Wireless

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

rookfash

#351 Re: Wireless

Post by rookfash »

masmavi wrote:Eh ovako, imam jedan problem s routerom ili modemom. Pukne konekcija u 1h vremena otprilike 2-3 puta. Router je TP-LINK WR-542G.
Wireless je skopcan na desktop i laptop, i u isto vrijeme na oba pukne konekcija, desktop je odmah pored routera. Tako da odmah iskljucimo savjete sa preprekama u vidu zidova itd.
Desktop je na XP OS-u, a laptop na Win 7. Modem od Telecoma je Paradigm.

Zna li iko kako rijesiti ovo s---- pobudalit cu vise.
tek sad vidjeh ovaj tvoj post i nadam se da si to do sada rijesio. imao slican problem...samo sto je kod mene bio neki splet nesretnih okolnosti pa sam povrh svega imao i kvar na liniji, ali i pored toga kazu ovi iz telekoma koad su to ispitivali da mi je slaba parica i ne moze podnijeti brzinu moga paketa pa sam morao "sici" na nizi paket. kao posto ne moze ta brzina kojom bi trebalo proci tada se modem ne moze sinhronizovati i zato iskace. sumnjam da je do tebe i tvoje opreme, do njih je vjerovatno, pa im dosadjuj da ti to rijese. pozz
Don Zivconi

#352 Re: Wireless

Post by Don Zivconi »

rookfash wrote:
masmavi wrote:Eh ovako, imam jedan problem s routerom ili modemom. Pukne konekcija u 1h vremena otprilike 2-3 puta. Router je TP-LINK WR-542G.
Wireless je skopcan na desktop i laptop, i u isto vrijeme na oba pukne konekcija, desktop je odmah pored routera. Tako da odmah iskljucimo savjete sa preprekama u vidu zidova itd.

tek sad vidjeh ovaj tvoj post i nadam se da si to do sada rijesio. imao slican problem...samo sto je kod mene bio neki splet nesretnih okolnosti pa sam povrh svega imao i kvar na liniji, ali i pored toga kazu ovi iz telekoma koad su to ispitivali da mi je slaba parica i ne moze podnijeti brzinu moga paketa pa sam morao "sici" na nizi paket. kao posto ne moze ta brzina kojom bi trebalo proci tada se modem ne moze sinhronizovati i zato iskace. sumnjam da je do tebe i tvoje opreme, do njih je vjerovatno, pa im dosadjuj da ti to rijese. pozz
Moze biti do konflikta izmedju rutera i neke od wireless kartica narocito ako je USB N serija u pitanju a ruter nije N serije, kao i povezivanje nekog od android mobitela narocito samsunga bez imena uredjaja
holowey

#353 Re: Wireless

Post by holowey »

masmavi wrote:
rookfash wrote:

Nisam rijesio, ali sam skontao sto prekida. Nema nikakvog konflikta wireless kartice i routera, sve radi perfektno dok neko ne uzme telefon da nekoga nazove. E onda belaj pocinje. Cim nekoga hocu da nazovem s telefona konekcija puca. Tako da ovo zidovi, parice folovi itd. pada u vodu. Nisam ih jos zvao za ovo, nemam vremena.
da pretpostavim da ti je telefon spojen na liniju prije splitera?
holowey

#354 Re: Wireless

Post by holowey »

masmavi wrote:Imam 2 prikljucka za telefon, jedan u prizemlju gdje je baza bezicnog prikljucena, i drugi na spratu. Iz ove uticnice na spratu ide kabal u spliter, ali nije telefon prikljucen u nju.
linija mora doci prvo u spliter pa onda sa splitera u druge uredjaje (modem, telefon, faks, itd)...sve dok to ne rijesis dolazice ti do prekida konekcije svaki put kada telefon zazvoni, ili kada primis sms (ako tvoj telefon ima tu mogucnost)

znaci, spliter postavljas na ulazu linije u stan/kucu, a onda odatle razvodis po potrebi
holowey

#355 Re: Wireless

Post by holowey »

masmavi wrote:
holowey wrote:
masmavi wrote:Imam 2 prikljucka za telefon, jedan u prizemlju gdje je baza bezicnog prikljucena, i drugi na spratu. Iz ove uticnice na spratu ide kabal u spliter, ali nije telefon prikljucen u nju.
linija mora doci prvo u spliter pa onda sa splitera u druge uredjaje (modem, telefon, faks, itd)...sve dok to ne rijesis dolazice ti do prekida konekcije svaki put kada telefon zazvoni, ili kada primis sms (ako tvoj telefon ima tu mogucnost)

znaci, spliter postavljas na ulazu linije u stan/kucu, a onda odatle razvodis po potrebi
Nisi ti mene dobro razumio. U prizemlju mi je bezicni telefon, znaci direktno u uticnicu ide kabal, bez splitera.
Na drugom spratu mi je druga uticnica telefona i iz nje ide kabal u spliter, iz splitera u modem i iz modema u router. Sad je fazon sto ja ne mogu, a i necu da stavljam modem i router u prizemlje i da ih spojim tako s telefonom.
nisi ti mene dobro razumio...parica koja dolazi od centrale do tvoje kuce/stana, mora prvo ici u spliter pa onda dalje... bez toga neces imati stabilnu konekciju...

kod mene je situacija slicna, sa prizemlja parica ide na drugi sprat gdje se racva na modem/router i na telefonsku liniju, a onda se parica spusta na prvi sprat gdje se nalazi bazna stanica...
w.pooh

#356 Re: Wireless

Post by w.pooh »

Pozdrav svima :)

Kod kuće ima desktop i Telecomov adsl.. e sad za nekih mjesec dana će mi stići laptop kod kojeg postoji Wireless Type 802.11A pa bih da kupim wireless router..možete li mi preporučiti koji? Hoće li neki tp link biti ok? Pročitala sam temu i mislim da ću se moći snaći oko svega samo me buni ovo sa kablovima kada budem priključivala router? Znači kablo ide u modem iz modema u router a kako ću spojiti desktop sa modemom/routerom? Jel sa routerom dođe i kablo? Desktop bi zadržala na adsl-u a laptop bi da hvata signal sa routera. Sorry, znam da je laički ali stvarno se prvi put susrećem sa wirelessom :-) I još nešto, pročitah nešto za simultane konekcije, jel to treba telecom da mi odobri i ako da jel ima neki obrazac ili nešto za prijavu malo sam tražila ali nisam uspjela naći :(

Hvala :)
bude

#357 Re: Wireless

Post by bude »

w.pooh wrote:Pozdrav svima :)

Kod kuće ima desktop i Telecomov adsl.. e sad za nekih mjesec dana će mi stići laptop kod kojeg postoji Wireless Type 802.11A pa bih da kupim wireless router..možete li mi preporučiti koji? Hoće li neki tp link biti ok? Pročitala sam temu i mislim da ću se moći snaći oko svega samo me buni ovo sa kablovima kada budem priključivala router? Znači kablo ide u modem iz modema u router a kako ću spojiti desktop sa modemom/routerom? Jel sa routerom dođe i kablo? Desktop bi zadržala na adsl-u a laptop bi da hvata signal sa routera. Sorry, znam da je laički ali stvarno se prvi put susrećem sa wirelessom :-) I još nešto, pročitah nešto za simultane konekcije, jel to treba telecom da mi odobri i ako da jel ima neki obrazac ili nešto za prijavu malo sam tražila ali nisam uspjela naći :(

Trazi od telecoma wireless modem i postavi ga u route mod i nemas potrebe za dodatnim uredjajima niti za simultanim konekcijama, koje su by the way ukinute kad su uvedeni flat paketi.
DaD00

#358 Re: Wireless

Post by DaD00 »

Da ne bi otvarao novu temu molio bi Vas ako mi možete pomoći! imam problem sa routerom TP-LINK TL-WR740N taj router sam dobio preko SUPER MIX paketa. eh problem je u tome ja kad se konektujem na WIFI preko mobitela signal je super i samo odjednom nestane izgubi se ne može da nađe ip adresu stavim mobitel pored routera al ne može da nađe i poslije toga da bi se ja konektovao opet moram ugasiti upaliti router da bi našao IP adresu i da bi se konetkovao, nekad bez problema budem konetovan sat dva, nekad je to pola sata... čak sam ga i restartovao na fabričke postavke stavio svoju šifru sve al opet ne ide....
hvala unaprijed.
Halcyon

#359 Re: Wireless

Post by Halcyon »

Imam i ja još jedan problem, za kojeg još uvijek nisam našao rješenje. Naime, imam modem (ADSL je u pitanju) TP-Link TD-W8901G sa Wireless mogućnosti i svaki puta kad "probudim" laptop ne mogu pronaći vlastitu mrežu. Dakle druge mreže uredno vidi, na njih se spaja ali na ovu neće.

Kad u postavkama modema promijenim naziv mreže (samo to je dovoljno), te na laptopu napravim Disable/Enable Wireless konekcije, mrežu (sa novim nazivom) vidi i na nju se uredno spoji. :-) :roll:

Da napomenem i to da je do prije tri, četiri dana sve radilo bez problema.

Ima li ko kakvih savjeta? Ni Google mi baš nije bio od pomoći. Je li moguće da je do samog modema? Probao sam se spajati i sa mobitelom (doduše jedanput) i radilo je.

Zahvaljujem.
amrica5

#360 Re: Wireless

Post by amrica5 »

znal ko kako ja mogu sebi na tabletu koji sam kupila prije 7 dana pojacat wifi signal da imam ispred zgrade tamam :?:
Revolucionar ★

#361 Re: Wireless

Post by Revolucionar ★ »

kupi novi router, logicno boljeg dometa
LFC- YNWA

#362 Re: Wireless

Post by LFC- YNWA »

Za pocetak pozdrav svima .
Kupio sam iphone i gdje god ima wifi konekcija on sam to nadje i konktuje se ukoliko nije zasticeno, dakle svugdje mi radi ali kod kuce nece (naravno nije do iphona vec do mene xD).

Korisnik sam bh-telecoma i imam paket moja tv . Na routeru ima wifi , tako da samo ukljucim ga i na iphone/u se probam konektovati trazi mi sifru, ja ukucam i konektuje se ali mi na internet nece nikako, pise da nema konkcije ,
sta i kako da radim ima li iko da zna , bio bih mu veoma zahvalan na ukazanoj pomoci
gidra

#363 Re: Wireless

Post by gidra »

DaD00 wrote:Da ne bi otvarao novu temu molio bi Vas ako mi možete pomoći! imam problem sa routerom TP-LINK TL-WR740N taj router sam dobio preko SUPER MIX paketa. eh problem je u tome ja kad se konektujem na WIFI preko mobitela signal je super i samo odjednom nestane izgubi se ne može da nađe ip adresu stavim mobitel pored routera al ne može da nađe i poslije toga da bi se ja konektovao opet moram ugasiti upaliti router da bi našao IP adresu i da bi se konetkovao, nekad bez problema budem konetovan sat dva, nekad je to pola sata... čak sam ga i restartovao na fabričke postavke stavio svoju šifru sve al opet ne ide....
hvala unaprijed.
Imao isti problem sa Super mixom. Problem je u modemu ne u ruteru. Iskljuci modem iz struje, ali takodjer izvadi lan kabal iz rutera ili racunara, sacekaj jedno 10 sekundi i upali ponovo. I kada se popale sve lampice na modemu tek onda ukljuci kabal u ruter ili racunar. Ako ne bude ni to pomoglo, rebutaj modem(imas button na poledjini modema) ali takodjer sa iskljucenim lan kablom. Ako to ne prodje nazovi 1430 da ti oni resetuju modem iz centrale.

Ako si vec dirao ruter, namjesti mrezu kako zelis i u postavkama stavi dynamic IP i ukljuci DHCP.
amrica5

#364 Re: Wireless

Post by amrica5 »

Revolucionar ★ wrote:kupi novi router, logicno boljeg dometa
a jel to ovaj router moze posto sam od ove firme i tablet kupila na piku pa ako je ovaj mogu i njeg uzet onda jel ovaj http://www.pik.ba/artikal/3839629/wirel ... ifi-range/
skaut_83

#365 Re: Wireless

Post by skaut_83 »

Jel neko zna kako na Routeru TPLink WR841N nastimati procentualni protok, ogranicenje brzine po MAC adresama. Dal ovaj Router ima tu opciju?

dimba

#366 Re: Wireless

Post by dimba »

Ljudi kontam kupiti router wireless uskoro, sta trebam gledati prilikom kupovine da router posjeduje ? :roll: Ima li ko kavih preporuka : dlink, asus ili kakav drugi ?? Hvala unaprijed
Qurajber

#367 Re: Wireless

Post by Qurajber »

dimba wrote:Ljudi kontam kupiti router wireless uskoro, sta trebam gledati prilikom kupovine da router posjeduje ? :roll: Ima li ko kavih preporuka : dlink, asus ili kakav drugi ?? Hvala unaprijed
Što skuplji to bolji :-D :-D ..TPLink WR841N je sasvim dobar...Košta 67 KM u uniexpertu...
naravno, ako hoćeš još bolji uvijek se može naći...
Qler

#368 Re: Wireless

Post by Qler »

Ja sad planiram da uzmem novi router. Imam sad D-Link DIR600, koji radi vec par godina bez gasenja bez problema, na njemu DDR-WT snimljen, ali je problem sto je stan velik i ne moze da pokrije sve. Dvije sobi ili nemaju ili uhvate skroz slab signal. E sad sam kontao da li da uzmem TP-Link 901, 940 ili 1043. Treba mi neki koji ima malo jaci signal da ovo sve fino pokrije, USB bi mi dobro dosao (jos kada bi mogao skidatei torrente direkt na njega bilo bi super :) to jos nisam istrazio). Svi su u par KM, i najbitnije mi je jacina signala. Plus sto bi najvjerovatnije ovaj sada stavio u repeater mod, pa da malo jos to pojacam. Ili da npr. kupim jos jedan DIR-600 i ovaj u repeater mode, trebalo bi da pokrije sve, a dosta jeftinija solucija...
skaut_83

#369 Re: Wireless

Post by skaut_83 »

Qurajber wrote:
dimba wrote:Ljudi kontam kupiti router wireless uskoro, sta trebam gledati prilikom kupovine da router posjeduje ? :roll: Ima li ko kavih preporuka : dlink, asus ili kakav drugi ?? Hvala unaprijed
Što skuplji to bolji :-D :-D ..TPLink WR841N je sasvim dobar...Košta 67 KM u uniexpertu...
naravno, ako hoćeš još bolji uvijek se može naći...

Jel se moze na Routeru TPLink WR841N nastimati procentualni protok, ogranicenje brzine po MAC adresama?
shiljak

#370 Re: Wireless

Post by shiljak »

Qler wrote:Ja sad planiram da uzmem novi router. Imam sad D-Link DIR600, koji radi vec par godina bez gasenja bez problema, na njemu DDR-WT snimljen, ali je problem sto je stan velik i ne moze da pokrije sve. Dvije sobi ili nemaju ili uhvate skroz slab signal. E sad sam kontao da li da uzmem TP-Link 901, 940 ili 1043. Treba mi neki koji ima malo jaci signal da ovo sve fino pokrije, USB bi mi dobro dosao (jos kada bi mogao skidatei torrente direkt na njega bilo bi super :) to jos nisam istrazio). Svi su u par KM, i najbitnije mi je jacina signala. Plus sto bi najvjerovatnije ovaj sada stavio u repeater mod, pa da malo jos to pojacam. Ili da npr. kupim jos jedan DIR-600 i ovaj u repeater mode, trebalo bi da pokrije sve, a dosta jeftinija solucija...
Čudno da ti ne hvata pošto ti je N standard. Ne znam koji bi ti onda drugi router mogao pomoći, jedino neki dual-wifi ili kako se već zove, ili neka veća antena za router?.. Moguće je da ti je na ovom trenutnom podešeno da sam pojačava/smanjuje jačinu signala, a ako slabo zna kada treba smanjiti onda može biti to problem :-D
Djubre_

#371 Re: Wireless

Post by Djubre_ »

Kako ti ne hvata u stanu? Meni hvata u cijeloj kuci i bratu na spratu, i oko kuce nekih 100-200 m.. kupio ovaj Canyon neki 43 km nov u radnji... testirao sam vani, udaljim se i hvata.. oko kuce je super.. vec preko 100 m slabije..

Stavio sam ga kod prozora gdje mi je i stol od racunara. Na neke 2 kutije od modema i routera tako da je u visini prozora ono.. da mi signal pokriva u dvoristu i bratu na sprat baca super signal na laptopu.. jedna crta fali da bude uvijek pun..

Kod mene na tel i nije neki signal.. ali to je do ovog tel. Inace im je slab wireless i radio.. jedna ni jedna crta.. dvije tri.. kako kad i gdje.. al internet je ok..

Sent from my GT-i9001
Qler

#372 Re: Wireless

Post by Qler »

Izmedju routera i zadnje sobe ima dva hodinka, dvije sobe i kuhinja... sve armirani beton... tu je problem... Da mi je router u dnevnoj sobi koja je nekako u centru stana, sve bi bilo super. Ali nakon dugo mjerenja, dumanja i komplikovanja, dosao sam do zakljucka da ga nikako ne mogu tu staviti...
daors

#373 Re: Wireless

Post by daors »

Jesi li razmisljao da povezes dva uredjaja u jednu mrezu? Rasporedis dva routera na 'strateske' pozicije po stanu :)

Ne znam kakvih je karakteristika taj DIR600 i da li bi ga mogao povezati kao repeater sa drugim uredjajem.
Qler

#374 Re: Wireless

Post by Qler »

Pisao sam gore da moze u repeater mode, i da mi je i jedna od solucija i da kupim jos jedan ovakav i da jeftinije prodjem, samo ne znam koliko je kvalitetno...
daors

#375 Re: Wireless

Post by daors »

Sorry, do mene je. Nisam procitao do kraja
Post Reply