Wlan i konfiguracija routera

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderators: Bobi, Benq

User avatar
boske65
Posts: 17
Joined: 21/04/2009 13:18

#1 Wlan i konfiguracija routera

Post by boske65 » 28/09/2013 20:51

Tema koja ce obradjivati konfiguraciju routera u kucnoj mrezi. Krenucemo postepeno kroz pitanja i odgovore.
Unaprijed hvala


User avatar
boske65
Posts: 17
Joined: 21/04/2009 13:18

#2 Re: Wlan i konfiguracija routera

Post by boske65 » 28/09/2013 21:25

Image

manual na engleskom http://www.tp-link.com/Resources/docume ... _Guide.pdf

Za pocetak poceti cemo sa TP-Link routerom 740 N serije.
Kao prvo za ulazak u podesenje routera potrebno je ukucati IP adresu. Najcesca IP adresa je 192.168.0.1 ili 192.168.1.1.
Nju ukucavate u nekom od pretrazivaca, preporuka IE. User ID:admin i password: admin je default. Vas provajder je sklapanjem ugovora promjenio user id i password koji ce te dobiti ispisan na ugovoru. Ako nemate taj ugovor, onda se primorani resetovati wlan router, sa zadnje strane ima tipka reset. Cuvate je oko 30 sec. Koristite olovku sa tankim vrhom ili cackalicu. Nakon 30 sec ugase se i upale lampice na prednjem displeju.
Posto ste ukucali IP adresu potrebno je uraditi konfiguraciju konekcije i Wlan-a.
Za kablovski internet birate dinamicku konekciju, a ako ste na ADSL izabracete PPOE - morate unijeti korisnicko ime i password koji ste dobili od providera.
Poslije toga prelazite na podesavanje wireless. Default naziv SSID dodje TP-Link, ali ga mozete promjeniti i dati svoj naziv.
Podesite kanal na automatski ili prebacite na broj 6. Sacuvate i predjete na wireless security. Birate opciju WPA/WPA2 personal i ukucate sifru velicine do 10 znakova brojevi i slova. Ponovo na Save i predjete na SYSTEM tools, opcija reboot.
Restartujete router.
Napomena
1.za kablovski internet. Obavezno prije gore navedene procedure modem je potrebno iskljuciti na 5 min iz struje.
2.najbolje da podesenja uradite preko kabla koji dodje uz router, a ne preko wlana.
3.ako imate ukucanu ip adresu u mreznom adapteru morate je obrisati i postaviti na automatski sve, znaci bez ikakvih brojeva.
Last edited by boske65 on 28/09/2013 21:47, edited 1 time in total.

User avatar
Qurajber
Posts: 667
Joined: 06/05/2012 10:05

#3 Re: Wlan i konfiguracija routera

Post by Qurajber » 28/09/2013 21:36

192.168.0.1 ili 192.168.1.1 si se zahebao ili si vježbao na staroj verziji rutera... tplinklogin.net je ip adresa za ulazak u podešavanja rutera...Drugo, za kablovski internet, konkretno telemach nema potrebe gasiti ni modem ni ruter...

User avatar
boske65
Posts: 17
Joined: 21/04/2009 13:18

#4 Re: Wlan i konfiguracija routera

Post by boske65 » 28/09/2013 21:51

Qurajber wrote:192.168.0.1 ili 192.168.1.1 si se zahebao ili si vježbao na staroj verziji rutera... tplinklogin.net je ip adresa za ulazak u podešavanja rutera...Drugo, za kablovski internet, konkretno telemach nema potrebe gasiti ni modem ni ruter...
nisam se zhebao. jeste default tplinklogin.net, ali je default ip adresa 192.168.0.1 i preko nje mozes uci u podesavanje. probaj pa ces vidjeti - hehehehe ;). u nekim slucajevima bas kod telemach-a moras to uraditi jer zapamti mac adresu koja ti ne omogucava ulazak. da bi to rijesio modem se mora ipak ugasiti na 5 min da se resetuje i izbrise zadnju mac adresu i vrati na default. Pozdrav

User avatar
Qler
Posts: 20251
Joined: 18/10/2004 14:49
Location: Sarajevo

#5 Re: Wlan i konfiguracija routera

Post by Qler » 28/09/2013 22:30

Meni je sad mreza takva, logosoftov modem se spaja na tp-link router, a u drugoj sobi je d-link router u repeater modu koji se spaja na ovaj prvi i salje signal dalje. Tako sam rijesio problem pokrivenosti cijelog stana signalom. Plus oba routera imaju one od meni se cini 12dB antene. U pitanju je d-link dir-600 i tp-link 842ND

User avatar
boske65
Posts: 17
Joined: 21/04/2009 13:18

#6 Re: Wlan i konfiguracija routera

Post by boske65 » 28/09/2013 22:51

Qler wrote:Meni je sad mreza takva, logosoftov modem se spaja na tp-link router, a u drugoj sobi je d-link router u repeater modu koji se spaja na ovaj prvi i salje signal dalje. Tako sam rijesio problem pokrivenosti cijelog stana signalom. Plus oba routera imaju one od meni se cini 12dB antene. U pitanju je d-link dir-600 i tp-link 842ND
Primjer wlan access point uredjaja koji je kod mene.
Image

To si mogao i bolje rijesiti. Upotrebom wlan access point-a (dodatni uredjaj), prikljucis tp-link 842ND, drugi ti ne treba d-link, a na njega access point, pojacavas signal za pokrivenost po cijelom stanu(specifikacija kaze do 300m), a ujedno i stabilnu konekciju . Ako imas desktop PC - kupis Wlan adapter na USB sa antenom (preporuka TP-Link) i problem rijesen. Kod mene je tako rijeseno sve preko wlan-a. Cijena access pointa se krece oko 120 KM, ali dobijes pojacanje signala i jaci protok uploada i downloada u odnosu koji imas sada.
Zna biti prikljuceno 10-tak laptopa, macintosh desktop i desktop PC, a na brzini i jacini signala nista ne osjetim da se rasipa.
Investicija za razmisliti, ali mogu reci da se isplati. Nakon 1,5 godinu koristenja svaka para ulozena u to se isplatila. Svi ukucani zadovoljni, a znamo istovremeno svi biti prikljuceni.Pozdrav
Last edited by boske65 on 28/09/2013 23:20, edited 2 times in total.

User avatar
Qler
Posts: 20251
Joined: 18/10/2004 14:49
Location: Sarajevo

#7 Re: Wlan i konfiguracija routera

Post by Qler » 28/09/2013 23:19

Ma imao sam ovaj d link i kasnije kupio tp link. I onda mi ovo bila najjeftinija varijanta.

Sent from my Lumia 920 using Tapatalk

User avatar
boske65
Posts: 17
Joined: 21/04/2009 13:18

#8 Re: Wlan i konfiguracija routera

Post by boske65 » 28/09/2013 23:21

Qler wrote:Ma imao sam ovaj d link i kasnije kupio tp link. I onda mi ovo bila najjeftinija varijanta.

Sent from my Lumia 920 using Tapatalk
Vjeruj mi neces se pokajati. Em dobivas na jacini signala,em pokrivenost odlicna.

almirsahbaz
Posts: 13
Joined: 12/07/2007 11:08

#9 Re: Wlan i konfiguracija routera

Post by almirsahbaz » 23/04/2019 14:48

Router sa kojim ćete imati odličnu pokrivenost signalom u cijeloj kući: https://www.olx.ba/artikal/33535891/xia ... 00-router/

User avatar
Pauza
Posts: 428
Joined: 03/06/2016 11:00

#10 Re: Wlan i konfiguracija routera

Post by Pauza » 23/04/2019 14:56

almirsahbaz wrote:Router sa kojim ćete imati odličnu pokrivenost signalom u cijeloj kući: https://www.olx.ba/artikal/33535891/xia ... 00-router/

Dobri su im ruteri ali samo model sa oznakom 3g ili 4. Oni sa oznakom C ne vrijede ništa.

zdruzdjo
Posts: 3960
Joined: 16/08/2009 00:27

#11 Re: Wlan i konfiguracija routera

Post by zdruzdjo » 24/04/2019 20:32

Pozdrav.
Imam pitanje vezano za umrezavanje.
internet dolazi u kucu putem kablovske. ubee modem/ruter je tu. Telemach.

Moja zamisao je da uzmem neki switch i signal iz ruter-a posaljem na:
Racunar 1,
Racunar 2,
Dodatni wifi ruter 1
Dodatni wifi ruter 2
Eventualno ako se ukaze neka potreba mogu iz spomenutih dodatnih rutera uzeti signal za nesto.

Postoji nekoliko pitanja.
1 U sta se ukljucuje signal iz switch-a u "Dodatne rutere" LAN ili WAN?
2 Da li cu dobiti neko "gusenje, usporavanje, zajeeee na Dodatnim ruterima.
3 Da li na dodatnim ruterima treba gasiti DHCP
Hvala.

User avatar
Benq
Nindža revizor
Posts: 8643
Joined: 16/11/2009 18:00
Location: Sarajevo

#12 Re: Wlan i konfiguracija routera

Post by Benq » 24/04/2019 20:39

zdruzdjo wrote:..
1. Ubee ---> switch, iz switcha mreznim kablovima povezes dodatne rutere u WAN portove
2. Bice zagusenja ako svi ruteri budu radili na istom kanalu, zato je najbolje skinuti aplikaciju wifi analyzer i setovat rutere na slobodne kanale.
3. Ako na dodatnim ruterima ugasis DHCP, onda ces mrezni kabal iz switcha spajati u LAN portove na dodatnim ruterima i tako dobiti extender, a to nemas potrebe dirati.

zdruzdjo
Posts: 3960
Joined: 16/08/2009 00:27

#13 Re: Wlan i konfiguracija routera

Post by zdruzdjo » 24/04/2019 23:47

Benq wrote:
zdruzdjo wrote:..
1. Ubee ---> switch, iz switcha mreznim kablovima povezes dodatne rutere u WAN portove
2. Bice zagusenja ako svi ruteri budu radili na istom kanalu, zato je najbolje skinuti aplikaciju wifi analyzer i setovat rutere na slobodne kanale.
3. Ako na dodatnim ruterima ugasis DHCP, onda ces mrezni kabal iz switcha spajati u LAN portove na dodatnim ruterima i tako dobiti extender, a to nemas potrebe dirati.
Puno hvala na odgovoru.
Veoma mi je stalo do toga da se svi uredjaji i mrezi "vide" medjusobno. Razlog: puno se share-uje i stream-uje izmedju racunara, mobitela, laptopa..... Da li ce??

User avatar
Benq
Nindža revizor
Posts: 8643
Joined: 16/11/2009 18:00
Location: Sarajevo

#14 Re: Wlan i konfiguracija routera

Post by Benq » 25/04/2019 01:26

zdruzdjo wrote: Puno hvala na odgovoru.
Veoma mi je stalo do toga da se svi uredjaji i mrezi "vide" medjusobno. Razlog: puno se share-uje i stream-uje izmedju racunara, mobitela, laptopa..... Da li ce??
U tom slucaju bih ja ukinuo DHCP na dodatnim ruterima a mrezne kablove iz switcha spajao na LAN portove dodatnih rutera, time bi dodatni ruteri postali extenderi koji bi dodjeljivali IP adrese iz istog bloka tipa 192.168.0.X, a ne 192.168.1.X ili 2.X, samim tim bi citava mreza radila kao jedna cjelina i ne bi morao dodatno podesavati svaki uredjaj koji se spoji na te rutere kako bi "vidjeli" druge uredjaje na mrezi.

Dakle, na dodatnim ruterima prvo podesiti SSID i pass za wifi, a tek onda ugasiti DHCP.

zdruzdjo
Posts: 3960
Joined: 16/08/2009 00:27

#15 Re: Wlan i konfiguracija routera

Post by zdruzdjo » 26/04/2019 20:24

Benq wrote: U tom slucaju bih ja ukinuo DHCP na dodatnim ruterima a mrezne kablove iz switcha spajao na LAN portove dodatnih rutera, time bi dodatni ruteri postali extenderi koji bi dodjeljivali IP adrese iz istog bloka tipa 192.168.0.X, a ne 192.168.1.X ili 2.X, samim tim bi citava mreza radila kao jedna cjelina i ne bi morao dodatno podesavati svaki uredjaj koji se spoji na te rutere kako bi "vidjeli" druge uredjaje na mrezi.

Dakle, na dodatnim ruterima prvo podesiti SSID i pass za wifi, a tek onda ugasiti DHCP.
Znaci ne trebam ja dodjeljivati ip adrese ddodatnim ruterima. ili mogu. sad je sve to ispospajano lan-na-lan I sve radi I ja sam dodjelio ip adrese dodatnim ruterima I glavnom. I sve se vidi sa svacim. :-) da li bih trebao opet isto ili????
Ali eto malo je prtljavo sa kablovima pa hocu da malo reda uvedem sa switchem.

User avatar
Benq
Nindža revizor
Posts: 8643
Joined: 16/11/2009 18:00
Location: Sarajevo

#16 Re: Wlan i konfiguracija routera

Post by Benq » 26/04/2019 21:08

zdruzdjo wrote: Znaci ne trebam ja dodjeljivati ip adrese ddodatnim ruterima. ili mogu. sad je sve to ispospajano lan-na-lan I sve radi I ja sam dodjelio ip adrese dodatnim ruterima I glavnom. I sve se vidi sa svacim. :-) da li bih trebao opet isto ili????
Ali eto malo je prtljavo sa kablovima pa hocu da malo reda uvedem sa switchem.
Ako ti sad sve funkcionise, onda samo dodaj switch izmedju Ubee i dodatnih rutera. Ako ti je sve spojeno lan-na-lan onda si ti vec ugasio DHCP u dodatnim ruterima. Ja sam tako napravio mrezu kod komsinice od starog adsl tp-link rutera i telemach Cisco modema, samo ugasio DHCP na tp-link ruteru i spojio kabal u lan port.

zdruzdjo
Posts: 3960
Joined: 16/08/2009 00:27

#17 Re: Wlan i konfiguracija routera

Post by zdruzdjo » 29/04/2019 23:28

Benq wrote:
Ako ti sad sve funkcionise, onda samo dodaj switch izmedju Ubee i dodatnih rutera. Ako ti je sve spojeno lan-na-lan onda si ti vec ugasio DHCP u dodatnim ruterima. Ja sam tako napravio mrezu kod komsinice od starog adsl tp-link rutera i telemach Cisco modema, samo ugasio DHCP na tp-link ruteru i spojio kabal u lan port.
Puno ti hvala
Uspio sam sve i sve super radi.
Uzeo sam najjeftiniji tp link ruter sa 5 portova. Mislio sam da ce biti smece ali cak i uz njega sve je perfektno.

Sve fino radi i sve se fino vidi.

User avatar
arnes_king
Posts: 5911
Joined: 01/03/2011 00:43
Location: Bosna

#18 Re: Wlan i konfiguracija routera

Post by arnes_king » 01/05/2019 14:44

Imam jedan cudan povremeni problem.

Imam BHT innbox v44 ruter na koji je kablom spojen TP-LINK TL-WR841N/TL-WR841ND ruter. u wan port Kalbom na PC imam uvijek zakucano 50/8 brzinu. Preko WiFi mi inace daje punu brzinu, ali povremeno se desi da nesto zabaguje i onda WiFi nestabilan skroz, brzina varira, pada i nikad nije kakva treba, dok kablom i dalje sve normalno.

Pokusavao sve moguce postavke mijenjati, na drugi nacin spajati i podesavati i jedno vrijeme radi pa ponovo isto. Mijenjao kanale, gledao da nema u blizini da se preklapa kanal, pokusavao cak i sa ddwrt firmware ali opet isto.

Radi mi mozda sedmicu-dvije sve super i onda zabaguje i zeza WiFi i ne mogu ustimati dok ga ne vratim na tvornicke. Nakon toga opet jedno vrijeme radi normalno dok se opet ne pocne desavati.

Zna li neko sta bi moglo biti i kako da rijesim problem?

EDIT: Evo opet me zezalo zadnjih dana, sad uradio factory reset i nista podesavao nisam ostavio kako jest preko wan port sve automatski i opet brzina normalna i stabilna. I ovako ce raditi sedmicu, dvije i onda opet zeza... Sreca pa se resetuje brzo i ne moram podesavati, a i da moram ima backup ali nervira opet....

User avatar
SanskiBiser
Posts: 4482
Joined: 14/05/2007 02:18
Location: Unsko-Sansko-Migrantski Kanton

#19 Re: Wlan i konfiguracija routera

Post by SanskiBiser » 01/05/2019 15:50

arnes_king wrote:Imam jedan cudan povremeni problem.

Imam BHT innbox v44 ruter na koji je kablom spojen TP-LINK TL-WR841N/TL-WR841ND ruter. u wan port Kalbom na PC imam uvijek zakucano 50/8 brzinu. Preko WiFi mi inace daje punu brzinu, ali povremeno se desi da nesto zabaguje i onda WiFi nestabilan skroz, brzina varira, pada i nikad nije kakva treba, dok kablom i dalje sve normalno.

Pokusavao sve moguce postavke mijenjati, na drugi nacin spajati i podesavati i jedno vrijeme radi pa ponovo isto. Mijenjao kanale, gledao da nema u blizini da se preklapa kanal, pokusavao cak i sa ddwrt firmware ali opet isto.

Radi mi mozda sedmicu-dvije sve super i onda zabaguje i zeza WiFi i ne mogu ustimati dok ga ne vratim na tvornicke. Nakon toga opet jedno vrijeme radi normalno dok se opet ne pocne desavati.

Zna li neko sta bi moglo biti i kako da rijesim problem?

EDIT: Evo opet me zezalo zadnjih dana, sad uradio factory reset i nista podesavao nisam ostavio kako jest preko wan port sve automatski i opet brzina normalna i stabilna. I ovako ce raditi sedmicu, dvije i onda opet zeza... Sreca pa se resetuje brzo i ne moram podesavati, a i da moram ima backup ali nervira opet....
Cest problem na TP link ruterima od revizije do revizije ukake pojedine modele. Probaj sa drugim ruterom kod mene WR940N iste probleme imao, sve probao nista nije pomoglo. Na kraju uzeo Mercusys MW325R citavu kucu pokriva oko 180 kvadrata prizemlje i sprat savrseno radi sve vec 5 mjeseci. WR940 stoji ko ukras na polici.

User avatar
arnes_king
Posts: 5911
Joined: 01/03/2011 00:43
Location: Bosna

#20 Re: Wlan i konfiguracija routera

Post by arnes_king » 01/05/2019 19:21

Hvala na odgovoru!

Pa planiram nabaviti neki malo bolji ruter sa 5GHz.

Moze li se nanaviti neki da valja do 100KM ili je ipak bolje dodati jos malo posto se to ne uzima svaki dan a i da budem miran?

Imate li preporuka ako ima do stoje neki da ima mogucnost da salje wifi istovremeno i ma 2.4GHz a i na 5GHz? Gledao sam neki xiaomi ruter koji sve to ima i dosta je jeftiniji od npr tp-link, dodje s postarinom oko 60ak KM koliko se sjecam? Da li valja to ili ipak ici na neke provjerene brendove?

User avatar
REDDEVILS
Posts: 2656
Joined: 21/02/2011 12:56

#21 Re: Wlan i konfiguracija routera

Post by REDDEVILS » 01/05/2019 19:34

Ja cu u petak otici da si uzmem ovaj Router Wireless ASUS Dual-Band RT-AC58U
Image
https://www.plus.ba/bs/product/2545/rou ... d-rt-ac58u
A imo sam Tplink od nekih 80 KM i stalno je nesto zezao tako da sad prelazim na ASUS :)

User avatar
SanskiBiser
Posts: 4482
Joined: 14/05/2007 02:18
Location: Unsko-Sansko-Migrantski Kanton

#22 Re: Wlan i konfiguracija routera

Post by SanskiBiser » 01/05/2019 21:12

REDDEVILS wrote:Ja cu u petak otici da si uzmem ovaj Router Wireless ASUS Dual-Band RT-AC58U
Image
https://www.plus.ba/bs/product/2545/rou ... d-rt-ac58u
A imo sam Tplink od nekih 80 KM i stalno je nesto zezao tako da sad prelazim na ASUS :)

Ima i ovaj jeftiniji model, odlican je, vec duze na trzistu i fino radi, a 3 godine garancija je standardna kod Asusa.

https://www.ekupi.ba/ASUS-Router-RT-AC1 ... 99590.aspx

User avatar
valjuga
Posts: 2120
Joined: 25/03/2012 17:50
Location: Balkan

#23 Re: Wlan i konfiguracija routera

Post by valjuga » 02/05/2019 11:21

REDDEVILS wrote:Ja cu u petak otici da si uzmem ovaj Router Wireless ASUS Dual-Band RT-AC58U
Image
https://www.plus.ba/bs/product/2545/rou ... d-rt-ac58u
A imo sam Tplink od nekih 80 KM i stalno je nesto zezao tako da sad prelazim na ASUS :)
Druže,ja sam imao iskustva sa oba ta brenda ali meni je Tenda najbolja/najstabilnija do sad.
Et uzmi u razmatranje...

User avatar
Benq
Nindža revizor
Posts: 8643
Joined: 16/11/2009 18:00
Location: Sarajevo

#24 Re: Wlan i konfiguracija routera

Post by Benq » 02/05/2019 11:26

arnes_king wrote:Imam jedan cudan povremeni problem....
Da ne quotam citav post..

Mozda je glupo pitanje, ali jesi li probao sa nekim starijim fw-om?

User avatar
arnes_king
Posts: 5911
Joined: 01/03/2011 00:43
Location: Bosna

#25 Re: Wlan i konfiguracija routera

Post by arnes_king » 02/05/2019 11:43

Benq wrote:
arnes_king wrote:Imam jedan cudan povremeni problem....
Da ne quotam citav post..

Mozda je glupo pitanje, ali jesi li probao sa nekim starijim fw-om?
Nisam. Mislio sam probati jos openwrt pa ako ne bude poboljsanja probat cu jos i to, hvala.

Post Reply