Wizz air
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#1651 Re: Wizz air
To isto je uveo i Ryanair... nema vise besplatnog kofera.
-
Nadzorna_ploca
#1652 Re: Wizz air
Meni dosla na mail obavijest da mi poklanjaju prioritet i da izvucem kartu opet ako sam vec izvukao. I fakat tamo na odlaznoj karti stoji prioritet, zagarantovan kofer u cabini mogucnost da ponesem i ranac sa sobom. 
-
mirzasut
#1653 Re: Wizz air
To je način da premoste već kupljene karte sa novom uredbom...Nadzorna_ploca wrote:Meni dosla na mail obavijest da mi poklanjaju prioritet i da izvucem kartu opet ako sam vec izvukao. I fakat tamo na odlaznoj karti stoji prioritet, zagarantovan kofer u cabini mogucnost da ponesem i ranac sa sobom.
Sve u svemu, poskupljenje. Osnovna dodana cijena Prioritet je 5 €, al je rijetka, samo za Budimpeštu. Ostale karte su u rasponu od 6-10 €, kada pomnožimo to za povratni let negdje oko 15 €!
Objašnjenje da je prtljag razlog duže manipulacije kod ulaska i izlaska putnika zvuči smiješno... ovim će imati znatno više prtljaga u kabinskom prostoru i samim tim manipulacija-smještaj putnika će biti konfuzniji i duži. Ali finansijski isplativiji za Wiz.
- Maraschino
#1654 Re: Wizz air
Ne tako davno placali smo svaki kofer osim ruksaka i laptop tasne. Poslije su uveli(uredba EU) da se mora omoguciti besplatan kofer za putnike.
Sada ponovo vracaju na staro. Jaki su lobiji.
Vise zastoja i problema prave predani koferi nego oni koji idu gore. Dva puta zaredom stvorila se zbrka. Trebamo da poletimo i onda se pojavljuje problem sa predatim prtljagom. Neciji kofer zavrsio u nasem avionu ili od naseg putnika otisao u drugi avion. Sat cekanja, otvaraju se prtljage, rove se koferi, avion zakasnio na svoje vrijeme za polijetanje pa ceka novo, moli za koridor jer je svoj propustio...hiljade komplikacija upravo sa predavanjem prtljage.
Kada kofer ide sa tobom ti se brines o njemu.
Sada ponovo vracaju na staro. Jaki su lobiji.
Vise zastoja i problema prave predani koferi nego oni koji idu gore. Dva puta zaredom stvorila se zbrka. Trebamo da poletimo i onda se pojavljuje problem sa predatim prtljagom. Neciji kofer zavrsio u nasem avionu ili od naseg putnika otisao u drugi avion. Sat cekanja, otvaraju se prtljage, rove se koferi, avion zakasnio na svoje vrijeme za polijetanje pa ceka novo, moli za koridor jer je svoj propustio...hiljade komplikacija upravo sa predavanjem prtljage.
Kada kofer ide sa tobom ti se brines o njemu.
- Sarah24
#1655 Re: Wizz air
E jest malo sutra. Kad vam ne bude mogao stati prtljag u kabinu jer nema mjesta, pa morate staviti torbu ispod nogu pa ne mozete ustati u wc, kad budete (budemo) morali trcati da budemo prvi zbog toga sto nece biti mjesta za nas prtljag, vidjet cete.
Jednom sam nabasala na tu situaciju dok su se mogli unositi veci koferi gore, tobejarabi narod hoce da izgine, isto u kokosinjcu bilo, torbe svuda oko nas, po krilu, ispod nogu, ma fuj!!

Jednom sam nabasala na tu situaciju dok su se mogli unositi veci koferi gore, tobejarabi narod hoce da izgine, isto u kokosinjcu bilo, torbe svuda oko nas, po krilu, ispod nogu, ma fuj!!
-
Nadzorna_ploca
#1656 Re: Wizz air
Pa tako je svaki put u zadnjih godinu dana kako sam ja letio..4 puta isto sranje, vika cika galama i borba za mjesto da se metne kofer..
- Sarah24
#1657 Re: Wizz air
Vjeruj da se bilo malo smanjilo otkako su uzimali te kofere da idu dole u kako se zove to, prtljaznik onaj ne u kabinu
Eto, ja sam to primjetila ne znam sad
Eto, ja sam to primjetila ne znam sad
- Maraschino
#1658 Re: Wizz air
ko ce narodu ugoditi
- Nothing
#1659 Re: Wizz air
poz. Dobio sam mail od Wizz u vezi prtljaga. Udjem na app kad I tamo izmjene neke, traze da potvrdim ponovo let iki da mi vrate novac. Hocu li imati kakvih dodatnih troskova? I zna li neko zasto ovo izbacuje? Hvala..
- spreca
#1660 Re: Wizz air
svaki avion moze da primi sav standardni (rucni)prtljag plus laptop i neku vrecicu kupljenih stvari u fre shopu od svakog putnika ......nevidim zasto je problem predati kofer/e u "podrum".....neki kazu da to zadrzava avion itd sto apsolutno nije tacno i nema veze sa vezom.....velika prtljaga se pocne predavati minimalno 2sata prije leta a sva druga zadrzavanja su do aerodromskih sluzbenika i carine i granicne policije sto nema veze sa aviokompanijom......po dolasku na aerodrom na koji ste doletjeli predate stvari vas uvijek cekaju dok vi prolazite pasosku kontrolu....samo onima koji nisu navikli letjeti i nisu ranije letjeli to malo cudno izgleda a pogotovu sto su to uvijek mali aerodromi.....na velikim aerodromima bi mu ruke otpale vucarajuci kofere ili gurajuci kolica....neki jos uvijek neznaju razliku medju avio i autobuskim saobracajem....ja sam imao priliku vidjeti kada kofer uvlace u autobus a nemogu pa mole da im se pomogne...valjda samo da nebi dali marku ili dvije za kofer u bunkeru autobusaSarah24 wrote:E jest malo sutra. Kad vam ne bude mogao stati prtljag u kabinu jer nema mjesta, pa morate staviti torbu ispod nogu pa ne mozete ustati u wc, kad budete (budemo) morali trcati da budemo prvi zbog toga sto nece biti mjesta za nas prtljag, vidjet cete.
Jednom sam nabasala na tu situaciju dok su se mogli unositi veci koferi gore, tobejarabi narod hoce da izgine, isto u kokosinjcu bilo, torbe svuda oko nas, po krilu, ispod nogu, ma fuj!!![]()
- drndalo
#1661 Re: Wizz air
Ako ti izmjene odgovaraju prihvatis, ako ne, ne prihvatis... Salu na stranu, za tako nesto ne bi trebalo biti troskova, a ako bi, to jasno mora pisati prije konacne potvrde.Nothing wrote:poz. Dobio sam mail od Wizz u vezi prtljaga. Udjem na app kad I tamo izmjene neke, traze da potvrdim ponovo let iki da mi vrate novac. Hocu li imati kakvih dodatnih troskova? I zna li neko zasto ovo izbacuje? Hvala..
- shake69
#1662 Re: Wizz air
Nije bas tako, ili nije bas uvijek tako. Prije par mjeseci dao kofercic u ''space'' jer su bunkeri iznad bili preoptereceni pa nas jedan dio zamolili da odnesu gratis u ''trbuh'' tice. I bogme kad smo stigli ljudi koji su torbe unijeli sa sobom odose lagano pored nas a mi moradosmo cekati 15-20 minuta badava dok ih dostavise na pokretnu traku. Ako ti se zuri, posebno ako je kasni let nije ti ni tih 15 minuta svejedno.spreca wrote:svaki avion moze da primi sav standardni (rucni)prtljag plus laptop i neku vrecicu kupljenih stvari u fre shopu od svakog putnika ......nevidim zasto je problem predati kofer/e u "podrum".....neki kazu da to zadrzava avion itd sto apsolutno nije tacno i nema veze sa vezom.....velika prtljaga se pocne predavati minimalno 2sata prije leta a sva druga zadrzavanja su do aerodromskih sluzbenika i carine i granicne policije sto nema veze sa aviokompanijom......po dolasku na aerodrom na koji ste doletjeli predate stvari vas uvijek cekaju dok vi prolazite pasosku kontrolu....samo onima koji nisu navikli letjeti i nisu ranije letjeli to malo cudno izgleda a pogotovu sto su to uvijek mali aerodromi.....na velikim aerodromima bi mu ruke otpale vucarajuci kofere ili gurajuci kolica....neki jos uvijek neznaju razliku medju avio i autobuskim saobracajem....ja sam imao priliku vidjeti kada kofer uvlace u autobus a nemogu pa mole da im se pomogne...valjda samo da nebi dali marku ili dvije za kofer u bunkeru autobusaSarah24 wrote:E jest malo sutra. Kad vam ne bude mogao stati prtljag u kabinu jer nema mjesta, pa morate staviti torbu ispod nogu pa ne mozete ustati u wc, kad budete (budemo) morali trcati da budemo prvi zbog toga sto nece biti mjesta za nas prtljag, vidjet cete.
Jednom sam nabasala na tu situaciju dok su se mogli unositi veci koferi gore, tobejarabi narod hoce da izgine, isto u kokosinjcu bilo, torbe svuda oko nas, po krilu, ispod nogu, ma fuj!!![]()
- spreca
#1663 Re: Wizz air
To je sve do aerodromskih sluzbi.....ja taj vid saobracaja koristim preko35godina i rijetko kada sam cekao kofer za sve te godine.......na vecim aerodromima vam niko nebi dozvolio velike kofere u salon......cesto mi se desi da kad sletim bukvalno za 5minuta sleti 5aviona i nikad nisam imao problema sa bagazeom....to je cijena jeftinih letova......zaboravih.....15 minuta nije nikakvo vrjemeshake69 wrote:Nije bas tako, ili nije bas uvijek tako. Prije par mjeseci dao kofercic u ''space'' jer su bunkeri iznad bili preoptereceni pa nas jedan dio zamolili da odnesu gratis u ''trbuh'' tice. I bogme kad smo stigli ljudi koji su torbe unijeli sa sobom odose lagano pored nas a mi moradosmo cekati 15-20 minuta badava dok ih dostavise na pokretnu traku. Ako ti se zuri, posebno ako je kasni let nije ti ni tih 15 minuta svejedno.spreca wrote:svaki avion moze da primi sav standardni (rucni)prtljag plus laptop i neku vrecicu kupljenih stvari u fre shopu od svakog putnika ......nevidim zasto je problem predati kofer/e u "podrum".....neki kazu da to zadrzava avion itd sto apsolutno nije tacno i nema veze sa vezom.....velika prtljaga se pocne predavati minimalno 2sata prije leta a sva druga zadrzavanja su do aerodromskih sluzbenika i carine i granicne policije sto nema veze sa aviokompanijom......po dolasku na aerodrom na koji ste doletjeli predate stvari vas uvijek cekaju dok vi prolazite pasosku kontrolu....samo onima koji nisu navikli letjeti i nisu ranije letjeli to malo cudno izgleda a pogotovu sto su to uvijek mali aerodromi.....na velikim aerodromima bi mu ruke otpale vucarajuci kofere ili gurajuci kolica....neki jos uvijek neznaju razliku medju avio i autobuskim saobracajem....ja sam imao priliku vidjeti kada kofer uvlace u autobus a nemogu pa mole da im se pomogne...valjda samo da nebi dali marku ili dvije za kofer u bunkeru autobusaSarah24 wrote:E jest malo sutra. Kad vam ne bude mogao stati prtljag u kabinu jer nema mjesta, pa morate staviti torbu ispod nogu pa ne mozete ustati u wc, kad budete (budemo) morali trcati da budemo prvi zbog toga sto nece biti mjesta za nas prtljag, vidjet cete.
- Nothing
#1664 Re: Wizz air
Hvala za odgovor. Prihvatio sam. Pa sad cekam ovo 48 h prije leta za check in.drndalo wrote:Ako ti izmjene odgovaraju prihvatis, ako ne, ne prihvatis... Salu na stranu, za tako nesto ne bi trebalo biti troskova, a ako bi, to jasno mora pisati prije konacne potvrde.Nothing wrote:poz. Dobio sam mail od Wizz u vezi prtljaga. Udjem na app kad I tamo izmjene neke, traze da potvrdim ponovo let iki da mi vrate novac. Hocu li imati kakvih dodatnih troskova? I zna li neko zasto ovo izbacuje? Hvala..
- Maraschino
#1665 Re: Wizz air
I to provjeri. Evo ja sada chekirao za subotu. Jednostavno mi dozvolili bez ikakve kupovine.Nothing wrote:
Hvala za odgovor. Prihvatio sam. Pa sad cekam ovo 48 h prije leta za check in.
- Edin H.
#1666 Re: Wizz air
Polako sa checkiranjem, kada se cekiras ne mozes vise vrsiti nikakve promijene.Maraschino wrote:I to provjeri. Evo ja sada chekirao za subotu. Jednostavno mi dozvolili bez ikakve kupovine.Nothing wrote:
Hvala za odgovor. Prihvatio sam. Pa sad cekam ovo 48 h prije leta za check in.
-
DarkSoul
#1667 Re: Wizz air
Zdravo svima 
Zadnjih par puta sam uz rezervaciju uzela i "Garanciju za tacnost" (Pünktlichkeits Garantie),
e sada, dobila sam za zadnja dva leta po 100€ (2x12 000 Din) nazad na nekakav Wizz account, veceras sam rezervisala kartu za Nis iz Basela i nadala sam se da ce biti karta kompenzirana sa tih postojecih 200€ na Wizz Account-u, medjutim nije, normalno mi je skinulo 106€ sa moje Kreditne kartice.
Jel neko upoznat sa ovim i za sta se koristi taj Wizz Account??

Zadnjih par puta sam uz rezervaciju uzela i "Garanciju za tacnost" (Pünktlichkeits Garantie),
e sada, dobila sam za zadnja dva leta po 100€ (2x12 000 Din) nazad na nekakav Wizz account, veceras sam rezervisala kartu za Nis iz Basela i nadala sam se da ce biti karta kompenzirana sa tih postojecih 200€ na Wizz Account-u, medjutim nije, normalno mi je skinulo 106€ sa moje Kreditne kartice.

-
Hakiz
#1668 Re: Wizz air
Na primjer, Lufthansa kaže:Sarah24 wrote:E jest malo sutra. Kad vam ne bude mogao stati prtljag u kabinu jer nema mjesta, pa morate staviti torbu ispod nogu pa ne mozete ustati u wc, kad budete (budemo) morali trcati da budemo prvi zbog toga sto nece biti mjesta za nas prtljag, vidjet cete.
A Vueling (low-cost) kaže:As carry-on baggage, you can take one item of baggage with you, such as a trolley case, a compact, foldable baby buggy or a foldable garment bag, or two items in Business or First Class.
Economy class 1 item of carry-on baggage up to 8 kg
Dimensions for carry-on baggage: max. 55 x 40 x 23 cm
Dimensions for foldable garment bags: max. 57 x 54 x 15 cm
Additional items of baggage that can be taken into the cabin free of charge
Another small item of baggage (max. x=30 cm y=40 cm z=10 cm, e.g. handbag, laptop bag).
Per child, either a baby carry cot, a child seat or a foldable pushchair.
Mobility aids, such as wheelchairs and orthopaedic aids.
I nema problema, ljudi se smjeste, stave svoje stvari i sve je OK.Hand luggage
At Vueling we give you more. As well as your hand luggage, you can also carry a smaller bag and one additional bag containing any purchases made at the airport.
Your baggage inside the plane
For flights operated by Vueling, you can carry one piece of hand luggage no heavier than 10 kg and no larger than 55x40x20 cm.
You can also carry another smaller bag or case measuring no more than 35x20x20 cm and one additional bag containing any purchases made at the airport. They must both fit under the front seat.
If you're flying with a baby, you can carry everything your baby needs inside your hand luggage.
Tako da ne vidim u čemu je problem sa torbama u kabini?
I da, ja uvijek ruksak stavim ispod sjedišta ispred sebe. Ne moram ustajati i smetati drugima kada mi nešto treba. A uvijek nešto zatreba, laptop, slušalice itd.
-
moonca
#1669 Re: Wizz air
Ok, ako ti sam putujes..ali imas familije- njih 4-ro, broj torbi se naglo povecava i zauzima vise nego ima mogucnosti.
Nije mi jasno, da dozvoljavaju u krilu drzati bilo sta pa cak i torbu?
-
Hakiz
#1670 Re: Wizz air
Pa, ako idem sa 3 člana porodice, svako od nas ima pravo na isto, Ako idem sam, umjesto ostala 3 člana moje porodice će biti neka druga 3 putnika koja imaju pravo na isti prtljag. Tako da je svejedno, bile sve 4 osobe članovi porodice ili nepoznati, za 4 osobe idu 4 manja kofera ili ruksaka plus 4 torbe za laptop ili slične, kao što u prethodnom postu piše.moonca wrote:Ok, ako ti sam putujes..ali imas familije- njih 4-ro, broj torbi se naglo povecava i zauzima vise nego ima mogucnosti.
Ne može ručni prtljag zauzeti više mjesta nego što ima mogućnosti. Ako je po putniku dozvoljena jedna torba 50x40x25 plus još jedna torba 40x30x10 i avion ima kapacitet 200 putnika, mjesta za prtljag ima toliko da svih 200 putnika može ponijeti te dvije torbe.
Kod manjih aviona može biti problem, recimo kada sam ranije ove godine letio manjim avionom (sa propelerima, imao je mislim kapacitet 50 putnika), kako je avio bio pun i bilo je puno ručnog prtljaga, meni su pustili da unesem ruksak, ali veće torbe su putnicima uzimali i smještali u kargo prostor (tamo gdje idu veliki koferi i ostali teret koji avin prevozi).
Ne dozvoljavaju u krilu držati ništa dok se uzlijeće i slijeće. U toku leta tolerišu da u krilu držiš torbu dok vadiš li stavljaš stvari u nju, ali ne dozvoljavaju da veću torbu držiš u krilu tokom cijelog leta. Manja torba nije problem, ali ruksak ne daju a pogotovo kofer čak i dozvooljenih dimenzija ne daju da držiš u krilu tokom cijelog leta. U kabini imaš mogućnost staviti uneseni prtljag ili u odjeljak iznad glave ili ispod sjedišta koje je ispred tebe. To je standard. Opet primjer Lufthansa:
Jedina sjedišta kod kojih uneseni prtljag i sve ostalo (jakne itd) moraš staviti u odjeljak iznad glave i ne smiješ prtljag staviti pod sjedište ispred tebe su mjesta kod vrata aviona. Razlog je da prtljag ne smeta ako se mora brzo bježati iz aviona. A ta neugodnost sa prtljagom se kompenzuje time što je na takvim mjestima sjedište ispred tvog udaljeno više nego druga sjedišta, pa imaš više mjesta za noge. Što kod i standardnih, a naročito kod low-cost prevoznika koji sjedišta pribižavaju koliko god mogu da naguraju što je više moguće putnika u avon, premija.
I ovo sve važi za letove unutar Evrope. Za letove van Evrope pravila su slična, ali mogu biti malo drugačija, neka kaže ko zna tačno.
Mislim da je ovo sve već svima poznato, ali ako na temu neko naiđe ko će letjeti prvi put, neka se nađe.
- drndalo
#1671 Re: Wizz air
Osim izlaza za nuzdu na krilima, rucni prtljag ispod sjedista ispred ne ide ni u prvom redu sjedista, sto je i logicno, jel...? 
- drndalo
#1672 Re: Wizz air
Jesi li sigurna da te negdje usput prije placanja nije pitao zelis li platiti stanjem s racuna ili karticom...?DarkSoul wrote:Zdravo svima
-
DarkSoul
#1673 Re: Wizz air
Da sigurna sam, samo sam imala opciju preko kreditne kartice ili uplacivanje na ziro racun.drndalo wrote:Jesi li sigurna da te negdje usput prije placanja nije pitao zelis li platiti stanjem s racuna ili karticom...?DarkSoul wrote:Zdravo svima
Razmisljam da mozda nema veze i to sto je let zakazan sinoc za sutra znaci nema ni 48h do polijetanja..
- Hemel
#1674 Re: Wizz air
Ili da skidaju samo sa racuna ili accounta
Ako ti za povratnu kartu treba vise nego sto imas na accountu vjerovatno ne prave takve kombinacije.
Ako ti za povratnu kartu treba vise nego sto imas na accountu vjerovatno ne prave takve kombinacije.
-
mirzasut
#1675 Re: Wizz air
Prave! Ako na accountu nema dovoljno love, namire sa računa. Meni dva puta to radili prilikom nekih doplata...Hemel wrote:Ili da skidaju samo sa racuna ili accounta