Woodstock – 40 godina poslije

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

kmosst

#1 Woodstock – 40 godina poslije

Post by kmosst »

Woodstock – 40 godina poslije
Najveci parti na svijetu
Katarzicki spektakl od srece i blata, moralno ciscenje I uzdizanje iznad tjelesnih I dusevnih strasti i prljavstine. Duh Woodstocka je i nakon 40 godina jos uvijek medju nama.
Tri dana mira i muzike
Vjerovatno ne postoji ni jedan vikend u pokretu sezdesetih koji je tako sveobuhvatno analiziran istrazivan I komentiran, kao sto je na tadasnjim plakatima za najavu ovog spektakla pisalo “ Tri dana za mir I muziku”, koji je odrzan od 15. Do 17. Augusta 1969. godine nekoliko desetina kilometara sjeverno od New Yorka, na jednoj ledini koja je pripadala farmeru Maxu Yasguru, a ciji odjeci tako daleko I tako dugo preko pozornice opdjekuju i dan danas.
Woodstock je mit koji zivi.
Woodstock je prema perspektivama, idili i prodornosti bio ustvari antiamericki pokret ili patriotski ritual, prekid tradicije, ozivljananje duhovnosti hipi pokreta tako da i najeminentniji zahtjevi u pogledu Woodstoka sami ne mogu nikad biti umireni. Woodstock nije samo supermetafora sezdesetih, to je takodjer jedno stremljenje ka duhu koji je iz njega proisteklo.
Sta se na Woodstocku stvarno desavalo? Kao prvo, to je bila promocija i prodor avangarde u estetskom i tehnickom smislu u tome vremenu. Na ovome Open-air festivalu su se prestavili najjaci muzicki akteri toga vremena: od Janis Joplin, Creedence Clearwater Revival do za to vrijeme tajnog aduta Carlosa Santane,. Tehnika pozornice, rasvjeta bili su na tada najnovijem nivou. Na Woodstocku su bili po prvi put predstavljeni prenosni dualni sistemi ozvucenja, te” Woodstock okretna pozornica” (koja uzgred receno, tada nije dobro funkcionisala), a predstavljeni lightshow je uspostavio mjerila na ovom planu za jedan duzi period nakon Woodstocka.
Woodstock je od samog pocetka bio TV dogadjaj koji je direktno prenosen putem malih ekrana.
Jedan od najvecih dobitnika ovog festivala, u ovim selektivnim sjecanjima je svakako bio i Jimmy Hendrix. A tu su pored navedenih Joplin, Hendrix, Santana i CCR, bila jos imena poput: Joan Baez, Canned Heat, Ten Years After, Iron Butterfly, Blood, Sweat & Tears, Jefferson Airplane, The Who, Ravi Shankar, Melanie, Crosby, Stills, Nash & Young, Sha Na Na…
“Ali nista od svih muzickih dogadjanja na Woodstocku nije tako duboko ostalo u sjecanju kao prisustvo publike” moze se i dan danas cuti iz mnogobrojnih kritickih osvrta na ove dogadjaje, bilo je prisutno preko 500.000 gledalaca.
Multimedijalni Woodstock je bio ogledalo u kome su se ogledavale citave sezdesete. Citava jedna generacija se ogledala u prepoznavala u tome: ljudi u sreci i blatu.
Raj i pakao

Blato. Sta bi bio Woodstock bez blata. Jedan pretjerano dugi rok koncert moguce, ali nikad tako katarzicki spektakl bez izazova ovoga elementa, bez blata.

“No rain! No rain!” (“Necemo kisu, necemo kisu”) urlala je masa prema crnim oblacima koji su se nadvijali. A onda se sve prolomilo.

“ Gimme an F!” – “FFFFF” (“Dajte mi jedno F” – “FFFFFFF”)
“Gimme a U!” – “UUUUU” (“Dajte mi jedno U!” – „UUUUUUU“)
“Gimme a C!” – “CCCCC” (“Dajte mi jedno C” – “CCCCCCC”)
“Gimme a K!” –“KKKKK” (“Dajte mi jedno K” – “KKKKKKK”)
„What’s that spell“ – „FUUUUCK“ („Sta smo rekli“ – „JEBEEEEENO“)

Vec prvog festivalskog dana je Countri Joe Mc Donald ovo izveo, kao I slogan “Make Love Not War”, slovo po slovo, (“Vodimo ljubav, ne rat”), kao protest protiv rata u Vijetnamu koji je upravo toga vremena bjesnio.
Tek borbe u blatu, nakon jake kise, pokazali su Woodstock generaciju u punom svijetlu, mlade ljude kako se guraju po blatu, koje neodoljivo podsjeca na govna, mlade djevojke, potpuno gole, onako kako ih je bog stvorio, na putu na kupanje u obliznjem jezeru. Sve su ovo antipuritanske scene I scene antikulture, koje su snimile mnogobrojne prisutne kamere. I zacudjujuce: nista se nije desilo. Svijet nije propao, sudbina se nije nikom osvetila. Nebo je sijevalo munjama, a djeca cvijeca su blato na zamlji pretvarali u prljavi raj. Flert sa nacionalnim problematicnim stanjem pripada Woodstocku jednako kao i koristenje halucinogenih droga – I stvarno senator Rockfeller je to podrucje proglasio kratkotrajno za “disaster” podrucje. Metafora rata I katastrofe je ipak bila u pozadini desavanja, vazniji je bio osjecaj zajednistva mase.
Woodstock nije uspio da stvori raj na zemlji, ali je buducoj svakodnevnici i festivalskom folkloru dao odlucujuce impulse. Ponekad je to bila I utopija da se ideja nakon njene realizacije vise ne prepoznaje, ali djeluje, usprkos svemu.
I uvjek tamo gdje stoji jedan kiosk, koji prodaje makar i przeni krompir, i iz kojega drma glasna rok muzika, to je znak da je Woodstock jos uvjek sa nama.

Image

Woodstock poster

Image

Jimmy Hendrix na Woodstocku

Image

Janis Joplin na Woodstocku

Image

Joe Cocker na Woodstocku

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Ateista

#2 Re: Woodstock – 40 godina poslije

Post by Ateista »

:thumbup: Svaka cast na temi!

Svakako jedan od dogadjaja zbog kojih mi je zao sto sam tako kasno rodjen...

Moze se danas napraviti puzno veci koncert, sa najpoznatijim bendovima, ali nikad i nista se nece moci poredti sa Woodstock-om i snagom koju je taj koncert imao, kako zbog poruke koju je nosio, tako zbog muzicara koji su neponovljivi.

Cuo sam nesto, ne znam da li je mit, kako organizatori nisu bas imali dovoljno love, pa su se dvoumili da li da naprave ogradu da mogu da naplacuju ulaz, ili da naprave binu i da ne naplacuju ulaz, pa su se valjda ipak odlucili za binu.

Ne znam jeli mit ili istina, ali je zanimljivo.
pparadiso

#3 Re: Woodstock – 40 godina poslije

Post by pparadiso »

kmosst wrote:Woodstock nije uspio da stvori raj na zemlji, ali je buducoj svakodnevnici i festivalskom folkloru dao odlucujuce impulse. Ponekad je to bila I utopija da se ideja nakon njene realizacije vise ne prepoznaje, ali djeluje, usprkos svemu.
I uvjek tamo gdje stoji jedan kiosk, koji prodaje makar i przeni krompir, i iz kojega drma glasna rok muzika, to je znak da je Woodstock jos uvjek sa nama.
Da, da majstore - to je to. Rock muzika i dalje zivi. Hvala sto si me na momenat podsetio na to.
Ateista

#4 Re: Woodstock – 40 godina poslije

Post by Ateista »

pparadiso wrote:
kmosst wrote:Woodstock nije uspio da stvori raj na zemlji, ali je buducoj svakodnevnici i festivalskom folkloru dao odlucujuce impulse. Ponekad je to bila I utopija da se ideja nakon njene realizacije vise ne prepoznaje, ali djeluje, usprkos svemu.
Da, da majstore - to je to. Rock muzika i dalje zivi. Hvala sto si me na momenat podsetio na to.
Potrudimo se da tako i ostane, u ovom svijetu narodnjaka i elektronike... :thumbup:
Vitamin C

#5 Re: Woodstock – 40 godina poslije

Post by Vitamin C »

Impresivne fotografije sa impresivnog događaja. Šteta što Doorsi nisu svirali na Woodstocku, šteta što mene na njemu nije bilo. :)
Phobius

#6 Re: Woodstock – 40 godina poslije

Post by Phobius »

Festivali postoje i danas!

Muzika se razvija vremenom. Bas kao sto se razvijala i prije Woodstocka i poslije Woodstocka. Ne mozete ocekivati da jedan muzicki stil ostane isti za sva vremena. Slazem se da je danas previse smeca (u nasoj drzavi posebno), ali postoji isto toliko dobre muzike.
chino

#7 Re: Woodstock – 40 godina poslije

Post by chino »

Jedna od najdrazih ploca koju imam je upravo Woodstock, cetverostruki album, kada se otovore sve stranice dobije se ogomna slika uslikana sa bine,fenomenalno.. :thumbup:
Ateista

#8 Re: Woodstock – 40 godina poslije

Post by Ateista »

Phobius wrote:Festivali postoje i danas!

Muzika se razvija vremenom. Bas kao sto se razvijala i prije Woodstocka i poslije Woodstocka. Ne mozete ocekivati da jedan muzicki stil ostane isti za sva vremena. Slazem se da je danas previse smeca (u nasoj drzavi posebno), ali postoji isto toliko dobre muzike.
Naravno, razvija se, ali smatram da je tada rock muzika bila na vrhuncu, uz mozda jos par decenija kasnije. Mozda je i stvar ukusa, ali danas je rock muzika tako prazna i nema ni blizu one atmosfere onakvih ideja kakvih je tada bilo.

Valjda je to kao i sa svim pravcima, dozivi svoj vrhunac i istrose se sve ideje, onda pocinje da opada kvalitet i radjaju se nove vrste muzike...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#9 Re: Woodstock – 40 godina poslije

Post by Chmoljo »

Ateista wrote:
Phobius wrote:Festivali postoje i danas!

Naravno, razvija se, ali smatram da je tada rock muzika bila na vrhuncu, uz mozda jos par decenija kasnije. Mozda je i stvar ukusa, ali danas je rock muzika tako prazna i nema ni blizu one atmosfere onakvih ideja kakvih je tada bilo.

Valjda je to kao i sa svim pravcima, dozivi svoj vrhunac i istrose se sve ideje, onda pocinje da opada kvalitet i radjaju se nove vrste muzike...
nije samo to. drugačije su i okolnosti tada bile društvene, političke... suludo je bilo očekivati da to može potrajati. uostalom, da nije kvalitetno trajalo bi duže, jer kvalitet nema serijski broj, kvalitet dolazi iz individualca.

eh, ni nostalgija nije što je nekad bila :D
jaza_HZSA

#10 Re: Woodstock – 40 godina poslije

Post by jaza_HZSA »

e jest mi drago sto sam rodjen 15 tog..... :dance: :dance:
kmosst

#11 Re: Woodstock – 40 godina poslije

Post by kmosst »

Jos nekoliko interesantnih detalja:
Max Yasgur je naplatio kiriju za koristenje njegovog zemljista u ova tri dana tacno 50.000 dolara, Kolona auta koji nisu mogli ni naprijed ni nazad bila je duga 27 kilometara. Najkraci vremenski razmak izmedju nastupa dvije grupe bio je oko 40 minuta. Iskoristeno je oko 160.000 papirnih tanjira i oko 30.000 plasticnih viljusaka. 40 godina poslije Woodstocka jos uvjek postoje njegovi obozavaoci i njegovi ljuti protivnici, sirom svijeta. Dok je Jimmy Hendrix vazio za velikog dobitnika ovog festivala, dotle su veliki gubitnici bili Gratuful Dead i Blood, Sweat &Tears zbog konfuznih nastupa.
Festival je izbacio u sami vrh i grupu Cosby, Still & Nash.
32 grupe su nastupile za ukupno 200.000 dolara honorara,( naravno tadasnjih dolara).
Ulaznica za sva tri dana je bila 18 dolara, ali posto se kasnilo sa postavljanjem kucica za naplatu i posto se ograda srusila, organizator je objavio da je ulaz na festival slobodan. Tako je od ocekivanih 200.000 broj posjetilaca popeo na 500.000.
Za organizatore je sam festival predstavljao gubitak, kao prvo sto nisu mogli naplatiti karte, kao drugo, morali su organizovati dodatno medicinsko osoblje za toliko veliki broj posjetilaca. Bilo je ukupno 40 punktova za medicinsko zbrinjavanje, sa 40 ljekara. I dalje, zbog neopisive guzve u saobracaju, morali su pojedine izvodjace dovoziti helikopterima.
Ozvucenje je moralo nadjacati polamiliona ljudi. Bilo je angazovano 25 tehnicara koji su radili u dvije smjene. Napajanje tehnike je vrseno trofaznom strujom jacine oko 2.000 Ampera. Troskovi struje u ova tri dana iznosili su oko 150.000 dolara.
Tek prodajom filma I trostrukog albuma ostvaren je komercijalni uspjeh.
Dokumentarni film Woodstock dobio je nagradu Oskar u kategoriji dokumantarnog filma.
Na mjestu odrzavanja festivala podignuta je bista. To mjesto je i dan danas popularna turisticka destinacija.
Za 40. godiisnjicu Woodstocka planiran je jedan muzicki festival 15. I 16. augusta u New Yorku, a takodjer i na prostoru bivseg aerodroma Tempelhof u Berlinu.

Image
andrija2007

#12 Re: Woodstock – 40 godina poslije

Post by andrija2007 »

Vitamin C wrote:Impresivne fotografije sa impresivnog događaja. Šteta što Doorsi nisu svirali na Woodstocku, šteta što mene na njemu nije bilo. :)
Al su zato svirali na Vajt festivalu!
detroit-mercy

#13 Re: Woodstock – 40 godina poslije

Post by detroit-mercy »

I za kraj krilatica tog vremena "Gas, Gras and Ass". Sve sto ti je trebalo.
Vitamin C

#14 Re: Woodstock – 40 godina poslije

Post by Vitamin C »

andrija2007 wrote:
Vitamin C wrote:Impresivne fotografije sa impresivnog događaja. Šteta što Doorsi nisu svirali na Woodstocku, šteta što mene na njemu nije bilo. :)
Al su zato svirali na Vajt festivalu!
Uze mi festival iz usta.
dezurni_ucenik

#15 Re: Woodstock – 40 godina poslije

Post by dezurni_ucenik »

.
Last edited by dezurni_ucenik on 17/03/2016 04:23, edited 1 time in total.
Ateista

#16 Re: Woodstock – 40 godina poslije

Post by Ateista »

Na zalost, ni jedna od tih grpupa iz 99-te nije ni do koljena recimo Jimi-u, Janice, Santani... bar moje misljenje... :|
Phobius

#18 Re: Woodstock – 40 godina poslije

Post by Phobius »

Predobri Chemical Brothersi. Nekako mi bas simbolizuju taj razvoj muzike, nastupajuci na ovom Woodstocku 99. Morate priznati da zvuce fenomenalno.
dezurni_ucenik

#19 Re: Woodstock – 40 godina poslije

Post by dezurni_ucenik »

.
Last edited by dezurni_ucenik on 17/03/2016 04:22, edited 1 time in total.
Vitamin C

#20 Re: Woodstock – 40 godina poslije

Post by Vitamin C »

Chemical Brothersi odlični

Sisasta dimenzija Woodstocka je ipak najbolja. Woodstock Tits Festival. :D
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#21 Re: Woodstock – 40 godina poslije

Post by Nosferatu »

Woodstock se je odrzavao svakih 10 godina, do ove 40-godisnjice 2009, kad nece biti odrzan.

Steta, trebao sam ici 1999, planirao s prijateljem u automobilu od $800, da odemo na koncert za koji je ulaznica tj. pass kostao $200, i to 1999-te. I ne odoh, vise jer sam tek bio dosa u Ameriku i mislio sam da ce biti druga prilika, kasnije se ispostavilo da je boca od pola litre vode bila $10 (u to doba za $10 si mogao skoro pa da natocis rezevoar goriva - skoro 50 litara goriva), sad zamisli da si u nekoj pripizdini upstate NY, i da je august mjesec, a ti tri dana kampujes na otvorenom, fakticki u blatu, i kenjas i jedes, i spavas, i pisas, koliko vode treba drogiranim, pjanim i usijanim od skakama glavama da bude dovoljno? Pa su na kraju u delirijumu sve popalili i ove godine "nema sponzora", "teska ekonomska situacija", nece niko da pljune velo, jerbo prosli put je situacija izmakla kontroli, i to dobrano. A znam par ljudi koji su isli, kazu nisu mogli spavati nikako, u 4 ujutro idu likovi skacu na satore, bude ljude, vicu ustaj motherfuckers, ovo je Woodstock (kao nema spavanja, nisi dosao da spavas....)

Sto se tice imena aktova, prosli su put doveli najjace sto je Amerika imala da ponudi u datom momentu, i siguran sam da ih je kostalo toliko da kad su izracunali koliko su uzeli bendovi, koliko stage i priprema, koliko sve drugo, i na kraju kolika je steta bila, vjerovatno je zarada bila tanka organizatoru ali zato onima koji su kupili dozvole da prodaju i dovlace svoje djakonije, ti su uzeli i sakom i kapom. Jer kako drukcije da objasnim da na 40 godisnjicu Woodstock-a, isti nece biti odrzan zbog "teske ekonomske situacije i pomankanje sponzora"....
Woodstock 2009: Not Happening

woodstock1

Well, here’s a real shocker. Since it’s now August and he hasn’t yet announced plans for a Woodstock 40th anniversary concert he’s been babbling about for so long, promoter Michael Lang has admitted that the show will not, in fact, go on. The reason? Lang puts it succinctly enough: “Money. No sponsors.” So I guess we can chalk up another big-budget failure to the economic suck.

Lang’s original plan, to host a free, mid-August show in Brooklyn’s Prospect Park, would have cost eight to ten million dollars. And, oddly enough, no one wanted to foot that bill during these hard times. As Rolling Stone reports, Lang soon switched to plan B, which would make Woodstock 2009 part of Climate Week, September 20-26, an event intended to push world powers to take action on global warming and commit to a green economy. But now it looks like even that idea is kaput.

Luckily, neo-hippies will have plenty of other Woodstock-related events to keep them busy this month. On August 8th, Lang and Ang Lee will present and advance screening of Lee’s new film, Taking Woodstock, which will come out the 28th. VH1 and The History Channel also have Woodstock documentaries set to air. Perhaps best of all, according to RS, “on Aug. 23rd at Belleayre Mountain, just west of Woodstock, Lang will co-present Kidstock, with a “Tribute to Woodstock” by young musicians from Paul Green’s School of Rock.” Because that’s what we need.
Inace drzava NY ima 2 velika drzavna parka, jedan je Catskill Mountains i u sklopu tog parka je Woodstock, tj. u mjestu Woodstock, drugi je Adirondacks national park, i dio tog parka je Lake Placid na kojem su se odrzale zimske Olimpijske igre 1980 godine, inace to je hub europske burzujske skijaske elite, koja tamo zimi kreira projekciju Aspena ali na istocnoj obali (zbog blizine Quebecka i Montreala)....
Sounder

#23 Re: Woodstock – 40 godina poslije

Post by Sounder »

Izasao je i novi film o tom koncertu "Taking Woodstock"

http://www.imdb.com/title/tt1127896/
Jara

#24 Re: Woodstock – 40 godina poslije

Post by Jara »

Dojmovi novinara Newsweeka u tekstu pod naslovom:
I Was At Woodstock. And I Hated It.
Stop being nostalgic for the 40-year-old concert. It was wet, crowded, and overhyped.

http://www.newsweek.com/id/211496
agroplan

#25 Re: Woodstock – 40 godina poslije

Post by agroplan »

Evo trazenih linkova za Woodstock

[*]Woodstock 3 Days of Peace and Love 1970 Divx DVDRip
Screens:
Quote:
Description:
An intimate look at the Woodstock Music & Art Festival held in Bethel, NY in 1969, from preparation through cleanup, with historic access to insiders, blistering concert footage, and portraits of the concertgoers; negative and positive aspects are shown, from drug use by performers to naked fans sliding in the mud, from the collapse of the fences by the unexpected hordes to the surreal arrival of National Guard helicopters with food and medical assistance for the impromptu city of 500,000.

http://rapidshare.com/files/146743864/ ... 2.rar.html

Pass:
http://www.sxforum.org

:dance:
Post Reply