoj zivot da bi napravili ovakve ekskluzivne slike, pa zauzvrat traze malo slave. Moras priznati da svi vole da budu nagradjeni za nesto - to nam je u prirodi.

Nije ovaj morao biti tu na "ratnoj liniji", no dosao je radi sto bolje slike, i prije svega, da neko tu sliku vidi i mozda razmisli malo o tome. Ljudi, pogotovo danas gledaju samo sebe i jedino ovakve potresne slike ih mogu natjerati da razmisle o drugima. Ako ova slika dobije i neku nagradu, ona ce biti jos vise medijski eksponirana, pa ce je vidjeti mnogo vise ljudi, sto znaci veca sansa da neko pomogne. Mislim da zbog toga ne treba kriviti fotografa sto je pokusao tim dobiti malo slave, jer svima nama treba neka motivacija.
Fair Life

Post by Fair Life »

Zivotinje su... 'mila majka'.

Kad pogledam te fotografije dodje mi da se objesim. Pisam i njih i nagradu koju pokupe.

A opet... potrebno je i to vidjeti.

Tesko... pretesko.

Nocna mora...

Jedan dobar meteor (pogolem) da nas razvali kako treba... donio bi nam olaksanje.
zoka

Post by zoka »

1980 sam imao 7 godina kad je snimljen kadar misionar i izgladnjeli djecak... koji je vjerovatno tu negdje moj vrsnjak, e sad dali je ziv? Nadam se da jeste... samo sanse su mu bile male...
Macuser

Post by Macuser »

Fotografije su potrebne da vidimo i naucimo i suosjecamo i pomognemo. Ne slazem se sa nagradom, tj. slozio bih se, ako bi novcana nagrada otisla subjektu fotografije (onaj djecak u Pakistanu bez ruke, tugooo mojaaa).

:( :( :(
repeater

Post by repeater »

zoka - tesko je smoci pribranost poslije ovih fotografija.
foto-reporteri su svjedoci, i nije im u moci da mijenjaju svijet. sumnjam da vecina nijh radi ovaj posao zbog priznanja i slave. do toga mozes stici i na laksi nacin. na kraju, sav nas ocaj, bijes i bespomoc sto provale u svjetlu ovih fotografija tonu bez odjeka u stvarnost iz koje poticu. bas onako kao sto je camus opisao u kugi.
zoka

Post by zoka »

ma dobro slazem se ja prva reakcija je uvijek burna nakon tri dana vec hladnije glava misli i slazem se da je sve sto vi kazete tako.... ali to je strasno :(
senada

Post by senada »

Image
(Vecernji list):
Niger umire od gladi
Niger, 01.08.2005. 21:50
(VL)
Zbog dugotrajne suše i najezde skakavaca koji su opustošili usjeve, oko tri milijuna ljudi u Nigeru, ili četvrtini stanovništva, prijeti smrt zbog gladi.
senada

Post by senada »

Vecernji list

U humanitarnoj katastrofi koja je pogodila tu drugu najsiromašniju zemlju svijeta najveće su žrtve djeca. Prema procjenama humanitarnih organizacija, u Nigeru zbog gladi, pothranjenosti i zaraznih bolesti trenutačno umire 150.000 djece. Nevladine humanitarne organizacije koje se nalaze u Nigeru i pokušavaju ublažiti posljedice katastrofe optužuju razvijene zemlje da su mjesecima ignorirale rane naznake gladi i da su okrenule leđa nadolazećoj krizi. Vlada Nigera, u kojemu kada nema suše i skakavaca usjevi rode toliko da se ljudi jedva prehrane, još u studenom prošle godine uputila je apele međunarodnoj zajednici za pomoć, ali nije bilo odgovora.
Osuda UN-a

Distribucija hrane, koju šalju Ujedinjeni narodi, u najudaljenijim područjima, stotinama kilometara od glavnog grada Niameya, počet će tek idući tjedan. Francuska, kojoj je Niger bio kolonija, objavila je da povećava pomoć u hrani na 4,6 milijuna eura. U Velikoj Britaniji 11 najvećih humanitarnih organizacija pokrenulo je akciju pomoći i nadaju se da će skupiti oko 10 milijuna eura. Službeni Pariz optužio je međunarodnu zajednicu da nije na vrijeme reagirala i spriječila pojavu gladi u Nigeru.

(AP)

UN je također osudio sporu reakciju međunarodne zajednice. Povjerenik UN-a za pomoć Jan Egeland izjavio je da je svijet na krizu u Nigeru reagirao tek nakon što su svijet obišle slike djece koja umiru od gladi. Sada nam svi nude pomoć. U tjedan dana obećano nam je više pomoći nego u posljednjih šest mjeseci. Europljani godišnje na sladoled troše 10 milijardi dolara, a Amerikanci na kućne ljubimce 35 milijardi izjavio je Egeland. UN je procijenio da je za pomoć gladnima Nigera potrebno oko 30 milijuna dolara.
Zarazne bolesti

Predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije danas su upozorili da Nigeru prijete(...)

Autor: Zorana BAJT
senada

Post by senada »

Image
Post Reply